100 MCQ on English and Communication with answer

 In the following questions choose the word which is the exact OPPOSITE of the given words.

 

1. ENORMOUS

A.         Soft

B.         Average

C.         Tiny

D.         Weak

Answer: Option C

2. COMMISSIONED

A.         Started

B.         Closed

C.         Finished

D.         Terminated

Answer: Option D

3. ARTIFICIAL

A.         Red

B.         Natural

C.         Truthful

D.         Solid

Answer: Option B

4. EXODUS

A.         Influx

B.         Home-coming

C.         Return

D.         Restoration

Answer: Option A

5. RELINQUISH

A.         Abdicate

B.         Renounce

C.         Possess

D.         Deny

Answer: Option C

6. EXPAND

A.         Convert

B.         Condense

C.         Congest

D.         Conclude

Answer: Option B

7. MORTAL

A.         Divine

B.         Immortal

C.         Spiritual

D.         Eternal

Answer: Option B

8. QUIESCENT

A.         ACTIVE

B.         Dormant

C.         Weak

D.         Unconcerned

Answer: Option A

9. OBEYING

A.         Ordering

B.         Following

C.         Refusing

D.         Contradicting

Answer: Option A

10. FRAUDULENT

A.         Candid

B.         Direct

C.         Forthright

D.         Genuine

Answer: Option D

 

Some proverbs/idioms are given below together with their meanings. Choose the correct meaning of proverb/idiom, if there is no correct meaning given, E (i.e.) 'None of these' will be the answer.

11. To leave someone in the lurch

A.         To come to compromise with someone

B.         Constant source of annoyance to someone

C.         To put someone at ease

D.         To desert someone in his difficulties

E.         None of these

Answer: Option D

12. To play second fiddle

A.         To be happy, cheerful and healthy

B.         To reduce importance of one's senior

C.         To support the role and view of another person

D.         To do back seat driving

E.         None of these

Answer: Option C

13. To beg the question

A.         To refer to

B.         To take for granted

C.         To raise objections

D.         To be discussed

E.         None of these

Answer: Option B

14. A black sheep

A.         An unlucky person

B.         A lucky person

C.         An ugly person

D.         A partner who takes no share of the profits

E.         None of these

Answer: Option E

15. A man of straw

A.         A man of no substance

B.         A very active person

C.         A worthy fellow

D.         An unreasonable person

E.         None of these

Answer: Option A

16. To smell a rat

A.         To see signs of plague epidemic

B.         To get bad small of a bad dead rat

C.         To suspect foul dealings

D.         To be in a bad mood

E.         None of these

Answer: Option C

17. To hit the nail right on the head

A.         To do the right thing

B.         To destroy one's reputation

C.         To announce one's fixed views

D.         To teach someone a lesson

E.         None of these

Answer: Option A

18. To set one's face against

A.         To oppose with determination

B.         To judge by appearance

C.         To get out of difficulty

D.         To look at one steadily

E.         None of these

Answer: Option A

19.Fate smiles ...... those who untiringly grapple with stark realities of life.

A.         with

B.         over

C.         on

D.         round

Answer: Option C

20. The miser gazed ...... at the pile of gold coins in front of him.

A.         avidly

B.         admiringly

C.         thoughtfully

D.         earnestly

Answer: Option A

21. Catching the earlier train will give us the ...... to do some shopping.

A.         chance

B.         luck

C.         possibility

D.         occasion

Answer: Option A

22. I saw a ...... of cows in the field.

A.         group

B.         herd

C.         swarm

D.         flock

Answer: Option B

23. The grapes are now ...... enough to be picked.

A.         ready

B.         mature

C.         ripe

D.         advanced

Answer: Option C

24. Success in this examination depends ...... hard work alone.

A.         at

B.         over

C.         for

D.         on

Answer: Option D

25. My uncle decided to take ...... and my sister to the market.

A.         I

B.         mine

C.         me

D.         myself

Answer: Option C

26. If you smuggle goods into the country, they may be ...... by the customs authority.

A.         possessed

B.         punished

C.         confiscated

D.         fined

Answer: Option C

27. Man does not live by ...... alone.

A.         food

B.         bread

C.         meals

D.         diet

Answer: Option B

28. Piyush behaves strangely at times and, therefore, nobody gets ...... with him.

A.         about

B.         through

C.         along

D.         up

Answer: Option C

29. Rohan and Rohit are twin brothers, but they do not look ......

A.         unique

B.         different

C.         likely

D.         alike

Answer: Option D

30. To err is ...... to forgive divine.

A.         beastly

B.         human

C.         inhuman

D.         natural

Answer: Option B

31. The ruling party will have to put its own house ...... order.

A.         in

B.         on

C.         to

D.         into

Answer: Option A

32. The pilot had been warned about the storm, before he ......

A.         took away

B.         took up

C.         took over

D.         took off

Answer: Option D

33. Hardly had he arrived ...... it started raining.

A.         before

B.         when

C.         than

D.         after

Answer: Option B

34. I ...... a car to be absolutely necessary these days.

A.         consider

B.         regard

C.         think

D.         agree

Answer: Option A

35. Besides other provisions, that shopkeeper deals ...... cosmetics.

A.         with

B.         in

C.         at

D.         for

Answer: Option B

36. The team was well trained and strong, but somehow their ...... was low.

A.         feeling

B.         moral

C.         consciousness

D.         morale

Answer: Option D.

37. The lovers were meeting each other secretly, but their ...... affair was soon known to everyone.

A.         clandestine

B.         covert

C.         unknown

D.         candid

Answer: Option A

38. The king ...... the rebel.

A.         excused

B.         forgave

C.         pardoned

D.         none of these

Answer: Option C

39. I shall call ...... you tomorrow.

A.         at

B.         on

C.         with

D.         by

Answer: Option C

40. She ...... from the crowd because of her height and flaming red hair.

A.         stood out

B.         stood off

C.         stood up

D.         stood by

Answer: Option A

41. In a large cities people are cut ...... from nature.

A.         away

B.         off

C.         out

D.         down

Answer: Option A

42. The more your action and thought are allied and ...... the happier you grow.

A.         diverge

B.         unraveled

C.         integrated

D.         invincible

Answer: Option C

43. We had a ...... of warm weather in February.

A.         time

B.         spell

C.         length

D.         phase

Answer: Option B

44. After the rain the weather ...... and the sun came out.

A.         cleared out

B.         cleared up

C.         cleared away

D.         cleared off

Answer: Option B

45. The building comprises ...... sixty rooms.

A.         of

B.         onto

C.         by

D.         no preposition needed

Answer: Option D

46. Namrata was found to ...... the required qualifications for the job.

A.         contain

B.         disclose

C.         posses

D.         acquire

Answer: Option C

47. Government buildings are ...... on the Republic Day.

A.         enlightened

B.         lightened

C.         illuminated

D.         glowed

Answer: Option C

48. We had ...... wonderful time at the party last night.

A.         such a

B.         so

C.         such

D.         very

Answer: Option A

49. An employment advertisement should ...... the number of vacancies.

A.         provide

B.         specify

C.         contain

D.         declare

Answer: Option B

50. When varus left the cocktail party he was as ...... as a judge.

A.         sober

B.         drunk

C.         brave

D.         wise

Answer: Option D

Find the correctly spelt words.

 

51. (solve as per the direction given above)

A.         Efficient

B.         Treatment

C.         Betterment

D.         Employed

Answer: Option A

52. (solve as per the direction given above)

A.         Foreign

B.         Foreign

C.         Foreign

D.         Foreign

Answer: Option A

53. (solve as per the direction given above)

A.         Ominous

B.         Ominous

C.         Ominous

D.         Ominous

Answer: Option C

54. (solve as per the direction given above)

A.         Passenger

B.         Passenger

C.         Passenger

D.         Passenger

Answer: Option B

55. (solve as per the direction given above)

A.         Benefitted

B.         Benefited

C.         Benefited

D.         Benefited

Answer: Option C

56. (solve as per the direction given above)

A.         Framing

B.         Burning

C.         Running

D.         Frying

Answer: Option C

57. (solve as per the direction given above)

A.         Damage

B.         Damage

C.         Damage

D.         Damage

Answer: Option D

58. (solve as per the direction given above)

A.         Accomplish

B.         Accomplish

C.         Accomplish

D.         Accomplish

Answer: Option A

59. (solve as per the direction given above)

A.         Puerile

B.         Puerile

C.         Puerile

D.         Puerile

Answer: Option D

60. (solve as per the direction given above)

A.         Satellite

B.         Satellite

C.         Satellite

D.         Satellite

Answer: Option C

 

Sentence Improvement

61. The workers are hell bent at getting what is due to them.

A.         hell bent on getting

B.         hell bent for getting

C.         hell bent upon getting

D.         No improvement

Answer: Option C

62. When it was feared that the serfs might go too far and gain their freedom from serfdom, the protestant leaders joined the princes at crushing them.

A.         into crushing

B.         in crushing

C.         without crushing

D.         No improvement

Answer: Option B

63. If the room had been brighter, I would have been able to read for a while before bedtime.

A.         If the room was brighter

B.         If the room are brighter

C.         Had the room been brighter

D.         No improvement

Answer: Option C

64. The record for the biggest tiger hunt has not been met since 1911 when Lord Hardinge. then Viceroy of India, shot a tiger than measured 11 feet and 6 inches.

A.         improved

B.         broken

C.         bettered

D.         No improvement

Answer: Option B

65. his powerful desire brought about his downfall.

A.         His intense desire

B.         His desire for power

C.         His fatal desire

D.         No improvement

Answer: Option B

66. Will you kindly open the knot?

A.         untie

B.         break

C.         loose

D.         No improvement

Answer: Option A

67. He sent a word to me that he would be coming late.

A.         sent word

B.         had sent a word

C.         sent words

D.         No improvement

Answer: Option A

68. We look forward to hear from you.

A.         hearing

B.         have heard

C.         listen

D.         No improvement

Answer: Option A

 

69.It was indeed a shock for her, but she has later recovered from it.

A.         since

B.         then

C.         afterwards

D.         No improvement

Answer: Option A

70. Realizing is the significance of technical education for developing country, the government laid aside a large sum on it during the last plan-period.

A.         laid up

B.         set aside

C.         laid out

D.         No improvement

Answer: Option B

 

In the questions below the sentences have been given in Active/Passive voice. From the given alternatives, choose the one which best expresses the given sentence in Passive/Active voice.

 

71. After driving Professor Kumar to the museum she dropped him at his hotel.

A.         After being driven to the museum, Professor Kumar was dropped at his hotel.

B.         Professor Kumar was being driven dropped at his hotel.

C.         After she had driven Professor Kumar to the museum, she had dropped him at his hotel.

D.         After she was driven Professor Kumar to the museum, she had dropped him at his hotel.

Answer: Option A

72. I remember my sister taking me to the museum.

A.         I remember I was taken to the museum by my sister.

B.         I remember being taken to the museum by my sister.

C.         I remember myself being taken to the museum by my sister.

D.         I remember taken to the museum by my sister.

Answer: Option B

73. Who is creating this mess?

A.         Who has been created this mess?

B.         By whom has this mess been created?

C.         By whom this mess is being created?

D.         By whom is this mess being created?

Answer: Option D

74. They greet me cheerfully every morning.

A.         Every morning I was greeted cheerfully.

B.         I am greeted cheerfully by them every morning.

C.         they are cheerfully greeting me every morning.

D.         Cheerful greeting is done by them every morning to me.

Answer: Option B

75. Darjeeling grows tea.

A.         Tea is being grown in Darjeeling.

B.         Let the tea be grown in Darjeeling.

C.         Tea is grown in Darjeeling.

D.         Tea grows in Darjeeling.

Answer: Option C

76. You can play with these kittens quite safely.

A.         These kittens can played with quite safely.

B.         These kittens can play with you quite safely.

C.         These kittens can be played with you quite safely.

D.         These kittens can be played with quite safely.

Answer: Option D

77. A child could not have done this mischief.

A.         A child could not do this mischief.

B.         This mischief could not been done by a child.

C.         This mischief could not have been done by a child.

D.         This mischief a child could not have been done.

Answer: Option C

78. James Watt discovered the energy of steam.

A.         The energy of steam discovered James Watt.

B.         James Watt discovered the energy of steam.

C.         James Watt was discovered by the energy of steam.

D.         James Watt had discovered energy by the steam.

Answer: Option B

79. She makes cakes every Sunday.

A.         Every Sunday cakes made by her.

B.         Cakes are made by her every Sunday.

C.         Cakes make her every Sunday.

D.         Cakes were made by her every Sunday.

Answer: Option B

80. She spoke to the official on duty.

A.         The official on duty was spoken to by her

B.         The official was spoken to by her on duty.

C.         She was spoken to by the official on duty.

D.         She was the official to be spoken to on duty.

Answer: Option A

 

Ordering of Sentences

 

81.: In the middle of one side of the square sits the Chairman of the committee, the most important person in the room.

P:         For a committee is not just a mere collection of individuals.

Q:        On him rests much of the responsibility for the success or failure of the committee.

R:         While this is happening, we have an opportunity to get the 'feel' of this committee.

S:         As the meeting opens, he runs briskly through a number of formalities.

S6:       From the moment its members meet, it begins to have a sort of nebulous life of its own.

The Proper sequence should be:

A.         RSQP

B.         PQRS

C.         SQPR

D.         QSRP

Answer: Option D

 

82. S1: A force of exists between everybody in the universe.

P:         Normally it is very small but when the one of the bodies is a planet, like earth, the force is considerable.

Q:        It has been investigated by many scientists including Galileo and Newton.

R:         Everything on or near the surface of the earth is attracted by the mass of earth.

S:         This gravitational force depends on the mass of the bodies involved.

S6:       The greater the mass, the greater is the earth's force of attraction on it. We can call this force of attraction gravity.

The Proper sequence should be:

A.         PRQS

B.         PRSQ

C.         QSRP

D.         QSPR

Answer: Option D

 

83. S1: Calcutta unlike other cities kept its trams.

P:         As a result, there horrendous congestion.

Q:        It was going to be the first in South Asia.

R:         They run down the centre of the road

S:         To ease in the city decided to build an underground railway line.

S6:       The foundation stone was laid in 1972.

The Proper sequence should be:

A.         PRSQ

B.         PSQR

C.         SQRP

D.         RPSQ

Answer: Option D

 

84. S1: For some time in his youth Abraham Lincoln was manager for a shop.

P:         Then a chance Customer would come.

Q:        Young Lincoln way of keeping shop was entirely unlike anyone else's

R:         Lincoln would jump up and attend to his needs and then revert to his reading.

S:         He used to lie full length on the counter of the shop eagerly reading a book.

S6:       Never before had Lincoln had so much time for reading as had then.

The Proper sequence should be:

A.         SRQP

B.         QSPR

C.         SQRP

D.         QPSR

Answer: Option B

 

85. S1: All the land was covered by the ocean.

P:         The leading god fought the monster, killed it and chopped its body in to two halves.

Q:        A terrible monster prevented the gods from separating the land from the water.

R:         The god made the sky out of the upper part of the body and ornamented it with stars.

S:         The god created the earth from the lower part, grew plants on it and populated it with animals.

S6:       The god molded the first people out of clay according to his own image and mind.

The Proper sequence should be:

A.         PQRS

B.         PQSR

C.         QPSR

D.         QPRS

Answer: Option D

86. S1: Smoke oozed up between the planks.

P:         Passengers were told to be ready to quit the ship.

Q:        The rising gale fanned the shouldering fire.

R:         Everyone now knew there was fire on board.

S:         Flames broke out here and there.

S6:       Most people bore the shock bravely.

The Proper sequence should be:

A.         SRQP

B.         QPSR

C.         RSPQ

D.         QSRP

Answer: Option A

 

87. S1: Once upon a time there lived three young men in a certain town of Hindustan.

P:         All the people of the neighborhood were mortally afraid of them.

Q:        They were so powerful that they could catch growing lions and tear them to pieces.

R:         Someone told them that they would become immortal if they killed Death.

S:         The young men believed themselves to be very good friends.

S6:       All of them set out in search of their foe called Death.

The Proper sequence should be:

A.         QPRS

B.         SQPR

C.         RSQP

D.         SRPQ

Answer: Option B

 

88. S1: Metals are today being replaced by polymers in many applications.

P:         Above all, they are cheaper and easier to process making them a viable alternative to metals.

Q:        Polymers are essentially a long chains of hydrocarbon molecules.

R:         Today polymers as strong as metals have been developed.

S:         These have replaced the traditional chromium-plated metallic bumpers in cars.

S6:       Many Indian Institutes of science and Technology run special programmes on polymer science.

The Proper sequence should be:

A.         QRSP

B.         RSQP

C.         RQSP

D.         QRPS

Answer: Option A

 

89. S1: Since the sixties, there has been an increasing interest in neurophysiology, which deals with the neural bases of mental activity and behavior.

P:         It has a format that is very similar to that of Brain and Language, a sister journal.

Q:        Since then, a number of journals devoted entirely to this area of research have appeared.

R:         Before the 1960's when this field was the concern of a small number of investigators, research articles were scattered in various neurological journals.

S:         Brain and cognition is one such journal.

S6:       So far, the journal has published the mixture of articles including reports and investigations.

The Proper sequence should be:

A.         RQSP

B.         QRSP

C.         QSPR

D.         RSPQ

Answer: Option A

 

90. S1: An elderly lady suddenly became blind.

P:         The doctor called daily and every time he took away some of her furniture he liked.

Q:        At last, she was cured, and the doctor demanded his fee.

R:         She agreed to pay a large fee to the doctor who would cure her

S:         On being refused, the doctor wanted to know the reason.

S6:       The lady said that she had not been properly cured because she could not see all his furniture.

The Proper sequence should be:

A.         PQRS

B.         RPQS

C.         RSPQ

D.         RQPS

Answer: Option B

 

Change of Speech

 

91. "If you don't keep quiet, I shall shoot you", he said to her in a calm voice.

A.         He warned her to shoot if she didn't keep quiet calmly.

B.         He said calmly that I shall shoot you if you don't be quiet.

C.         He warned her calmly that he would shoot her if she didn't keep quiet.

D.         Calmly he warned her that be quiet or else he will have to shoot her.

Answer: Option C

92. I told him that he was not working hard.

A.         I said to him, "You are not working hard."

B.         I told to him, "You are not working hard."

C.         I said, "You are not working hard."

D.         I said to him, "He is not working hard."

Answer: Option A

93. His father ordered him to go to his room and study.

A.         His father said, "Go to your room and study."

B.         His father said to him, "Go and study in your room."

C.         His father shouted, "Go right now to your study room"

D.         His father said firmly, "Go and study in your room."

Answer: Option A

94. He said to his father, "Please increase my pocket-money."

A.         He told his father, "Please increase the pocket-money"

B.         He pleaded his father to please increase my pocket money.

C.         He requested his father to increase his pocket-money.

D.         He asked his father to increase his pocket-money.

Answer: Option C

95. She said that her brother was getting married.

A.         She said, "Her brother is getting married."

B.         She told, "Her brother is getting married."

C.         She said, "My brother is getting married."

D.         She said, "My brother was getting married."

Answer: Option C

96. He exclaimed with joy that India had won the Sahara Cup.

A.         He said, "India has won the Sahara Cup"

B.         He said, "India won the Sahara Cup"

C.         He said, "How! India will win the Sahara Cup"

D.         He said, "Hurrah! India has won the Sahara Cup"

Answer: Option D

97. The little girl said to her mother, "Did the sun rise in the East?"

A.         The little girl said to her mother that the sun rose in the East.

B.         The little girl asked her mother if the sun rose in the East.

C.         The little girl said to her mother if the sun rises in the East.

D.         The little girl asked her mother if the sun is in the East.

Answer: Option B

98. The man said, "No, I refused to confer guilt.

A.         The man emphatically refused to confer guilt.

B.         The man refused to confer his guilt.

C.         The man said that he did not confers guilt.

D.         The man was stubborn enough to confers guilt.

Answer: Option A

99. Nita ordered her servant to bring her cup of tea.

A.         Nita told her servant, "Bring a cup of tea."

B.         Nita said, "Bring me a cup of tea."

C.         Nita said to her servant, "Bring me a cup of tea."

D.         Nita told her servant, "Bring her that cup of tea."

Answer: Option C

100. My cousin said, "My room-mate had snored throughout the night."

A.         my cousin said that her roommate snored throughout the night.

B.         my cousin told me that her roommate snored throughout the night.

C.         my cousin complained to me that her roommate is snoring throughout the night.

D.         my cousin felt that her roommate may be snoring throughout the night.

Answer: Option A

Comments

Thank You

Archive

Contact Form

Send