UGC NET Social Work solved questions paper-2- December-2014

Note- This paper contains fifty (50) objective type questions to two (2) marks each. All questions are compulsory.
1) The Life Model (Ecological) of social work practice is best associated with-
(A) Walter Friedlander
(B) Mary Richmond
(C) Carel B. German
(D) Florence Hollis
Ans. (C)
2) Sum of the deviations of  all the values of X from the mean is-
(A) Minimum
(B) Zero
(C) Maximum
(D) One
Ans. (B)
3) contradictory demands of the same role is termed as-
(A) Role strain
(B) Role Playing
(C) Role conflict
(D) Role twisting
Ans. (A)
4) Dementia is a –
(A) Neuropsychiatric problem
(B) Mental health problem
(C) Dermatological problem
(D) Cardio-vascular problem
Ans. (A)
5) Social activist and Magasaysay award winner Mr. Deep Joshi is best associated with-
(A) Tribal Welfare
(B) Child Welfare
(C) Family Welfare
(D) Youth Welfare
Ans. (A)
6) To evaluate another culture according to the standards of one’s own culture is-
(A) Material culture
(B) Ethnocentrism
(C) Non-material culture
(D) Xenocentrism
Ans. (B)
7) Which of the following is the characteristic feature of an urban community?
I. Large size
II. Preponderous of voluntary organization
III. Anonymity
IV. Preponderates of secondary and tertiary occupations.
Codes:
(A) II and IV only
(B) I and III only
(C) I, III and IV only
(D) I, II, III and IV
Ans. (D)
8) Which one is not the assumption of social case work?
(A) Every human being s to be respected
(B) Every human being can change
(C) Every human being has some work
(D) Every human being is an artist
Ans. (D)
9) Which is not a correct statement about lay-off as per Industrial Disputes Act, 1947?
(A) Lay-off is refusal to given employment
(B) Lay-off may be due to break-down of machinery
(C) Lay-off may be due to natural calamity
(D) For lay-off, an employee need not be on the muster-rolls
Ans. (D)
10) According to Durkheim ‘Human agency’ is constrained by-
(A) Political process
(B) Social structure
(C) Economic resources
(D) Agency of other actors
Ans. (B)
11) Reproductive and Child Health Programme (RCH) in India was lunched n year-
(A) 1997
(B) 2001
(C) 2003
(D) 2006
Ans. (A)
12) The notion that men are stronger than women is a-
(A) Sanction
(B) Value
(C) Norm
(D) Belief
Ans. (D)
13) Voluntary reference of disputes to arbitration s dealt is under which section of the Industrial Disputes Act, 1947?
(A) Section 9
(B) Section 10
(C) Section 10-A
(D) Section 11
Ans. (C)
14) GDI stands for
(A) Growth development Index
(B) Gender Development Index
(C) Growth related Development Index
(D) Gender related Development Index
Ans. (D)
15) The Rational Emotive Therapy’s best association with –
(A) Eric Berne
(B) William Glaser
(C) Albert Ellis
(D) Gordon Hamilton
Ans. (C)
16) Which of the following is not a correct match?
(A) Functional Model- Jessie Taft
(B) Problem solving Model- H.H. Perlman
(C) Client-centered Therapy- Carl Rogers
(D) Reality Therapy- William J. Reid
Ans. (D)
17) Which of the following is not a theory of labor welfare?
(A) Religious Theory
(B) Trusteeship Theory
(C) Policing Theory
(D) Distributive Theory
Ans. (D)
18) Adult literacy and combination of primary, secondary and tertiary enrollment are the dimensions of …
(A) Life longevity
(B) Knowledge
(C) Standard of living
(D) Social harmony
Ans. (B)
19) Under which of the following articles of the Constitution of India does the state provide equal justice and free legal aid?
(A) Article 38
(B) Article 39
(C) Article 39-A
(D) Article 41
Ans. (C)
20) The Rights to Information Act was passed in the year….
(A) 2004
(B) 2005
(C) 2006
(D) 2003
Ans. (B)
21) Freud suggested that mind is composed of..
(A) Thoughts
(B) Feelings
(C) Instincts
(D) All the above
Ans. (D)
22) As per the William Beveridge Report 1941, which were the ‘Giant Evils’ in society of England?
I. Squalor and Ignorance
II. Want, Idleness and Disease
III. Idleness, Disease and Poverty
IV. Poverty, Unemployment and Squalor
Codes:
(A) I, III only
(B) I, II only
(C) I, IV only
(D) I only
Ans. (B)
23) Which one of the following is not a part of the Directive Principles of the State Policy?
(A) Panchayats
(B) Weaker sections
(C) Law and order
(D) Animal husbandry
Ans. (C)
24) Who among the following s associated with ‘Bachpan Bachao Andolan’?
(A) Medha Patkar
(B) Kailash Satyarthi
(C) Sunitha  Narayan
(D) Maneka Gandhi
Ans. (B)
25) Which among the following Indian States has conducted the Panchayat elections first in the country after 73rd Amendment Act?
I. Tamil Nadu
II. Karnataka
III. Haryana
IV. Punjab
Codes:
(A) I only
(B) I and II only
(C) I, II and III only
(D) III and IV only
Ans. (A)
26) Which among the following statements is not correct?
(A) SSA seeks to provide quality elementary education
(B) SSA seeks to open new schools in places which do not have schools
(C) SSA address the needs of 192 million children of India
(D) SSA inter alia focuses on adult education
Ans. (D)
27) Which among the following statements is not correct with regard to 73rd Constitutional Amendments?
I. Regular elections to Panchayats every 3 years
II. Reservation of not less than 33% for women
III. Constitution of a State Finance Commission to help Panchayats
IV. Proportionate seat reservation for SC and ST
Codes:
(A) I and II only are correct
(B) I , II and III are correct
(C) II, III and IV are correct
(D) All are correct
Ans. (C)
28) Which of the following are the attributes of a profession?
I. Recognition by the society
II. Profiteering
III. Formal agreement with the state
IV. Controlled entry
Codes:
(A) I and IV only
(B) I, III and IV only
(C) II, III and IV only
(D) I, II, III, IV
V (A)
29) Which among the following is correct?
I. The maximum gratuity payable to an employee is 10 lakhs.
II. The wage ceiling for the coverage of EPF Act is 15000
III. A conciliation officer is empowered to pass an award under Industrial Disputes Act
IV. Registration of a Trade Union is compulsory to get it recognized by the employer.
Codes:
(A) I and II only are correct
(B) I, II and III are correct
(C) I, II and IV are correct
(D) All are correct
Ans. (C)
30) The observation made without involving extrinsic and intrinsic variables is..
(A) Participant observation
(B) Non-participant observation
(C) Controlled observation
(D) Uncontrolled observation
Ans. (D)
31) …is a violation of contextual, cultural or social norms.
(A) Rebellion
(B) Ritualism
(C) Dyad
(D) Deviance
Ans. (D)
32) …is the study and review of past operating experience.
(A) Recording
(B) Accountability
(C) Monitoring
(D) Evaluation
Ans. (C)
33) …assesses the likely turnover in key posts and identifies suitable candidates to fill these posts in future
(A) Manpower planning
(B) Succession planning
(C) Turnover
(D) None of the above
Ans. (A)
34) Assertion (A): social policy is necessarily concerned with the promotion of social development.
Reason (R): Social policy is the planned intervention to improve existing social system.
Choose your answer from the codes given below-
Codes;
(A) Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation of (A)
(B) Both (A) and (R) are not correct
(C) Both (A) and (R) are correct , but  (R) s not the correct explanation of (A)
(D) (A) s correct , but (R) is not the correct explanation of (A)
Ans. (A)
35) Assertion (A): Neo-liberal states believe in the minimum intervention by the government
Reason (R): Scandinavian countries can be seen sd the best example of a welfare state
Codes:
(A) (A) is true, but (R)is false
(B) (A) is false, but (R) is true
(C) Both (A) an d(R) are correct
(D) Both (A) and (R) are wrong
Ans. (C)
36) Assertion (A): Trust is crucial to the relationship between a professional and a client.
Reason (R): Trust in a relationship can act as a catalyst for behavioral change
Codes;
(A) (A) is true, but (R)is false
(B) (A) is false, but (R) is true
(C) Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation of (A)
(D) Both (A) and (R) are correct , but  (R) s not the correct explanation of (A)
Ans. (C)
37) Assertion (A): Social workers are imparting training in soft skills to the police department.
Reason (R): Social workers are trained in basic values of justice, equality and respecting human dignity which render them appropriate for imparting training in soft skills.
Codes:
(A) (A) is false and (R) is true
(B) (A) is true and (R) is false
(C) Both (A) and (R) are true and (R) is not the correct explanation of (A)
(D) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation for (A)
Ans. (D)
38) Which of the following is not a correct match?
(A) Mohammad Yunus- Gramin Bank
(B) Amartya Sen- Welfare Economics
(C) Verghese Kurien- Sampoorna Kranti
(D) Mahatma Gandhi-Swadeshi
Ans. (C)
39) Match the List-I with List-II and choose the correct answer from the codes given below-
List-I (Name of the Author)
a) Kadusin
b) T. Biestek
c) Grace Mathew
d) S.K. Khinduka
List-II (Title of the Book)
1. Principles of Social Case Work
2. Child Welfare Services
3. Introduction to Social Case Work
4. Working with Communities

Codes:

a)
b)
c)
d)
(A)
2
1
3
4
(B)
1
2
3
4
(C)
4
1
2
3
(D)
3
2
1
4
Ans. (A)
40) Match the List-I with List-II and choose the correct answer form the codes given below-
List-I
a) CARA
b) Family
c) Dementia
d) Crèche
List-II
1. Morphostatic properties
2. Alzheimer
3. Child
4. Adoption
Codes:

a)
b)
c)
d)
(A)
4
1
2
3
(B)
1
2
3
4
(C)
4
3
2
1
(D)
2
4
3
1
Ans. (A)
41) Match the List-I with List-II and choose the correct answer form the codes given below-
List-I
a) MADA
b) Step up
c) PMGSY
d) IAY
List-II
1. Rural Housing
2. Rural Connectivity
3. Urban Development
4. Tribal Development
Codes:

a)
b)
c)
d)
(A)
4
3
2
1
(B)
3
4
1
2
(C)
2
1
4
3
(D)
1
2
3
4
Ans. (A)
42) Match the following-
List-I
a) Probative Department
b) Parole
c) Vocational Training
d) Child Welfare Committee
List-II
1. Rehabilitation of offender
2. Juvenile Justice
3. District Court
4. Reward for good conduct
Codes;

a)
b)
c)
d)
(A)
1
2
3
4
(B)
3
4
1
2
(C)
4
1
2
3
(D)
2
3
4
1
Ans. (B)

43) Arrange the following Acts in a chronological order of their enactment-
I. Plantation Labour Act
II. Payment of Bonus Act
III. Payment of Wages Act
IV. Motor Transport Workers Act
Codes:
(A) I, II, III, IV
(B) IV, III, II, I
(C) III, I, IV, II
(D) II, IV, III, I
Ans. (C)
44) M.G. Ross has described four roles of a worker in community organization. Which of the following are those roles?
Choose the appropriate code-
I. Leader and Educator
II. Social Therapist and Expert
III. Guide and Enabler
IV. Social Reformer and Mediator
Codes:
(A) I and IV only
(B) II and III only
(C) I and III only
(D) III and IV only
Ans. (B)
45) Arrange the following in sequence in context of history of social work in West-
I. Poor Laws
II. Appointment of overseers of the poor
III. The beveridge Report
IV. Friendly visitors
Codes:
(A) I, II, III, IV
(B) IV, II, I, III
(C) I, II, IV, III
(D) III, II, I, IV
Ans. (C)

Directions- (Q. 46-50) Read the passage given below and answer the following questions as per the understanding of the passage.
Field work in social work education refers to training and education. The training is repetitive and skill-oriented and education is imparted with broad perspective. It is a dynamic process of observing, amassing and implementing creative and innovative ideas. Field work programme provides an opportunity to students to apply their theoretical knowledge taught in the classroom appropriately in different practical situations. It is a way to transform knowledge through certain skills and techniques into action.
In social work education, the extension and well planned field work programme is inevitable. It is evident that field work varies in quality and quantity in various institutions. It is imparted under supervision and guidance of trained and that theory without practice is empty and practice without theory is meaningless.
  The field work programme of schools of social work education is the most important and integral part of social work education. Although field work is the most important element is social work education but some schools of social work have failed to develop field work programmes well. While classroom teaching has developed well, we have unconsciously created a greater gap between theory and field work instruction, by failing to develop the latter also to a corresponding level.
Agency based field work utterly lacks n ‘holistic, development, critical and reflective perspective’. Community based field work with commitment and proper perspective has to be promoted by Department/schools of Social work in India. Partnership between voluntary organizations and Department/Schools of social work in India has been thoroughly inadequate. Well coordinated team work with inter departmental cooperation based on integrated approach has also been miserably lacking in field work.

46) In some schools of social work, field work programme is not developed well because-
(A) These schools have failed to develop field work to a corresponding level of theory
(B) More emphasis is put on classroom teaching
(C) Failure to design good field work activities
(D) Lack of inter-departmental cooperation
Ans. (A)
47) Field work is inevitable in social work  because-
(A) It provides opportunity to students to apply their theoretical knowledge in real life situation
(B) It is dynamic process of amassing innovative ideas
(C) It imparts supervision and guidance of trained persons
(D) Theory without practice is empty and meaningless
Ans. (A)
48) Community based field work needs to be promoted by social work schools by-
(A) Increasing partnership between voluntary organizations, departments and team work
(B) Adopting a holistic, developmental and critical perspective
(C) Increasing synchronization between classroom teaching and real life situations
(D) Developing good field work programme
Ans. (B)
49) In the field work programme in social work, emphasis on
(A) Skill orientation in practical situations
(B) Bridging gap between theory and practice
(C) Developing a commitment and proper perspective among social work students
(D) Developing partnership between voluntary organizations and schools of social work
Ans. (A)
50) Field work in social work is-
(A) A dynamic process of observing, amassing and implementing innovative ideas
(B) A platform for increasing commitment and dedication among students
(C) A way of making theory work in practice situations
(D) An attempt to impart guidance and super vision to students
Ans. (A)


Comments

Thank You

Archive

Contact Form

Send