100 MCQ on Constitution with answer

1) In Indian Constitution, the idea of "A Union of States in the Indian Constitution" has been derived from
A.   Constitution of Belgium
B.    The Australian Constitution
C.    Constitution of Colombia
D.   Constitution of Bhutan
Answer: b
2) Which part of the Indian Constitution deals with Official Language?
A.   XVII
B.    XVI
C.    X
D.   XV
Answer: a
3) Which Article of the Indian Constitution directs the State to take steps to separate the judiciary from the executive in the public services of the State?
A.   Article 58
B.    Article 44
C.    Article 52
D.   Article 50
Answer: d
4) The right to move freely throughout the territory of India comes under which Article of the Indian Constitution?
 
A.   Article 11
B.    Article 13
C.    Article 19
D.   Article 22
Answer: c
5) What is the quorum to constitute a meeting of Lok Sabha?
A.   Half of the total members of the House
B.    A quarter of the total members of the House
C.    One- fifth of the total members of the House
D.   One-tenth of the total members of the House.
Answer: d
6) How many Fundamental Rights have been provided by the Constitution of India?
A.   Eight
B.    Nine
C.    Five
D.   Six
Answer: d
7) Who is the Constitutional head of the state governments?
A.   Chief Minister of the State
B.    High court judge
C.    Governor
D.   Health Minister of the State
Answer: c
8) How many fundamental duties are noticed in the Constitution of India?
A.   Nine
B.    Eleven
C.    Eight
D.   Eleven
Answer: d
9) Which of the given schedules of the Indian Constitution includes the Provision regarding Anti-Defection Law?
A.   Sixth schedule
B.    Seventh schedule
C.    Tenth schedule
D.   Eleventh schedule
Answer: c
10) The foundation of the Finance commission is laid down under which of the given articles?
A.   Article 202
B.    Article 280
C.    Article 263
D.   Article 231
Answer: b
11) Which of the Indian Constitution's given Article has the right to privacy been incorporated as fundamental rights?
A.   Article 15
B.    Article 17
C.    Article 21
D.   Article 23
Answer: c
12) Which of the given Article of the Indian Constitution prescribes for the submission of an annual report of the work done by the State Public Service Commission?
A.   Article 320
B.    Article 323
C.    Article 326
D.   Article 330
Answer: b
13) In which part of the Indian Constitution, we find the provisions relating to citizenship?
A.   Part II
B.    Part V
C.    Part VI
D.   Part IV
Answer: b
14) Who among the given has the right to summon the Parliament?
A.   Prime minister
B.    President
C.    Speaker of Rajya Sabha
D.   Vice President
Answer: b
15) Habeas Corpus is associated with which of the given part of the Indian Constitution?
A.   Preamble
B.    Fundamental Rights
C.    Directive Principles of State Policy
D.   Fundamental Duties
Answer: b
16) Federalism is taken in the Indian Constitution form which of the following countries?
A.   Germany
B.    Canada
C.    Australia
D.   Italy
Answer: b
17) The first session of the Constituent Assembly was held on
A.   25 December 1949
B.    26 January 1949
C.    09 December 1946
D.   11 November 1946
Answer: c
18) What does the 10th Schedule of the Indian Constitution contain?
A.   Provisions relating to disqualification on the ground of defection
B.    Administration and control of Tribal Areas of Northeastern states
C.    Powers, authority, and responsibilities of municipalities
D.   Administration and control Schedule areas and Schedule Tribes
Answer: a
19) Which Article of the Indian Constitution states the directive principles of state policy on 'Promotion of international peace and security?
A.   Article 57
B.    Article 51
C.    Article 59
D.   Article 49
Answer: b
20) India is called a secular country because citizens have the fundamental right to
A.   freedom of speech and expression
B.    freedom to profess the religion of one's choice.
C.    assemble peaceably and without arms
D.   form associations or unions or co-operative societies
Answer: b
21) What is the meaning of the term 'Liberty'?
A.   Right to express anything
B.    Right to go anywhere
C.    Absence of restrictions
D.   Presence of restrictions
Answer: c
22) The doctrine of "Basic Structure" was evolved in which of the given case?
A.   Madhav Jiwaji Rao Scindia case
B.    Kesavananda Bharti case
C.    Champakam Dorairajan case
D.   Golaknath case
Answer: b
23) Which Article of the Indian Constitution describes the Taxes are levied and collected by the center but distributed between the Centre and the states?
A.   Article 322
B.    Article 270
C.    Article 318
D.   Article 251
Answer: b
24) The code of Criminal Procedure was coming into existence on
A.   26 January 1946
B.    01 March 1973
C.    24 April 1955
D.   01 April 1974
Answer: d
25) Which of the given Articles of the Indian Constitution empowers the President to grant pardons to any person?
A.   Article 41
B.    Article 72
C.    Article 27
D.   Article 91
Answer: b
26) Which of the given Articles of the Indian Constitution is regarding the duties of the Chief Minister with respect to the furnishing of information to the Governor?
A.   Article 167
B.    Article 195
C.    Article 187
D.   Article 165
Answer: a
27) The law-making procedure in the Indian Constitution has been inconsiderably influenced by the Constitution of -----?
A.   Australia
B.    Japan
C.    North Korea
D.   UK
Answer: b
28) An inter-state council may be established by
A.   The Prime Minister
B.    The Chief Justice of India
C.    The President
D.   The National Development Council
Answer: c
29) Who among the following appoints the Lokayukta and Uplokayukta?
A.   President
B.    Prime Minister
C.    Vice President
D.   Governor or Lieutenant Governor the concerned state/UT
Answer: d
30) EVM (Electronic Voting Machine) was first used in which year?
A.   1992
B.    1973
C.    1982
D.   1980
Answer: c
31) How much time did it take for the creation of the Indian Constitution?
A.   2 years 3 months 26 days
B.    2 years 11 months 18 days
C.    2 years 6 months 23 days
D.   2 years 5 months 11 days
Answer: b
32) Which schedule of the Indian Constitution is about scheduled languages?
A.   X
B.    VIII
C.    IX
D.   VI
Answer: b
33) Which of the following Constitutional Amendment reduced the voting age from 21 years to 18 years for the Lok Sabha and state legislative assembly elections?
A.   57th
B.    48th
C.    61st
D.   49th
Answer: c
34) Which of the given amendment in the Indian Constitution led to the beginning of Panchayat Raj in India?
A.   73rd
B.    64th
C.    62nd
D.   69th
Answer: a
35) Which article of the Indian Constitution deals with the imposition of the President's rule?
A.   Article 344
B.    Article 356
C.    Article 375
D.   Article 344
Answer: b
36) The provision of office of Vice President in the Indian Constitution is taken from which country?
A.   Russia
B.    Bangladesh
C.    America
D.   Italy
Answer: c
37) Which of the given article of the Indian Constitution mentions the provision of Council of Minister for aid and advice of the President of India?
A.   Article 63
B.    Article 74
C.    Article 77
D.   Article 66
Answer: b
38) Which article of the Indian Constitution deals with Fundamental Rights?
A.   Article 351
B.    Article 71
C.    Article 12 - 35
D.   Article 46 – 59
Answer: c
39) The Rajya Sabha can delay the Money Bill sent for its consideration by the Lok Sabha for a maximum period of
A.   16 days
B.    14 days
C.    10 days
D.   7 days
Answer: b
40) The number of Lok Sabha seats were raised from 525 to 545 by which of the given amendment?
A.   56th
B.    48th
C.    31st
D.   35th
Answer: c
41) Which of the given article of the Indian Constitution deals with National Commission for Scheduled Castes?
A.   Article 343
B.    Article 355
C.    Article 338
D.   Article 333
Answer: c
42) The DPSP (Directive Principle of State Policy) in the Indian Constitution has been borrowed from which country?
A.   Australia
B.    USA
C.    Russia
D.   Ireland.
Answer: d
43) Which of the given Article of the Indian Constitution empowers the High court to issue writs?
A.   Article 223
B.    Article 229
C.    Article 232
D.   Article 226
Answer: d
44) The electoral college for the election of the Vice-President comprises of?
A.   All the members of the Lok Sabha
B.    Members of state Legislative assemblies
C.    All the members of the Rajya Sabha
D.   Both option a and c
Answer: d
45) Which of the given article of the Indian Constitution, the provision of Election Commission is mentioned?
A.   Article 320
B.    Article 324
C.    Article 330
D.   Article 336
Answer: b
46) Who is the chairman of the Economic Intelligence Council (EIC)?
A.   President
B.    Prime Minister
C.    Chief Justice of India
D.   Finance Minister
Answer: d
47) Which of the given schedule of the Indian Constitution is included the "Gram-Panchayats"?
A.   Schedule 10
B.    Schedule 11
C.    Schedule 12
D.   Schedule 13
Answer: b
48) In ____________, the President of India can keep a bill for an indefinite period.
A.   Pocket Veto
B.    Regular Veto
C.    Absolute Veto
D.   All of these
Answer: a
49) As per the Indian Constitution, the retirement age of the Chief Justice of the Supreme Court of India is?
A.   52 years
B.    55 years
C.    60 Years
D.   65 years
Answer: d
50) Which Part of the Indian Constitution deals with the Government in the states?
A.   Part IV
B.    Part VI
C.    Part V
D.   Part IX
Answer: b
51. Which of the following is described as the ‘Soul of the Constitution’?
A.   Fundamental Rights
B.    Fundamental Duties
C.    Directive Principles of State Policy
D.   Preamble
Answer-D
52. The Preamble to the Indian Constitution is based on
A.   Philosophy of India
B.    ‘Objectives Resolution’ drafted & moved by Pandit Nehru
C.    Indian Culture
D.   Religious Concept
Answer-B
53. The term ‘We’ in Preamble means
A.   Indian Government
B.    Supreme Courts
C.    Indian Parliament
D.   The People of India
Answer-D
54. Indian Constitution ensures ‘Justice’ in which of the following form
A.   Social
B.    Economic
C.    Political
D.   All of the above
Answer-D
55. Preamble has been amended by which Amendment Act?
A.   27th Constitutional Amendment
B.    42nd Constitutional Amendment
C.    44th Constitutional Amendment
D.   40th Constitutional Amendment
Answer-B
56. In which case, the Supreme Court specifically opined that Preamble is ‘not’ a part of the Constitution?
A.   Berubari Union case
B.    Kesavanada Bharati case
C.    Both (a) & (b)
D.   None of the above
Answer-A
57. In which case, the Supreme Court rejected the earlier opinion and held that Preamble is an integral part of the Constitution?
A.   Berubari Union case
B.    Kesavanada Bharati case
C.    Both (a) & (b)
D.   None of the above
Answer-B
58. The Preamble states that the Constitution derives its authority from
A.   Indian Culture
B.    Government of India
C.    The People of India
D.   Princely states
Answer-C
59. As per Preamble, date of adoption of the Constitution is
A.   26th January 1950
B.    26th November 1949
C.    11th December 1946
D.   None of the above
Answer-B
60. 42nd Constitutional Amendment (1976) added which of the terms to the Preamble
A.   Socialist
B.    Secular
C.    Sovereign
D.   Both (a) & (b)
61. Which part of the Indian Constitution expressly declares that India is a Sovereign Socialist Secular Democratic Republic?
A.   Fundamental Rights
B.    Directive Principles of State Policy
C.    Preamble
D.   Fundamental Duties
Answer-C
62. ‘Economic Justice’ as one of the objectives of the Indian Constitution has been provided in
A.   the Preamble and the Fundamental Rights
B.    the Preamble and the Directive Principles of State Policy
C.    the Fundamental Rights and the Directive Principles of State Policy
D.   None of the Above
Answer-B
63. The correct sequence of the following words in the Preamble is
A.   Sovereign, Democratic, Socialist, Secular, Republic
B.    Sovereign, Socialist, Secular, Democratic, Republic
C.    Sovereign, Socialist, Democratic, Secular, Republic
D.   None of these
Answer-B
64. The Constitution of which country was the first to begin with a Preamble?
A.   USA
B.    India
C.    Britain
D.   Canada
Answer-A
65. The ideal of Justice (Social, Economic and Political) in the Preamble draws its inspiration from
A.   Russian Revolution
B.    American Civil War
C.    French Revolution
D.   Japanese Constitution
Answer-A
66. The ideals of liberty, equality and fraternity in the Preamble have been taken from
A.   French Revolution
B.    Russian Revolution
C.    American Civil War
D.   None of the above
Answer-A
67. Which of the following is true about Preamble?
A.   It is a source of power to legislature and a source of prohibition upon the powers of legislature.
B.    It is justiciable.
C.    Its provisions are enforceable in courts of law.
D.   None of the above.
Answer-D
68. What does the term ‘Secular’ mean in the Indian context?
A.   All religions are equal in the eyes of the government and the State does not uphold any particular religion as its official religion.
B.    Special importance to a religion related to minorities.
C.    One religion is promoted by the government.
D.   None of the following.
Answer-A
69. The 42nd Constitutional Amendment added which of the following 4words in the Preamble?
A.   Socialist
B.    Secular
C.    Integrity
D.   All of the above
Answer-D
70. Which of the following words in not mentioned in the Preamble to the Indian Constitution?
A.   Sovereign
B.    Socialist
C.    Democratic
D.   Indians
Answer-D
71. The word ‘Sovereign’ mentioned in the Preamble implies_____
A.   India is an Independent State.
B.    India is neither a dependency nor a dominion of any other nation.
C.    India is free to conduct its own affairs (both internal and external).
D.   All of the above.
Answer-D
72. Which of the following statements is/are true?
A.   India’s membership of the Commonwealth of Nations does not affect India’s Sovereignty in any manner.
B.    India’s membership of United Nations Organization (UNO) does not limit India’s Sovereignty.
C.    India can either acquire a foreign territory or cede a part of its territory in favor of a foreign state.
D.   All of the above.
Answer-D
73. Till now, the Preamble to the Constitution of India has been amended for how many times?
A.   Once
B.    Twice
C.    Thrice
D.   Never
Answer-A
74. In which of the following, are the basic aims and objectives of the Indian Constitution discussed?
A.   Part -1
B.    Preamble
C.    Part –II
D.   Schedule
Answer-B
75. Which among the following statements is incorrect?
A.   The objective resolution passed by Pt. Nehru was what became the Preamble to the Constitution of India.
B.    Preamble is enforceable in the court of law.
C.    Preamble has been amended only once in 1976.
D.   Preambles proves that the sovereignty lies ultimately with the Indian People.
Answer-B
76. 42nd Constitutional Amendment was done in which year?
A.   1976
B.    1966
C.    1986
D.   1972
Answer-A
77. Which among the following was the outcome of Kesavananda Bharati v/s State of Kerala case, 1973?
A.   Preamble is a part of the Indian Constitution and subject to amending power of the Parliament.
B.    Preamble is not a part of the Indian Constitution and not subject to amending power of the Parliament.
C.    Preamble is a part of the Constitution but not subject to amending power of the parliament.
D.   Preamble is not a part of the Constitution but is subject to the amending power of the Parliament.
Answer-A
78. The Preamble to the Indian Constitution aims at securing
A.   Dignity of Individual and Unity & Integrity of the nation.
B.    Fundamental Rights to all individuals.
C.    Fundamental Rights to the citizens of India.
D.   Security of tenure to all government servants.
Answer-A
79. What is the meaning of ‘equality’ in the Indian Constitution?
A.   Lack of opportunities
B.    Lack of equality
C.    Absence of special privileges to any section of the society, and provision of adequate opportunities for all individuals without any discrimination.
D.   None of the above.
Answer-C
80. Which of the following terms was not included in a “union of trinity” by Dr. B. R. Ambedkar in his concluding speech in the Constituent Assembly?
A.   Liberty
B.    Flexibility
C.    Equality
D.   Fraternity
Answer-B
81. The philosophy underlying the Indian constitution was embodied quite early in the Objective Resolution, which was moved in the first session of the Constituent Assembly (on 13 December 1946) by:
A.   Pandit Jawaharlal Nehru
B.    Sardar Vallabhbhai Patel
C.    Chakravarti Rajagopalachari
D.   Dr. Bhimrao Ramji Ambedkar
Answer- A
81. Clause (4) of Article 15 has been added to the Constitution by
A.   The Constitution First Amendment Act.
B.    The Constitution Second Amendment Act
C.    The Constitution Fourth Amendment Act.
D.   The Constitution Sixth Amendment Act.
Answer: (A)
 
82. The State shall endeavour to secure for the citizens a Uniform Civil Code throughout the territory of India as per
A.   Article 40
B.    Article 43
C.    Article 44
D.   Article 48
Answer: (C)
83. In India sovereignty lies with
A.   The Constitution
B.    The Supreme Court
C.    The Parliament
D.   The People
Answer: (D)
84. The Supreme Court of India formulated the doctrine of eclipse in
A.   Bhikaji Narain Dhakras Vs State of M.P.www.netugc.com
B.    Bashesharnath Vs Income Tax Commissioner.
C.    State of W.B. Vs Anwar Ali Sarkar
D.   Maneka Gandhi Vs Union of India
Answer: (A)
85. The satisfaction of the President means the satisfaction of the Council of Ministers and not his personal satisfaction, held in
A.   Samsher Singh Vs State of Punjab
B.    U.N. RaoVs Indira Gandhi
C.    Ram Jawaya Kapoor Vs State of Punjab
D.   Sardar Lal Vs Union Government
Answer: (A)
86. The Concurrent List was described as a ‘Twilight Zone’, as it were for both the Union and the States are competent to legislate in this field without coming in to conflict” is stated by
A.   Basu, D.D.
B.    Dicey, A.V.
C.    Pyle, M.V.
D.   Ambedkar, B.
Answer: (C)
87.  Article 360 has been invoked
A.   Only one time.
B.    two times.
C.    three times.
D.   Never invoked
Answer: (D)
88.  The Supreme Court held in which of the following cases that preamble is not the part of the Constitution of India
A.   Berubari case
B.    A. K. Gopalan case
C.    Balaji Case
D.   Minerva Mill’s case
Answer: (A)
89.  Article 16(4A) which gives power to the State to make laws regarding reservation in favour of Scheduled Castes and Scheduled Tribes was added by the
A.   75th Amendment to the Constitution of India.
B.    76th Amendment to the Constitution of India.
C.    77th Amendment to the Constitution of India.
D.   78th Amendment to the Constitution of India.
Answer: (C)
90. The protection and improvement of environment including forests and wild life of the country is
A.   Directive Principle of State Policy
B.    Fundamental National Policy
C.    Fundamental Duty of a Citizen
D.   Both Directive Principles of State Policy and Fundamental Duty of a Citizen
Answer: (D)
91. Originally the Supreme Court consisted of a Chief Justice and
A.   Seven other judges
B.    Twelve other judges
C.    Thirteen other judges
D.   Fifteen other judges
Answer: (A)
92. A resolution passed under Clause (1) of Article 249 shall remain in force for such period not exceeding
A.   Three months
B.    Six monthswww.netugc.com
C.    Nine months
D.   Twelve months
Answer: (D)
93. The President’s rule under Article 356 of the Constitution of India remains valid in the State for maximum period of
A.   One month
B.    Three months
C.    Six months
D.   One year
Answer: (B)
94. The power of the Parliament to amend the Constitution of India is a constituent power laid down in Article 368 by
A.   Twenty Fourth Amendment Act
B.    Twenty Sixth Amendment Act
C.    Forty Second Amendment Act
D.   Forty Fourth Amendment Act
Answer: (A)
95. Social, economic and political Justice is
A.   an idea enshrined in the Preamble to the Constitution of India
B.    guaranteed by Fundamental Rights in the Constitution of India
C.    a Directive Principle of State Policy taken into consideration while making enactments
D.   guaranteed to the people by the writs issued by the High Courts and Supreme Court
Answer: (A)
96. Without paying proper remuneration, labour taken from the prisoners is ‘forced labour’ and violation of
A.   Art. 20 of the Constitution of India
B.    Art. 21 of the Constitution of India
C.    Art. 22 of the Constitution of India
D.   Art. 23 of the Constitution of India
Answer: (D)
97. Art. 51A of the Constitution of India provides for the Fundamental Duties of
A.   Citizens of India
B.    Public Servants
C.    All those who run public and private sectors
D.   Prime Minister and his Council of Ministers
Answer: (A)
98. The appropriate writ issued by Supreme Court to quash the appointment of a person to a public office is
A.   Certiorari
B.    Mandamus
C.    Prohibition
D.   Quo-Warranto
Answer: (D)
99. The power of the President of India to issue an ordinance is a
A.   Legislative power
B.    Executive power
C.    Quasi-judicial power
D.   Judicial power
Answer: (A)
100. The jurisdiction of Supreme Court of India may be enlarged by
A.   The President of India
B.    The Parliament by resolution
C.    The Parliament by Law
D.   The President in consultation with the Chief Justice of India
Answer: (C)


Comments

Thank You