100 MCQ on Computer Application with answer

 1. Physical part of a computer are known as___________
a) Software
b) Hardware
c) Operating System
d) System unit
Answer: Hardware
2. ___________is a place where processing takes place
a) Box
b) CPU

c) Monitor

d) System unit
Answer: System unit
3. Processor is fixed on the
a) Fan
b) Chipboard
c) Motherboard
d) Expansion slot
Answer: Motherboard
4. There are         types of memory
a) Two
b) Three
c) One
d) Four
Answer: Two
5.  A Processor acts like a/an
a) Heart
b) Arm
c) Brain
d) Kidney
Answer: Brain
6. Arithmetic operations are performed by
a) LU
b) AU
c) ALU
d) CU
Answer: AU
7.  A Processor is also known as
a) CPU
b) UPS
c) UPC
d) PUS
Answer: CPU
8. Which of the  following part of the CPU controls the sequence of the instructions?
a) AU
b) CU
c) LU
d) ALU
Answer: CU
9. RAM stands for
a) Random Access Memory
b) Random Analysis
c) Read Able Memory
d) Random Available Memory
Answer: Random Access Memory
10. ROM stores data
a) Permanently
b) Temporarily
c) Partially
d) Fully
Answer: Permanently
11. Which of the following is the highest speed slot?
a) ISA
b) AGP
c) PCI
d) AGC
Answer: AGP
12.  A video game is played by using        card
a) Sound
b) Modem
c) Graphics
d) Network information
Answer: Sound
13.  Barcode Reader is a/an           device
a) Output
b) Input
c) Display
d) Storage
Answer: Input
14. Which is used in security system and criminal investigations
a) Fingerprint Reader
b) Robots
c) Sound card
d) Barcode Reader
Answer: Fingerprint Reader
15. Which is also known as mechanical agent
a) Computer
b) Barcode Reader
c) Processor
d) Robots
Answer: Robots
16.  _____ is the set of instruction given to the computer to perform a specific task
a) Monitor
b) Hardware
c) Software
d) Printer
Answer: Software
17.  _____is the most famous type of Operating System for personal computer
a) Linux
b) Unix
c) Microsoft Windows
d) Mac OS
Answer: Microsoft Windows
18.  A system software that helps Operating System to communicate with a device is called
a) Operating system
b) Device Driver
c) Utility
d) Graphics Software
Answer: Device Driver
19.   ____ is a program that allows a user to analyze and maintain a computer
a) Utility
b) Device Driver
c) Widows XP
d) MS office
Answer: Utility
20.  _____ creates a link between a user and the computer
a) Device Driver
b) Utilities
c) Operating System
d) Image Viewer
Answer: Operating System
21. A _________ keeps the mouse free from dust and dirt
a) mouse pad
b) rubber pad
c) paper pad
Answer: mouse pad
22. Keep the index finger on the ________ button
a) left
b) right
c) middle
Answer: left
23. Keep the middle finger on the ________ button
a) Right
b) Left
c) Scroll wheel
Answer: Right
24. Move the mouse over a ________
a) Mouse pad
b) Rubber pad
c) Rubber pad
Answer: Mouse pad
25. Always keep the _________ on the mouse pad
a) mouse
b) mouse
c) CPU
Answer: mouse
26. _________ has a tail.
a) Mouse
b) CPU
c) Monitor
Answer: Mouse
27. A mouse is a part of a _________
a) washing machine
b) computer
c) fan
Answer: Computer
28. A keyboard has _________ keys.
a) Both
b) Number
c) Alphabet
Answer: Both
29. Cursor is a _________ blinking line on the monitor
a) small
b) big
c) slanting
Answer: small
30. There are usually __________ keys on the keyboard
a) 104
b) 106
c) 110
Answer: 104
 
31. __________ keys are found at the top of the keyboard
a) Function
b) Number
c) Alphabet
Answer: Function
32. __________ key is use to write in capital letters
a) Caps Lock
b) Enter
c) Backspace
Answer: Caps Lock
33. _________ erases letters to the left of the cursor
a) Backspace
b) Delete
c) Both
Answer: Backspace
34. Question: Arrow keys are used to move the cursor in __________ directions
a) Both
b) LEFT/RIGHT
c) UP/DOWN
Answer: Both
35. Mouse is connected to _________
a) CPU
b) UPS
c) Keyboard
Answer: CPU
36. Which Key Combination Is Used To Deselect A Selection
a)      Ctrl + Enter
b)      Ctrl + D
c)      Ctrl + F
Answer: Ctrl + D
37 Cable Television Is An Example Of……..
a)      WAN
b)      MAN
c)      LAN
Answer: MAN
38. This Refers To The Physical Layout Of The Network Computer And Links
a)      Networking
b)      Network Security
c)      Topology
Answer: Topology
39. It Is Not Important To Secure Wi Fi Network
a)      True
b)      False
c)      None Of These
Answer: False
40. Wireless Network Are . …….. To Install And Maintain .
a)      Infrared
b)      Wireless
c)      Cheaper
Answer: Cheaper
41. There Are. …,… Different Ways To Crop An Image
a)      3
b)      4
c)      5
Answer: 3
42. Magnetic And Polygon Are The Two Type Of. …….Tool.
a)      Lasso
b)      Switch
c)      Colors
Answer: Lasso
43. Clone Tool. Is Similar To Paint Bucket Tool
a)      True
b)      False
c)      None Of These
Answer: False
44. There Are Four Type Of Network.
a)      True
b)      False
c)      None Of These
Answer: False
45. Networking Is Only Used For Sharing Resources
a)      True
b)      False
c)      None Of These
Answer: False
46. WAN. Stands For Wide Area Network
a)      True
b)      False
c)      None Of These
Answer: True
47. Bluetooth Was Designed For Simple Wireless Communication
a)      True
b)      False
c)      None Of These
Answer: False
48. Which Images Help To Monitor And Modify.
a)      Tool Panel
b)      Pallets
c)      Menu Bar
Answer: Pallets
49. What Do You Do With Photoshop Except One
a)      Correcting Color
b)      Retouching Image
c)      Make A Presentation
Answer: Make A Presentation
50. What Is Done To Copy.
a)      Clone
b)      Healing
c)      Layer

Answer: Clone

51. Lasso Tool Is Used To Select Part Of A Layer For Editing
a)      False
b)      True
c)      None Of These
Answer:True
52. ….,.. Palette Stores And Display Each Action Performe(D). On An Image
a)      Website
b)      Clone
c)      History
Answer:History
53. There Are Two Different Color Boxes Available In The Tool Box
a)      False
b)      True
c)      None Of These
Answer:True
54. Hi(DD).En Have Small Black Triangle At Right Hand Corner
a)      False
b)      True
c)      None Of These
Answer:True
55. WiMAX Technology Is A ……… Communication Digital System
a)      WIFI
b)      Wireless
c)      Cheaper
Answer:Wireless
56. In. …….. Topology Each Computer Is Connected To Two Neighbouring Computer To Form Closed Circuit.
a)      Ring
b)      Bus
c)      Star
Answer:Ring
57. Network Security Is The Authorization Of A(CC).Ess To Data In A Network
a)      False
b)      True
c)      None Of These
Answer:False
58. There Are Mainly ……. Types Of Topologies In LAN Network
a)      Three
b)      Node
c)      Bus
Answer:Three
59. Library Network Uses ……. Topology For A(CC).Ess To Resources
a)      Node
b)      Bus
c)      Star
Answer:Bus
60. Wireless Network Has Led To Many Security Threads.
a)      True
b)      False
c)      None Of These
Answer:True
61. Now A Days Laptop Comes With Built In Wi Fi Cards
a)      True
b)      False
c)      None Of These
Answer:True
62. Bluetooth Uses RF Technology
a)      True
b)      False
c)      None Of These
Answer:True
63. …………. Tool Is Used To Remove The Dust And Scratches From Photograph.
a)      Healing
b)      Clone
c)      Website
Answer:Healing
64. Magic Wand Tool Is Used To Remove The Scratches From The Photograph
a)      True
b)      False
c)      None Of These
Answer:False
65. The Color Picked By The Eye Dropper Appears As A New Color
a)      True
b)      False
c)      None Of These
Answer:True
66. To Reverse The Foreground And Background Color Click ………….. On In Tool Box
a)      Healing
b)      History
c)      Switch Colors
Answer:Switch Colors
67. Computer Can Communicate Without Wites
a)      True
b)      False
c)      None Of These
Answer:True
68. Network Security Covers The Diversity Of Computers.
a)      Public ,. Private
b)      Productivity. ,. Cost
c)      Node. ,. Star.
Answer: Public ,. Private
69. Wireless Network Allows Network To Be Deployed Without Cabling.
a)      False
b)      True
c)      None Of These
Answer:True
70. LAN. Stands For Local Are(A). Network
a)      True
b)      False
c)      None Of These
Answer:True
71. The Color Picked By The Eye Dropper Appears As A New Color.
a)      True
b)      False
c)      None Of These
Answer:True
72. Wireless Network Has Led To Many Security Threats
a)      False
b)      True
c)      None Of These
Answer:True
73. A Alone Computer Is One Which Is Not Connected To Any Network
a)      False
b)      True
c)      None Of These
Answer:True
74. In Topology Computer Is Directly Linked To A Centre Computer
a)      Bus
b)      Node
c)      Star
Answer: Star
75. MAN Stands For
a)      Metropolitan Area Number
b)      Metro Area Network
c)      Metropolitan Area Network
Answer: Metropolitan Area Network
76. There Are Three Types Of Network
a)      False
b)      True
c)      None Of These
Answer:True
77. Move Tool Is Used To Move Selected Layer Around
a)      True
b)      False
c)      None Of These
Answer:True
78. Eye Dropper Tool Is Used To Select Color
a)      True
b)      False
c)      None Of These
Answer: True
79. There Are Four Different Ways To Crop An Image
a)      True
b)      False
c)      None Of These
Answer: False
80 .It Is Important To Secure Wi-Fi Network
a)      True
b)      False
c)      None Of These
Answer: True
81. Which of the following is the second largest measurement of RAM?
a)      Megabyte
b)      Gigabyte
c)      Byte
d)      Terabyte
Answer: Byte
82. Programs stored in ROM are called as
a)      Fireware
b)      Formware
c)      Farmware
d)      Firmware
Answer: Firmware
83. Cache memory acts between
a)      CPU and Hard disk
b)      RAM and ROM
c)      CPU and RAM
d)      All of these
Answer: CPU and RAM
84. We can make use of the wild card entries such as ___ in Windows Explorer.
a)      #,@
b)      ^,*
c)      ?,*
d)      ?,#
Answer:?,*
85. Analog computer works on the supply of
a)      Physical strength
b)      Natural strength
c)      Magnetic strength
d)      Continuous electrical pulses
Answer: Continuous electrical pulses
86. Internal hard disk is
a)      Removable but not fixed
b)      Removable
c)      Not fixed
d)      Fixed
Answer: Fixed
87. The main memory of computer is also called as
a)      Hard-disk
b)      Primary storage
c)      Secondary storage
d)      Internal memory
Answer: Primary storage
88. How much data can be stored in a CD?
a)      300 MB
b)      400 MB
c)      670 MB
d)      700 MB
Answer: 700 MB
89. CD-ROM stands for
a)      Compactable Disc Read Only Memory
b)      Compact Data Read Only Memory
c)      Compactable Read Only Memory
d)      Compact Disc Read Only Memory
Answer: Compact Disc Read Only Memory
90. _____ has the shortest access times.
a)      Virtual Memory
b)      Secondary Memory
c)      Cache Memory
d)      All of the above
Answer: Cache Memory
91. Using Microsoft word we can simply ___
a)      Paste picture
b)      Type
c)      Format a text
d)      All the above functions
Answer: All the above functions
92. The Binary Coded Decimal (BCD) uses
a)      6 bits
b)      8 bits
c)      16 bits
d)      32 bits
Answer: 6 bits
93. Which of the following is billionth of a second?
a)      Microsecond
b)      Nanosecond
c)      Terabyte
d)      Gigabyte
Answer: Nanosecond
94. The two kinds of main memory are
a)      CDs and DVDs
b)      RAM and ROM
c)      Primary and secondary
d)      Direct and sequential
Answer: RAM and ROM
95. RAM is also called as
a)      Virtual memory
b)      Volatile memory
c)      Non volatile memory
d)      Cache memory
Answer: Volatile memory
96.  _____ attribute specifies the number of times the sound should repeat?
a)      FONT
b)      LOOP
c)      SIZE
d)      COLOR
Answer: LOOP
95. What is the main folder on a storage device called?
a)      Device driver
b)      Root directory
c)      Interface
d)      Platform
Answer: Root directory
96. EPROM stands for
a)      Electronic programmable read-only memory
b)      Electrical principal read-only memory
c)      Erasable programmable read-only memory
d)      Electrical programmable read-only memory
Answer: Erasable programmable read-only memory
 
97. Which is the most popular medium for direct-access secondary storage of a computer?
a)      ROM
b)      RAM
c)      Magnetic disk
d)      Magnetic tape
Answer: Magnetic disk
98. Which is a fast main memory and slow peripheral memory handled by the system software?
a)      Dynamic memory
b)      ROM
c)      RAM
d)      Virtual memory
Answer: Virtual memory
99. The structure chart is
a)      Hierarchical partitioning of the program
b)      Statement of information processing requirement
c)      Document of what has to be accomplished
d)      None of these
Answer: Hierarchical partitioning of the program
100. The combination of top-down and bottom-up approaches may be referred to as an
a)      Interpretive approach
b)      Interactive approach
c)      Integrative approach
d)      None of these

Answer: Integrative 

Comments

Thank You