UGC-NET Social Work Solved Questions Paper-3 December 2012

Note: This paper contains seventy five (75) objective type questions of two (2) marks each. All questions are compulsory.
1) Developmental Social Work aims at-
(A) Maximum utilization of resources
(B) Minimum utilization of resources
(C) Optimum utilization of resources
(D) Liberal utilization of resources
Ans. (C)
2) Social pathology means-
(A) Study of origin, nature and causes of social ills
(B) Study of history of society
(C) Study of psychopaths
(D) Study of social taboos
Ans. (A)
3) Match the following theories with their proponents-
List-I (Theories)
(a) Phenomenological
(b) Psycho-analytical
(c) Motivational
(d) Learning
List-II (Proponents)
1. Skinner
2. Maslow
3. Karl Rogers
4. Sigmund Freud
Codes:

(a)
(b)
(c)
(d)
(A)
2
1
3
4
(B)
3
4
2
1
(C)
3
4
1
2
(D)
1
2
3
4
Ans. (B)
4) Arrange the following international years in the chronology of their observance by UN (ascending order)-
1. International Year of Child.
2. International Women’s year
3. International Year of Elderly Persons.
4. International Year of Family
(A) 4,3,2,1
(B) 2,3,4,1
(C) 2,1,4,3
(D) 2,1,3,4
Ans. (C)
5) Family counseling is-
(A) Macro social work practice
(B) Meso social work practice
(C) Micro social work practice
(D) All the above
Ans. (C)
6) Assertion (A): The function of professional social worker is empowering and capacity building of the oppressed section of the society.
Reason (R): Professional Social workers have the requisite skills and sensitivity to deal with problems of oppressed section of society.
Codes:
(A) Both (A) and (R) are correct
(B) Both (A) and (R) are wrong
(C) (A) is correct, but (R) is wrong
(D) (R) is correct but (A) is wrong
Ans. (A)
7) Assertion (A): The joint family system is disintegrating modern India
Reason (R): Transition from agrarian to industrial economy is responsible for its disintegration
Codes;
(A) Both (A) and (R) wrong
(B) Both (A) and (R) are correct and (R) is correct explanation of (A)
(C) (A) is correct, but (R) is not the correct explanation of (A)
(D) (R) is correct, but (A) is wrong
Ans. (B)
8) What percentages of seats in educational institutions are reserved for Scheduled Castes in India?
(A) 22 percent
(B) 17 percent
(C) 15 percent
(D) 19 percent
Ans. (C)
9) What is not a function of Welfare State?
(A) To meet the needs of the disadvantaged population
(B) To bridge the gap between rich and poor
(C) To cater to the materialistic needs of the population
(D) To provide specific services on subsidized basis in the area of health and education
Ans. (C)
10) Which is not a developmental characteristic of adulthood?
(A) Enuresis
(B) Adjustment to the role of the head of the family
(C) Earning for ageing parents
(D) Saving for future
Ans. (A)
11) Make the correct pairs by matching the codes given below-
List-I
(a) Early childhood
(b) Declining age
(c) Late childhood
(d) Adulthood
List-II
1. Adjusting to the loss of a partner
2. Walking
3. Competence work
4. Getting used to living away from parents
Codes:

(a)
(b)
(c)
(d)
(A)
2
1
4
3
(B)
3
4
1
2
(C)
1
2
3
4
(D)
4
3
2
1
Ans. (A)
12) Arrange the following in correct sequence-
1. Diagnostic Summary
2. Home Visit
3. Intake Interview
4. Referral
Codes:
(A) 4,3,2, 1
(B) 1,2,3,4
(C) 3,1,4,2
(D) 2,4,1,3
Ans. (A)
13) Who made the following statement?
“Problems are unmet needs”
(A) Felix Biestek
(B) G.R. Banerjee
(C) G. Mathew
(D) H.H. Pearlman
Ans. (D)
14) Which of the following is not principle of case work?
(A) Specific objectives
(B) Confidentiality
(C) Individualization
(D) Evaluation
Ans. (A)
15) Which of the following is not a principle of group work?
(A) Recognition of unique differences of each individual
(B) Appropriate modification of group process
(C) Enabling group members to involve themselves I the process of problem solving
(D) Principle of different attitudes towards members
Ans. (D)
16) Which of the following one is a reference group?
(A) Occupational group
(B) Group taken to evaluate one’s own aspect of life
(C) A relative longer group
(D) A group which allows for social mobility
Ans. (B)
17) Which one of the following is not a defense mechanism?
(A) Sublimation
(B) Rationalization
(C) Projection
(D) Confrontation
Ans. (D)
18) Assertion (A): The practice of social group work is important for social action.
Reason (R): Social action is essentially a group activity.
Codes:
(A) Both (A) and (R) are true and (R) is correct explanation of (A)
(B) Both (A) and (R) are true and (R) is not the correct explanation of (A)
(C) (R) is true, and (A) is false
(D) (A) is true and (R) is false
Ans. (A)
19) Programme planning in group work practice includes-
(A) Group member participates
(B) Group member interests
(C) The Programme content
(D) All the above
Ans. (D)
20) The model of community organization propounded of Rothman is-
(A) Locality Development
(B) Social Development
(C) Sustainable Development
(D) Community Development
Ans. (A)
21) Bottom-up concept related to –
(A) Mega planning
(B) Macro planning
(C) Meso planning
(D) Micro planning
Ans. (D)
22) Venn diagram is one of the commonly used method in-
(A) Institutional Appraisal
(B) Governmental appraisal
(C) Non-governmental appraisal
(D) Participatory Rural appraisal
Ans. (D)
23) Assertion (A): The efforts of initiating community chests at the level of local communities are quite few in India at present.
Reason (R): Had there been better efforts at the level of community to pool together the social resources, the community life in India would have been much better
Codes:
(A) (A) is true and (R) is false
(B) (A) is false and (R) is true
(C) Both (A) and (R) are true
(D) Both (R) and (A) are false
Ans. (C)
24) Match the following international initiatives with the origin of their nationality-
List- I (International Initiatives)
(a) DFID
(b) USAID
(c) CIDA
(d) DANIDA
List-II (National Origin)
1. USA
2. Canada
3. UK
4. Denmark
Codes:

(a)
(b)
(c)
(d)
(A)
3
1
2
4
(B)
3
1
4
2
(C)
4
1
2
3
(D)
4
1
3
2
Ans. (A)
25) The research design that explains the relationship between variables is –
(A) Experimental design
(B) Caste study design
(C) Descriptive design
(D) None of the above
Ans. (A)
26) Semi-inter quartile range is also known as-
(A) Range
(B)  mean
(C) Mode
(D) Quartile Deviation
Ans. (D)
27) The degree to which an instrument really measures what it intends to measure is called?
(A) Construct
(B) Reliability
(C) Validity
(D) All of these
Ans. (C)
28) The sequential steps in research process are-
(A) Selection of topic, review of literature, collection of data, analysis, report writing and interpretation
(B) Selection of topic, review of literature, collection of data, analysis, interpretation and report writing
(C) Selection of topic, collection of data, review of literature, analysis, interpretation and report writing
(D) Selection of topic, collection of data, review of literature, analysis, report writing and interpretation
Ans. (B)
29) Assertion (A): To improve the visibility of professional social work, much of its research should be action oriented.
Reason (R): Lack of action research is not the only reason for limited visibility to professional social work
Codes:
(A) (A) is true, but (R) is false
(B) (A) is false, but (R) is true
(C) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)
(D) Both (A) and (R) are true and (R) is not the correct explanation of (A)
Ans. (C)
30) Match List –I with List-II
List-I
(a) Chipko Movement
(b) Narmada Bachao Andolan
(c) Lokpal Andolan
(d) Western Ghat Bachao
List-II
1. Medha Patkar
2. Sunderlal Bahuguna
3. Madhav Gadgil
4. Anna Hazare
Codes:

(a)
(b)
(c)
(d)
(A)
1
2
3
4
(B)
2
1
4
3
(C)
4
3
1
2
(D)
2
3
4
1
Ans. (B)
31) Arrange the logical sequence of various stages in Program Management-
1. Monitoring and Evaluation
2. Project Formulation
3. Identification of felt needs
4. Recording
Codes:
(A) 1,2,3,4
(B) 3,2,1,4
(C) 2,1,3,4
(D) 4,2,3,1
Ans. (B)
32) Who from the following is not a Social Activist?
(A) Arundhati Roy
(B) Medha Patkar
(C) Dr. P.D. Kulkarni
(D) Anna Hazare
Ans. (C)
33) Welfare programmes based on Social Policy in India are not Provided in one of the sectors mentioned below-
(A) Health
(B) Education
(C) Employment
(D) Entertainment
Ans. (D)
34) Which one of the following programmes are not based on Affirmative Action Policies?
(A) Programmes to meet economic needs of poor
(B) Specific Programmes for the development of Schedule Castes
(C) Programmes for industrial growth
(D) Programmes for the Welfare of Women
Ans. (C)
35) Assertion (A): The role of professional Social Worker is empowering and capacity building of the oppressed and marginalized sections of society.
Reason (R): Professional Social Workers have requisite skill and sensitivity to deal with the problems of such sections of society.
Codes:
(A) Both (A) and (R) are correct and (R) is the explanation of (A)
(B) Both (A) and (R) are wrong
(C) (A) is correct, but (R) is wrong
(D) (A) is wrong, but (R) is correct
Ans. (A)
36) Accountability in governance refers to-
(A) The ability of citizens to hold leaders, government and public organizations to account
(B) The ability of citizens to open account in bank
(C) The national income account that shows, profit and loss of the government
(D) The behavior of chartered Accountants in corporate banks
Ans. (A)
37) Panchayat Raj institutes in India have brought about which one of the following?
(A) Eradication of Untouchability
(B) Spread of Land Ownership to depressed classes
(C) Formal representation of weaker sections in village governance
(D) Spread of education to the masses
Ans. (C)
38) Which article of Indian Constitution lays down the provision of free and compulsory education of children?
(A) 45
(B) 46
(C) 47
(D) 48
Ans. (A)
39) Probation means-
(A) Release on license
(B) Release on bail
(C) Conditional suspension of punishment
(D) Suspension of punishment
Ans. (C)
40) Consider the following statements and select your answer according to codes given below-
Assertion (A): Social Workers working with minorities require the knowledge and in-depth understanding of the effects of oppression on minority groups.
Reason (R): Social Workers are duty bound to serve the oppressed and marginalized.
Codes:
(A) Both (A) and (R) are true and (R) is correct explanation of (A)
(B) Both (A) and (R) are true and (R) is not the correct explanation of (A)
(C) (A) is true, but (R) is false
(D) (A) is false, but (R) is true
Ans. (A)
41) Social Legislation attempts to –
(A) Justice as well as social security
(B) Anticipate social needs
(C) Provide for change in social order
(D) All the above
Ans. (D)
42) ….describe the process by which a course of action is selected to deal with a specific problem.
(A) Decision making
(B) Goal setting
(C) Strategic planning
(D) Organizational planning
Ans. (A)
43) ROI is-
(A) Return of Investment
(B) Return on investment
(C) Return on interest
(D) Return on internship
Ans. (B)
44) Industrialization Dispute Act…provide for setting up bipartite works committee as a worker participation programme in India.
(A) 1980
(B) 1923
(C) 1936
(D) 1947
Ans. (D)
45) Assertion (A): The divorce rate is increasing n metro cities in India due to high expectation and poor sensitivity
Reason (R): There is greater sensitivity to each other’s needs in rural areas and the divorce rate in rural areas will remain much lower for a long time.
Select your answer from the following-
Codes:
(A) Both (A) and (R) are correct, but (R) is not the correct explanation of (A)
(B) (R) is correct, but (A) is wrong
(C) (A) is correct, but (R) is wrong
(D) Both (A) and (R) are wrong
Ans. (A)
46) Assertion (A): Education creates more sensitivity and develops self-confidence.
Reason (R): Educated women will demand more respect from society in general.
Select your right answer.
Codes:
(A) Both (A) and (R) are correct, but (R) is not an explanation of (A)
(B) (R) is correct, but (A) is wrong
(C) Both (A) and (R) are wrong
(D) Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation of (A)
Ans. (D)
47) Urban Community Development Services in India were started by-
(A) American Friends Service Committee
(B) Government of India
(C) UNICEF
(D) Ford Foundation
Ans. (A)
48) The book ‘’Community Welfare Organization-Principle And Practice” has been written by-
(A) K.D. Gangrade
(B) H.Y. Siddiqui
(C) Murrey G. Ross
(D) Arther Dunham
Ans. (D)
49) Which is the cause of poverty of small, marginal and casual workers in rural areas of India?
(A) Small land Holdings
(B) Low productivity
(C) Poor educational base and lack of vocational skills
(D) All of the above
Ans. (D)
50) Match the items of List-I with List-II
List-I
(a) Monogamy
(b) Polyandry
(c) Fraternal Polyandry
(d) Sororal Polygamy
List-II
1. Husband marries sisters of wife
2. Women marrying brothers husband
3. One husband and one wife
4. One wife and more than one husband
Codes:

(a)
(b)
(c)
(d)
(A)
3
1
2
4
(B)
3
1
4
2
(C)
3
4
2
1
(D)
4
3
2
1
Ans. (C)
51) One of the following is not present in single parent families-
(A) Kin relationship
(B) Step relationship
(C) Parental relationship
(D) Biological relationship
Ans. (B)
52) Human life mostly influenced by-
(A) Friends
(B) Family
(C) School
(D) Colleagues
Ans. (B)
53) Juvenile crime can be prevented mainly by-
(A) Good parenting and family support
(B) Peer pressures
(C) Unrestricted freedom by parents
(D) Over indulgence by family
Ans. (A)
54) Match the following-
List-I
(a) Health survey and planning committee
(b) Mental Health Act
(c) Atrocities against Women Act
(d) Hindu Code Bill
List-II
1. 2007
2. 1959
3. 1952
4. 1987
Codes:

(a)
(b)
(c)
(d)
(A)
4
3
2
1
(B)
3
1
4
2
(C)
2
4
1
3
(D)
1
2
3
4
Ans. (C)
55) One of the following is not the function of social worker in a juvenile residential institution-
(A) Administration
(B) Maintaining case records
(C) Court hearing of cases
(D) Publishing research papers
Ans.(D)
56) Jan Shikshan Sansthan (JSS) is the programme of –
(A) Ministry of Social Justice and Empowerment
(B) Ministry of Information and Broadcasting
(C) Ministry of Human Resource Development
(D) Ministry of Agriculture
Ans. (C)
57) Services provided for weaker section of society are called-
(A) Community services
(B) Voluntary services
(C) Public Welfare Services
(D) Social Welfare Services
Ans. (D)
58) Luis Braille Day is being observed on –
(A) 5th January
(B) 6th January
(C) 7th January
(D) 8th January
Ans. (A)
59) Institutional Redistributive Model of Social Policy is associated with-
(A) Capitalist State
(B) Communist State
(C) Totalitarian State
(D) Welfare State
Ans. (D)
60) The concept of Total Fertility Rate (TFR) means-
(A) The average number of children born to an adult women during her lifetime
(B) The average number of children born to an adult male during his life time
(C) The average number of children born in a family
(D) The average rate of growth of population
Ans. (D)
61) Who among the following is associated with Gestalt Therapy?
(A) C.R. Rogers
(B) Sigmund Freud
(C) Perls and Perls
(D) B.F. Skinner
Ans. (C)
62) Trickledown theory of development holds that-
(A) Global prosperity spreads to domestic economy
(B) Development spreads downwards through greater demand for labour
(C) Rate of growth of economy is inversely proportional to the rates of taxation
(D) None of the above
Ans. (B)
63) UN principles for older persons come into force in the year-
(A) 1990
(B) 1999
(C) 1981
(D) 1991
Ans. (D)
64) Decision making means-
(A) Choosing among alterations
(B) Choosing among alternatives
(C) Choosing for allocations
(D) All the above
Ans. (B)
65) Which of the following is not a principle of group work?
(A) Progressive programme experience
(B) Specific objectives
(C) Group experiment planning
(D) Continuous evaluation
Ans. (C)
66) Team building involves-
(A) Recognizing active members of the team
(B) Recognizing those members who contribute for growth of the team
(C) Recognizing all the members of the team
(D) Recognizing knowledgeable members of the team
Ans. (C)
67) The ultimate goal of Women’s Self Help Group Is-
(A) Saving money
(B) Taking loans
(C) Getting revolving fund
(D) Empowerment
Ans. (D)
68) The full form of MDP is-
(A) Mean Democratic Participation
(B) Major Development Project
(C) Methods Development Plan
(D) Manic Depressive Psychosis
Ans. (D)
69) Main source of India’s Social Policy is-
(A) Social Legislation
(B) Five Year Plan
(C) Directive Principles of State Policy
(D) None of the above
Ans. (C)
70) Grape-wine communication relates to –
(A) Formal communication
(B) Informal communication
(C) Upward communication
(D) Downward communication
Ans. (B)

Directions- (Q. 71-75) Read the passage below and answer the questions that follow based on your understanding of the passage.
Globalization as it taking place today is increasing the divide between the rich and poor. It has to be steered so that it serves not only serves commercial interests but also the social needs of development. Global business thrives on and therefore encourages and imposes, high levels of homogeneity in consumer preferences. On the other hand, for development to be locally appropriate and sustainable, it must be guided by local considerations which lie in cultural diversity and traditions. Therefore recognition at the policy level, of the significance of diversity and the need to preserve it, is an important precondition for sustainable development. In an increasingly globalizing economy, developing countries, for want of appropriate skills, are often at a disadvantage in negotiating and operating multilateral trade agreements. Regional cooperation for capacity building is therefore necessary to ensure their effective participation in all stages of multilateral trade.
Globalization is driven by a vast, globally spread, human resource engine involving millions of livelihoods. Their security sometimes threatened by local events causing global distortions (e.g. the impact of WTC attack on jobs in India or, in a wider context, sanctions against countries not confirming to ‘international’ prescriptions in human rights or environment related matters). Mechanism to safeguard trade and livelihoods, especially in developing countries, must be evolved and negotiated to make globalization an effective vehicle of sustainable development.
War and armed conflict are a major threat to sustainable development. It is imperative to evolve effective mechanisms for mediation in such situations and to resolve contentious issues without compromising the larger developmental goals of the conflicting parties.
71) Globalization driven largely by-
(A) Liberalization
(B) Privatization
(C) Human Resource
(D) Modernization
Ans. (C)
72) Developing countries in globalization context are lagging behind due to lack of-
(A) Financial capital
(B) Physical capital
(C) Human capital
(D) Technological capital
Ans. (C)
73) Sustainable development in the context of globalization is possible by-
(A) Following international sanctions on human rights and environment
(B) Safeguarding mechanisms of trade and livelihood
(C) Following WTC
(D) By armed conflicts with developed nations
Ans. (B)
74) The divide between rich and poor under the present globalization is due to –
(A) Less emphasis on commercial interests and more emphasis on social needs of development
(B) More emphasis on commercial interests and less emphasis on social needs of development
(C) Both commercial interests and the social needs of development are not properly taken care off
(D) Both commercial interests and the social needs of development are properly taken care off
Ans. (B)
75) Sustainable development is possible when it is guided by-
1. International demand
2. Local representations
3. Preservation of cultural diversity
4. Commercial interests of MNCs.
Codes:
(A) 1 and 2
(B) 2 and 3
(C) 1 and 4
(D) 1, 2, 3,4
Ans. (B)

Comments

Thank You

Archive

Contact Form

Send