MCQ on Social Work Research with answers

Looking for a comprehensive guide on the role of research in social work? Check out our blog post with 40 multiple-choice questions on social work research! Test your knowledge on topics such as program evaluation, the basics of research, and the role of NGOs in research. Perfect for students and professionals alike.

Read: MCQ on Research Methodology 

MCQ on Social Work Research

1-Social work research primarily deals with problems faced by:

a) Social scientists

b) Engineers

c) Professional social workers, social work agencies, and communities

d) Medical professionals

Answer: c) Professional social workers, social work agencies, and communities

2-In social work research, the inferences are drawn through:

a) Deductive reasoning

b) Observations only

c) Inductive reasoning

d) None of the above

Answer: c) Inductive reasoning

3-Social work research lays special emphasis on:

a) Data collection

b) Evaluation

c) Theory building

d) None of the above

Answer: b) Evaluation

4-Which of the following is not a broad research area in social work?

a) Child Welfare

b) Public Health

c) Engineering

d) Substance Abuse

Answer: c) Engineering

5-Social work research may be conducted to know the:

a) Problems faced by professional social workers only

b) Problems faced by social work agencies and communities only

c) Efficacy of different methods of social work

d) None of the above

Answer: c) Efficacy of different methods of social work

6-What is the major objective of social work research?

a) To establish social work theory

b) To identify and measure the need for service

c) To develop interventions for social problems

d) To provide knowledge about intervention effectiveness

Answer: d) To provide knowledge about intervention effectiveness

7-Which of the following is NOT a category of research articles in social work published in international journals?

a) Evaluation research

b) Refinement in measuring techniques

c) Practitioner-researcher integration

d) Technological advancements in social work

Answer: d) Technological advancements in social work

8-What is the reason for the shift in research emphasis in social work?

a) Exhaustive study of traditional researchable issues

b) Increasing demands of accountability of professional social workers

c) Failure of traditional research to provide relevant modes of inquiry

d) All of the above

Answer: d) All of the above

9-What is evidence-based practice in social work?

a) Making decisions based on intuition and experience

b) Integrating scientific evidence with practice expertise and knowledge of circumstances

c) Relying on the opinions of colleagues and supervisors

d) None of the above

Answer: b) Integrating scientific evidence with practice expertise and knowledge of circumstances

10-What is the object of social research?

A) To discover causal relationships in human behavior

B) To establish measurable and predictable sets of associations in all their variety and intensity

C) To analyze complex social data

D) All of the above

Answer: D) All of the above

11-What makes social research difficult compared to research in physical and natural sciences?

A) Social research concerns with social data, which are much more complex than physical data.

B) The objects of social research are conscious and active human beings.

C) The scope of an objective approach in social research is limited to a considerable extent.

D) All of the above

Answer: D) All of the above

12-What is the goal of social work research?

A) To search for answers to questions raised regarding interventions or treatment-effectiveness in social work practice

B) To evaluate social work programs and practices

C) To build a knowledge base for social work theory and practice

D) All of the above

Answer: D) All of the above

13-What is the first step in the social work research process?

A) Collection of data

B) Assessment of the client's problems

C) Setting up of goals

D) Development of a research design or methodology

Answer: B) Assessment of the client's problems

14-What is the last step in the social work research process?

A) Collection of data

B) Analysis and interpretation of data

C) Dissemination of findings

D) Development of a research design or methodology

Answer: C) Dissemination of findings

15-What is the inductive process of theory development?

a) A researcher begins with a theory and derives hypotheses

b) A researcher begins with observations and generates tentative conclusions

c) A researcher begins with empirical findings and creates a theoretical framework

d) A researcher begins with a hypothesis and tests it through observation

Answer: b) A researcher begins with observations and generates tentative conclusions

16-Which of the following is NOT a purpose of a theory?

a) To summarize and order existing knowledge

b) To provide a provisional explanation for observed events and relationships

c) To enable the investigator to postulate and discover hitherto unknown phenomena

d) To eliminate personal biases and prejudices in research

Answer: d) To eliminate personal biases and prejudices in research

17-How is a theory developed?

a) Through armchair reflection and imagination

b) By making intelligent guesses and deductions from facts

c) By testing hypotheses through observation

d) By deriving hypotheses from a theory

Answer: b) By making intelligent guesses and deductions from facts

18-What is the main characteristic of scientific method?

a) Subjectivity

b) Replication

c) Imagination

d) Personal bias

Answer: b) Replication

19-What is the role of objectivity in scientific method?

a) To seek only such data that supports the researcher's hypothesis

b) To make personal judgments based on data and logic

c) To achieve standardisation of research instruments and analytical tools

d) To eliminate personal bias and prejudices in research

Answer: d) To eliminate personal bias and prejudices in researc

20-What is research?

a) Systematic and critical investigation of phenomena towards increasing the stream of knowledge

b) Investigation of natural phenomena to describe, explain and understand them

c) A special endeavor that involves observation and analysis

d) Gathering of facts and figures to support a particular argument

Answer: a) Systematic and critical investigation of phenomena towards increasing the stream of knowledge

21-Define scientific research.

a) Investigation of natural phenomena to describe, explain and understand them

b) Systematic and critical investigation about the natural phenomena to describe, explain and finally to understand the relations among them

c) Gathering of facts and figures to support a particular argument

d) Investigating the social phenomena and their relations among them

Answer: b) Systematic and critical investigation about the natural phenomena to describe, explain and finally to understand the relations among them

22-What are the two conceptual foundations of scientific research?

a) Hypothesis and facts

b) Data and theory

c) Facts and theory

d) Variables and constructs

Answer: c) Facts and theory

23-According to Van Dalen, what is the relationship between facts and theory?

a) Theory derives its significance from facts, while facts take their significance from theories

b) Facts and theory are independent of each other and lack significance

c) Theory and facts are interchangeable

d) Facts come first and then theories are built around them

Answer: a) Theory derives its significance from facts, while facts take their significance from theories

24-What is the function of theory in scientific research?

a) To organize facts into a more meaningful and realistic structure

b) To gather data and facts to support a particular argument

c) To establish cause-and-effect relationships between variables

d) To generalize findings to a larger population

Answer: a) To organize facts into a more meaningful and realistic structure.

25-What are the four categories of research articles in social work, according to the NASW?

A) Experimental research, survey research, group work research, and community organization research

B) Evaluation research, refinement in measuring techniques, practitioner-researcher integration, and monitoring intervention activities

C) Social problems research, welfare services research, psychic imbalances research, and familial disturbances research

D) Research on micro-level practice, research on macro-level practice, research on social problems, and research on social services

Answer: B) Evaluation research, refinement in measuring techniques, practitioner-researcher integration, and monitoring intervention activities

26-What was the state of social work research in the Western world till 1960?

A) Social work research was well-developed in the US but underdeveloped elsewhere.

B) Most research in social work used experimental research designs and concerned with research methodologies and causal analyses.

C) Social work research was concerned with social problems and used basic statistical methods.

D) Most research in social work used survey research designs and concerned with the description of different social problems.

Answer: D) Most research in social work used survey research designs and concerned with the description of different social problems.

27-What led to the shift in the nature of research and problems attended to in social work in affluent countries during the later part of the last century?

A) The exhaustion of traditional researchable issues and established comprehensive patterns or trends.

B) The increasing demands of accountability of professional social workers.

C) The availability of computer technology in social work research.

D) The need to reduce non-social work activities in order to minimize undue utilization or wastage of social work skills.

Answer: B) The increasing demands of accountability of professional social workers.

28-What is evidence-based practice in social work?

A) It encourages practitioners to integrate scientific evidence with their practice expertise and knowledge of idiosyncratic circumstances bearing on specific practice decisions.

B) It emphasizes survey research pertaining to the description of different social problems.

C) It involves the use of experimental research designs to study causal relationships in social work.

D) It involves the use of computer software to monitor the effectiveness of social work interventions.

Answer: A) It encourages practitioners to integrate scientific evidence with their practice expertise and knowledge of idiosyncratic circumstances bearing on specific practice decisions.

29-What are the three emerging issues in social work research, according to the Task Force on Social Work Research?

A) Development of knowledge about interventions, guidelines for conducting intervention research, and structures to facilitate collaborative efforts between universities and social agencies.

B) Use of research techniques by practitioners, evaluation studies, and involvement of non-social worker practitioners in multidisciplinary researches.

C) Refinement in measuring techniques, practitioner-researcher integration, and monitoring intervention activities.

D) Research on the design and development of intervention, conceptualization of intervention research, and guidelines for conducting intervention research in macro-level practice.

Answer: A) Development of knowledge about interventions, guidelines for conducting intervention research, and structures to facilitate collaborative efforts between universities and social agencies.

30-What was the impetus for the change in the number and nature of social work research in India?

a) The government of India's Planning Commission

b) The Central Social Welfare Board

c) Schools of social work

d) Field studies in social welfare

Answer: a) The government of India's Planning Commission

31-Which of the following is NOT an area of research covered by schools of social work in India?

a) Youth welfare

b) Substance abuse

c) Economic growth

d) Poverty alleviation

Answer: c) Economic growth

32-What is the dominant paradigm followed by social work researchers in India?

a) Qualitative research design

b) Survey research design

c) Causal and diagnostic analysis

d) Hypothesis-deductive model of social research

Answer: d) Hypothesis-deductive model of social research

33-What is the reason for the poor quality of social work research in India?

a) Lack of competent criticism

b) Unrelated studies on different problems

c) Absence of rigorous social work research standards

d) All of the above

Answer: d) All of the above

34-What is the common goal of research and practice in social work?

a) Advancing and consolidating the theory and practice of social work

b) Conducting experimental design research

c) Drawing conclusions through deductive reasoning

d) Fragmenting research in different fields

Answer: a) Advancing and consolidating the theory and practice of social work.

35-Why is there a demand for accountability in social work?

a) To demonstrate the achievement of client goals

b) To justify social workers' actions and recommendations

c) To meet higher professional standards

d) All of the above

Answer: d) All of the above

36-What is the role of research in meeting the growing demands of higher professional standards and accountability in social work?

a) Restructuring the social work research curriculum

b) Integrating research into theory and practice

c) Linking research, theory, and practical components

d) All of the above

Answer: d) All of the above

37-What is the significance of evaluation research in social work?

a) To assess the problems and needs of a program/target population

b) To guide program planning and implementation

c) To enhance program effectiveness

d) All of the above

Answer: d) All of the above

38-What is the prevailing approach to evaluation research that needs to be replaced?

a) Need assessment

b) Process evaluation

c) Outcome evaluation

d) Individual "success stories"

Answer: d) Individual "success stories"

39-Why are the poor virtually in every country on the planet reaping fewer rewards of development than those in high-income groups?

a) Because of poor implementation of successful projects

b) Because poor people remain poor despite successful projects

c) Because of a lack of systematic project/programme evaluation

d) None of the above

Answer: b) Because poor people remain poor despite successful projects

40-What is one of the challenges faced by social work researchers in meeting the demands for higher professional standards and accountability?

a) Lack of funding for research

b) Resistance from clients to justify social workers' actions

c) Difficulty in integrating research into theory and practice

d) Limited availability of computer software for data analysis

Answer: c) Difficulty in integrating research into theory and practice.


You can check it out Different topic of Social Work Research in the following 

SOCIAL WORK RESEARCH

MCQ on Basics of Research in Social Work

MCQ on Introduction to Social Work Research

MCQ on Research Review in Social Work

MCQ on Research Process I: Formulation of Research Problem

MCQ on Research Process II: Preparing a Research Proposal

MCQ on Introduction to Methods of Research in Social Work

MCQ on Research Methods I: Descriptive, Exploratory, Diagnostic, Evaluation & Action Research

MCQ on Research Methods II: Experimental Research

MCQ on Research Methods III: Qualitative Research

MCQ on Methods of Sampling

MCQ on Research Tools: Questionnaire, Rating Scales, Attitudinal Scales and Tests

MCQ on Interview, Observation and Documents

MCQ on Data Collection

MCQ on Data Processing and Analysis

MCQ on Descriptive Statistics

MCQ on Inferential Statistics

MCQ on Reporting of Research

Comments

Thank You

Find your topic