Human Right MCQ with answer

 


Let's see and practice  the following Human RIGHT MCQ  wth answer 

1. National Human Rights Commission is a ......

(a) Statutory body

(b) Constitutional body

(c) Multilateral institution


(d) Both a and c

Answer d

2. Who is the current chairman of the National Human Rights Commission?

(a) Justice A.S. Anand

(b) Justice H.L. Dattu

(c) Justice S. Rajendra Babu

(d) Justice K. Balakrishnan

Answer b

3. Who can be appointed as the chairman of the National Human Rights Commission?

(a) Any sitting judge of the Supreme Court

(b) Any retired Chief Justice of the Supreme Court

(c) Any person appointed by the President

(d) Retired Chief Justice of any High Court

Answer b

4. Which of the following statements is NOT correct about the National Human Rights Commission?

(a) It was established in 1993.

(b) In the cases of human rights violation, the Commission has no right to punish the culprit

(c) The Chairman and members of this Commission are appointed by the Supreme Court of India

(d) The Commission sends its annual report to the Central Government and State Governments

Answer c

5. What is the tenure of the chairman of the National Human Rights Commission?

(a) 5 years or upto 62 years of age

(b) 5 years or upto 65 years of age

(c) 6 years or upto 65 years of age

(d) 5 years or upto 70 years of age

Answer d

6. Who of the following is not included in the Committee constituted for the appointment of the Chairman of the National Human Rights Commission?

(a) President

(b) Prime Minister

(c) Lok Sabha Speaker

(d) Leader of the main opposition party

Answer a

7. Which one of the following is not a UN Agency?

(A) UNICEF

(B) UNESCO

(C) WTO

(D) ILO

Answer: (C)

8 Which Article of the Third Geneva Convention of 1949 defines the prisoners of War?

(A) Article 1

(B) Article 2

(C) Article 3

(D) Article 4

  Answer: (D)

9. The International Criminal Court (ICC) Review Conference, 2010 held at

(A) Paris

(B) Kampala

(C) The Hague

(D) Rio de Janeiro

Answer: (B)

 

10-Which of the following is not the function of the National Human Rights Commission?

(a) To interfere in the proceedings related to any human rights violation case pending in the court

(b) Protecting the human rights of prisoners

(c) To provide Economic compensation to any human rights violation victim

(d) Promoting research in the field of human rights

Answer c

11-Who of the following has never been appointed as the chairman of the National Human Rights Commission?

(a) Justice K. G. Balakrishnan

(b) Justice S. Rajendra Babu

(c) Justice A. S. Anand

(d) Justice P. Sathasivam

Answer d

13-Where is the headquarter of the National Human Rights Commission?

(a) Delhi

(b) Mumbai

(c) Ahmedabad

(d) Kolkata

Answer a

14. Fundamental Duties are contained in

(A) Part IV Article 51-A

(B) Part IV Article 51-B

(C) Part III Article 35

(D) Part III Article 17

Answer: (A)

15 Who was the founder of the International Committee of the Red Cross?

(A) Henry Dunant

(B) F. Lieber

(C) Rousseau

(D) None of the above

Answer: (A)

16. The UN Sub-Commission on ‘The Prevention of Discrimination and Protection of Minorities’ wasestablished in 1947 by

(A) General Assembly

(B) Security Council

(C) Commission on Human Rights

(D) International Court of Justice

Answer: (C)

 

 

 

17. Guidelines for arrest of persons by the police were given by the Supreme

Court in which of the following cases?

(A) Maneka Gandhi vs. Union of India

(B) Auto Sankar vs. State of Tamil Nadu

(C) Hussainara Khatoon vs. State of Bihar

(D) D. K. Basu vs. State of West Bengal

Answer: (D)

18. Which Amendment introduced the word ‘secular’ in the Preamble of Indian Constitution?

(A) 44th

(B) 42nd

(C) 93rd

(D) 16th

Answer: (B)

19. The legal positivism, a school of thought which does not accept human rights as merely moral or just was propounded by

(A) Plato

(B) Aristotle

(C) Hegel

(D) Austin

Answer: (D)

20. ‘Laissez faire’ philosophy is an anti thesis of

(A) Interventionist State

(B) Repressive State

(C) Soft State

(D) Welfare State

Answer: (D)

Question Nos. 21 – 30 contains two statements-one labelled as Assertion (A) and the other as Reason (R). Examine whetherthe statements are correct and related to eachother with the help of the codes given below:

21. Assertion (A): One of the fundamental principles of the Indian

Constitution is the Rule of Law.

Reason (R): The Constitution of India has guaranteed to every citizen the equality before law and has recognized the judiciary as the unfailing guardian of the rights of people.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are correct and (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is correct, but (R) is incorrect.

(D) (A) is incorrect, but (R) is correct.

Answer: (B)

22. Assertion (A): Women in India today legally enjoy equal opportunities with men in all the fields.

Reason (R): The Constitution of India prohibits any kind of discrimination against women.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are correct and (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is correct, but (R) is incorrect.

(D) (A) is incorrect, but (R) is correct.

Answer: (A)

23. Assertion (A): Bonded Labour is illegal in India.

Reason (R): Constitution of India prohibits bonded labour.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are correct and (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is correct, but (R) is incorrect.

(D) (A) is incorrect, but (R) is correct.

Answer: (A)

24. Assertion (A): Fundamental Rights and Directive Principles constitute a body of rights/privileges guaranteed by the Indian Constitution to the people.

Reason (R): Fundamental Rights are justiciable whereas Directive principles are not.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are correct and (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is correct, but (R) is incorrect.

(D) (A) is incorrect, but (R) is correct.

Answer: (D)

25. Assertion (A): Fundamental Duties are not enforceable before a Court of Law.

Reason (R): Fundamental Duties can be enforced only through Constitutional means.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are correct and (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is correct, but (R) is incorrect.

(D) (A) is incorrect, but (R) is correct.

Answer: (A)

26. Assertion (A): Power of the President to grant pardon and to suspend, remit or commute sentences under Article 72 of the Constitution is politically much abused from the Human Rights point of view.

Reason (R): The advice given by the Council of Ministers to the President under Article 74 of the Constitution is binding on the President.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are correct and (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is correct, but (R) is incorrect.

(D) (A) is incorrect, but (R) is correct.

Answer: (B)

28-The protection of Human Rights Act in India was enacted in the year

(A) 1993

(B) 1994

(C) 1995

(D) 1996

Answer: (A)

29- Which one of the following categories of Fundamental Rights incorporates ‘Abolition of Untouchability’?

(A) Right to Religion

(B) Right to Equality

(C) Right to Freedom

(D) Right against Exploitation

Answer: (B)

30. Helsinki Declaration, 1964 is concerned with

(A) War prevention

(B) Human Experimentation

(C) Gender discrimination

(D) Child Abuse

Answer: (B)

31. Who introduced the concept of third generation Human Rights?

(A) Tullius Cesero

(B) Jermy Bentham

(C) John Finnis

(D) Karel Vasak

Answer: (D)

32. The Universal Declaration of Human Rights was adopted on

(A) December 1, 1948

(B) December 10, 1948

(C) December 11, 1948

(D) December 31, 1948

Answer: (B)

33. Which one of the Schedules of the Constitution given below deals with recognised languages?

(A) Schedule 8

(B) Schedule 7

(C) Schedule 12

(D) Schedule 9

Answer: (A)

34. Which one of the following is not a UN Agency?

(A) UNICEF

(B) UNESCO

(C) WTO

(D) ILO

Answer: (C)

35 Which Article of the Third Geneva Convention of 1949 defines the prisoners of War?

(A) Article 1

(B) Article 2

(C) Article 3

(D) Article 4

Answer: (D)

36. The International Criminal Court (ICC) Review Conference, 2010 held at

(A) Paris

(B) Kampala

(C) The Hague

(D) Rio de Janeiro

37. Who coined the term ‘Genocide’?

(A) Raphael Lemkin

(B) Eleanor Roosevelt

(C) P Thornberry

(D) Jafferson

Answer: (A)

38. Which one of the following statements is not correct about the Refugees?

(A) They are outside their country

(B) Fear of persecution

(C) Absence of National protection

(D) Poverty as reason of being outside the country

Answer: (D)

39. Right to Education is guaranteed under Article

(A) 14

(B) 19

(C) 21-A

(D) 21

Answer: (C)

40. Fundamental Duties are contained in

(A) Part IV Article 51-A

(B) Part IV Article 51-B

(C) Part III Article 35

(D) Part III Article 17

Answer: (A)

 

Comments

Thank You

Contact Form

Send