30 MCQ's on Computer Science

   1. What does trigger do in Microsoft PowerPoint?

  • [A] to start the slideshow
  • [B] to end the slideshow
  • [C] initiate a sequence of animations by clicking on a specific object
  • [D] to start random special effects when a particular key is pressed
Answer - [C] initiate a sequence of animations by clicking on a specific object

2. How big is the currency data type?
  • [A] 2 bytes
  • [B] 4 bytes
  • [C] 6 bytes
  • [D] 8 bytes
Answer - [D] 8 bytes

3. What does BCC stand for?

  • [A] Blank carbon copy
  • [B] Blind carbon copy
  • [C] Blue carbon copy
  • [D] Black carbon copy
Answer - [B] Blind carbon copy

4. What does the email service's Outbox mean?
  • [A] Place to keep deleted emails
  • [B] Emails which are received are kept here
  • [C] Copies of email are kept here which are to be sent
  • [D] None
Answer - [C] Copies of email are kept here which are to be sent

5. Which of these is a program that infects computers?
  • [A] A Dropper
  • [B] A Wrapbox
  • [C] A Logic bomb
  • [D] None of the above
Answer - [A] A Dropper

 6. What is an attempt to keylog?

  • [A] attack where keys of the keyboard stop working
  • [B] action of recording the keys struck on a keyboard
  • [C] action of sending a different input than the key pressed by the user
  • [D] None of the above
Answer - [B] action of recording the keys struck on a keyboard

7. Which of these cards enables its owner to make purchases of goods and services on the assurance that they will be paid for?
  • [A] Bank Passbook
  • [B] Debit cards
  • [C] Credit cards
  • [D] None of the above
Answer - [C] Credit cards

8. What do we call the ATMs whose hardware is held by the service provider but whose sponsor bank provides cash management and network connectivity?
  • [A] White label ATM
  • [B] Brown label ATM
  • [C] Black label ATM
  • [D] None of the above
Answer - [B] Brown label ATM

9. Which of the following best describes how to use a mobile device's browser to access secure online banking functions?
  • [A] Mobile Banking
  • [B] WAP Banking
  • [C] WEB Banking
  • [D] SMS Banking
Answer - [B] WAP Banking

10.  Which of the following is a component of a hybrid cloud?
  • [A] SaaS and PaaS
  • [B] Public Cloud and Private Cloud
  • [C] Community Cloud
  • [D] Traditional IT and Cloud Infrastructure

Answer - [B] Public Cloud and Private Cloud

  •  11) Which of the following best describes web 2.0?
    • (A) A Series of technological improvements in World Wide Web
    • (B) A New version of Internet  
    • (C) A New labeling of old Softwares improved
    • (D) None of the above
Answer- (A) A Series of technological improvements in World Wide Web

  • 12) Which of the aforementioned is an illustration of an analogue signal?
    • (A) Human Speech via an electrified copper wire
    • (B) Sound via an electrified copper wire
    • (C) Both 1 and 2
    • (D) Light
Answer - (C) Both 1 and 2

  • 13) Who was connected to the Harvard Mark I or IBM Automatic Sequence Controlled Calculator, the first large-scale digital computer?
    • (A) Konrad Zuse
    • (B) John Atanasoff
    • (C) Clifford Berry 
    • (D) Howard Aiken
Answer - (D) Howard Aiken

  • 14) Which of the following describes a hybrid computer?
    • (A) digital computer
    • (B) mainframe computer 
    • (C) analog computer 
    • (D) both analog and digital computer
Answer - (D) both analog and digital computer
  • 15) 1 kilobyte contains?
    • (A) 128 bytes
    • (B) 1000 bytes 
    • (C) 1024 bytes
    • (D) 1036 bytes
Answer - (C) 1024 bytes
  • 16)  What is the W3C's full name?
    • (A) World Wide Web Command 
    • (B) World Wide Web Consortium  
    • (C) World Wide Web Center
    • (D) World Wide Web Company
Answer - (B) World Wide Web Consortium
  • 17) What will be the number of bytes, transferred at the rate of 1 Kilobit per second?
    • (A) 108 
    • (B) 100 
    • (C) 140
    • (D) 125
Answer - (D) 125

  • 18) Whose book contains the first mention of the word "computer"?
    • (A) Enid Blyton
    • (B) Mark Twain 
    • (C) Sherlock Holmes
    • (D) Richard Braithwait
Answer - Richard Braithwait

  • 19)  Which register from the list below can store both data and addresses?
    • (A) Address Register
    • (B) General Purpose Register 
    • (C) Data Register 
    • (D) Status Register
Answer - (B)  General Purpose Register 

  • 20) Which of the mentioned audio / video formats was made by Microsoft
    • (A) WMA
    • (B)  MPEG 
    • (C) AVS
    • (D) ADX
Answer - (A) WMA
  •  21) What is the name of the data storage unit that has the value 2 to the 70th power?
    • (A) Yobibite
    • (B) Zebibyte
    • (C) Yottabite
    • (D) None of the above
Answer- (B) Zebibyte

  • 22) Which of the following is not a payment card technology?
    • (A) Smart Card
    • (B) Magnetic Stripe Card
    • (C) Fleet Card
    • (D) All of them are payment card technologies
Answer - (D) All of them are payment card technologies

  • 23) Which of the following items is frequently promoted as a companion device?
    • (A) Desktop
    • (B) Laptop
    • (C) UMPC
    • (D) Netbook
Answer - (D) Netbook

  • 24) The first computer to be sold commercially was which of the following?
    • (A) Manchester Mark 1 
    • (B) Manchester Baby 
    • (C) Ferranti Mark 1
    • (D) EDVAC
Answer - (C) Ferranti Mark 1
  • 25) What are the basic four components of a digital computer?
    • (A) Control Unit and ALU
    • (B) Input-Output Equipment 
    • (C) Main Memory
    • (D) All of the above
Answer - (D) All of the above
  • 26)  Which company created the "Rational Unified Process" (RUP) framework for software development?
    • (A) IBM
    • (B) Microsoft 
    • (C) Compaq
    • (D) None of these
Answer - 
(A) IBM
  • 27) Which of the following is referred to by the phrase 128-bit era?
    • (A) Super computers 
    • (B) Laptops
    • (C) Sixth generation Computers
    • (D) Video game Consoles
Answer - (D) Video game Consoles

  • 28) Microsoft was founded in which year ?
    • (A) 1974
    • (B) 1970 
    • (C) 1976
    • (D) 1975
Answer - (D) 1975

  • 29)  Which of the following accurately reflects the release order of the items by the well-known corporation Apple?
    • (A) Mac, iPad, ipod, iPhone
    • (B) Mac, iPod, iPhone, iPad
    • (C) Mac, iPod, iPad, iPhone 
    • (D) Mac, iPhone, iPod, iPad
Answer - (B) Mac, iPod, iPhone, iPad

  • 30) When were the first electronic digital calculators created?
    • (A) During World War I
    • (B) During Industrial Revolution 
    • (C) During Cold War
    • (D) During World War II
Answer - (D) During World War II

Comments

Thank You

Contact Form

Send