10 Daily National MCQ's 23/09/2022

 

  •  1) According to the BWF World Tour Rankings, which Indian shuttler is ranked number one in the men's singles division?
    • (A) HS Prannoy
    • (B) K Srikanth 
    • (C)  Chirag Shetty
    • (D) Lakshya Sen
Answer- (A) HS Prannoy

  • 2) Who has been named the Common Service Center (CSC) SPV's Managing Director?
    • (A) K V Kamath
    • (B) K Subramanian 
    • (C) Sarada Kumar Hota
    • (D) Sanjay Kumar Rakesh
Answer - (D) Sanjay Kumar Rakesh

  • 3) The "EU-India Green Hydrogen Forum" was organized by which Union Ministry?
    • (A) Ministry of New and Renewable Energy
    • (B) Ministry of Commerce and Industry
    • (C) Ministry of External Affairs
    • (D) Ministry of Power  
Answer - (A) Ministry of New and Renewable Energy

  • 4) What percentage of India's GDP is the cost of logistics as of 2022?
    • (A) 9-10 % 
    • (B) 13-14 % 
    • (C) 15-16 %
    • (D) 19-20 %
Answer - (B) 13-14 % 
  • 5) The 'International Day of Democracy' is observed on what date?
    • (A) September 10
    • (B) September 15
    • (C) September 20
    • (D) September 8  
Answer - (B) September 15

  • 6)  In which city did the harbor portion of the Japan India Maritime Exercise 2022 (JIMEX 22) take place?
    • (A)Kochi
    • (B) Mumbai  
    • (C) Vishakhapatnam
    • (D) Goa
Answer - (C) Vishakhapatnam

  • 7) The "Cyber Crime Investigations And Intelligence Summit" (CCIS -2022) was held in which city?
    • (A) Pune
    • (B) Bengaluru 
    • (C) Hyderabad
    • (D) Bhopal
Answer - (D) Bhopal

  • 8) Which bank in India was the first to offer an electronic bank guarantee (e-BG)?
    • (A) ICICI Bank
    • (B) Axis Bank
    • (C) State Bank of India 
    • (D) HDFC Bank 
Answer - (D) HDFC Bank 

  • 09)  Which industry union said that it would support the Tuberculosis Mukt Bharat Abhiyaan by adopting 100,000 TB patients?
    • (A) FICCI
    • (B) ASSOCHAM
    • (C) CII 
    • (D) NASSCOM
Answer - (A) FICCI

  • 10)  In which state did the Indian Army and Air Force conduct a joint exercise called "Gagan Strike"?
    • (A) Uttarakhand
    • (B) Andhra Pradesh 
    • (C) Punjab 
    • (D) Sikkim
Answer - (C) Punjab 

Comments

Thank You

Contact Form

Send