UGC NET Social Work Solved Questions Paper -2 June 2012

Note:  This paper contains fifty (50) objective type questions, each question carrying two (2) marks. Attempt all the questions.
1. Which one of the following is not a part of social case work process?
(A) Treatment
(B) Assessment
(C) Study
(D) Content Analysis
Ans. (D)
2. In order to find the degree of relationships, we have to use a statistical test called-
(A) T-test
(B) Anova
(C) Chi-square test
(D) Pearson’s Correlation
Ans. (D)
3. ‘Papers on Social work- An iNdian Perspective’ was written by-
(A) G.R. Bannerjee
(B) G.R. Madan
(C) Sachdev
(D) Marula Siddaiah
Ans. (A)
4. World summit on social development was help on the year-
(A) 1994
(B) 1995
(C) 1996
(D) 1963
Ans. (A)
5. The Theory of Demographic Transition includes-
(A) High birthrate and High deathrate
(B) Rapidly falling deathrate and high birthrate
(C) Low birthrate and low deathrate
(D) All the above
Ans. (D)
6. Pilot study refers to –
(A) Preliminary testing of tools used for the research
(B) Follow up study done with in a year after the original study
(C) Preliminary study conducted on a limited scale before the original study
(D) Macro level study undertaken to test the hypothesis
Ans. ©
7. What rights are Human Rights?
(A) Rights which are provided by constitution of India
(B) Rights which are fundamental
(C) Rights provided to all human beings by nature
(D) Rights desired by human beings
Ans. (C)
8. Diagnostic School of Social Case work was developed by-
(A) Ross
(B) Jung
(C) Rank
(D) Mead
Ans. (D)
9. Public Interest Litigation refers to –
(A) Mechanism to provide justice out of court
(B) To provide speedy justice
(C) To provide justice to poor, needy and weaker sections of society with the help of NGO’s and media
(D) None of the above
Ans. (C)
10. Paulo Friere’s  approach could be breifly stated as-
(A) Organization of services for people
(B) Mobilization of community leaders
(C) Action-reflection process with people
(D) Identification of target systems for work
Ans. (C)
11. Which of the following is not a social process?
(A) Accommodation
(B) Acculturation
(C) Annihilation
(D) Assimilation
Ans. (C)
12. Which of the following is a correct matching?
(A) Juvenile Justice Act-1985
(B) Untouchability Offences Act- 1954
(C) Dowry prohibition Act- 1962
(D) Factories Act- 1948
Ans. (D)
13. Panchayat Raj Institutions in India have brought about one of the following-
(A) Eradication of untouchability
(B) Land ownership to depressed classes
(C) A formal representation of weaker sections in village governance
(D) Spread of education
Ans. (C)
14. Who is the author of the book ‘ Social Group Work- A Helping Process’?
(A) Wilson G and Ryland
(B) Trecker H.B.
(C) Philips H.U.
(D) Konopka G.
Ans. (D)
15. The objective of Social Litigation is-
(A) To solve social problems
(B) To bridge the gap between current needs and existing laws
(C) To make new laws
(D) To review the laws and problems
Ans. (B)
16. Manifestation of repressed idedas in the form of finer things is –
(A) Sublimation
(B) Ambivalence
(C) Compensation
(D) Fixation
Ans. (A)
17. Who gave the concept of 'Looking glass self’?
(A) Karl Marx
(B) G.H. Mead
(C) C.H. Cooley
(D) M.K. Gandhi
Ans. (C)
18. ‘Operationalization of Variables’ in social work research means-
(A) Making the variables simple enough to understand
(B) Making the variables measurable
(C) Arranging the variables in a logical order
(D) Making variables fit for the research
Ans. (B)
19. Which of the following is not a correct matching?
(A) Arya Samaj-Swami Dayanand Saraswati
(B) Brahma Samaj- Raja Ram Mohan Roy
(C) Prathana Samaj- Ramabai Ranade
(D) Satysodhak Samaj- Jyothiba Phule
Ans. (C)
20. The book ‘Social Diagnosis’ was written by-
(A) Marry Richmond
(B) Joseph Luft
(C) Perelman
(D) Ross
Ans. (A)
21. Assertion (A):  Panchayat Raj Institutions have provided women’s representation in local self-government institutions in Rural India
Reason (R): Panchayat raj Institutions facilitates capacity building and empowerment of women.
Choose your answer from the codes given below:
(A) Both (A) and (R) are not correct
(B) (A) is correct and (R) is the correct explanation (A)
(C) (A) is correct, but (R) is not the correct explanation of (A)
(D) (R) is correct, but (A) is wrong
Ans. (B)
22. Assertion (A):   The protection of women by Domestic Violence Act, 2006 has increased the responsibility of the family
Reason (R): The protection of women by Domestic Violence Act will further weaken the already weak institution of family
Choose your answer from the codes given below:
(A) Both (A) and (R) are not correct, but (R) is not the correct interpretation of (A)
(B) Both (A) and (R) are correct, and (R) is the correct explaination of (A)
(C) (A) is correct and (R) is wrong
(D) Both (A) and (R) are wrong
Ans. (C)
23. Assertion (A):   Professional prejudice is thwarting the growth of medical social work in India
Reason (R): Lack of conviction on the part of the medical social workers is the reason
Choose your answer from the codes given below:
(A) Both (A) and (R) are correct
(B) Both (A) and (R) are incorrect
(C) (A) is correct, but (R) is not correct
(D) (A) is not correct, but (R) is correct
Ans. (C)
24. Assertion (A):   Most of the development programmes have faild in benefiting the target groups.
Reason (R): Developmental administrators lack the right approch and commitment
Choose your answer from the codes given below:
(A) Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explaination of (A)
(B) Both (A) and (R) are not correct
(C) Both (A) and (R) are correct, but (R) is not the correct explaination of (A)
(D) (A) is correct, but (R) is not the correct explaination of (A)
Ans. (A)
25. Assertion (A):   ‘All Human Rights for All’ cannot be realised without Right to Development
Reason (R): Right to development ensures the realisation of human rights.
Choose your answer from the codes given below:
(A) Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explaination of (A)
(B) Both (A) and (R) are not correct
(C) (A) is correct, but (R) is not the correct explaination of (A)
(D) Both (A) and (R) are correct, but (R) is not the correct explaination of (A)
Ans.(A)
26. Assertion (A):   Reformation of crime convicts is possible with the appointment of professional social worker in prisons.
Reason (R): Professional social workers are equipped with knowledge and skills to deal with such issues.
Choose your answer from the codes given below:
(A) (A) is correct, but (R) is not the correct explanation of (A)
(B) Both (A) and (R) are correct, but (R) is not the correct explanation of (A)
(C) Both (A) and (R) are not correct
(D) Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation of (A)
Ans. (D)
27. Assertion (A):   Working with minorities requires that social worker has an in depth understanding of the effect of oppression on the minority groups.
Reason (R): Oppression of minority change the mindset of oppressed which requires the attention of social workers.
Choose your answer from the codes given below:
(A) Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation of (A)
(B) Both (A) and (R) are correct, but (R) is not the correct explanation of (A)
(C) (A) is correct but (R) is not correct
(D) Both (A) and (R) are not correct
Ans. (A)
28. Assertion (A):   Person with low self esteem tend to find fault with others.
Reason (R): Improper socialization is not the root cause of low self esteem.
Choose your answer from the codes given below:
(A) Both (A) and (R) are correct
(B) Both (A) and (R) are not correct
(C) (A) is correct, but (R) is not correct
(D) (A) is not correct, but (R) is correct
Ans. (C)
29. Who pointed out that ‘development implies qualitative change’?
(A) La BanVie
(B) Vauden Daele
(C) Siegel
(D) Piaget
Ans. (B)
30. The correlation coefficient tends to lie between…
(A) 0 to +1
(B) +1 to +2
(C) 0 to -1
(D) +1 to -1
Ans. (D)
31. Human development report is published by-
(A) World bank
(B) ADB
(C) UNDP
(D) UNICEF
Ans. (C)
32. Match the enactment of the following Acts with the years-
List-I
(a) Mental Health Act
(b) The Environment Protection Act
(c) Developmental Disabilities Act
(d) Job training and Partnership Act
List-II
1. 1983
2. 1984
3. 1986
4. 1987
Codes:

(a)
(b)
(c)
(D)
(A)
2
4
1
3
(B)
1
2
3
4
(C)
3
4
2
1
(D)
4
3
2
1
Ans. (D)
33. Sequence of the following steps of Community Organization process-
a. Identifying the needs
b. Exploring the resources
c. Prioritizing the needs
d. Developing Programmes
Codes:
(A) a, b, c, d
(B) a,c,b,d
(C) b,a,c, d
(D) b, a,d, c
Ans. (B)
34. The sequence of research process is-
a. Studying existing literature in a field
b. Generating  new theories
c. Analysis of findings
d. Syntheses ideas

Codes:
(A) a, b, c, d
(B) a,d,c,b
(C) a, b, d, c
(D) a, d, b, c
Ans. (B)
35. Put the following events in the order of their occurance in calender year-
a. World Food Day
b. World AIDS Day
c. International Day for Elderly
d. World Disabled Day
Codes:
(A) c,a, b, d
(B) c, a, d, b
(C) a, c, b, d
(D) a, c, d, b
Ans. (A)
36. What is the sequence of PRA process?
(A) Sensitizing the team
(B) Rapport building with target group
(C) Sharing the observations with target group
(D) Conducting PRA
Codes:
(A) A, b, c, d
(B) A, b, d, c
(C) A, d, b, b
(D) A, d, c, b
Ans. (B)
37. Match the following persons with the area of their association-
List-I
(a) Balwant Rai Mehta
(b) Spencer Hatch
(c) S. K. Dey
(d) Rabindranath Tagore
List-II
1. Marthandam Project
2. 3 tier P. R. System
3. Shantiniketan
4. Power of People
Codes:

(a)
(b)
(c)
(D)
(A)
1
2
3
4
(B)
2
4
1
3
(C)
2
1
4
3
(D)
2
1
3
4
Ans. (C)
38.  Match the item of List-I with List- II
List-I
(a) Mode
(b) Mean Deviation
(c) Chi-square
(d) Karl Pearson Method
List-II
1. Association of Attributes
2. Dispersion
3. Correlation
4. Central Tendency
Codes:

(a)
(b)
(c)
(D)
(A)
2
4
3
1
(B)
2
4
1
3
(C)
4
2
1
3
(D)
4
2
3
1
Ans. (C)
39. Match the name of the activists given in List-I with the name of movements given in List-II
List-I
(a) M.K. Gandhi
(b) Vinoba Bhabe
(c) Arundati Roy
(d) Sundarlal Bahuguna
List-II
1. Chipko Movement
2. Narmada Bachao Andolan
3. Bhudan Movement
4. Constructive Programme
Codes:

(a)
(b)
(c)
(D)
(A)
4
2
3
1
(B)
4
3
2
1
(C)
1
2
4
3
(D)
2
3
1
4
Ans. (B)
40. Match the following names of Journals given in the List-I with the institutions given in List-II.
List-I
(a) Indian Journal of Social Work
(b) Social Work Perspective
(c) Contemporary Social Work
(d) Journal of Rural Development
List-II
1. Nirmala Niketan Mumbai
2. N.I.R.D. Hyderabad
3. Tata Institutes of Social Science Mumbai
4. Department of Social Work Lucknow University
Codes:

(a)
(b)
(c)
(D)
(A)
1
3
4
1
(B)
4
2
1
3
(C)
3
1
4
2
(D)
2
1
3
4
Ans. (C)
41. Match the following items given in List-I with List-II
List-I
(a) Creative Thinking
(b) Convergent thinking
(c) Synergy
(d) Kinesics
List-II
1. Body Language
2. Team spirit
3. Novel thinking
4. Response based on reasons
Codes:

(a)
(b)
(c)
(D)
(A)
3
4
1
2
(B)
4
3
1
2
(C)
4
3
2
1
(D)
3
4
2
1
Ans. (D)
42. Match the following National Institutes given in List-I with their places of functional given in List-II
List-I
(a) National Institute of Orthopedically Handicapped
(b) National Institute of Visually Handicapped
(c) National Institute of Nutrition
(d) National Institute of Hearing Handicapped
List-II
1. Mumbai
2. Kolkata
3. Dehradun
4. Hyderabad
Codes:

(a)
(b)
(c)
(D)
(A)
2
3
1
4
(B)
2
3
4
1
(C)
3
2
4
1
(D)
3
2
1
4
Ans. (B)
43. Match the following names of the books given in List-I with the names of the authors given in List-II
List-I
(a) An introduction to Social Work
(b) Community Organisation: Theory and Practice
(c) Social Case Work: Problem Solving Process
(d) Introduction to Social Welfare
List-II
1. W.A. Fried Lander
2. Skidmod and Thakrey
3. M.G. Ross
4. H.H. Pearlman
Codes:

(a)
(b)
(c)
(D)
(A)
2
4
3
1
(B)
2
3
4
1
(C)
4
2
3
1
(D)
1
3
2
4
Ans. (B)
44. Match the labour legislations given in List-I with the year of enactment given in List-II
List-I
(a) Industrial Disputes Act
(b) Provident Fund Act
(c) Employees State Insurance Act
(d) Maternity Benefits Act
List-II
1. 1948
2. 1952
3. 1961
4. 1947
Codes:

(a)
(b)
(c)
(D)
(A)
4
2
1
3
(B)
3
4
2
1
(C)
1
3
2
4
(D)
1
2
3
4
Ans. (A)
45. Match the names of the programmes/initiatives given in List-I with the year of inception given in List-II
List-I
(a) Swarnajayanti Gram Swarojgar Yojna
(b) National Rural Employment Guarentee Scheme
(c) World Trade Organisation
(d) Millennium Development-Goals
List-II
1. 1992
2. 1995
3. 2000
4. 2005
Codes:

(a)
(b)
(c)
(D)
(A)
1
4
2
3
(B)
4
1
2
3
(C)
4
2
1
3
(D)
2
4
1
3
Ans. (A)
Directions- (Q. 46 to 50) Read the passage and answer the questions that follow based on your understanding of the passage-
How one can promote inclusive growth? There are elements- like the promotion of self-help groups, or the discussion about the Mahatma Gandhi National Rural Employment Guarantee Act (MNREGA), where it is claimed that this measure has been ‘highly inclusive’, with 51% to 56% of beneficiaries being SC-ST and 41% to 50% being women. In order to ensure that benefits of growth are more equitably redistributed, the government needs to make sure that the most marginalized remain in focus vis-à-vis all policies, not only in terms of some special policies, like affirmative action. In other words, the entire gamut of social policies needs to be monitored in terms of their impact on the most marginalized sections, if inclusive growth  is to become a real policy, instead of remaining a mere slogan. For instance, take the issue of food security. Here, if complex acamedic debates over counting methods and deflators result in a situation where large sections of people end being classified as non-poor and therefore lose their eligibility for subsidized food grains, the high growth rates could co-exist with large scale immiserisation of large numbers of, for example, SC-ST or Muslim Populations. While the debates can (and should ) continue, it might make more sense to move towards universalization of public distribution system, with strict steps to lower corruption at all levels.  Lowering hunger and malnutrition levels, especially among the most marginalized, would be an important steps towards inclusive growth. However, the 12th Plan Draft paper lacks a clear focus in this area, and reflects the pressure to move away from universal schemes towards t schemes ,the latter being subject to a large numbers of errors, especially serious being those that exclude the really poor.
46. Inclusive Growth primarily aims at-
(A) Catering to the needs of weaker section on a preferential basis
(B) Isolating weaker section from the main stream
(C) Promoting reverse discrimination
(D) Promoting anti-poverty measures
Ans. (A)
47. Inclusive Growth requires adoption of appropriate policies which cater to –
(A) Reducing corruption
(B) Disintegration of disadvantaged section from others
(C) Holistic well being of marginalized section of the society
(D) Punishing ineffective government agencies
Ans. (C)
48. Food Security under inclusive growth refers to –
(A) Import of food
(B) Transfer of agricultural land to poor
(C) Mid-day meal for school children
(D) Provision of subsidized food grains for poor
Ans. (D)
49. Intended benefits of inclusive growth will lead to –
(A) Personality development
(B) Social disharmony
(C) Socio-economic growth of the disadvantages people
(D) Malnutrition
Ans. (C)
50. One of the objectives of inclusive growth is to ensure-
(A) To reduce insurgency and terrorism
(B) Protective discrimination in favour of weaker section in employment sector
(C) To resolve industrial disputes
(D) To check migration
Ans. (B)

Comments

Thank You

Archive

Contact Form

Send