Daily MCQ 31-03-2022

 1. Name the new Prime Minister’s scheme launched by the government for mentoring Young Authors’?

A. YUVA 

B. LAKSHYA

C. GURU 

D. UNNATI

Answer: A


2. Name the female IAF officer who has become the first woman flight test engineer of India?


A. Padmavathy Bandopadhyay

B. Mitali Madhumita

C. Aashritha V Olety

D. Sophia Qureshi

Answer:C


3. Which State has topped the SDG India Index 2020-21 released by NITI Aayog?


A. Gujarat 

B. Kerala

C. Maharashtra 

D. Assam


Answer:B


4. Bashar al-Assad is the President of which country, who has been re-appointed for fourth straight term recently?


A. Syria 

B. Mali

C. The Bahamas

D. Oman

Answer: A


5. Who has been appointed as the new Deputy Chief of Naval Staff?


A. Ravneet Singh 

B. G. Ashok Kumar

C. Satish Soni 

D. Jagjit Singh Bedi


Answer: A

6. Who has been sworn in as the new Chief Minister of Assam to replace Sarbananda Sonowal?


A. Prafulla Kumar Mahanta

B. Himanta Biswa Sarma

C. Atul Bora

D. Kailash Nath Sarma

Answer:B


7. Which Indian bank has joined hands with NPCI to link its digital wallet


Pockets with UPI ID? 


A. Canara Bank 

B.    SBI

C. HDFC Bank 

D. ICICI Bank


Answer-D


8. Isaac Herzog, has been elected as the new President of which country?


A. Israel 

B. Oman

C. Turkey 

D. Lebanon


Answer: A


9. Name the women mountaineer who has recently created historic record of world’s fastest ascent of Everest by a woman


A. Gerlinde Kaltenbrunner

B. Oh Eun-sun

C. Moni Mulepati

D. Tsang Yin-hung


Answer: D


10. Sanjeet Kumar, is an Indian sports person, related to which sports category?


A. Weightlifting 

B. Shooting

C. Sprinting 

D. Boxing

Answer:D


11. Who has been appointed as the new Director of the Central Bureau of Investigation (CBI)?


A. Subodh Kumar Jaiswal

B. Vishwas Nangare Patil

C. Amulya Patnaik

D. Anil Deshmukh


Answer: A


12. TRIFED has collaborated with NITI Aayog to implement Van Dhan Yojana scheme in the Tribal Aspirational Districts identified by NITI Aayog. How many Tribal Aspirational Districts are there presently?


A. 29 

B. 41 

C. 39 

D. 18


Answer: C


13. The sustainable electric two-wheeler,named ‘PiMo’ has been developed by which institution?


A. IIT Madras

B. IIT Delhi

C. IIT Kanpur

D. IIT Kharagpur


Answer: A


14. Prime Minister Narendra Modi has recently laid the foundation stone ofCauvery Basin Refinery in which State?


A. Tamil Nadu

B. Odisha

C. Kerala 

D. Andhra Pradesh


Answer: A


15. Who among the following has been appointed as the new Chairperson of the National Human Rights Commission (NHRC) of India?


A. Ranganath Misra

B. MN Venkatachalliah

C. Arun Mishra

D. S. Rajendra Babu


Answer: C



Comments

Thank You

Contact Form

Send