Latest National Current Affairs 12/09/2022

  •  1) Which state government launched the "Mo Sarkar" service initiative?
    • (A) Odisha  
    • (B) West Bengal 
    • (C) Jharkhand
    • (D) Bihari
Answer- (A) Odisha

  • 2) Which State/UT recently introduced the "Student Health Card" school health education program?
    • (A) Jammu & Kashmir
    • (B) Madhya Pradesh 
    • (C) Rajasthan
    • (D) New Delhi 
Answer - (A) Jammu & Kashmir

  • 3) Which Indian state made an economic package announcement worth 20,000 crores to combat the coronavirus outbreak?
    • (A) Uttar Pradesh
    • (B) Kerala
    • (C) Maharashtra 
    • (D) Telangana
Answer - (B) Kerala

  • 4) Which state government has agreements in place with businesses for investments of Rs. 10,399 crore?
    • (A) Tamil Nadu 
    • (B) Gujarat
    • (C) Telangana 
    • (D) Andhra Pradesh 
Answer - (A) Tamil Nadu 

  • 5) Which company did IRCTC collaborate with to introduce a new Co-branded Contactless RuPay Credit Card?
    • (A) Citibank
    • (B) SBI Card
    • (C) IndusInd Bank 
    • (D) American Express
Answer - (B) SBI Card

  • 6) Gyan Circle Ventures is a technological incubator of which Indian institution?
    • (A) Indian Institute of Management, Bangalore
    • (B) Indian Institute of Technology, Madras
    • (C) Indian Institute of Technology, Ropar
    • (D) Indian Institute of Information Technology, Sri City
Answer - (D) Indian Institute of Information Technology, Sri City

  • 7) Which famous trade passenger train has been renamed as the "Netaji Express"?
    • (A) Lucknow-Delhi Mail
    • (B) Kanpur-Delhi Mail
    • (C) Howrah-Kalka Mail  
    • (D) Mumbai-Thane Mail  
Answer - (C) Howrah-Kalka Mail 

  • 8) The Handicrafts and Handlooms Export Corporation of India (HHEC) is located where?
    • (A) Gujarat
    • (B) New Delhi
    • (C) Uttar Pradesh
    • (D) Madhya Pradesh
Answer - 
(C) Uttar Pradesh

  • 9) With which friendly nation did India officially launched  the "Year of Environment"?
    • (A) France
    • (B) Japan
    • (C) Brazil 
    • (D) Nepal 
Answer - (A) France

  • 10) What purpose does the freshly launched national Toll-Free number 14443 serve?
    • (A) AYUSH-based solutions
    • (B) Covid Vaccination 
    • (C) Oxygen Availability
    • (D) Psychological support
Answer - (A) AYUSH-based solutions

Comments

Thank You

Contact Form

Send