Latest National Current Affairs 13/09/2022

  •  1) With which Union Ministry has Prasar Bharati inked an MOU in order to launch more than 50 educational TV channels?
    • (A) Ministry of Information and Broadcasting
    • (B) Ministry of Communication
    • (C) Ministry of Science and Technology
    • (D) Ministry of Electronics and Information Technology 
Answer- (D) Ministry of Electronics and Information Technology 

  • 2) Which field is related to Operation "Calypso," which was recently featured in news?
    • (A) Child Trafficking
    • (B) Drug Smuggling 
    • (C) Tax evasion
    • (D) Money Laundering
Answer - (B) Drug Smuggling 

  • 3) Which Ministry oversees Digital India Corporation as a company?
    • (A) Ministry of Electronics and Information Technology
    • (B) Ministry of Corporate Affairs
    • (C) Ministry of Home Affairs
    • (D) Ministry of Finance
Answer - (A) Ministry of Electronics and Information Technology

  • 4) With which country has India agreed to a three-year work plan for agricultural cooperation?
    • (A) France
    • (B) UAE 
    • (C) USA 
    • (D) Israel
Answer - (D) Israel

  • 5) What is the Indian Broadcasting Foundation's (IBF) new name?
    • (A) Indian Broadcasting and Digital Foundation
    • (B) Indian Broadcasting and OTT Union
    • (C) Indian Broadcasting Union  
    • (D) National Digital Broadcasting Federation
Answer - (A) Indian Broadcasting and Digital Foundation

  • 6) Which state intends to direct seed one million hectares of rice since a migrant labor scarcity is expected?
    • (A) Madhya Pradesh
    • (B) Assam
    • (C) Punjab
    • (D) Uttar Pradesh
Answer - (C) Punjab

  • 7) How many hours will the new information technology rules compel digital sites to give the necessary information?
    • (A) 12 hours 
    • (B) 24 hours
    • (C) 48 hours
    • (D) 72 hours
Answer - (D) 72 hours

  • 8) Which state has recently announced  "Caravan Tourism" policy?
    • (A) Tamil Nadu
    • (B) Uttar Pradesh
    • (C) Maharashtra
    • (D) Andhra Pradesh 
Answer - 
(C) Maharashtra

  • 9) Which PSU in India has adopted the new initiative "Prayaas" ?
    • (A) IOCL
    • (B) NTPC 
    • (C) HAL
    • (D) ONGC
Answer - (A) IOCL

  • 10) Which organization officially opened 3 space incubation centers at NITs?
    • (A) BARC
    • (B) ISRO
    • (C) DRDO 
    • (D) NASA 
Answer - (B) ISRO

Comments

Thank You

Contact Form

Send