UGC NET Social Work Solved Questions Paper-3 June 2012

NOTE: This paper contains seventy-five (75) objective type questions two (2) marks each. All questions are compulsory.
1. Field work in social work aims at-
I. Development of personal skills
II. Integration of classroom learning with field practice
III. Development of service mentality
IV. Development of carrier intention
Codes:
(A) I, II
(B) I,II, III
(C) I,II, III, IV
(D) III, IV
Ans. (A)
2. The goal of social work is-
(A) To reduce social tensions
(B) To provide social services to all
(C) To promote social justice
(D) To service the elite
Ans. (C)
3. Arrange the following international years in the chronology of their observance (ascending order) –
I. International year of cooperatives.
II. International year of forest
III. International year of youth
IV. International year of human rights.
Codes:
(A) I, II, III, IV
(B) IV, III, II, I
(C) IV, III, I, II
(D) I, II, IV, III
Ans. (B)
4. Service rendered voluntarily by an individual or group to another individual or a group is called as-
(A) Professional Social Work
(B) Social Development Services
(C) Social Service
(D) Social Reform
Ans. (C)
5. Satyasodhak Samaj was founded by-
(A) Dr. B.R. Ambedkar
(B) Ramesh Bandari
(C) Jyotiba Phule
(D) Anna Hazare
Ans. (C)
6. Denotified tribes are-
(A) Untouchables
(B) Ex-criminal tribes
(C) Wandering communities
(D) Artisans
Ans. (B)
7. Which of the following is not an agent of social change in India?
(A) Industrialization
(B) Population Growth
(C) Spread of Literacy
(D) Sanskritization
Ans. (B)
8. Assertion (A): gender sensitive professional social workers have better understanding of Gender Specific Issues.
Reason (R): Professional social workers understand gender as a social construct which differentiates men and women in terms of their position in the society.
Codes:
(A) Both (A) and (R) are wrong
(B) Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation of (A)
(C) (A) is correct, but (R) is wrong
(D) (A) is wrong, but (R) is correct
9. Which one of the following is the approach of group wise practice?
(A) Therapeutic
(B) Developmental
(C) Tast oriented
(D) Ornamental
Ans. (D)
10. Spencer Hatch was associated with-
(A) Nilokhari Experiment
(B) Firka Experiment
(C) Etawah Project
(D) Marthandam Project
Ans. (D)
11. Arrange the following phrases of PRA in a sequential order-
I. Sharing the outcomes of PRA with stakeholders
II. Situational analysis and solution designing
III. Rapport building and sensitization
IV. Preparation of micro-plans
(A) II, III, I, IV
(B) III, II, IV, I
(C) III, II, I, IV
(D) II, III, IV, I
Ans. (B)
12. The method of research used in census study is …..
(A) Case Study
(B) Survey
(C) Quasi-experimental
(D) Development
Ans. (B)
13. A researcher with limited understanding of the problem under study adopts….
(A) Experimental
(B) Descriptive
(C) Exploratory
(D) All the above
Ans. (C)
14. The basic unit of analysis in a given research study is called-
(A) Respondent
(B) Sample
(C) Universe
(D) None of the above
Ans. (A)
15. The extent of difference between population parameter and sample statistic is called…
(A) Statistic
(B) Sampling bias
(C) Sample error
(D) None of the above
Ans. (C)
16. Sub-divided bar diagram is also known as-
(A) Pie-diagram
(B) Histogram
(C) Component
(D) Bar Diagram
Ans. (C)
17. Match the items of List-I with List-II –
List-i
(a) Averages
(b) Averages of averages
(c) Variables
(d) Attribute
List-II
1. Correlation
2. Measures of dispersion
3. Chi-square
4. Measures of central tendency
Codes:

(a)
(B)
(c)
(D)
(A)
4
2
1
3
(B)
4
2
3
1
(C)
4
3
2
1
(D)
2
4
1
3
Ans. (A)
18. Arrange the following steps in a sequence-
I. Designing the tool
II. Review of literature
III. Pretesting
IV. Validation
V. Application of the tool
(A) I, II, III, V, IV
(B) I, IV, II, III, V
(C) I, V, II, III, IV
(D) II, I, III, IV, V
Ans. (D)
19. Assertion (A): Setting a hypothesis on a logical framework results in good research output
Reason (R): Setting a rational hypothesis is a pre-requisite for fruitful research.
Choose your answer from the following-
(A) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A)
(B) Both (A) and (R) are true, and (R) is the correct explanation of (A)
(C) (A) is true, but (R) is not true.
(D) (A) is not true, but (R) is true
Ans. (B)
20. Arrange the following types of data in the order of their complexity-
I. Interval
II. Ratio
III. Ordinal
IV. Nominal
(A) II, I, III, IV
(B) I, II, III, IV
(C) IV, III, I, II
(D) IV, III, II, I
Ans. (C)
21. Which one of the following is not an ecological movement?
(A) Pani Panchayat
(B) Chipko
(C) Bhoodan
(D) Pluck and Plant
Ans. (C)
22. Assertion (A): Women’s participation in Natural Resource Management is essential for its success
Reason (R): awareness and empowerment of women will enhance their participation.
Codes:
(A) Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation of (A)
(B) Both (A) and(R) are wrong
(C) (A) is correct, but (R) is wrong
(D) (A) is correct, but (R) is not the correct explanation of (A)
Ans. (A)
23. Which one of the following is not the objective of social policy in India?
(A) Equality
(B) Social Justice
(C) Inclusive Growth
(D) Population Growth
Ans. (D)
24. Which one of the following is not the social legislation?
(A) Protection of civil right act
(B) Beggars Act
(C) Right to Information Act
(D) Forest Conservation Act
Ans. (D)
25. What is the theme of Prime Ministers high level committee known as Sachar Committee?
(A) Social, Economic and Educational status of Muslim Community in India
(B) Imbalance in development of different regions of the country
(C) Impact of double taxation in domestic economy
(D) Social, economic and educational status of Rajput Community of India
Ans. (A)
26. Social Audit refers to –
(A) Security and Analysis of the working of any public utility vis-à-vis its social relevance
(B) Audit of all the work done by the social sector
(C) Auditing of all accounts of NGOs.
(D) None of the above
Ans. (A)
27. Which of the following is not a fundamental right?
(A) Right to work
(B) Right to constitutional remedies
(C) Right to Freedom of Religion
(D) Right to Equality
Ans. (A)
28. The oldest security legislation in India is-
(A) The Workmen’s compensation act
(B) Provident Fund Act
(C) Maternity benefit Act
(D) Payment of Gratuity Act
Ans. (A)
29. Which organization of the following publishes the records of accidental deaths and suicides in India?
(A) National Commission of Women
(B) Ministry of Social Justice and Empowerment
(C) National Crime Records Bureau
(D) Census of India
Ans. (C)
30. Juvenile Justice (Care and Protection) Act was introduced in –
(A) 2001
(B) 2002
(C) 2003
(D) 2004
Ans. (A)
31. Which of the following is not a mechanism for settlement for Industrial Disputes in India?
(A) Indian Labour Conference
(B) Concillation officers
(C) Labour courts
(D) National Tribunals
Ans. (A)
32. National institute of empowerment of persons with Multiple Disabilities is located in –
(A) Chennai
(B) Delhi
(C) Mumbai
(D) Hyderabad
Ans. (A)
33. Assertion (A): Supervision in social work practicum, to be effective, should not be mere policing.
Reason (R): supervision in social work is essentially an enabling process.
(A) Both (A) and (R) are true and (R) is not the correct explaination of (A)
(B) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explaination of (A)
(C) (A) is true and (R) is not true
(D) (A) is not true and (R) is true
Ans. (B)
34. Field work based approach is classified as-
(A) Empirical
(B) Historical
(C) Experimental
(D) Biographical
Ans. (A)
35. Match the following-
List-I
(a) Health Survey and Planning Committee
(b) Mental Health Act
(c) Atrocities against Women Act
(d) Hindu code Bill
List-II
1. 2007
2. 1959
3. 1952
4. 1987
Codes:

(a)
(B)
(c)
(D)
(A)
2
4
1
3
(B)
1
2
3
4
(C)
3
1
4
2
(D)
4
3
2
1

Ans. (A)
36. The concept of Management by objectives was introduced by-
(A) Mary Parket Foilet
(B) Keith Davis
(C) Peter Drucker
(D) F.W. Tayler
Ans. (C)
37. Job security would fall under which of the following needs?
(A) Ego
(B) Social
(C) Safety
(D) Self-Actualization
Ans. (C)
38. 360 degree feed-back is associated with-
(A) Recruitment
(B) Selection
(C) Performance Appraisal
(D) Lay off
Ans. (C)
39. Medical and public health social workers do not provide-
(A) Psycho-social support to individual and families
(B) Help to care givers
(C) Medical aid and diagnostic services
(D) Support discharged patients in their rehabilitation
Ans. (C)
40. Shareholders, Employees, customers, suppliers, vendors and society constitute-
(A) Community
(B) Organization
(C) Stakeholders
(D) Society
Ans. (C)
41. Match the items in list-I with list-II
List-I
(a) Maniac depressive psychoses
(b) Anorexia Nervosa
(c) Schizophrenia
(d) Aphasia
List-II
1. Bizarre behavior
2. Speech deficit
3. Bipolar mood disorder
4. Fantasy of oral impregnation
Codes:

(a)
(B)
(c)
(D)
(A)
4
3
1
2
(B)
2
4
3
1
(C)
3
4
1
2
(D)
1
2
3
4

Ans. (C)
42. Assertion (A): Clients in metro cities demand problem resolution in a rational and effective manner in limited time.
Reason (R): Education creates more expectation and counsellers must become sensitive to result oriented interventions.
Select your answer from the following-
Codes;
(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)
(B) (A) is correct, but (R) is not the correct explanation of (A)
(C) (A) is correction, but (R) is wrong
(D) Both (A) and (R) are wrong
Ans. (A)
43. Urban Local Bodies needs to be strengthened by-
(A) Defining clear functions
(B) Providing independent financial resources
(C) Providing autonomy to take decisions
(D) All the above
Ans. (D)
44. Match the item given in list-I with those in the list-II by selecting the correct code given below-
List-I (Social Reform)
(a) Widow Remarriage
(b) Savodaya
(c) Abolistion of child marriage
(d) Sati
List-Ii (Social Reformers)
1. Raja Ram Mohan Roy
2. K.C. Sen
3. Ishawar Chandra Vidyasagar
4. M.K. Gandhi
5. Dayanand Saraswati
Codes:

(a)
(B)
(c)
(D)
(A)
1
2
3
4
(B)
5
3
2
1
(C)
5
4
3
1
(D)
4
3
2
1
Ans. (C)
45. Who coined the term conjugal family?
(A) Willium J. Goode
(B) Murdock
(C) Cooper
(D) Talkot Parsons
Ans. (A)
46. Match the item with List-I with List-II
List-I
(a) Patrilocal
(b) Matrilocal
(c) Avanchulocal
(d) Neolocal
List-II
1. Living at brides residence
2. Having own set up
3. Living at bridegrooms
4. Living at brides maternal uncle’s residence
Codes:

(a)
(B)
(c)
(D)
(A)
3
1
4
2
(B)
3
2
4
1
(C)
3
1
2
4
(D)
4
3
2
1
Ans. (A)
47. One of the following is not the reason for single parent families-
(A) Death
(B) Divorce
(C) Desertion
(D) Transfer
Ans. (D)
48. Probation services entail-
(A) Leniency in correctional services
(B) Institutional services
(C) Community based treatment of offenders
(D) Letting off of offender
Ans. (C)
49. Which of the following is not an intervention method in the correctional setting?
(A) Group work and Group therapy
(B) Social case work
(C) Entertaining guests
(D) Family-centered counseling
Ans. (C)
50. Consider the following statements and select your answer according to codes below-
Assertion (A): Social defense is a broad concept that aims at defending society against crime by re-integrating the offenders back into society.
Reason (R): Social defense attempts to prevent the emergence of criminogenic situations through preventive programmes.
Codes:
(A) Both (A) and (R) are true
(B) Both (A) and (R) are not true
(C) (A) is true and (R) is false
(D) (A) is false and (R) is true
Ans. (A)
51.  Which one of the following is not a challenge of managing urbanization?
(A) Sustaining the momentum of economic growth
(B) Addressing urban poverty
(C) Energizing cities to become Engines of national development
(D) Separating rural from urban areas
Ans. (D)
52. Match the following-
List-I
(a) Enuresis
(b) School dropout
(c) Aversion to food
(d) Day dreaming
List-II
1. Low achievements
2. Threatening reality
3. Poor mother child relationship
4. Insecurity
Codes:

(a)
(B)
(c)
(D)
(A)
3
2
4
1
(B)
4
1
3
2
(C)
2
3
1
4
(D)
1
4
2
3
Ans. (B)
53. Match the following-
List-I
(a) Home visit
(b) Face sheet
(c) Process record
(d) Evaluative summary
List-II
1. Tool of learning and teaching
2. Evalution
3. Holistic assessment
4. Intake 
Codes:

(a)
(B)
(c)
(D)
(A)
4
3
2
1
(B)
1
2
3
4
(C)
2
1
4
3
(D)
3
4
1
2
Ans. (D)
54. Match the following
List-I
(a) Parole
(b) Tickles travel
(c) Securing bail
(d) Vocational training
List-II
1. Dependence on court
2. Rehabilitation
3. Attending a family function
4. Petty offence
5. Institutional services
Codes:

(a)
(B)
(c)
(D)
(A)
3
4
1
2
(B)
1
2
5
4
(C)
4
3
2
5
(D)
5
1
3
1
Ans. (A)
55. What is the name of the market driven device under the UNFC that allows developing countries to get fund/incentives from the developed countries to adopt better technologies that reduce greenhouse gas emissions?
(A) Carbon footprint
(B) Carbon credit rating
(C) Clean development Mechanism
(D) Emission Reduction Norms
Ans. (C)
56. Mentalic health team approach is essential for effective therapeutic process in-
(A) Day-boarding schools
(B) Maternity nursing homes
(C) Child guidance centers
(D) Recreational youth club
Ans. (C)
57. Report on Correlational Administration 1951 (Government of India) was prepared by-
(A) Justice A.N. Mullah
(B) Bureau of Police Research and Development
(C) Sir Alexander Cardew
(D) Dr. W.C. Reckless
Ans. (D)
58. The First model Prism manual was prepared in the year-
(A) 1919
(B) 1959
(C) 1943
(D) 2001
Ans. (B)
59. Social work intervention with Elderly does not include-
(A) Providing psychosocial support
(B) Arranging for treatment of health problems
(C) Guiding group interaction
(D) Distribution of clothes and sweets
Ans. (D)
60. Match the following-
List-I
(a) Adjusting to marriage partner
(b) Maintaining stable job
(c) Generic disorder
(d) Consistent carrier achievement
List-II
1. Young adulthood
2. Mental deficiency
3. Middle years
4. Late adulthood
Codes:

(a)
(B)
(c)
(D)
(A)
4
3
2
1
(B)
1
2
.3
4
(C)
2
1
4
3
(D)
3
4
1
2

Ans. (A)
61. The measure principles of social work are-
(A) Progressive Programme experience, guiding group interactions, specific objectives, evalution
(B) Programme Planning, developing sequence, systematic study, frequency distribution
(C) Group enhancement, specific learning, rejection study, development
(D) Planning, organizing, facilitation, evaluation
Ans. (A)
62. Parenting has become challenging because of –
(A) Disintegration of joint family system
(B) Migration of rural population to urban areas
(C) Women getting into gainful employment
(D) All the above
Ans. (D)
63. Consider the following statements and select your answer according to codes below-
Assertion (A): Jan Shikshan Sanstan provides vocational training courses to the marginalized for their improvement
Reason (R): inclusion of SC and ST is emphasized as beneficiaries in Jan Shikshan Sansthan due to their disadvantaged position.
Codes:
(A) Both (A) and (R) are true
(B) Both (A) and (R) are not true
(C) (A) is true and (R) is false
(D) (A) is false and (R) is true
Ans. (A)
64. Balwant Rai Mehta was associated with-
(A) Community participation
(B) Community welfare
(C) Community development
(D) Community organization
Ans. (C)
65. Who is the author of the book “Integrated Social Work Practice”?
(A) A.S. Desai
(B) S.B. Desai
(C) Murli Desai
(D) S. k. Khinduka
Ans. (B)
66. Which of the following is not the function of a hospital social worker?
(A) Fund raising for financial support to deserving patients
(B) Counseling the patients and his/her family reluctant to undergo surgery
(C) Registering new patients and issuing OPD cards
(D) Facilitating communication between the doctor and the patient
Ans. (C)
67. The book “ Social Work: An Integrated Approch” was authored by-
(A) Sanjay Bhatt
(B) Sanjay Bhattacharya
(C) Surendra Singh
(D) Sanjay Pandey
Ans. (B)
68. The organized non-profit activity for public purpose outside of both market and state is called-
(A) Corporate factor
(B) Civil Society sector
(C) Government sector
(D) All the above
Ans. (B)
69. Balika Divas in India is being observed on-
(A) October 9th
(B) November 9th
(C) December 9th
(D) September 9th
Ans. (C)
70. Life satisfaction is/an
(A) Concrete concept
(B) Abstract concept
(C) Hypotheis
(D) None of the above
Ans. (B)

Directions- (Q. 71-75) Read the passage below and answer the question that follow based on your understanding of the passage.
Poverty and a degraded environment are closely interrelated, especially where people depend for their livelihoods primarily on the natural resources base of the immediate environment. Restoring natural systems and improving natural resource management practices at the grassroots level are central to a strategy to eliminate poverty. The survival needs to the poor force them to continue to degrade an already degraded environment. Therefore, removal of poverty is a prerequisite for the protection of the environment.
Poverty magnifies the problem of hunger and malnutrition. The problem is further compounded by the inequitable access of the poor to the food that is available. It is therefore necessary to strengthen public distribution system to overcome the inequity. Diversion of common and marginal lands to ‘economically useful purposes’ deprives the poor of a resources base which has traditionally met many of their sustenance needs. Market forces leads to the elimination of crops that have traditionally been integral to the diet of the poor, thereby threatening food security and nutritional status.
While the conventional economic development leads to the elimination of several traditional occupations, the process of sustainable development, guided by the need to protect and conserve the environment, leads to the creation of new jobs and of opportunities for the reorientation of traditional skills to new occupations.
Women while continuing to perform their traditional domestic roles are increasingly involved in earning livelihoods. In many poor households they are often the principal or the sole bread winners. Major thrust at the policy level is necessary to ensure equity and justice for them. Literacy and basic educations are essential for enabling the poor to access the benefits offered by development initiatives and market opportunities. Basic education is therefore a precondition for sustainable development. A sizable proportion( about 60 percent according to some estimates) of the population is not integrated into the market economy. Ensuring the security of their livelihoods is an imperative for sustainable development.
71. Depletion of Natural Resources have adversely impacted dependent communities in terms of –
(A) Livelihood
(B) Nutrition
(C) Health
(D) All the above
Ans. (D)
72. The symbiotic relation between the natural resources base and the local communities cannot be restored through-
(A) Participatory natural resources management strategy
(B) Educating local people about conservation
(C) Enforcing punitive measures
(D) Finding alternative source of livelihood
Ans. (C)
73. What role women do not play in management of natural resources?
(A) As consumer
(B) As protector
(C) As collector of natural resource product
(D) As destructor
Ans. (D)
74. The livelihood problems of the poor can be reduced by-
(A) Ensuring equitable distribution of resources
(B) Involvement in the protection of resources
(C) Offering them clarity and donation
(D) Integrating them in market economy
Ans. (C)
75. Any development project can be sustainable if it is-
(A) Environment friendly
(B) People centered
(C) Providing for future generation
(D) All the above
Ans. (D)

Comments

Thank You

Archive

Contact Form

Send