10 Indian History MCQ's 28/09/2022

  •  1) A monthly magazine called Banga Darshan was founded in Behrampur in 1872 by:
    • (A) Umakant desai
    • (B) Ishwar Chandra Vidyasagar  
    • (C) Bankim Chandra Chattopadhyay
    • (D) None of these
Answer- (C) Bankim Chandra Chattopadhyay

  • 2) Who said, “You do not realize how strong the government is if the congress challenges the government the government would finish it in five minutes?  in reference to the British government?
    • (A) Gopal Krishna Gokhale
    • (B) Annie Besant
    • (C) Jawahar Lal Nehru  
    • (D) Basant Kumar Biswas
Answer - (A) Gopal Krishna Gokhale

  • 3) Sri Aurobindo Ghosh was born in the following year:
    • (A) 1892 
    • (B) 1872
    • (C)  1884
    • (D) 1982 
Answer - (B) 1872 

  • 4) The daily Vande Mataram published Doctrine of Passive Resistance in:
    • (A) April 1906
    • (B) April 1907
    • (C) April 1904 
    • (D) April 1905
Answer - (B) April 1907
  • 5) The talks of Gautama Buddha were written in
    • (A) Sanskrit
    • (B) Bhojpuri 
    • (C) Pali
    • (D) Magadhi
Answer - (C) Pali
  • 6) When was the Hindu Dharma Sangrakshini Sabha established?
    • (A) 1886 
    • (B) 1872
    • (C) 1893
    • (D) 1883
Answer - 
(C) 1893
  • 7) Who led the revolt in Rohilkhand in 1857?
    • (A) Begum Hazrat Mahal
    • (B) Ahmadullah 
    • (C) Tatya Tope
    • (D) Jung Bahadur Rana 
Answer - (B) Ahmadullah 

  • 8) Who of the revolutionaries stated,  “freedom is objective of our life and the Hindu religion would led us to the attainment of this objective?”
    • (A) Narayan Guru
    • (B) Vinoba Bhave  
    • (C) Aurobindo Ghosh
    • (D) Dayanand Sarshwati
Answer - (C) Aurobindo Ghosh

  • 09)  In the 1820s, there were numerous uprisings against the British. In the 1820s, which of the following did not revolt?
    • (A) Ramosi
    • (B) Pagal Panthis
    • (C) Santhals 
    • (D) Ahoms
Answer -(C) Santhals 

  • 10) When was the East India Association founded?
    • (A) 1857
    • (B) 1866  
    • (C) 1885
    • (D) 1836
Answer - (B) 1866 

Comments

Thank You

Contact Form

Send