UGC NET Social Work Solved Questions Paper -2-November -2017

Note: This paper contains fifty (50) objective type questions of two (2) marks each. All the questions are compulsory.
1) The social order is maintained by-
(A) Division of labour
(B) Law
(C) Socialization
(D) State
Ans. (C)
2) Which is the smallest agency of informal education?
(A) Community
(B) School
(C) Family
(D) Religion
Ans. (C)
3) Which one of the following is not social group?
(A) Committee of advocates discussing some issues
(B) Executive committee of labor union
(C) Board of management of an institution
(D) A horse rider, cyclist and working person on the street
Ans. (D)
4) Which one of the following is not a part of hierarchy of needs described by Abraham Maslow?
(A) Safety needs
(B) Esteem needs
(C) Cognitive needs
(D) Normative needs
Ans. (D)
5) Which one of the following is not a part of ethics of advocacy?
(A) Act in accordance with user’s wishes and instructions
(B) Act in the best interest of service users
(C) Non-recognition of the limits of service users
(D) Keep the user properly informed
Ans. (C)
6) When number of samples is more than two but it is neither certain nor decided in advance, this type of system often referred as-
(A) Sequential sampling
(B) Cluster sampling
(C) Judgment sampling
(D) Area sampling
Ans. (A)
7) Which one of the following scales used to assess a student’s rank in the class?
(A) Ordinal scale
(B) Nominal scale
(C) Interval scale
(D) Ratio scale
 Ans. (A)
8) Learning by imitating others behavior is called …..and the researcher best known for studying this type of learning is-
(A) Observation- Bandura
(B) Secondary- Pavlov
(C) Observational – Watson
(D) Secondary – Skinner
Ans. (A)
9) Which of the following is/are part(s) of Sustainable Development Goals?
1. Consumption
2. Climate
3. Crime
4. Food
Codes:
(A) 1 and 2 only
(B) 1, 2 and 4 only
(C) 2 and 4 only
(D) 1, 2, 3 and 4
Ans. (B)
10) Which one of the following is a feature of Hindu Marriage Act, 1955?
(A) Inheritance
(B) Medical Termination of Pregnancy
(C) Divorce
(D) Adoption
Ans. (C)
11) Which one of the following does not refer to digital convergence?
(A) Information technology
(B) Consumer electronics
(C) Telecommunications
(D) Exposure to languages
Ans. (D)
12) Which one of the following rights was described by Dr. B.R. Ambedkar as the heart of Indian Constitution?
(A) Rights to constitutional remedies
(B) Right to property
(C) Right to equality
(D) Right to freedom of religion
Ans. (A)
13) Which among the following was distinguished feature concerning religion between Brahma Samaj and AryaSamaj?
(A) Anti-idolatory
(B) Anti-ritualism
(C) Separation of social evil from religion
(D) Equal status to all religions
Ans. (D)
14) Which of the following principle(s) is /are followed in Gandhian Social Action Model?
1. Principle of single strategy
2. Principle of dramatization
3. Principle of dual approach
4. Principle of legitimization
Codes:
(A) 1, 2 and 3 only
(B) 2, 3 and 4 only
(C) 1 and 4 only
(D) 1, 2, 3 and 4
Ans. (B)
15) Who are debarred from receiving foreign  contribution under ECRA, 2010
1. Employees of any corporation
2. Member of any legislature
3. Publisher of any registered newspaper
4. Hindu undivided family
Find the answer from the code given below-
Codes:
(A) 1 and 2 only
(B) 1 and 3 only
(C) 1, 2 and 3 only
(D) 1, 2, 3 and 4
Ans. (C)
16) Which of the following duty (ies) has/have been prescribed by Indian Constitution for the Citizen of India?
1. To develop scientific temper
2. To preserve rice heritage of our composite culture
3. To minimize income inequalities
4. To defend the country.
Code:
(A) 1 only
(B) 1 and 2 only
(C) 1, 2 and 4 only
(D) 1, 2, 3 and  4
Ans. (C)
17) What is the characteristic of modernization?
(A) Migration
(B) Social mobility
(C) Striving for self-dependency
(D) Change in social values, objective and aspiration
Ans. (D)
18) The principle(s) of Social Group Work are-
1. Principle of planned group formation
2. Principle of continuous individualization
3. Principle of resource utilization
4. Principle of evaluation
Find the answer from the code given below-
Codes:
(A) 1, 2 and 3 only
(B) 1, 3 and 4 only
(C) 1, 2 and 4 only
(D) 1, 2, 3 and 4
Ans. (D)
19) ‘Trusteeship Theory’ of Trade Union was advocated by-
(A) N.M. Lokhande
(B) B.P. Wadia
(C) M.K. National
(D) G.L.Nandha
Ans. (C)
20) Under whose prime ministership the Second National Labour Commission was constituted?
(A) AtalBihari Vajpayee
(B) ViswanathPratap Singh
(C) P.V. NarasimhaRao
(D) Rajiv Gandhi
Ans. (A)
21) Participant observation is ideally suited for the study of-
1. Tribal culture
2. National culture
3. Ethnographic study
4. Phenomenon of globalization
Codes:
(A) 1, 2 and 3 only
(B) 1 and 3 only
(C) 1 and 4 only
(D) 2 and 3 only
Ans. (B)
22) Robert Redfield has mentioned which of the following qualities of little community?
(A) Distinctiveness
(B) Small Size
(C) Homogeneity of inhabitants
(D) Dependence on other community
Find answer from the code given below-
Codes:
(A) 1 and 4 only
(B) 1, 2 and 3 only
(C) 1, 3 and 4 only
(D) 1, 2, 3 and 4
Ans. (B)
23) Which among the following is/are ‘ascribed status?
1. Profession
2. Caste
3. Gender
4. Religion
Codes:
(A) 1 and 2 only
(B) 2 and 4 only
(C) 2, 3 and 4 only
(D) 1 and 3 only
Ans. (C)
24) Which of the following is/are method(s) of getting people’s participation community?
1. Transect walk
2. Non-Formal interview
3. Social and resource mapping
4. Social and resource mapping
Find the correct answer from the codes given below:
Codes:
(A) 1, 2 and 3 only
(B) 1 only
(C) 2 only
(D) 1 and 2 only
Ans. (A)
25) In Karl Pearson’s coefficient of correlation the value of ‘r’ nearer to +1 or -1 indicate that-
1. No association between two variables
2. Positive correlation only
3. Negative correlation only
4. High degree of positive or negative correlation
Choose the answer from the code given below-
Codes:
(A) 1 only
(B) 1, 2 and 3 only
(C) 4 only
(D) 2, 3 and 4 only
Ans. (C)
26) Which of the following is/are part of the Saul Alinsky’s Model of Social Action?
1. Attacking the person who heads the establishment
2. Inducting anger and hate
3. Destroying the individual who holds power.
Find the answer from the codes given below-
Codes:
(A) 1 only
(B) 1 and 2 only
(C) 1, 2 and 3
(D) 2 only
Ans. ©
27) Assertion (A): Social stratification is an arrangement of social groups into hierarchy of position.
Reason (R): Social stratification is unequal with regards to powers, property, social evaluation and psychic gratification.
In the context of the two statements, which one of the following is correct?
Codes:
(A) Both (A) and (R) are not correct
(B) (A) is correct, but (R) is not the correct explanation of (A)
(C) Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation of (A)
(D) Both (A) and (R) are correct and (R) is not correct explanation of (A)
Ans. (C)
28) Assertion (A): Transnational perspective is needed for effective combatting of social problems of modern world.
Reason (R): Poverty and hunger problems need global joint actions.
In the context of the two statements, which one of the following is correct?
Codes:
(A) (A) is correct, but (R) is not correct
(B) (A) is not correct, but (R) is correct
(C) Both (A) and (R) are not correct
(D) Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation of (A)
Ans. (D)
29) Assertion (A): After the 1928 world conference of social workers held in Paris, an international cooperation of national association was formed that later become the International Federation of Social Work.
Reason (R): The purpose of International Federation of Social Work is to achieve a socially Just World through professional social work.
In the context of the two statements, which one of the following is correct?
Codes:
(A) (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation of (A)
(B) (A) and (R) are correct but (R) is not the correct explanation of (A)
(C) (A) is correct and (R) is not correct
(D) (A) is not correct and (R) is correct
Ans. (B)
30) Assertion (A): The emphasis on ‘person-in-situation’ is to understand and help the individual client better.
Reason (R): The person in situation configuration is subjective.
In the context of the two statements, which one of the following is correct?
Codes:
(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)
(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A)
(C) (A) is true, but (R) is not false
(D) (A) is false, but (R) is true
Ans. (C)
31) Assertion (A): Social Action and social legislation are complementary to each other.
Reason (R): Social action often highlights the need for new laws.
In the context of the two statements, which one of the following is correct?
Codes:
(A) Both (A) and (R) are not correct
(B) Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation of (A)
(C) Both (A) and (R) are correct, but (R) is not the correct explanation of (A)
(D) (A) is correct, but (R) is not correct
Ans. (B)
32) Assertion (A): Social dysfunction has potentialities to affect social functioning adversely.
Reason (R): Dysfunction occurs in the interaction between different systems or social ills.
In the context of the two statements, which one of the following is correct?
Codes:
(A) Both (A) and (R) are not correct
(B) Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation of (A)
(C) Both (A) and (R) are correct but (R) is not the correct explanation of (A)
(D) (A) is correct but (R) is not correct
Ans. (B)
33) Assertion (A): Developmental social welfare is a macro-level conception.
Reason (R): Developmental social welfare attempts institutional change.
In the context of the two statements, which one of the following is correct?
Codes:
(A) (A) is correct, but (R) is not correct
(B) Both (A) and (R) are correct
(C) (A) is not correct, but (R) is correct
(D) Both (A) and (R) are not correct
Ans. (B)
34) Assertion (A): Uneven accumulations of life sustaining energies can later the equilibrium state.
Reason (R): Internal disorders take a person to a non-equilibrium state.
In the context of the two statements, which one of the following is correct?
Code:
(A) (A) is correct, but (R) is not
(B) Both (A) and (R) are correct
(C) (A) is not correct, but (R) is correct
(D) Both (A) and (R) are correct
Ans. (D)
35) Choose the correct sequence of Constitutional Amendment Acts on the following subjects in the chronological order-
(A) Right to property, Preamble of the Constitution, Nagarpalica Act, Panchayati Raj Act
(B) Preamble of the Constitution, Right to Property, Panchayati Raj Act, Nagarpalica Act
(C) Right to Property, Preamble of the Constitution, Panchayati Raj Act, Nagarpalica Act
(D) Panchayati Raj Act, Right to Property, Nagarpalica Act, Preamble of the constitution
Ans. (B)
36) Choose the correct sequence of the following in social case work practice-
(A) Person-Problem-Process-Place
(B) Place-Person-Problem –Process
(C) Person- Problem –Place-Process
(D) Problem –Person- Place- Problem
Ans. (C)
37) Identify the correct chronological order according to their dates of celebration in a year-
(A) Women’s Day, Youth Day, International Literacy Day, AIDS Day
(B) Youth Day, Women’s Day, International Literacy Day, AIDS Day
(C) International Literacy Day, Youth Day, Women’s Day, AIDS Day
(D) AIDS Day, International Literacy Day, Women’s Day, Youth Day
Ans. (B)
38) Choose the correct sequence of the following enactment in chronological order-
1. Apprentice Act
2. Guardian and Wards Act
3. Reformatory Schools Act
4. Children Act
Codes:
(A) 2, 3, 1, 4
(B) 1, 2, 3 ,4
(C) 4, 1, 2, 3
(D) 3, 4, 2, 1
Ans. (A)
39) Put following stages given by Sigmund Freud in correct order-
(A) Oral, Phallic, Anal, Latency, Genital
(B) Oral, Latency, Phallic, anal, Genital
(C) Oral, Anal, Phallic, Latency, Genital
(D) Oral, Genital, Phallic, Latency, Anal
Ans. (C)
40) Identify the correct order in following stages of group development given by Klein-
(A) Orientation, Negotiation, Resistance, Intimacy, Termination
(B) Orientation, Intimacy, Resistance, Negotiation, Termination
(C) Orientation, Resistance, Negotiation, Intimacy, Termination
(D) Orientation, Negotiation, Intimacy, Resistance, Termination
Ans. (C)
41) Which one of the following pairs is correctly matched?
(A) Skinner – Operant Learning Theory
(B) Anna Freud – The unconscious Mind
(C) Erich Fromm- Hierarchy of Needs
(D) Elizabeth Hurlock- Ego Psychology
Ans. (A)
42) Which one of the following pairs is correctly matched?
(A) Description of experiences and observations –Empirical Research
(B) Making generalizations and Theory building – Applied Research
(C) Finding solution of immediate problem – Fundamental Research
(D) Conducting observations for discovering facts- Qualitative Research
Ans. (A)
43) Which one of the following pairs is not correctly matched?
(A) Fair distribution of resources – Equity
(B) Equal rights for all – Equality
(C) Fostering of social trust – Cohesion
(D) Availability of services in discriminatory manner – Accessibility
Ans. (D)
44) Match List-I and List-II and choose the correct answer from the code given below-
List-I (Proponents)
(a) Toseland and Rivas
(b) Balogopal
(c) Karl Marx
(d) Erich Fromm
List-II (Concepts)
1. Allogenic Conflict
2. Emotional Bond
3. Escape from Freedom
4. Economic Determinism
Code:

(a)
(b)
(c)
(d)
(A)
3
4
2
1
(B)
4
2
1
3
(C)
2
1
4
3
(D)
1
2
3
4
Ans. (C)
45) Which one of the following pairs is not correctly matched?
(A) Rules governing the behavior of group members -Norms
(B) The potency of goals and objects in the life space of the group -Valence
(C) The ability of group members to influence one-another -Cohesion
(D) The degree of agreement regarding goals and group phenomenon -Consensus
Ans. (C)
Instructions- (Q. 46-50) Read the passage below and answer the questions that follow based on your understanding of passage.
It is right time for India to create a Uniform Civil Code. While we are governed by the same criminal and civil laws, in matters of marriage, inheritance, succession, divorce and adoption, we live largely by personal laws of our religion. Each community has its own distinctive practices, ways. While Hindu, Christian and Parsi laws have been codified and amended over time, many aspects of Muslim personal laws remain unlegislated and left to the vagaries of Islamic jurisprudence and practice. Hindu personal law amended over the years. While it is still not fully gender-just, it was certainly a radical leap for women’s rights. Christian personal law, already codified, has been reformed by parliament and the Courts, after much community mobilization. Muslim personal law remains unmodified in many aspects through the courts have steadily expanded rights for Muslim women. While it is easy to make rhetorical arguments about gender equality and secularism, it is much harder to apply these principles across the uneven terrain of inheritance and property, marriage and divorce, adoption and guardianship. Different communities can have far apart world views on the same subject – a Hindu marriage is a sacrament, a Muslim marriage is a civil contract with spell-out obligations-so a common code would have to be acceptable to all. It should aim not to deprive any woman of the benefits that she currently has, under any personal law. The Uniform Civil Code is not just a matter of gender justice; it is also a question of how a nation accommodates its own diversity. In India, freedom of religion exists with other rights like equality and non-discrimination. We need to imagine a common civil code for the sake of more fairness in our families, our religious communities, and our nation. All women across faiths are owed the rights of equal citizenship.
46) The Uniform Civil Code is also related to –
(A) Cultural diversity
(B) Gender justice
(C) Cultural diversity and gender justice both
(D) Family integration
Ans. (C)
47) The personal laws of the ____ community are still remains un-codified.
(A) Hindu
(B) Muslim
(C) Christianity
(D) Muslim and Sikhs
Ans. (B)
48) Hindu marriage laws are still not-
(A) Fully governed by the community
(B) Fully grant justice to women
(C) Fully accepted by priests
(D) Fully in favour of equal opportunity to all members of family such as women, children, the aged
Ans. (B)
49) Hindu marriage is a sacrament unity which means it is recognized as-
(A) One of the Sanskar
(B) A contract as divorce is possible
(C) A part of uniform civil code
(D) A right of equal citizenship
Ans. (A)
50) The most appropriate title for the above paragraph may be-
(A) Uniform Civil Code
(B) Need for Uniform Civil Code
(C) Gender Justice and Civil Code
(D) Future of Civil Code
Ans. (B)

Comments

Thank You

Archive

Contact Form

Send