10 Daily National MCQ 15/09/2022

  •  1) Which of the following is the most widely used language worldwide?
    • (A) Hindi
    • (B) English
    • (C) Spanish
    • (D) Chinese 
Answer- (D) Chinese  

  • 2) What alphabetic system does Hindi use?
    • (A) Devanagari
    • (B) Brahmi
    • (C) Grantha
    • (D) Kharosthi
Answer - (A) Devanagari

  • 3) Who has been chosen to serve as India's new high commissioner to the UK?
    • (A) Prashant Pise
    • (B) Vikram Doraiswami
    • (C) Manoj Kumar Bharti
    • (D) Akhilesh Mishra
Answer - (B) Vikram Doraiswami

  • 4) Which state recently established an Anti-Narcotics Task Force to monitor the trade in illegal alcohol and drugs?
    • (A) Jharkhand
    • (B) Gujarat
    • (C) Uttar Pradesh 
    • (D) Himachal Pradesh
Answer - (C) Uttar Pradesh

  • 5) Which state's Homi Bhabha Cancer Hospital & Research Center was originally inaugurated by Prime Minister Narendra Modi?
    • (A) Uttarakhand
    • (B) Uttar Pradesh
    • (C) Haryana
    • (D) Punjab
Answer - (D) Punjab  

  • 6)  What Indian language has the second-highest global usage, after Hindi?
    • (A) Urdu
    • (B) Telugu
    • (C) Tamil
    • (D) Bengali
Answer - (D) Bengali

  • 7) Which style of dance has been proposed by the Indian government for inclusion on the list of intangible cultural heritage by UNESCO?
    • (A) Giddha 
    • (B) Garba
    • (C) Bhangra
    • (D) Lavani
Answer - (B) Garba

  • 8) Which company has created the first RT-PCR kit for monkeypox disease testing that was developed locally in India?
    • (A) AGD Biomedicals Pvt. Ltd
    • (B) Calantha Biotech Pvt. Ltd
    • (C) Transasia Bio-Medicals
    • (D) Embio Limited 
Answer - (C) Transasia Bio-Medicals

  • 9) In which city was the nation's first hydrogen fuel cell bus unveiled?
    • (A) Chennai
    • (B) Mumbai 
    • (C) Pune
    • (D) Bengaluru
Answer - (C) Pune

  • 10)  Which of the following state's governors was Syed Sibtey Razi, who passed away on August 20? 
    • (A) Chhattisgarh
    • (B) Uttarakhand
    • (C) Jharkhand
    • (D) Kerala
Answer - (C) Jharkhand

Comments

Thank You

Contact Form

Send