UGC NET Social Work solved questions paper December-2013






                                                                      Paper -II
Note- This paper contains fifty (50) objective type questions of two marks (2) each. All questions are compulsory in nature.
1)      Which of the following are the salient features of Mahatma Gandhi National Rural Employment Guarantee Scheme?
1.       Right based frame work
2.       Labor intensive work
3.       Decentralized Planning
4.       Women Empowerment
Codes:
(A)   1, 2 and 3 are correct
(B)   1, 2 and 4 are correct
(C)   1, 3 and 4 are correct
(D)   All the above
Ans. (D)
2)      ‘Reassurance’ is one of the technique that come under broad category of –
(A)   Directives
(B)   Information seeking
(C)   Minimal responses
(D)   Complex responses
Ans. (A)
3)      ‘Normative System’ refers to –
(A)   System of rules and norms of the society
(B)   Culture of the society
(C)   Conventional behariour of the society
(D)   All the above
Ans. (D)
4)      The presence of which of the following will indicate the diversity of population?
(A)   Secondary association
(B)   Social assistance
(C)   Secondary control
(D)   Social mobility
Ans. (A)
5)      In which among the following states of India, Community Development Programme was first initiated in 1952?
(A)   Tamil Nadu
(B)   Punjab and Haryana
(C)   Uttar pradesh
(D)   Rajasthan
Ans. (D)
6)      Which is/are the approaches to community organisation?
(A)   Community driven development
(B)   Social capital formation
(C)   Ecological sustainable development
(D)   All the above
Ans. (D)
7)      Which of the following is used to indicate the reliability of an estimate?
(A)   Universe
(B)   Statistical significance
(C)   Sampling method
(D)   Confidence interval
Ans. (D)
8)      Which among the following is the department created under the Ministry Of Social Justice And Empowerment from May 2012?
(A)   Deparment of Higher Education
(B)   Deparment of Disability Affairs
(C)   Department of Health Research
(D)   Department of Rural Development
Ans. (B)
9)      The author of the book ‘’ From Charity to Social Work’’ is –
(A)   Marry Richmond
(B)   Friedlander
(C)   Jane Adams
(D)   Elizabeth N. Agnew
Ans. (A)
10)   The sensing of skin through touch or pressure is –
(A)   Visual perception
(B)   Olfactory perception
(C)   Kinesthetic perception
(D)   Auditory perception
Ans. (C)
11)   12th August is celebrated as-
(A)   International Day of Rural Women
(B)   World Humanitarian Day
(C)   World Habitat Day
(D)   International Youth Day
Ans. (D)
12)   What does population pyramid signify?
(A)   Maternal mortality rate
(B)   Fertility rate
(C)   Death rate
(D)   Age-sex distribution at a given time
Ans. (D)
13)   The phrase ‘Human Rights’ was first used in –
(A)   League of Nations Covnant
(B)   Frech Declaration of the Rights
(C)   Chartered of the United Nations
(D)   American Declaration of Independence
Ans. (C)
14)   The international Covenant for Economic, Social and Cultural Rights was adopted in the year-
(A)   1926
(B)   1948
(C)   1956
(D)   1966
Ans. (B)
15)   According to whom groups must accomplish four functonal tasks i.e. integration, adaptation, pattern maintainance and goal attainment to remain in equilibrium?
(A)   Talcott Parsons
(B)   Ghurye
(C)   Cooley
(D)   Durkheim
Ans. (A)
16)   In the Second Five Year Plan, the primary emphasis shifted to –
(A)   Rural development
(B)   Industrial development
(C)   Agricultural development
(D)   Urban development
Ans. (B)
17)   The ‘Problem Solving Approach’ emerged from the work of-
(A)   Florence Hollis
(B)   Mary Richmond
(C)   H.H. Perlman
(D)   B. Swift
Ans. (C)
18)   A theory of deviant behaviour which holds that deviant behaviour results when there is a lack of socially approved means to achieve a socially approved goals-
(A)   Anomie theory
(B)   Personality theory
(C)   Differential theory
(D)   Containment theory
Ans. (A)
19)   Defining the relevant variable to remove the ambiguity in measurement is called-
(A)   Problem formulation
(B)   Operationalisation of variables
(C)   Statistical inference
(D)   Selection of scales
Ans. (B)
20)   The curved line type relationship is reffered by-
(A)   Linear Correlation
(B)   Non-Linear Correlation
(C)   Simple correlation
(D)   Multiple correlation
Ans. (B)
21)   Social Forestry scheme was initiated in India-
1.       To increase fuel availability in rural areas.
2.       To prevent soil erosion
3.       To compensate deforestation activities
4.       To maintain bio diversities of the nation
Codes:
(A)   1 and 2 are correct
(B)   3 and 4 are correct
(C)   1, 2 and 3 are correct
(D)   1, 2 and 4 are correct
Ans. (A)
22)   In the principle of ‘Right of self determination’ social worker-
(A)   Recognizes the right and need of clients to freedom in making their own choices and decisions
(B)   Recognizes the right to privacy of the client
(C)   Examines the situations of clients without bias
(D)   Recognizes the client’s genuine concern, points of view and help in taking decision
Ans.(A)
23)   Emotional disorders in which an individual remain oriented to reality but suffers from chronic anxiety is-
(A)   Schizophrenia
(B)   Depression
(C)   Paranoid states
(D)   Neuroses
Ans. (D)
24)   Individualization as both goal and process of social work practice was suggested by-
(A)   H.H. Perelman
(B)   Florence Hollis
(C)   G. Konopka
(D)   Carol Mayer
Ans. (D)
25)   Scheme for analyzing group interactions called as ‘Interaction process’ developed by-
(A)   Robert Bales
(B)   Charles D. Garvin
(C)   Maeda J. Galinsky
(D)   Alex Gitterman
Ans. (A)
26)   According to whom a more broadly conceived form of ‘social action group action system’, is ?
(A)   Pincus and Minahan
(B)   Prigmore
(C)   Weisner
(D)   Garvin
Ans. (A)
27)   The Indian Journal of Social Work was started in the year-
(A)   1938
(B)   1940
(C)   1948
(D)   1952
Ans. (A)
28)   An Achieved Status is based on –
(A)   Birth
(B)   Caste
(C)   Abilities
(D)   Financial position of family
Ans. (C)
29)   Marriage is a …..among Hindus
(A)   Contract
(B)   Measure to exchange property
(C)   Sacrament
(D)   Legal need
Ans. (C)
30)   The process of generalizing sample results to the population results is called-
(A)   Generalization
(B)   Normal distribution
(C)   Level significance
(D)   Statistical inference
Ans. (D)
31)   ___is /is the process of catharsis.
(A)   Helping to reduce eating
(B)   Ventilation of feeling
(C)   Supporting for better sleep
(D)   All the above
Ans. (B)
32)   The Tripartite body which was set in preindependence period to deal with industrial relation problem in India-
(A)   Indian Labour Committee
(B)   Indian Labour Congress
(C)   Indian Labour Conference
(D)   Indian Labour Bureau
Ans. (C)
33)   Which of the following statement is/are false?
1.       ISO 14000 is related to environmental protection
2.       Adopting principles of Natural Justice is mandatory in case of domestic enquiry
3.       18(1) settlement is otherwise called as collective bargaining
4.       An employee died of an accident, if found to be under the influence of alcohol, he is not eligible for compensation
Codes:
(A)   3 and 4 only
(B)   4 only
(C)   2 only
(D)   2 and 4 only
Ans. (B)
34)   Alcohol is in the category of –
(A)   Stimulants
(B)   Hallucinogens
(C)   Solvents
(D)    Depressants
Ans. (D)
35)   Which among the following Acts is correctly matched with its year of Enactment?
(A)   Juvenile Justice Act-2000
(B)   National Trust Act-1987
(C)   Mental Health Act-1997
(D)   Factories Act- 1946
Ans. (A)
36)   Match the List-I with List-II and choose the correct answers from the codes given below-
List-I
(a)    National environment Policy
(b)   Environment Protection Act
(c)    Sarva Shiksha Abhiyan
(d)   National Rural Health Mission
List-II
1.       1986
2.       2005
3.       2006
4.       2001
Codes;

(a)
(b)
(c)
(d)
(A)
4
2
1
3
(B)
2
3
4
1
(C)
3
1
4
2
(D)
4
1
3
2
Ans. (C)
37)   Match the List-I with List-II and choose the correct answers from the codes given below-
List-I
Quota sampling
Casual Research
Cluster sampling
Qualitative research
List-II
Probability sampling
Non- Probability sampling
Conclusive research
Unstructured
Codes:

(a)
(b)
(c)
(d)
(A)
4
2
1
3
(B)
2
3
1
4
(C)
3
2
4
1
(D)
4
1
3
2
Ans. (B)
38)   Match the following items given in List-I with the items given in List-II
List-I
(a)    Prohibition of discrimination
(b)   Equality before law
(c)    Abolition of untouchability
(d)   Equality of opportunity
List-II
1.       Article 14
2.       Article 16
3.       Article 17
4.       Article 15
Codes:

(a)
(b)
(c)
(d)
(A)
4
3
2
1
(B)
4
1
3
2
(C)
2
3
4
1
(D)
2
1
4
3
Ans. (B)
39)   Assertion (A): Self decision making is an important aspect in growth and development of client.
Reason (R): case workers are not involved in making use of community resources.
Choose your answer from the codes given below:
(A)   Both (A) and (R) are correct, and (R) is the correct explanation of (A)
(B)   Both (A) and (R) are not correct
(C)   Both (A) and (R) are correct , but (R) is not the correct explanation of (A)
(D)   (A) is correct, but (R) is not the correct explanation of (A)
Ans. (D)
40)   Assertion (A): Intelligence is an ability to learn
Reason (R): The ability to deal with abstractions is intelligence
(A)   Both (A) and (R) are correct
(B)   Both (A) and (R) are not correct
(C)   (A) is correct, but (R) is not correct
(D)   (A) is not correct, but (R) is correct
Ans. (A)
41)   Assertion (A): A census is the procedure of systematically acquiring and recording information about the member of given population
Reason (R): It is regularly occurring and official count of a particular population.
Codes;
(A)   (A) is correct and (R) is wrong
(B)   Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation of (A)
(C)   Both (A) and (R) are wrong
(D)   Both (A) and (R) are correct, but (R) is not correct explanation of (R)
Ans. (B)
42)   Assertion (A); All the problem in case work practice are not treated alike
Reason (R): The impact of  a problem is same for all individuals.
Codes:
(A)   Both (A) and (R) are correct
(B)   Both (A) and (R) are not correct
(C)   (A) is correct and (R) is the correct explanation of (A)
(D)   (A) is correct and (R) is not the correct explanation of (R)
Ans. (B)
43)   Find the sequence of the Enactment of the following Acts-
1.       Trade Union Act
2.       Payment of Wages Act
3.       Factories Act
4.       Employees Provident Fund Act
Codes:
(A)   1, 2, 3, 4
(B)   1, 3, 2, 4
(C)   2,3, 1, 4,
(D)   2, 4, 3,1
Ans. (A)
44)   Which among the following is in correct sequence?
(A)   Study, intake, treatment, diagnosis, termination, follow up
(B)   Intake, study, diagnosis, treatment, termination, follow up
(C)   Diagnosis, intake, treatment, study, termination, follow up
(D)   Treatment, intake, diagnosis, study, termination, follow up
Ans. (B)
45)   Arrange the following Non-Govt. Experiments in order in which they appeared. Use the codes given below-
1.       Firka
2.       Marthandam
3.       Sevagram
4.       Gurgaon
Codes:
(A)   1, 4, 3, 2
(B)   4, 2, 3,1
(C)   2, 4, 3, 1
(D)   3, 4, 1, 2
Ans. (B)

Directions- (Q. 46-50) Read the passage given below and answer the following questions as per the understanding of the passage.
        Social work is a practical profession aimed at helping people address their problems and matching them with the resources they need to lead healthy and productive lives. Beneath this practicality lies a strong value system that can be summarized in two words: social justice. Social Justice is the view that everyone deserves equal economic, political and social rights and opportunities. Social workers aim to open the doors of access and opportunity for everyone, particularly those in greatest need.
        A brief glance at the many roles of social workers shows how this value system underscores everything they do. With homeless clients, for example, social workers make sure their clients have access to food stamps and healthcare. The same is true for elderly clients: Social Workers may work to protect them from financial abuse or to ensure that they are receiving the health and financial benefits that are rightfully theirs.
                        Social workers also apply social justice principles to structural problems in the social service agencies in which they work. Armand with the long term goal of empowering their clients, they use knowledge of existing legal principles and organizational structure to suggest changes to protect their clients, who are often powerless and undeserved. For example, social workers may learn organizational ethic to ensure that clients are treated respectfully by staff or they may examine the organization’s policies on personal client information to make sure it is held in confidence.
        Often, social workers bring social justice concept into wider social and political arena. Social workers condemn terrorism but calling for examination of possible underlying causes. In particular, social worker suggested that terrorism may be fuelled I part by global practices that led to poverty and rage among millions of people of the world.
                        Instead, from the beginning of their profession, social workers have been involved in “connecting the dots” between peace and social justice. According to social work philosophy….peace is not possible where there are gross inequalities of money and power, whether between workers and managers, nations and nations or men and women.

46)   What is the value system underlying the social work as a practical profession?
(A)   Social work is a problem solving process
(B)   Social work practice has strong value system permeated by social justice
(C)   To provide welfare services
(D)   All the above
Ans. (B)
47)   What is the relationship between social work and social justice?
(A)   Social work through the value of social justice enhances access and opportunity to everyone
(B)   Social justice has no commonality with social work
(C)   Social justice promoted by courts
(D)   All the above
Ans. (A)
48)   How social workers apply principles of social justice?
(A)   Social Workers rarely apply social justice principles
(B)   Social workers have their own principles
(C)   Social workers apply principles of social justice to address structural problems in the organizations in which they work
(D)   None of the above
Ans. (C)
49)   How social workers apply social justice approach while dealing with problems of terrorism?
(A)   Social workers have nothing to do with terrorism
(B)   Social workers do not condemn terrorism
(C)   Social workers suggested terrorism to fuel poverty
(D)   Social workers are more committed for examination of possible underlying causes of terrorism
Ans. (D)
50)   How social workers interpret the relationship between peace and social justice?
(A)   Social justice and peace are two different concepts
(B)   Peace is not possible where there are gross inequalities of money and power
(C)   Social workers are not peace workers
(D)   None of the above
Ans.(B)

Comments

Thank You