161 Social Work MCQ with Answer

 1.       Which legal body has the power to enforce fundamental right in India?

a)       Parliament of India

b)      Supreme Court of India

c)       Human Right Commission

d)      Ministry of Home affairs

Answer- Supreme Court of India

2.       Who was the first professor of social administration appointed in the Landon school of Economics?

a)       Richard Titmus

b)      Alcock

c)       Miller

d)      George

Answer- Richard Titmus

3.       In social case work interview is an important?

a)       Tool

b)      Method

c)       Techniques

d)      Principle

Answer – Method

4.       Which of the following is form of research typically conducted by teacher, counsellor and other professi onal to answer the questions and to solve local problems?

a)       Action Research

b)      Basic Research

c)       Pure Research

d)      orientation  Research

Answer – Action Research

5.       The first legislation for social security I India was concerned with the >

a)       Workmen compensations

b)      Provident Fund to employee

c)       Maternity Benefit

d)      Insurance

Answer –Workmen Compensation

6.       Who among the following has given the structural view of the society ?

a)       Durkheim

b)      Gidding

c)       Maclever

d)      Cooley

Answer –B-Gidding

7.       The relations exist between a type of write and a type of desk  ban be called ?

a)       Material

b)      Cultural

c)       Physical

d)      Structural

Answer- C- Physical

8.       Who among the following has given functional view of Society ?

a)       Gidding

b)      August Compte

c)       Parson

d)      Leacock

Answer –C-Parsons

9.       Who among the following said “Man is a social animal “

1)      Maclever

2)      Freud

3)      Aristotel

4)      Rousseau

Answer –Aristotle

10.   The social order is maintained largely by

a)       Division of labour

b)      Law

c)       Socialization

d)      State

Answer –Law

11.   ___________ is the means of cultural transmission

a)       Education

b)      Society

c)       Language

d)      Archeology

Answer –Language

12.   Abbreviation  of CAPART

a)       Council for advance for people actions and rural technology

b)      Council for advance for people association and rural technology

c)       Advancement of people association and rural transformation

d)      Council of additional people association and rural technology

Answer – A – Council for advance for people actions and rural technology.

13.   Community organizer,ecourge and provide direction and guidance to proceed in carrying out  the different activities as an

a)       Catalyst

b)      Advocator

c)       Animator

d)      Resource Mobilizer

Answer – B-Advocator

14.   Who has compared society with an organism

a)       Darwin

b)      Darkheim

c)       Maclever

d)      Spencer

Answer –Spencer

15.   Pick the correct order of the stages in the development

a)       Repression, denial, projection, isolation, regression.

b)      Oral ,anal phallic ,latency , genital

c)       Birth , Child , adult , die

d)      Phallic , oral ,latency ,genital .

e)      Answer B - Oral ,anal phallic ,latency , genital

 

16.   What is an example of regression?

a)       Feeling of an ex- husband

b)      Denying something ever took place

c)       Returning to the earlier age to cope with the situation

d)      Telling the truth

Answer – C -Telling the truth

17.   Evaluation is self-based on reflection or social comparison is known as :

a)       Self esteem

b)      Self-awareness

c)       Self-security

d)      Self confidence

Answer – A –Self esteem

18.   The Protection of Women from Domestic Violence Act come into force in the year:

a)       2006

b)      2002

c)       1990

d)      2005

Answer – D- 2005

19.    Historically social policy relates to

a)       Intervention and social redistribute type

b)      Socially regulatory kind

c)       Socially right kind

d)      All the above

Answer – D- ALL the above

20.   Who is considered as water Gandhi in India ?

a)       Sundarlal Bahuguna

b)      Rajendra Sing

c)       Ana Hajare

d)      Baba Amte

Answer – B- Rajendera Singh

21.   Who identify the elit and popular social action?

a)       Britto

b)      M.G Roass

c)       Friedlander

d)      Antonio Gramsci

Answer –A

22.   Which one of the following was lunched with the objective of helping the poor?

a)       DPA[

b)      IRDP

c)       TRYSEM

d)      DDP

Answer- C-TRYSEM

23.   What are the objective of social policy?

a)       Social change

b)      Social Integration

c)       Improvement of quality life

d)      All the above

Answer- D-All the above 

24.   Social Justice is balance between :

a)       Individual right and social control

b)      Society and Individuals

c)       Fundamental right and judicial system

d)      Individual and family

Answer - 3- Individual right and social control.

25.   Which of the following is not the component of agency administration

a)       The chief executive

b)      The staff

c)       The donor agencies

d)      The beneficiaries

26.   HIV Counseling VCTC referrer to:-

a)       Volunteer Condom use training center.

b)      Volunteer Counselling and testing center

c)       Volunteer center for training and care

d)      Volunteer care and treatment center

         Answer – B- Volunteer Counselling and testing center

27.   The concept of personality nucleus was given by :-

a)       Alport

b)      Stendler

c)       Shirley

d)      Skilnner

Answer – C-Shirley

28.   Social policy is  concerned with :

a)       Intervention of government and other organization to meet human needs

b)      Industrial development

c)       Political development

d)      Economic Development

Answer –A- Intervention of government and other organization to meet human needs

29.    Social Problem are treated with social reform and ______

a)       Social legislation

b)      Social Work

c)       Social Science

d)      Social service

Answer –A-Social legislation

30.   Forcing thought to remain unconscious  in order to remain anxiety  that would result if there were conscious  is the definition of which Freudian defense mechanism ?

a)       Denial

b)      Isolation

c)       Regression

d)      Projection

Answer – D –Projection

31.   Which of the following estimates the national income in India?

a)       Central Statistical organization

b)      National income committee

c)       Planning commission of India

d)      Reserve Bank of India

Answer – A- Central Statistical organization

32.   According to _________theory  a social movement will be more likely to succeed in createing social change if it can rise funds and attract organize members and build effective alliance with other  groups .

a)       Resources mobilization

b)      Structural contrariness

c)       Philanthropy

d)      Structural adjustment

Answer –Resources Mobilization

33.   Identify the correct sequence of the social movement .

a)       Cooperative movement             1. 1974

b)      Chipko Movement                      2. 1828

c)       Brahmo Samaj                             3. 1989

d)      Narmada Bachao Andaolon      4. 1904

a.       A-1,b-2,c-3,d-4

b.       C-1,b-2, a-3, 4-d

c.       D-1,a-2, b-3,c-4

d.       D-1, b-2, c-3, d-4

Answer  C- d-1, a-2 ,b-3, c-4,

34.   The root of PRA Techniques can be trace to the method of adult education  method of

a)       Antonio Gramci

b)      Paulo Faire

c)       Jawaharlal Nehru

d)      Blumber

Answer – B-Paulo Faire

35.   The functional theories examined  the precondition of social movement ___________ was especially concerned  with the structural strain found in society as an initial condition of social movement

a)       Neil Smelser

b)      Charles Tilly

c)       Sidney Torrow

d)      Karl Max

Answer – Neil Smelser

36.    There are number of condition that increase participation in social movement which of the following condition involves  the active framing of relevant issues.

a)       Mobilizing the people

b)      Justifying the movement

c)       Framing the strategies

d)      Optimum utilization of medias

Answer –B- Justifying the movement

37.   The theory emphasizes that the people are not so much transformed and swept away

 

 

 

38.   _______ is father of sociology.

a)       August Comte

b)      Durkheim

c)       Spencer

d)      Cooley

Answer – A –August Comte

39.    Who has described “ Society is a web of relationship”

a)       Mead

b)      Ogburn

c)       Leacock

d)      Maclver

Answer –D- Maclever

40.   Which of the following is not the techniques of social case work?

a)       Interview

b)      Observation

c)       Counselling

d)      Lobbying

Answer- D-Lobbying

41.   Social Policy issues deals with the issues such as?

a)       Poverty

b)      Disability

c)       Poor housing

d)      All the above

Answer – D –All the above

42.   According to supreme court of India social justice is

a)       Living concept of revolutionary impact

b)      Judicial Mechanism

c)       Social control measures

d)      Social Defense

Answer –A- Living concept of revolutionary impact

43.   Who has described society as moral community?

a)       Email Durkheim

b)      August Compte

c)       C.H Cooley

d)      Spencer

Answer –A- Email Durkheim

 

44.    Which of the following statement is false in describing high achievement motive?

a)       They consistently get better grade in each chosen course.

b)      They have desire to start a new business.

c)       Thy try hard if they do poorly

d)      They return to incomplete task

e)      Answer –A- They consistently get better grade in each chosen course.

45.   The book of “Indian economic policy preparing for twenty-first century is written by :

a)       Biman Jalan

b)      Y.V Reddy

c)       Rangarajan

d)      Monmohan Singh

e)      Answer –A- Biman Jalan

46.   Social policy is a part of

a)       Public policy

b)      Economic Policy

c)       Politcal policy

d)      Religions  Policy

Answer –A- Public Policy

47.    The social security measures adopted in ancient India by :

a)       Kautilya

b)      Suklacharya

c)       Samudra Gupta

d)      King Ashoka

Answer –C-Samudra Gupta

48.   The Central Social Welfare Board was established in the year-

a)       1980

b)      1970

c)       1950

d)      1953

Answer –D-1953

49.    National Rural Development  is situated at :-

a)       Delhi

b)      Shimla

c)       Hyderabad

d)      Mumbai

Answer –C-Hyderabad

 

 

 

50.   According to Sigmund Freud the superego:-

a)       The source of psyche motivation  such as sex and aggression

b)      It is develop in he anal stage

c)       Represent rationality and reality

d)      Responsible for gender identity and sexual orientation

51.   The primary goal of welfare state is to achieve

a)       Social justice

b)      Freedom of all

c)       Employment to all

d)      Political Justice

Answer – A –Social Justice

52.   The term social justice was first used in the year :

a)       1856

b)      1859

c)       1848

d)      1840

Answer – D- 1856

53.   The term social justice was first used  by

a)       Sicilian priest, Luigi Taparelli d'Azeglio,

b)      Mahmta Gandhi

c)       Dr. B.R Ambedkar

d)      Raja Rammohn Ray

Answer -  A-Sicilian priest, Luigi Taparelli d'Azeglio,

54.   Social welfare policies were first introduced in the year

a)       1972

b)      1951

c)       1947

d)      1851

Answer –A-1972

55.   Justice was used as equivalent to righteousness

a)       True

b)      False

c)       Partially True

d)      Partially Wrong

Answer – A-True

 

 

 

56.   Which of the following is called foundation stone of the Indian Constitution?

a)       Preamble

b)      Legislation

c)       Article

d)      Social Justice

Answer-D-Social Justice

57.   Which of the following is not the technique of social case work?

a)       Interviewing

b)      Observing

c)       Counselling

d)      Lobbying

Answer –D-Lobbying

58.   Who work with an individual client on a one to  one basis  the relationship is

a)       A friendly association

b)      A contract

c)       Purposeful  relationship to meet the psychosocial needs of the client

d)      A sympathetic  understanding of the client

Answer –C-Purposeful relationship to meet the psychosocial needs of the client.

59.   Recording in case work can be classified at

a)       Narrative recording, process recording , evaluative recording and summery recording

b)      Problem oriented, field oriented, process oriented , individual centered

c)       Referral summery , diagnostic summery , narrative records and problem oriented records

d)      Process oriented, narrative oriented, situational oriented, and analytical oriented.

Answer –C- Referral summery, diagnostic summery, narrative records and problem oriented records

60.   Marry Richmond “Social Diagnosis”  can be considered as the first book of

a)       Social group work

b)      Social case work

c)       Community organization

d)      Social Action

Answer – B- Social Case work

61.   Which of the following is refereeing to physical and psychological exhaustion caused by inability to cope?

a)       Frustration

b)      Crisis

c)       Burnout

d)      Insomnia

Answer –C-Burnout

62.   Case study involves

a)       Careful observation of person

b)      Complete observation of a person

c)       Vey care full observation of a person

d)      Very careful and complete observation of a person

Answer- D- Very careful and complete observation of a person

63.   Which is defined as a method of measuring individual and social beheviour?

a)       Sociometry

b)      Sample Method

c)       Verstehen Method

d)      Interview method

Answer –A- Sociometry

64.   The second stage of scientific and experimental method is

a)       Clarification

b)      Observation

c)       Recording

d)      Prediction

Answer –B- Observation

65.    What is social case work written by

a)       G.R Banerji

b)      Marry Richmond

c)       H.H Perlman

d)      F.Biestek

Answer –B- Mary Richmond

66.   UGC second review committee of social work education submitted its report In the year :

a)       1964

b)      1970

c)       1978

d)      1981

Answer – D-1981

 

67.   Functional approached in the case work developed by

a)       Jessi  Tefft

b)      Otto Rank

c)       Gordon Hamilton

d)      Talcott Parsons

Answer – B- Otto Rank

68.   The therapy developed by Otto Rank is called :

a)       Crisis intervention

b)      Humanstic Therapy

c)       Rational emotive therapy

d)      Will therapy

Answer – D- Will Therapy

69.   Which of the following is not the correct matching ?

a)       Community Organization – Marry .G.Ross

b)      Social policy in India –P.D Kulkarni

c)       Social Group Work – H.B Trucker

d)      Social case work –M.S. Gore

Answer –D- Socal case work –M.S .Gore

70.   Institutional redistributed model is associated with :

a)       Capital state

b)      Community State

c)       Totalitarian state

d)      Welfare state

Answer – D- Welfare state

71.   Which is not the approaches for social policy ?

a)       New right approach and social democratic approaches

b)      The radical socialistic approaches and feminist approaches

c)       Anti Racist approaches

d)      Community approaches

Answer –D –Community Approaches

72.    Which is not core instrument of economic policy ?

a)       Moneytary policy

b)      Fiscal policy

c)       Regulation and other direct control

d)      Youth policy

Answer –D

73.   Which of the following best summarize group theory?

a)       Group elect politicians who vote to provide benefits to the masses.

b)      The smaller the group, the more success it has influencing public policy.

c)       Public policy is made by small group of influential leader.

d)      Public policy emerged from the competition between the interests of different groups.

Answer –D – Public policy emerged from the completion between the interests of the different group

74.   Who was the first person introduced the principles of community organization in social work?

a)       Edward Lindman

b)      Gislea Konpka

c)       Dorothea Dix

d)      M.G Ross

Answer –A –Edward Lindman

75.   Name the first book of community organization?

a)       Social diagnosis

b)      Community organization a study of theory and current practice

c)       Community

d)      Community organization and development

Answer – B- Community Organization a study of theory and current practice

76.   Who among the following established the first Settlement House in Landon  ?

a)       Herebert Spencer

b)      Samuel Augustus Barnett

c)       James Adams

d)      E.T Greey

Answer –B- Samuel Augustus Barnett

77.   Who coin the term “Social Action”  for the first time in social work?

a)       Marry Richmond

b)      Edward Lindeman

c)       Gisela  Konopka

d)      Luigi Cavestro

Answer- A- Mary Richmond

 

 

 

 

78.   Minimum need program introduced during the period :

a)       Fifty five  year plan

b)      Second five year plan

c)       Third five year plan

d)      Fourth five year plan

Answer –A- Fifty five year plan

79.   Accountability in governance referee to

a)       The ability of citizen to hold leader of government, public organization.

b)      The ability of citizen to open bank account

c)        The national income account that they show

80.   Which of the following is not the objective of social justice?

a)       To ensure the rule of the law prevail in the society

b)      To ensure equality of outcome

c)       To form social legislation to marginalized

d)      To prevent abuse and exploitation of weaker and vulnerable section of the society

Answer –A- to ensure rule of law prevent in society

81.   Distributive justice combination of __________

a)       Right and duties

b)      Constitutional remedies and  social system

c)       Social and community justice

d)      Community and Society

Answer –C-Social and Community justice

82.   Arrange the case work process in order

a)       Study,  diagnosis, intake ,treatment ,follow up

b)       Intake ,Study , Dignosis ,  treatment and follow up

c)       Study ,  intake ,follow up , diagnosis, treatment

d)      Intake diagnosis , treatment, study ,follow up

Answer –B- Intake ,Study , Dignosis ,  treatment and follow up

83.   The principle of social case work

a)       Joint decision making

b)      Purposeful planning

c)       Intervention

d)      Individualization

Answer –D- Individualization

84.  Treatment in social case work involves

a)      Counseling

b)      Environmental modification

c)      Administration of social services

d)       Counseling, environmental modification and administration of social services

Answer – D- Counseling, environmental modification and administration of social services

85.       Distributive justice is combination of

a)       Right and duties

b)      Constitutional remedies and social system

c)       Social and economic justice

d)      Community and society

Answer - C-Social and economic justice

86.   The term weaker section or backward class use for the people use  who are

a)       Socially educationally backward

b)      Socially or economically backward

c)       Socially or politically backwardness 

Answer –A-Socially and educationally backward

87.   Liberal justice focuses on ___________

a)       Marxist and liberal approaches

b)      Social and economic approaches

c)       Legal and fundamental approaches

d)      Marxist and social approaches

e)      Answer –A- Marxist and liberal approaches

88.    Who develop the concept of modern liberal justice ?

a)       John Locke

b)      Max weber

c)       John Miler

d)      Karl Max

Answer –A- John Locke

89.    Who was the pioneer for the movement for social justice in India

a)       M.K Gandhi

b)      B.R Amedakar

c)       Jahawarlal Nehru

d)      Lalbahadur Sastri

Answer – B-B.R Ambedkar

90.   When was the World Summit for Social Development held?

a)       1955

b)      1999

c)       1955

d)      1930

Answer –A-1955

91.   Which summit had adopted the Copenhagen Declaration and Programmer of Action? 

a)       World social justice summit

b)      International summit for social development

c)       World Summit for social development

d)      World summit for international justice

Answer-C-World summit for social development

92.   Which article of the Indian constitution refer to the concept of redistributive system ?

a)       Article 38 and 39

b)      Article 33 and 34

c)       Article 44 and 45

d)       Article 58 and 59

Answer- A- Article 38 and 39

93.   The existence of opportunity for meaningful work  and employment is called  as

a)       Social security

b)      Social equity

c)       Economic and social equity

d)      Economic Justice

Answer – D- Economic Justice

94.   Who adopted social security measures in ancient India/

a)       Kautalya

b)      Chukalyacharya

c)       King Ashoka

d)      Harsabandana

Answer- A- King Ashoka

95.   Who was the Muslim ruler brought many reforms in Indian society along with abolished slavery ?

a)       Gihas-ud-din-tuglak

b)      Akbar

c)       Humayun

d)      Alla-udd-din-khillij

Answer –B-Akbar

96.   The term “Quality on Just” (On virtuous) is related to

a)       Orthodox concept of social justice

b)      Ancient concept of social justice

c)        Neo Modern concept of social justice

d)      Modern Concept of Social justice

Answer – A - Orthodox concept of social justice

97.   The term just society is related to

a)       Orthodox concept of social justice

b)      Western concept of social justice

c)       British Indian Concept of social justice

d)      Modern Concept of Social Justice

Answer – D- Modern Concept of Social Justice

98.   Which of the following is related to law and punishment in modern thought?

a)       Dharam

b)      Dhandanity

c)       Modern Law

d)      Legal Enforcement

Answer – D- Law Enforcement

99.   Which one of the following not tha Gandhina concept of social justice ?

a)       Truth and non violence

b)      Rama Rajya and Swaraj

c)       Satyagrah and trusteeship

d)      Social and economic freedom

Answer – D- Social and economic freedom

100.                       Ambedkar gives significant place of __________

a)       Socialism

b)      Liberalism

c)       More equality

d)      Mutual sympathy  and respect

Answer – Matual sympathy and respect

101.                       Arrange the process of communication in the sequence

a)       Coding ,decoding ,recipient ,Channel

b)      Channel, encoding ,recipient , decoding

c)       Chanel , decoding ,recipient ,decoding

d)      Encoding ,channel ,recipient , decoding

Answer – D- Encoding, channel , recipient , decoding

102.                        Who studied the effectiveness of social case work ?

a)       Fisher Joel

b)      Epstein Irwin

c)       Goyder John

d)      Cohen Jockob

Answer – A- Fisher Joel

103.                       Which of the following is not the part of social case work process?

a)       Content Analysis

b)      Treatment

c)       Assessment

d)      Evaluation

Answer – A- Content Analysis

104.                       Which of the following is best describe instrumentalism?

a)       Decision maker rationally evaluates all the option and then select the policy that is the most appropriate means of achieving an objective.

b)      Policies are ranked according to their cost and expected impact on the problem   before a course action is determined.

c)       Policies are crafted so as to create greatest amount of good  for the greatest number of people.

d)      Policy maker focus on making necessary change and adoption in existing practice .

Answer – D- Policy maker focus on making necessary change and adoption in existing practice .

105.                       Which of the following approaches to social welfare polies to base on belief that government policies should  design to discourage the poor  being idle by making it difficult for them  to obtain public assistance ?

a)       The income approaches

b)      The alleviating approaches

c)       The curative approaches

d)      The punitive approaches

Answer – D –The punitive Approches

106.                       The National policy on education adopted by Parliament of India in the year:

a)       1985

b)      1986

c)       1990

d)      1984

Answer-  B- 1986

 

 

 

107.                       Education was included In the concurrent list in the year.

a)       1976

b)      1968

c)       964

d)      1990

Answer –A-1976

108.                       NABARD was set up in the year

a)       1892

b)      1992

c)       1995

d)      2000

Answer- B-1992

109.                       The social context of education means :

a)       Education does not functions in the isolation of the society .

b)      Caste, economic status, cultural diversity , influence the participation of children in school.

c)       Unequal gender relation also effect the education

d)      All the above.

Answer – D- All the above

110.                       Which of the following year the Ganga Kalyan Yojona started ?

a)       1990

b)      1997

c)       1998

d)      2000

Answer-B-1997

111.                       Who have written the book “Capital and Growth”?

a)       A.R Rodon

b)      Hicks

c)       Adam Smith

d)      Marshal

Answer –B-Hicks

 

112.                       The operation flood program was successfully implemented from the year :-

a)       1855

b)      1980

c)       1966

d)      2004

Answer – C- 1966

113.                       Who is the chief editor of the book “National Curriculum Framework 2005” by NCERT?

a)       Shiv Kumar

b)      Sweta Uppal

c)       Vinod Debikar

d)      Sweta RaO

Answr –B- Sweta Uppal

114.                       Which one of the following is related to critical pedagogy?

a)       Critical pedagogy provide an opportunity to reflect  criticality

b)      It entails the acceptance of multiple view

c)       It does not allow open discussion

d)      It facilitate collective decision making through open discussion

Answer – C- It does not allow open discussion

115.                       Ethical development means :

a)       Imposing of dos and donts

b)      Forcing disagreement of what is worng

c)       Devising means to help children to make choice between the right and wrong.

d)      Writing set pattern of rule and asking children to follow them

Answer –C- Devising means to help children to make choice between the right and wrong.

116.                       ECCE is the abbreviation of

a)       Early childhood care and education

b)      Early culture care and education

c)       Early childhood concern and education

d)      Early childhood compulsory education

Answer –A- Early childhood care and education

117.                        Negative reinforcement leads to

a)       Extinguish a behavior

b)      Increase a desired responses

c)       Eliminate desirable responses

d)      Learn helplessness

Answer –B- Increase a desired responses

118.                       Who develop the physical quality of life index?

a)       Richard Estates

b)      D.M Morries W

c)       Mahammad Yunus

d)      Amartya Sen

Answer – B- D.M Morries

119.                       Which of the following is not the source of Indian social policy?

a)       Indian Constitution

b)      Five year plans

c)       Social Legislation

d)      Administrative order

Answer – A- indian Constitution

120.                       Which of the following is known as the growth oriented theories?

a)       Psychoanalytical theory

b)      Client centered theory

c)       Existential theory

d)      Cognitive learning theory

Answer – B- Client Centered theory

121.                       Detachment from work ,inability to accomplish goal and emotional discharge is known as :

a)       Blockade

b)      Burnout

c)       Lockout

d)      Ambiguity

Answer- B-Burnout

122.                       Acrophobia is the fear of :

a)       Height

b)      Blood

c)       Crowd

d)      Animal

Answer – C- Crowd

123.                       Who gave the dimensional model of personality?

a)       Sigmund Freud

b)      Otto Rank

c)       Erick Berne

d)      Joseph Wolpe

Answer –C- Erick Berne

 

124.                       Behavioral modification involves

a)       Solving problem though insight

b)      Bringing behavior under stimulus control

c)       Demonstrating learning in the absence of reinforcement.

d)      Application of learning principles to change behavior

Answer- D- Application of learning principles to change behavior

125.                       Sanatorium means

a)       Institution for open air treatment of tuberculosis

b)      Institution for help elderly people

c)       Institution for the treatments of the mentally sick

d)      Institution for the treatment of leper

Answer – A- Institution for open air treatment of tuberculosis

126.                       Who among the following is associated with the Gestalt Therapy?

a)       C.R.Rogers

b)      Sigmund Freud

c)       B.F Skinner

d)      F. Poul

Answer – D- F.Poul

127.                       Which is not the development characteristics of adulthood?

a)       Enuresis

b)      Adjustment to the role of head of the family

c)       Earning for ageing parents

d)      Saving for the future.

Answer-A-Enuresis

128.                       Persons focused psychological process in social work aim at

a)       Social Policy

b)      Planning and development

c)       Counselling and  therapy

d)      All the above

Answer – C- Counselling and therapy

129.                       The mental health act was enacted in the year :

a)       1985

b)      1987

c)       1989

d)      1990

Answer – B- 1987

 

130.                       Animism is a belief in

a)       Sprit of dead ancestor

b)      Some spiritual power

c)       Object

d)      Supernatural being

Answer – C- Objects

131.                        Learned behavior is believed to be found in:

a)       Man

b)      Dog

c)       Chimpanzee

d)      All the above

Answer – D-All the above

132.                       To trace the cause the mental growth of Individual  or the race is problem of :

a)       Analytical psychology

b)      Synthetic psychology

c)       Genetic Psychology

d)      Psychosocial Psychology

Answer – A – Analytical Psychology

133.                       There is an evidence of hereditary component in the element of mental illness is known as

a)       Paranoia

b)      Psychoneurotic disorder

c)       Schizophrenia

d)      Paralysis

Analysis – A- Paranoia

 

 

134.                       Which of the following is correct according to pluralistic model of power structure ?

a)       It reject the idea that small homogenous group dominates community decision making

b)      It oppose the idea that  small homogenous group dominate community decision making

c)       It expect the idea that small homogeneous group dominate community decision making

d)      It empower the idea that small homogeneous group dominate community decision making

Answer – A – It reject the idea that small homogeneous group dominate community decision making

135.                   Which of the following organization recognizes community organization as a legitimate specialization for social work education?

a)       NASW

b)      ACSW

c)       CSWE

d)      NASSA

Answer –C-CSWE

136.                       Government of India  introduced community development program  in the year :

a)       1950

b)      1952

c)       1957

d)      1969

Answer – B-1952

137.                       In Sociology Society refers to :-

a)       Pattern of the norems of interaction

b)      Congregation of people

c)       People with laws and costume

d)      Pattern of the interactions

Answer- B- Pattern of the norms and interaction

138.                       Sociologist describe the term Group as

a)          Collection of people

b)        People involved in organized pattern of interaction

c)         People interacting at one place

d)        Participating in gathering

Answer - B- People involved in organized pattern of interaction

139.                       Which of the following is a secondary group ?

a)          Peer Group

b)        Association

c)         Nuclear Family

d)        Joint Family

Answer - B- Association

140. the  success of group work does not depends on

a) Achievement of goals

b)  Understanding and agreement of major problem 

c) Handling behavioral problem 

d) ignoring individual problem

141. leader in a group does not depend on

a)        Authoritarian approaches

b)        Distribution of authority

c)        Rapport with individual members

d)        Understanding group dynamics

Answer -A-Authoritarian Approaches

142. Whom among the following helped group work rooted in social work profession?

a)        Kurt lewin

b)        H.B.Trecker

c)        Murry .G.Ross

d)        G.Hamilton

Answer - A-H.B Trecker

 

 

143. Responsibility for the choice of program  in a group work rest with ________

a)        Member of the group

b)        Group worker

c)        The agency

d)        Member of the group with the help of group worker

Answer -D

144. Research is ______

a)        Searching again and again

b)        Finding solution to problem

c)        Working in a scientific way to search for the solution of a problem.

d)        All the above 

Answer -C- Working in a scientific way to search for the solution of  a problem

145. Which of the following is a first step of research process?

a)        Problem identification

b)        Finding sources of information

c)        Review of literature

d)        Searching for the solution of the problem.

Answer -A-Problem identification

146. A common test in research demands  much priority on _____

a)        Reliability

b)        Objectivity

c)        Usability

d)        All the above

Answer -D-All the above

 

 

 

147. Action research means ?

a)        An applied research

b)        Longitudinal research

c)        A research initiated to solve immediate problem

d)        A research with socioeconomic orientation .

148. Which of the following variable can’t be expressed  in quantitative term ?

a)        Socioeconomic status

b)        Marital status

c)        Numerical aptitudes

d)        Professional aptitudes

Answer -C- Numerical aptitudes

149.  The process of conducting research Formulation of hypothesis  is followed by-

a)        Statement of objective

b)        Analysis of data

c)        Selection of research tools

d)        Collection of data

Answer- C-Selection of research tools

150.  The essential qualities of research are _

a)        Spirit of free enquiry

b)        Reliance of observation and evidence

c)        Systematization of theorizing of knowledge

d)        All the above

Answer -D-All the above 

Answer - C- A research initiated to solve immediate problem.

151. The basic objective of the group work is ________

a)        Personality development

b)        Problem solving

c)        Readjustment

d)        Remediation

Answer -B-Problem Solving

152. Value of the program in group work lies in .

a)        Establishing satisfying relationship

b)        Enhancing  knowledge of alternative possible activities.

c)        Giving expression to creative dynamics drive

d)        Increasing proficiency  in program activities

Answer -A- Establishing satisfying relationship

153. Program in social group work is based on ______

a)        Interest and resources

b)        Interest and resources of the worker

c)        Interest and resources of the group

d)        All the above

Answer- D-All the above

154.  A research paper is brief report of a research  work based on

a)        Primary data

b)        Secondary Data

c)        Both primary and secondary data

d)        None of the above

Answer -C -Both Primary and secondary data

155.  Sampling is advantageous as it is _________

a)        Helps in capital saving

b)        Saves time

c)        Increase accuracy

d)        Both A and B

Answer - D

 

156.  Data of research is ______

a)        Qualitative only

b)        Quantitative only

c)        Both qualitative and quantitative

d)        Both are incorrect

Answer - C - Both qualitative and quantitative

 

 

157. Group morels refers to _________

a)        Cooperation in a group

b)        Coordination in a group

c)        Unity in a group

d)        Team spirit in a group

Answer D-Spirit in a group

158. Which of the following is not principles of social group work ?

a)        Confidentiality

b)        Guided group interaction.

c)        Progressive Program Development

d)        Evaluation of the progress made by the group .

Answer-A-Confidentiality

159. Who was the founding father of settlement house movement in Landon ?

a)        Jane Addams

b)        Herriet Belet

c)        F.Hollis

d)        Mary.E.Richmond

Answer -A-Jane Adams

160. The book “social group work -a helping process” is written by ?

a)        H.B.Trecker

b)        G.Konopka

c)        G.H.Mead

d)        Peter Samuel

Answer -B-G.Konopka

161. Self disclosure is an effective method of ______

a)        Group Study

b)        Group dynamic

c)        Group relation

d)        Group treatment

Answer -D -Group Treatment

 

 

 

 

 

 

 

Comments

Thank You

Archive

Contact Form

Send