200 Social Work MCQ with Answer

Following are the 200 Social Work MCQ with answer which will help you to prepare various social work entrance examination as well as Social Work UGC NET.


1. Social workers practice under all of the following auspices EXCEPT

 a. Public

 b. Not-for-profit

 c. For-profit

 d. Media

Answer -c

2. Social welfare administration is coming under  the

a)        Direct method of social work

b)       Indirect method of social welfare

c)        Not coming under any method

d)       All the above

Answer-B

3.Welfare administration is referrer to

a)        Translating social policies into welfare program

b)       Method of policies governance

c)        System of administration for social welfare

d)       all the option

Answer -D

 

4.The nature of social welfare administration are

a)        It can be acquired

b)       It is objective in nature

c)        Practical application of knowledge

d)       All the option are correct

Answer -D

5. Which is not the category of administration according to Henry Fayol

a)        Organization

b)       Command

c)        Coordination

d)       Supervision

Answer - A

6.Who advocated POSDCORB view ?

a)        Henry Fayol

b)       Luther Gulick

c)        L.Urwick

d)       M.ovean

Answer -B

.Who said study of administration deals with  Men, Materials and Method ?

a)        Luther Gulick

b)       Henery Fayol

c)        P.M Queen

d)       M.ovean

Answer -B

8.What is not the steps of planning in welfare administration

a)        Formulate appropriate objective

b)       Identify the problem

c)        Collect and understand existing fact

d)       Drafting the report

Answer-A

9.Organization is the part of

a)        Administration Process

b)       Welfare administration Method

c)        Integral View

d)       POSDCORB View

Answer -D

10.When was the five year plan initiated ?

a)        1949

b)       1951

c)        1990

d)       1950

Answer -B

11.Who was the first professor of social administration appointed in the Landon school of Economics?

a)        Richard Titmus

b)       Alcock

c)        Miller

d)       George

Answer-A

12.Who among the following has given the structural view of the society ?

a)        Durkheim

b)       Gidding

c)        Maclever

d)       Cooley

Answer -A

 

13. Who among the following said “Man is a social animal “

a)        Maclever

b)       Freud

c)        Aristotel

d)       Rousseau

Answer -c

14.Abbreviation  of CAPART

a)        Council for advance for people actions and rural technology

b)       Council for advance for people association and rural technology

c)        Advancement of people association and rural transformation

d)       Council of additional people association and rural technology

Answer -A

15..Which of the following is not the component of agency administration

a)The chief executive

b)The staff

c)The donor agencies

d)The beneficiaries

Answer -D

16.Distributive justice combination of __________

a)Right and duties

b)Constitutional remedies and  social system

c)Social and community justice

d)Community and Society

Answer -A

17.the existence of opportunity for meaningful work  and employment is called  as

a)Social security

b)Social equity

c)Economic and social equity

d)Economic Justice

Answer -C

18.In the abbreviation POSDCORB-CO stands for

a)        Communication

b)       Coordination

c)        Counselling

d)       Corporation

Answer- B

 

19.Social work administration is coming under

a)        Primay method of social work

b)       Secondary method of social wokr

c)        Method of public administration

d)       All the option

Answer -B

20. Individual abilities can be expanded by enrolling for:-

a) Training programmes

b) Acquiring additional degree

c)Seeking new work assignments

d) All of the above

Answer -D

21. The concept of “felt needs” is related to:

(A) Social group work

(B) Social case work

(C) Social action

(D) Community organization

Ans. (D)

22. ‘Evaluation of self-based on reflection or social comparison’ is known as:

(A) Self-esteem

(B) Self-awareness

(C) Self-security

(D) Self-confidence

Ans. (A)

23. The process of mutual influence between worker and client is called:

(A) Relationship

(B) Understanding

(C) Reflexiveness

(D) Rapport

Ans. (C)

24. Which one of the following is a part of Human Development Index?

(A) More gross national product

(B) More industrialization

(C) Life expectancy

(D) Fighting against social exclusion

Ans. (C)

25. Which one of the following is the type of dream mechanism?

(A) Sublimation

(B) Symbolization

(C) Rationalization

(D) Repression

Ans. (A)

26.  Schedules V and VI of the Indian Constitution are related to ;

(A) Decides state boundaries between the states

(B) Decides the powers and responsibilities of Panchayat Raj

(C) Protection of rights  of tribal

(D) Protections of minorities in the country

Ans. (C)

27. The principle of specific objective is a principle of __

(A) Social case work

(B) Social group work

(C) Community organization

(D) Social Welfare Administration

Ans. (B)

28. Which of the following statements is incorrect with regard to social problems?

(A) All social problems are deviations from the ideal situation

(B) Social problems are caused by many factors which are social in origin

(C) Social problems don not affect all individuals of the society

(D) Social problems affect different individuals differently

Ans. (C

29. The Elizabethan Poor Law is not distinguished the following poor
     a. The able – bodied poor
     b. The impotent poor
     c. Dependent Children
     d. Dependent widow women

Ans :- D

30. Which year Charity Organization Society (COS) founded in England?
     a. 1869
     b. 1879
     c. 1840
     d. 1852

Ans :- A

31. Who founded Charity Organization Society (COS)?
     a. Edward
     b. Octavia Hill
     c. Beveridge
     d. Samuel Augustus Barnett

Ans :- B

32. Who is the founder of Toynbee Hall, the first settlement house?
     a. Edward
     b. Octavia Hill
     c. Beveridge
     d. Samuel Augustus Barnett

Ans :- D

33. Which year Royal Commission on poor law was appointed?
     a. 1905
     b. 1906
     c. 1806
     d. 1805

Ans :- A

34. Who was  Chairman of Royal Commission on poor law which was appointed in 1905?
     a. Edward
     b. Octavia Hill
     c. Lord George Hamilton
     d. Samuel Augustus Barnett

Ans :- C

35. Who has  headed The Beveridge Report Committee?
     a. Sir William Beveridge
     b. Octavia Hill
     c. Lord George Hamilton
     d. Samuel Augustus Barnett

Ans :- A

36. In which year an Inter-Departmental Commitee on Social Insurance and Allied Services wasappointed under the chairmanship of Sir William Beveridge?
     a. 1922
     b. 1921
     c. 1941
     d. 1946

Ans :- C

37. Which one of the following authors has contributed exclusively in the area of social group work ?
     a. Hollis
     b. Murray  Ross
     c. Trecker    
     d. Pearlman

Ans :- C

38. Who is the author of Social Diagnosis?
     a. Murray Ross
     b. Mary Richmond
     c. Fried Lander
     d. Helen Pearlmen

Ans :- B

39. Octavia Hill and Samuel Barnett are connected with which of the following ?
     a. Charity Organiztion
     b. Beveridge Report
     c. Children’s Aid Society
     d. Poor Law Report

Ans :- A

40- 10. The Servants of India founded in the year
     A)     1928    
     B)     1905
     C)     1908    
     D)    1900
Ans :- B
41- Who formed Widow Remarriage Association in 1861 which was aimed at promotion of widow remarriage?
     A)     Rajaram Mohan Roy    
     B)     Annie Besent
     C)     Justice Ranade
     D)     Rabindranatha Tagur
Ans :- C

42-.Who founded Anglo-Mohammedan College at Aligarh in 1875?
     A)     Sir Syed Ahmed Khan  
     B)     Mohamud Gavan
     C)     Shastri Jambhekar
     D)     Sasipada Banerjee
Ans :- A

43- 13.Which year Royal Commission on poor law was appointed?
     a. 1905
     b. 1906
     c. 1806
     d. 1805
Ans :- A

44-Who was  Chairman of Royal Commission on poor law which was appointed in 1905?
     a. Edward
     b. Octavia Hill
     c. Lord George Hamilton
     d. Samuel Augustus Barnett
Ans :- C

45-Who has  headed The Beveridge Report Committee?
     a. Sir William Beveridge
     b. Octavia Hill
     c. Lord George Hamilton
     d. Samuel Augustus Barnett
Ans :- A

46- When was Literary and Scientific Society founded?
     A)     1830
     B)     1849
     C)     1888 
     D)     1850
Ans :- B

47. Which among the following Institute founded under the leadership of Bala Gangadhar Shastri Jambekar at Bombay in 1830?
     A)     Elphistone Institute  
     B)     Literary and Scientific Society
     C)     Servants of India
     D)     The Central Hindu College
Ans :- A

48. Who was the first Indian Woman editor edited a women journal, Bharati?
     A)     Sarala Devi Chaudhurani 
     B)     Savitri-Bhai-Pule
     C)     Annie Besant
     D)     Swarnakumari Devi
Ans :- D

49- Who was the great Muslim ruler brought many reforms in Indian society along with abolished slavery in 1583?
     A)     Ghias-ud-din Tugalak
     B)     Akbar
     C)     Humayun
     D)     Alla-udd-din-Kilji
Ans :- B

50- Regulation XVII of 1829 of Lord Bentinck was enacted to
     A)     Ban Sati   
     B)     Ban Child Marriage
     C)     Encourage Widow Remarriage  
     D)     None of the Above
Ans :- B

51) Which of the following is not one of the features of urban community?

a)      Face to face relationships

b)     complex life

c)      Materialistic

d)     Glamour in life

 

Ans: A

52) Which among the following is not a cause of growth of cities?

a) Trade & commerce

b) Industrialism

c) Development of transport

d) Hygienic outlook of people

 

·        Ans: d

53) The spatial feature of urbanization in India has been:

a) localized in nature

b) balanced

c) both a & b

d) none of the above

 

·        Ans: a

 

54) Which is not a feature of urban life?

a) Loss of humanistic value

b) Impersonal relationship

c) Informal ties

d) Competition

                                 

·        Ans: c

 

55) _________ refers the refurbishing or replacement of old buildings & new use of previously developed land in urban areas.

a) Urban planning

b) Urban recycling

c) Urbanism

d) None of these

 

·        Ans: b

56) Which among the following statements is not correct?

a) In past communities used to be self - sufficient, politically, socially or economically.

b) No community can be self - sufficient these days

c) Every community is self - sufficient these days

d) The term community denotes almost uniformly and permanently shared lives of people over a definite range

 

·        Ans: c

 

57) A scientific distinction between rural and urban community can be made on the basis of:

a) density of population

b) area covered

c) occupation followed by people.

d) None of the above      

 

·        Ans: a

 

58) In traditional societies city and countryside were clearly differentiated. ____

a) True

b) False

c) Partially true

d) None of the above

 

·        Ans: a

 

59) The movement of people from central cities to smaller communities in the surrounding area is known as:

a) Reverse migration

b) Under urbanization

c) Suburbanization

d) Over- urbanization

 

·    Ans: c 

60) Which among the following meaning is closest to the term ‘over urbanization’

a) Urbanization at the cost of village development

b) Urbanization without the essential infrastructure

c) Rapid urbanization

d) Emergence of megalopolis

 

·        Ans: b

61) Industrialization weakens the:

a) Role of religion in social life

b) Father’s authority in the family

c) Caste system

d) All of the above

 

·        Ans: d

62) _____________ refers to the practice of treating reason as the basis of belief and knowledge

a) Secularism

b) social deviance

c) Moral density

d) Rationality

 

·        Ans: c

 

63) Unlike village community, urban society lacks in:

a) Secondary social control

b) social tolerance

c) Self - sufficiency

d) All of the above

 

·        Ans: c

 

64) ___________ is a self - contained unit where members share a sense of belonging and a common territorial base

a) Society

b) Community

c) Association

d) None of these

 

·        Ans: b

65) __________ is the term used to refer the relationship between human beings and their physical environment

a) Human physiology

b) Human ecology

c) Human environment

d) None of these

 

·        Ans: b

 

66) The change in village community may be seen in different spheres:

a) Caste system

b) Jajmani system

c) Family system

d) All of the above

 

·        Ans: d

67) Which one of the following characteristics is NOT considered a part of the village community?

a) Large extended families living together

b) People finding identity through position within the community

c) Working independently on private farms

d) Sharing meals and other activities

 

·        Ans: c

 

68) Why did villages in India tend to have more autonomy than villages in surrounding countries?

a) Villages in India were recognized as independent social units, each with their own council of leaders

b) Each village in India had its own army, which meant that villages had more political autonomy

c) Villages in India had higher income which meant that villages had more economic autonomy

d) None of these

 

·        Ans: a

69) Why are the villages in India witnessing a change in their overall economic activities?

a) bigger families and less sources of income

b) Small agricultural lands with less productivity

c) After getting educated, the younger generation does not want to stay in the villages

d) All of these

 

·        Ans: d

 

70) Which of the following is not identified as a new form of community?

a)   ethnic communities, based on shared identity and experiences of discrimination

b)  gay villages, which are formed in certain parts of large cities

c) a  sociological communities, formed by unpopular lecturers

d)virtual communities that exist only in cyberspace


·           Ans: c


71) In India, the Department of Ministry for Women and Child development was formed in the year:

a)      1983

b)     1985

c)      1987

d)     1991

 

·        Ans: b

 

72) In Community Development, the word ‘jack-of-all-trades and master of none’ the title is given to:

a) Village-level Workers

b) Supervisors

c) Politicians

d) Officers

 

·        Ans: a

 

73) The term ____________ has a general meaning when it is used to refer to the well-being of the member of the community, state or nation

a)      Social Welfare

b)     Public Welfare

c)      Economic Welfare

d)     Scientific program

 

·        Ans: b

 

74) The process of translating social policy into social service is:

a)      Social Welfare

b)     Social Action

c)      Social Service Administration

d)     Public Administration

 

·        Ans: a


75) The main factors of social changes are:

a)      Cultural pluralism

b)     Outstanding leadership

c)      Technological development

d)     All the above

 

·        Ans: d


76) Which one of the pioneering institutes in the country in the sphere of rural education?

a)      National Council for Rural high Education

b)     Gandhi gram Rural institute

c)      Central Braille Press

d)     Indian Institute of Management

 

·        Ans: b

 

77) The Social Security Measures, first of all was adopted in Ancient India by:

a)      Kautilya

b)     Shuklacharya

c)      King Ashoka

d)     Harshavardhana

 

·        Ans: c

 

78) There were several evil social practices like sati, child marriage, ban on widow remarriage, practice of polygamy, etc. which was a matter of debate during:

a)      17th Century

b)     18th Century

c)      19th Century

d)     20th Century

 

·        Ans: c

79) This term refers to the idea that one is a member of a particular cultural, national or racial group that shares or has similarities such as a common language, history, society, culture and/or religion

a)      Ethnicity

b)     Race

c)      Cultural Identity

d)     Cultural diversity

 

·        Ans: a

 

80) Schedule V and VI of the Indian constitution are related to:

a)      Decide state boundaries between the states

b)     Decide the powers and responsibilities of Panchayati Raj

c)      Protection of rights of tribals

d)     Protection of minorities in the country


·        Ans: c

 

81) According to 2011 census of India the total Schedule Caste and Schedule Tribe population is:

a)      16.6% and 8.6% respectively

b)     18.5% and 7.6% respectively

c)      19.5% and 9.6% respectively

d)     21% and 8% respectively

 

·        Ans: a

82) “Cultural Differences” are emphasized in which year’s Human Development Report?

a)      Human Development Report - 2002

b)     Human Development Report – 2003

c)      Human Development Report – 2004

d)     Human Development Report - 2006:

 

·        Ans: c

 

83) Which of the following approach makes a shift towards channelizing social services to needy people?

a)      Basic needs approach

b)     Unified approach

c)      Equalitarian approach

d)     Holistic approach

 

·        Ans: a

84) Which one of the following is not the basis of community?

a)      Common locality

b)     Community sentiment

c)      Common political ideology

d)     Common way of life

 

·        Ans: c

85) Social change as a socio – cultural concept implies:

a)      Little structural continuity

b)     Absoluteness rather than relativity

c)      Abrupt change

d)     Sufficient continuity in the structure of a society

 

·        Ans: d

86) Panchayati Raj Institution in India have brought about one of the following:

a)      Eradication of untouchability

b)     Spread of land ownership to the depressed classes

c)      A formal representation of the weaker sections in village governance

d)     Spread of education to the masses

 

·        Ans: c

87) Which among the following is the distinctive characteristic of human society?

a)      Capacity to propagate offspring’s

b)     Aggressive behavior

c)      Culture

d)     Self or We are feeling

 

·        Ans: c

 

88) A situation where a student is expected by his parents to study his lessons and is expected by his roommates to visit a movie house portrays:

a)      Status conflict

b)     Group conflict

c)      Role conflict

d)     Culture area

 

·        Ans: c

89) In all societies, the ___________ sanction are more definite

a)      Positive

b)     Negative

c)      Economic

d)     Socio – psychological

 

·        Ans: b

90) The ____________ method consists in the collection of data concerning the living, the working conditions of people in a given area with a view to formulate practical social measures for their betterment and welfare

a)      Ideal types

b)     Social survey

c)      Sociometry

d)     Statistics

 

·        Ans: b

91) ___________ is a socially defined position in a group or society.

a)      Role

b)     Interaction

c)      Status

d)     Deviance

 

·        Ans: c

 

92) Political system in simple societies is generally:

a)      Absent

b)     Present

c)      Takes a democratic form

d)     Autocratic

 

·        Ans: b


93) Frming is the chief occupation of the people belonging to:

a)      The pastoral classes

b)     The agricultural classes

c)      The commercial classes

d)     None of the above

 

·        Ans: b

94) For which community does the land become more valuable?

a)      The agricultural community

b)     The commercial community

c)      The pastoral community

d)     The hunting community

 

·        Ans: a

95) In an agrarian society, who are living by tilling the lands of others on a crop sharing basis?

a)      Cultivators

b)     Sharecroppers

c)      Overseers

d)     Seasonal peasants

 

·        Ans: b

96) In primitive ages, religious institutions endeavored to:

a)      Supplement human needs

b)     Regulate human conduct

c)      Offer courses to the people in yoga

d)     Build temples

 

·        Ans: b


97) Which one of the following is the best criterion of contrast between a rural and urban community?

a)      Geographic location

b)     Specific size of population

c)      Specific density of population

d)     Diversification of occupations

 

·        Ans: b

98) Modern society is governed by:

a)      Conventions

b)     Rule of law

c)      Divine law

d)     Physical force

 

·        Ans: b

99) The fundamental characteristic of an industrial society is:

a)      Mechanized means of production

b)     Break up of joint families

c)      Poverty

d)     Lack of faith in religion

 

·        Ans: a

100) The famous book, “The Culture of Cities” is written by:

a)      Kingsley Davis

b)     Lewis Mumford

c)      M.R. Davie

d)     None

 

·        Ans: b


101)which age group is defined as juvenile delinquency?

a)        Above 18

b)       Below 18

c)        None of these

d)       All of the above

Answer -B

102)The term ‘juvenile’ has been defined in which clause?

a)        Clause (h) Sec.2, 1986

b)       Clause (f) Sec. 8, 1986

c)        Clause (e) Sec.2, 1986

d)       None of these

Answer-A

103). The cause of JD would be-

a)        Physical disorder

b)       Theoretical cause

c)        Both A and B

d)       Only B

Answer-A

104)  Social disorganization defined to-

a)        the joint family system is coming to an end a, new trend has evolved where in both the parents are working and as a result child are left neglected and such isolation leads the child’s involvement in wrongful acts.

b)       the behavioral study done on delinquent children by the psychologists,

c)        the major reasons as to why children are entering into the worlds of crime is because of their bad company.

d)       Only C

Answer-A

105) How many theories are there in Juvenile Justice?

a)        1

b)       3

c)        8

d)       4

Answer-B

106) What is psychogenic theory?

a)        the genetic factors, substance balances within the organism and undoubtedly the impact of physical illness on his behavior,

b)       there must be something in child himself which environment changes his behavior towards delinquency,

c)        the conception that the natural body structure of criminals is generally different from normal human beings,

d)       the emotional physiology of the delinquent. Hirschi stated that all theories are based on these aspects

Answer -A

107). Which of the following constitutes a type of juvenile delinquency?

a)        a. status offense

b)       b. civil offense

c)        c. criminal offense

d)       d. a and c only

Answer -A, C AND D

 

108).   In 1999, what was the percentage, of all juvenile delinquency cases, which had been disposed by the courts?

 a. 12%

 b. 29%

 c. 41%

 d. 57%

 Answer-A

109). A child below the age of ______, who commits a crime, is not held morally or criminally responsible for that act.

a)        5

b)       7

c)        10

d)       12

 Answer-B

110). The theory that states that “the family is the major socializing agent that influences and helps shape the child's attitude, values, behavior, and personality” is the

a)        a. Effective Parenting Theory

b)       b. Family Circle Theory

c)        c. Family Systems Theory

d)       d. Meta-analysis Theory

Answer -B

111). BSFT stands for

a)    Best Sessions of Family Therapy

b)   Brief Session for Therapy

c)     Brief Strategic Family Therapy

d)   Best System for Family Therapy

Answer -C

112) Total how many crimes were committed by the juvenile offenders during 1978?

a)        87322

b)       28902

c)        44289

d)       44284

Answer -C

113) The behavioral study done on delinquent children by the _____.

a)        Neglected

b)       Isolated

c)        Psychologist

d)       Social

Answer -C

114)A youth is considered a juvenile delinquent:

 a-As soon as they break the law.

 b. When they are apprehended by the police.

 c. When they are processed through the court and adjudicated.

 d. All of the above

Answer –C

115)What is the goal of Juvenile Justice System?

a)        To maintaining public safety,

b)       skill development,

c)        Habilitation,

d)       All of the above

Answer -D

116). The term ‘delinquency’ has been defined

a)        Clause (e) of section 2 of the Juvenile Justice Act, 1986,

b)       Clause (q) of section 4 of the Juvenile Justice Act, 1832,

c)        Only A

d)       None of the above

Answer -C

117). Biogenic theory is based upon___.

Environment changes

a)        Natural body

b)       Emotional physiology

c)        Physical illness

Answer -B

118) Delinquents behave in a way as they want to do because they are __________.

a)        Criminal person

b)       Normal person

c)        Psycho person

d)       Abnormal person

Answer -B

119). Who is the founder of biogenic theory?

a)        Hirschi Johny

b)       Airchorn

c)        Lambroso

d)       None of these

Answer -D

120). What Airchorn said “____”

a)        “There must be something in child himself which environment changes his behavior towards delinquency”

b)       A

c)        None of the above

d)       B

Answer -A

 121). The first juvenile court law in the United States was enacted in the state of:

 a. Massachusetts

 b. Illinois

 c. New York

 d. Connecticut

 Answer -B

122. the maximum tenure of punishment which can be given to the juvenile offenders is ___years and this punishment is valid for heinous crime

a)        10

b)       2

c)        3

d)       7

Answer -D

123.. The rehabilitative process includes:

a)        Therapeutic guidance, skill development

b)       Improve mental health and substance abuse Yoga and mind developing activities

c)        Both A and C

d)       Only B

Answer-C

124) correctional institution" means-

a)        An adult correctional center.

b)       juvenile correctional center.

c)        A remand centers.

d)       A juvenile remand Centre.

Answer- B

 

125.) Existing studies of juvenile delinquents have shown that

a)        children who have been abused are more likely to become involved in delinquent behavior

b)       children who have been abused are equally as likely to become involved in delinquent behavior as children that were not abused

c)        children who have been abused are less likely to become involved in delinquent behavior

d)        there are no correlations between juvenile delinquency and children who have been abused.

Answer-

126.) A home where a small number of individuals in need of care or supervision live together.

a)    Intake

b)   Detention Facility

c)    Group Home

d)   Gao

Answer -C

127). Residential placements that provide participants with a series of physically challenging outdoor activities designed to prevent or reduce delinquent behavior and recidivism.

a)    Juvenile Detention Center

b)   Residential Treatment Center

c)    Training School

d)   Wilderness Camp

Answer-D

128)A somewhat dated label for juvenile correctional institutions.

a)    Training School

b)   Corporal Punishment

c)    Residential Treatment Center

d)   Detention Facility\

Answer -D

129) Having physical control over and legal responsibility for a prisoner or juvenile.

a)    Corporal Punishment

b)   Office of Juvenile Justice and Delinquency Prevention (OJJDP)

c)    Diagnostic Center

d)   Custody

Answer -D

130) A center where all juveniles are sent for psychological, educational, and security evaluations before being sent to a long-term placement facility.

a)    Penitence

b)   Diagnostic Center

c)    Detention Facility

d)   Group Home

Answer -B

131) Provides national leadership, coordination, and resources to stop and respond to juvenile misbehavior and victimization.

a)    Detention Facility

b)   Juvenile Detention Center

c)    Group Home

d)   Office of Juvenile Justice and Delinquency Prevention (OJJDP)

Answer-D

132)    Physical punishments such as flogging.

a)    Goal

b)   Wilderness Camp

c)    Corporal Punishment

d)   Detention Centers

Answer -C

133 ) A prison facility that houses only female inmates; there are far fewer of these than male prisons.

a)    Custody Level

b)   Special Populations

c)    Women’s Prisons

d)   American Correctional Association

Answer -C

134). Under the Juvenile Justice Act, 2015 a child below the age of 18 years is defined as

(a)   Immature

(b)   Young

(c)   Adolescent

(d)   Juvenile

Answer - D

135). Dowry’ is defined under which section of the Dowry Prohibition Act, 1961?

(a)   Section 3

(b)   Section 5

(c)   Section 2

(d)   Section 4

Answer -C

136). The philosophical approach to corrections that focuses on the identification, prevention, and elimination of the underlying causes of crime.

a)    Prison Overcrowding

b)   Prison Programs

c)    Medical Model

d)   Minimum-security Prison

Answer -C

137.) Early family treatment approaches for juvenile delinquents include

a)        family systems approach

b)       short-term crisis intervention

c)        multi-systemic therapy

d)       d. A and B only

Answer - All of the above

138) ……are distinct forms of ‘Justice’ in Indian constitution.
    a) Justice, empowerment, well being 
    b)    Social, economic, political
    c)    Social, Psychological, emotional
    d)    Social, educational, judicial
Ans :- B

139 ) The First Amendment guarantees the right of the people to gather together, so long as they do so peacefully.

a)        Right to the Free Exercise of Religion

b)       Johnson v. Avery (1969)

c)        Right to Assemble

d)       Hudson v. Palmer (1984)

Answer -C

140)Who among the following is associated with the concept of ‘Social Fact’?

(A) Emile Durkheim

(B) Karl Marx

(C) M. Mauss

(D) Max Weber

Answer -A

141). Locality Development Model of community development was propounded by whom?

(A) Saul David Alinsky

(B) Gordon Hamilton

(C) Jack Rothman

(D) M.G. Ross

Ans. (C)

14142). Asymmetrical distribution indicates-

(A) Range

(B) Standard Deviation

(C) Skewness

(D) Kurtosis

Ans. (C)

143)Which among the following department was created under the Ministry of Social Justice and Empowerment in May 2012?

(A) Department of AYUSH

(B) Department of Disability Affairs

(C) Department of Youth Affairs

(D) Department of Refugee Rehabilitation

Ans. (B)

144). Social Distance Scale was developed by-

(A) Likert

(B) Thorndike

(C) Bogardus

(D) Thurston

Ans. (C)

145.) Who is the Vice-Chairman of NITI Aayog?

(A) Narendra Modi

(B) Bibek Debroy

(C) Arvind Panagariya

(D) Nitin Gadkari

Ans. (C)

146)Which one of the following is not a characteristic of collective bargaining?

(A) It is a collective process

(B) It is a flexible process

(C) It is not a bipartite process

(D) It is interdisciplinary system

Ans. (C)

147). Belief in the worth of the individual is related to __

(A) Social work values

(B) Social work techniques

(C) Social work principles

(D) Social work methods

Ans. (A)

14148 )Something given or demanded as repayment for wrongdoing’ refers to ___

(A) Rehabilitation

(B) Correction

(C) Retribution

(D) Reformation

Ans (C)

149)The PC PNDT Act primarily addresses to

(A) Legal Abortion

(B) Sex selective abortion

(C) Abortion care to unwed mothers

(D) Abortion care to rape victims

Ans. (B)

 

150) This term refers to the idea that one is a member of a particular cultural, national or racial group that shares or has similarities such as a common language, history, society, culture and/or religion.

a)         Ethnicity

b)        Race

c)         Cultural Identity

d)        Cultural diversity

Ans: (A)

151)  'Culture is man - made part of the environment.' Who said this?

a)      Kroeber

b)     Taylor

c)      Malinowski

d)     None

 

Ans:((A) 

 

152) To ensure proper implementation of welfare-oriented activities, Emperor Ashoka appointed _____________?

a)      Monks

b)     Courtiers

c)      Dharma Mahama tars

d)     None of the above

 

Ans: (C)

 

153)The book ‘Edward Lindman and Social Work philosophy’ was written by:

a)      Gisela Konopka

b)     Marry E Richmond

c)      Richard Thomas

d)     M G Ross

Ans:( A)


154)Which among the following is / are the characteristics of society:
     a) Dynamic
     b) Unique culture
     c) Gregarious nature of man
     d)  All the above

Ans: (D)

 155)What is the full form of CSR?

a)      Community Social Response

b)     Corporate Social Responsibility

c)      Concrete Social Responsibility 

d)     Common Social Ritual

 

Ans: (B)

 

156)‘Society’ refers to the ——
     a) Members of a specific in-group
     b)      Pattern of the norms of interaction
     c)      Congregation of people     
     d)      People with laws and customs

Ans: (B)

 

157)The Social Security Measures, first of all was adopted in Ancient India by
      a) Kautilya

b)               Tsukahara

c)               King Ashoka

d)               Harshavardhana

Ans:(C)

 

158)Who had appointed ‘Goops’ to keep records of castes, births, marriages and looked after people to institutionalize the help process?
     a) Ashoka
     b)    Kautilya
     c)     Samudra Gupta
     d)     Harshavardhan

Ans: (A)

159) Which of the following is a secondary group?
     a) Nuclear family
     b)     Peer group

     c)     Joint family
     d)     Association


Ans(D)

 

160) Prior to the emergence of modern philanthropy, the most important sources serving the public and the poor were institutions such as:

a)         Temple trusts

b)        Waqfs

c)         Gurudwaras

d)        All of the above

Ans (D)

 

161) The ‘Atmiya Sabha’ was founded by Raja Ram Mohan Roy in the year:

a)         1800

b)        1815

c)         1875

d)        1902 

Ans: (B)

 

162)Arya Samaj was founded by which great Indian reformer?

a)            Raja Ram Mohan Roy

b)           Jyoti Phule

c)            Dayanand Saraswati

d)           Swami Vivekananda

 

Ans: (C)

 

163)Swami Vivekanand was a disciple of _____________.

a)      Aurobindo Ghosh

b)     Ramkrishna Paramhansa

c)      Ishwar Chandra Vidyanagar

d)     Raja Ram Mohan Roy

Ans: (B)

 

164) The Theosophical society was founded in the United States by ____________and Colonel H.S. Olcott in 1875

a)         Madam H.P. Blavatsky

b)        Lord Beveridge

c)         Sir Walter Scott

d)        Jane Adams

 

Ans: (A)

 

165) The phase of the helping process which leads to subsequent implementation of intervention is:

a) exploration and summation

b) exploration, assessment and planning
c) initiation of established rapport
d) clarification and analysis

 

Ans: (A)

 

167) Dayanand Saraswati gave the mantra_________________?

a)            Go back to Vedas

b)           Follow Hinduism

c)            Practice idol worship

d)           None of the above

 

Ans: (A)

 

168) The Parliament of Religions was held at Chicago in which year?

a)               1854

b)              1893

c)               1905

d)              1908

 

Ans: (B)

 

169) The Bohdan and Gramdan movements were led by?

a)               Jawaharlal Nehru

b)              Jyoti Phule

c)               Vinoba Bhave

d)              M. G. Ranad 

Ans: (C)

 

170) The social agenda of Prarthana Samaj was:

a)      Disapproval of caste system

b)        Widow remarriage

c)         Raising the age of marriage of both males and females

d)        All of the above

Ans: (D)

 

171) As per the provisions of Poor Law 1601, which one of the following places was not mentioned in the law for keeping poor?  

a)      Workhouses

b)     Alms Houses

c)      Settlement Homes

d)     House of Correction

Ans: (C)

 

172) Which one of the following is a characteristic of institution?    

a)      No definite objective

b)     Collective and group activities

c)      Instability

d)     No symbol

 

Ans: (B)

 

173) Who wrote the book “Social Background of Indian Nationalism”?

a)      A. R. Desai

b)     S. C. Dubey

c)      D. P. Mukherjee

d)     N. K. Bose

 

Ans: (A)

 

174) GS Ghurye wrote, “Indian Sadhus” in the year:

a)      1936

b)     1964

c)      1953

d)     1951

 

Ans: (C)

175)Who is regarded as the pragmatic social reformer?

a)      Nehru

b)     Tilak

c)      Shree Narayan Guru

d)     Mahatma Gandhi

 

Ans: (C)

 

176)Descriptive knowledge specific to different racial, cultural, and ethnic groups is referred to as:

a)      Ethno-psychotherapy

b)     Ethnic sensitive practice

c)      Sensitivity training

d)     Matching

 

Ans: (B)

177)The basis of Durkheim’s theory of deviance is:

a)         Ritualism

b)        Conformity

c)         Anomie

d)        Retreatism

 

Ans:( C)

178)Which of the following are People’s Movements?

a)         Save Silent Valley Movement

b)        Narmada Bachao Andolan

c)         Honor for Women National Campaign

d)        Nirbhaya Movement

 

Ans: (A)

179)Which of the following duties have been prescribed for the citizens of India under the Indian Constitution?

a)         To develop scientific temper

b)        To preserve the rich heritage of India

c)         To minimize inequalities in income

d)        To defend the country

 

Ans: (B)

180)Who should control society in terms of intolerance?

a)      Media plays an important role

b)     Government takes an initiative

c)      Political leaders can do this job

d)     It is a self – correcting mechanism in the society which helps in controlling

 

Ans: (D)

181)All societal forces that affect values, actions and beliefs of different groups of people are altogether called:

a)      Expatriation

b)     Repatriation

c)      Culture

d)     Economy 

Ans(C)

182)Mark out the incorrect statement. In ancient period, cities were:

a)      Industrial centers

b)     Commercial centers

c)      Religious centers

d)     Political centers

 

Ans: (A)

 

183)The person who fought against Sati was:

a)         Annie Besant

b)        Swami Vivekananda

c)         Raja Ram Mohan Roy

d)        Swami Dayanand Saraswati

 

Ans: (C)

 

184)Who started the Self – Respect movement?

a)         Dayanand Saraswati

b)        Annie Besant

c)         E. V. Ramaswamy Naicker

d)        Swami Vivekananda

 

Ans: (C)

185)Which among the following worked for the development of women?

a)      Raja Ram Mohan Roy

b)      Ishwar Chandra Vidyasagar

c)      Dayanand Saraswati

d)      Bhagat Singh

Ans- (A)

186)Select the correct answer using the codes given below:

a)         1, 2 and 4

b)        1, 2 and 3

c)         2, 3 and 4

d)        1, 3 and 4

 

Ans: (B)

187)Main reason for backwardness of women is:

A.    Orthodox society

B.    Economic dependence of women

C.    Uneducated women

D.    All of the above 

Ans: (D)

188)Who has written the book “Women and Society in India”?

a)         Neera Desai and Maithreyi Krishna raj

b)        Leela Kasturi and Leela Dube

c)         Leela Gulati and Leela Kasturi

d)        Leela Dube and Pauline Kolenda

 

Ans: (A)

189)Which among the following was an ill practice in traditional India?

A.    Sati Pratham

B.    Education

C.    Women exploitation

D.    Divorce 

Ans: (A)

190)hipko Movement was in which area of India?

A.    Northeastern region

B.    Gangetic plains

C.    Himalayan region

D.    Southern region 

Ans: (C)

191)A type of society where authority is in hands of female?

A.    Patriarchal

B.    Matriarchal

C.    Monogamy

D.    Polygamy 

Ans: (B)

192)In the post – independent period, the shift in response of the government in women’s issues was due to the:

A.    Shift in issues and agenda for actions within women’s movement

B.    Research on women’s problems

C.    Both A and B

D.    None of the above 

Ans: (C)

193)Social movement is defined as:

A.    An organized effort by a large number of people to fight against the government

B.    A great effort by one person to fight against the government

C.    An organized effort by a large number of people to bring about or impede social change

D.    A great effort by one person to to bring about or impede social change

 

Ans (C)


194)Rastriya Mahila Kosh was set up in:

a)                    1992

b)                   1993

c)                    1994

d)                   1995

 

Ans: (B)

 

195)Which of the following is not a women development NGO?

A.    SEWA

B.    STEP

C.    Saheli

D.    Swadhan

 

Ans: (D)

 

196)Which of the following is not eco – feminist movement?

a)      Chipko Movement

b)     Chika Movement

c)      Narmada Bachao Angolan

d)     None of these

 

Ans(D)

 

197)Which of the following is correctly paired?

a)      Bengal regulation banning Sati, 1830

b)     Sarda Act, 1939

c)      Special Marriage Act, 1955

d)     Hindu Succession act, 1956

 

Ans: (D)


198)The Parsi Reform Movement Rahnumai Mazdayasnan Sabha (Religious Reform Association) was founded in which year?

a)      1829

b)     1851

c)      1879

d)     1861

 

Ans: (B)

 

199) Who among the following founded the Nirankari Movement?

a)      Baba Dayal Singh

b)     Baba Ram Singh

c)      Mahmud Hasan

d)     Jagat Mithra

 

Ans: (A)

200)Which of the following is not a part of Ambedkar’s social transformation phases?

e)         Vedic society and its degeneration in Aryan society

f)         Use of Buddhism and social, moral transformation

g)        Decline of Buddhism and economic transformation

h)        The counter revolution and use of Brahmanism

 


Comments

Thank You