Daily MCQ 22/09/2022

  •   1) What is the projected growth rate for the Indian economy from 2022 to 2023 according to the most recent edition to the Asian Development Outlook (ADO)?
    • (A) 6.8 %
    • (B) 7.0 % 
    • (C)  7.6 % 
    • (D) 8.2 % 
Answer- (B) 7.0 % 

  • 2) Which organization has presented a comprehensive Social Stock Exchange (SSE) framework?
    • (A) SEBI
    • (B) RBI
    • (C) Union Finance Ministry
    • (D) NITI Aayog
Answer - (A) SEBI

  • 3) Which field's personnel can benefit from skill-development solutions offered by the freshly introduced SCALE App?
    • (A) Automobile
    • (B) Electronics
    • (C) Leather
    • (D)Textile 
Answer -(C) Leather

  • 4) Criminal Procedure (Identification) Bill is related to which Union Ministry?
    • (A) Ministry of Home Affairs
    • (B) Ministry of Law and Justice 
    • (C) Ministry of Social Justice and Empowerment
    • (D) Ministry of Women and Child Development
Answer - (A) Ministry of Home Affairs
  • 5) Which nation started the IHCI (Hypertension Control Initiative)?
    • (A) Indonesia 
    • (B) India
    • (C) Bangladesh
    • (D) USA 
Answer - (B) India

  • 6)  Which state has a website called "CM Da Haisi" (Inform to CM) launched?
    • (A) Manipur
    • (B) Gujarat 
    • (C) Odisha
    • (D) Assam
Answer - (A) Manipur

  • 7) Which animal was the subject of the first-ever cloning in history, "Maya," as reported in the media?
    • (A) One-horned Rhino
    • (B) Great Indian Bustard
    • (C) Lion-tailed Macaque
    • (D) Wild Arctic wolf 
Answer - (D) Wild Arctic wolf

  • 8) The "Global Fintech Conference" will be held in which Indian city in 2022?
    • (A) Ahmedabad
    • (B) Bengaluru
    • (C) Mumbai
    • (D) New Delhi 
Answer - (C) Mumbai

  • 9) Which nation's new capital is named "Astana"?
    • (A) Kazakhstan
    • (B) Uzbekistan 
    • (C) Turkmenistan 
    • (D) Afghanistan
Answer - (A) Kazakhstan

  • 10)  Which city hosted the first meeting of the foreign ministers from India, the UAE, and France?
    • (A) Dubai
    • (B) New Delhi 
    • (C) Paris
    • (D) New York
Answer - (D) New York

Comments

Thank You

Contact Form

Send