16 Social Work MCQ 3rd December 2022

 1. Who had given the conceptual, human and technical skills concept of managerial skills?

(A) Robert Blake

(B) Henry Mintzberg

(C) Robert Katz

(D) Heinz Weihrich

Answer: (C)

 

2. Who had advocated the systems approach model?

(A) John T. Dunlop

(B) Herbert A. Spencer

(C) Charles A. Spaulding

(D) Talcott Parsons

Answer: (A)

 

3. Who advocated theory Z?

(A) Douglas Murray McGregor

(B) William Ouchi and Price

(C) John Galbraith

(D) Jerdee and Caroll

Answer: (B)

 

4. Induction is viewed as

(A) Socializing process

(B) Belongingness

(C) Feel at home

(D) All the above

Answer: (D)

5. Read the following two statements Assertion (A) and Reason (R) and indicate your answer using the codes given below:

Assertion (A): Median is used as a measure of scale value in method of equal appearing intervals.

Reason (R): In normal distribution mean, median and mode are identical.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true but (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is true, (R) is false.

(D) (A) is false, (R) is true.

Answer: (B)

 

6. Assertion (A): Research suggests that delay conditioning is generally the most effective method for establishing a conditioned response.

Reason (R): Conditioned stimulus helps predict forthcoming presentation of the unconditioned stimulus.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).www.netugc.com

(B) Both (A) and (R) are true but (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is true but (R) is false.

(D) Both (A) and (R) are false.

Answer: (A)

 

7. Which of the following is not a cause of forgetting?

(A) Interference

(B) Decay

(C) Selective attention

(D) Retrieval inhibition

Answer: (C)

 

8. Which of the following attributions of an event with positive outcome shall be optimistic (non depressogenic)?

(A) Internal, stable and specific causes

(B) External, unstable and global causes

(C) Internal, stable and global causes

(D) External, unstable and specific causes

Answer: (C)

 

9. A child was classified as a case of mental retardation. On DSM IV / IV (TR), this diagnosis would be recorded on:

(A) Axis I

(B) Axis II

(C) Axis III

(D) Axis IV

Answer: (B)

 

10. Awareness of one’s own thought a process enabling effective learning through correction is called:

(A) Algorithm

(B) Analogies

(C) Meta cognition

(D) Constructive process

Answer: (C)

1. Which of the following is not an objective of Workers’ Education Scheme in India?

(A) To make workers’ responsible citizens

(B) To make them efficient at work.

(C) To enable them to earn more.

(D) To make them responsible Union members and Officers.

Answer: (C)

 

12. Which part of the Indian Constitution has shaped the labour welfare programmes?

(A) Preamble

(B) The Directive Principles of State Policy

(C) Both (A) & (B)

(D) None of the above

Answer: (C)

 

13. Who among the following advocated the theory of full employment?

(A) Beveridge

(B) Keynes

(C) Adam Smith

(D) A.C. Pigou

Answer: (B)www.netugc.com

 

14. Which of the following provides for the recognition of trade unions at the central level?

(A) Industrial Disputes Act

(B) Trade Unions Act

(C) Code of Discipline in Industry

(D) Inter-Union Code of Conduct

Answer: (C)

 

15. Which of the following legislations was based on the recommendations of the B.P. Adarkar Committee Report?

(A) Maternity Benefit Act

(B) Employees’ Compensation Act

(C) Employees’ Provident Funds Act

(D) Employees’ State Insurance Act, 1948

Answer: (D)

 

16. Which industrial actions have been declared illegal by the Court of Law in India?

(A) Strike

(B) Gherao

(C) Go slow

(D) Lockout

Answer: (B)

 

Comments

Thank You

Find your topic

Contact Form

Send