10 Indian History MCQ's 23/09/2022

  •  1) Who among the following took Samudragupta's place as the Gupta Dynasty's next ruler?
    • (A) Chandragupta I
    • (B) Chandragupta II
    • (C)  Mahendra 
    • (D) Vishnugupta
Answer- (B) Chandragupta II

  • 2) Which of the following locations in Bihar is a Buddhist and Jain pilgrimage site?
    • (A)  Rajgir
    • (B) Vaishali 
    • (C) Bodhgaya 
    • (D) Nalanda
Answer - (B) Vaishali 

  • 3) What Rig Veda mandala features the "Battle of Ten Kings"?
    • (A) seventh 
    • (B) eighth
    • (C) nineth
    • (D) tenth
Answer - (A) seventh

  • 4) Who defeated Pallava King Mahendravarman I?
    • (A) Vikramaditya II
    • (B) Pulakesin II 
    • (C) Pulakesin I
    • (D) Yajnavarman
Answer - (B) Pulakesin II 
  • 5) Which region is home to the capital of Matsya Mahajanpada, Viratnagar?
    • (A) Peshawar
    • (B) Malwa  
    • (C) Bundelkhand
    • (D) Jaipur
Answer - (D) Jaipur

  • 6)  Which of the following is regarded as the Aryans' first divine patron?
    • (A) Shiva
    • (B) Brahma  
    • (C) Dyaus
    • (D) Prajapat
Answer - (C) Dyaus

  • 7) The Asokan Inscriptions do not mention which of the following?
    • (A) Cheras
    • (B) Pallavas
    • (C) Cholas 
    • (D) Satyaputras
Answer - (B) Pallavas

  • 8) What relation did Pushyamitra Sunga have to the Malvikagnimitra of Kalidasa hero?
    • (A) His brother
    • (B) His son 
    • (C) His father
    • (D) His grandson 
Answer - (B) His son 

  • 09)  Which among the following was / were capitals of various Mahajanapadas in ancient India? 
    1. Paithan
    2. Kaushambi
    3. Rajgriha
    4. Avanti
    • (A) Only 3
    • (B) Only 1 & 2
    • (C) Only 2, 3 & 4
    • (D) Only 1, 2 & 3 
Answer - (D) Only 1, 2 & 3 
  • 10) What one of the following dates back to the Gupta era?
    1. Shakti cult in Hindus
    2. Mahayana in Buddhism
    3. Vedanta school
    • (A) Only 1 & 3
    • (B) Only 1 
    • (C) 1, 2 & 3
    • (D) None

Answer - (B) Only 1  

Comments

Thank You

Contact Form

Send