10 Indian Culture MCQ's 23/09/2022

  •  1) Which of the following Kings' death was lamented by a poet as Adya Dhara Niradhara, Niralamba Saraswati?
    • (A) Chandela Kirtivarma
    • (B) Mihira Bhoja 
    • (C)  Bhoja Paramara
    • (D) Chahmana Visaladeva 
Answer- (C)  Bhoja Paramara

  • 2) Which of the following was Guru Nanak's birthplace?
    • (A) Sultanpur
    • (B) Shakargarh 
    • (C) Shahkot
    • (D) Nankana Sahib
Answer - (D) Nankana Sahib

  • 3) Which of the following best describes the Dravida Temple Architecture?
    • (A) Vimana & Shikhara
    • (B) Gopuram
    • (C) Garbha Griha
    • (D) Manastambha
Answer - (A) Vimana & Shikhara

  • 4) Which of the following kings built Rajasthan's Osian temples?
    • (A) Guhilots
    • (B) Solankis 
    • (C) Chuahanas 
    • (D) Pratihara
Answer - (D) Pratihara
  • 5) Which of the following was born in the Keralan town of Kalady in the Ernakulam district?
    • (A) Sathya Sai Baba
    • (B) Adi Shankara 
    • (C) Vallabha Acharya
    • (D) Ramakrishna
Answer - (B) Adi Shankara 

  • 6)  Which of the following dances in India was taught and composed by Chinnayya, Ponniah, Sivanandam, and Vadivelu?
    • (A) Bharatnatyam
    • (B) Kathakali 
    • (C) Kuchipudi
    • (D) Mohiniattam 
Answer - (A) Bharatnatyam

  • 7) Which of the following individuals also goes by the names Purna Prajna and Ananda Tirtha?
    • (A) Ramanuja
    • (B) Adi Shankaracharya 
    • (C) Vyaas 
    • (D) Madhvacharya
Answer - (D) Madhvacharya

  • 8) Which of the following best describes the name of the Jewish religious text?
    • (A) Torah
    • (B) Tripitaka
    • (C) The Analectus 
    • (D) Zend-Avesta
Answer - (A)  Torah

  • 09)  Which dance from the list below is an Intangible Cultural Heritage?
    • (A) Jhoomar
    • (B) Fugdi
    • (C) Dalkhai
    • (D) Chhau
Answer - (D) Chhau

  • 10)  Which state's citizens celebrate the well-known festival of "Tsokum Samai" to ask for blessings for a bountiful harvest?
    • (A) Nagaland
    • (B) Mizoram
    • (C) Meghalaya  
    • (D) Assam
Answer - (A) Nagaland

Comments

Thank You

Contact Form

Send