UGC NET Social Work solved questions paper-3- December-2014

Note- This paper contains seventy five (75) objective type questions of two (2) marks each. All questions are compulsory.
1) Group members can help to minimize conflict by-
(A) Creating harmony in the group by agreeing with other group members
(B) Being aware of what stage of group formation the group is passing through
(C) Aiming for cultural consensus
(D) Being respectful of others ideas and culture and aiming of consensus
Ans. (D)
2) What s the phenomenon of actions that are contemplated only in a group context?
(A) Group conformity
(B) Reference groups
(C) Group think
(D) Leadership styles
Ans. (A)
3) The special grant for tribal welfare is provided under-
(A) Article 245
(B) Article 275
(C) Article 345
(D) Article 325
Ans. (B)
4) Unorganized sector in India comprises approximately….of the country’s population.
(A) 50%
(B) 90%
(C) 25%
(D) 75%
Ans. (B)
5) The systematized and established way of living together is-
(A) Society
(B) Community
(C) Institution
(D) Social structure
Ans. (C)
6) A couple expressing extreme anger at each other came to a social worker for marital counseling. The social worker should first-
(A) Explore the goals the anger is making
(B) Clarify whether each partner is willing to hear the other
(C) Acknowledge the anger of each partner toward the other
Ans. (C)
(D) Use the interview to probe for positive feeling each have for other
7) ‘Ethnocentrism’ means-
(A) Superiority of one’s own culture
(B) Inferiority of one’s own culture
(C) Superiority of one’s own class
(D) Inferiority of one’s own class
Ans. (A)
8) A detailed plan for obtaining data scientifically is called-
(A) Sample
(B) Experiment
(C) Scientific method
(D) Research design
Ans. (D)
9) Giving fair share of benefits to the members of society is called-
(A) Retributive justice
(B) Distributive justice
(C) Procedural justice
(D) Restorative justice
Ans. (B)
10) Provisions relating to health are given in which chapter of the factories Act, 1948?
(A) Chapter-II
(B) Chapter-III
(C) Chapter –IV
(D) Chapter-V
 Ans. (B)
11) The policy that deals with the organizations of learning and teaching are…
(A) Economic policy
(B) Education policy
(C) Health policy
(D) Housing policy
Ans. (B)
12) CSWE stand for..
(A) Council of Social Welfare Enhancement
(B) Council of Social Work Education
(C) Centre for Social Work Education
(D) Centre for Social Work Empowerment
Ans. (B)
13) …Model was propounded by Witmer.
(A) System
(B) Remedial
(C) Development
(D) Preventive
Ans. (B)
14) ….is also called as neo-conservative approach..
(A) New right approach
(B) Social democratic approach
(C) Radical socialistic approach
(D) Feminist approach
Ans. (A)
15) In ethnographic studies, case study were first used by..
(A) Burgess
(B) Fredric Le Play
(C) Herbert Spencer
(D) Znaniencki
Ans. (D)
16) …is a type of concurrent evaluation study.
(A) Exploratory research
(B) Historical research
(C) Action research
(D) Descriptive research
Ans. (C)
17) Who has written the book ‘Development Psychology: A Life Span Approach’?
(A) S. Narayan Rao
(B) Elizabeth B. Hurlock
(C) G. Murphy
(D) B.F. Skinner
Ans. (B)
18) Godon Allport is best known for his work on-
(A) Personality
(B) Suicide
(C) Community
(D) Learning
Ans. (A)
19) ‘Society has been gradually progressive towards a better state’ was said by-
(A) Emile Durkheim
(B) Auguste Comte
(C) Herbert Bisno
(D) Herbert Spencer
Ans. (D)
20) Albert Bandura has proposed …as a key component of human personality development.
(A) Observational learning
(B) Theoretical learning
(C) Conditioned learning
(D) Operant conditioning
Ans. (A)
21) Coping mechanism is also termed as….
(A) Life instinct
(B) Fighting
(C) Arguing
(D) Survival skills
Ans. (D)
22) ADHD stands for –
(A) Anxiety Deficit Hyperactivity Disorder
(B) Adolescent Depressive Hyperactivity Disorder
(C) Attention Deficit Hyperactivity Disorder
(D) Attention Depressive Hyperactivity Disorder
Ans. (C)
23) Kolhberg was involved in the development of ….
(A) Theories of moral reasoning
(B) Stage theories
(C) Conflict theories
(D) Transactional theories
Ans. (A)
24) ‘Grapes are sour’ attitude exemplifies which defense mechanism?
(A) Displacement
(B) Reaction formation
(C) Identification
(D) Rationalization
Ans. (D)
25) Ego state referred to by Transactional Analysis Theory does not include-
(A) Child
(B) Sibling
(C) Parent
(D) Adult
Ans. (B)
26) Locate the mode from the following-
7,12,8,5,9,6,,10,9,4,9,9
(A) 9
(B) 8.5
(C) 8
(D) 10
Ans. (A)
27) Intrusive thought  is associated with-
(A) Attention Deficit Defiance Disorder
(B) Oppositional Defiance Disorder
(C) Post-Traumatic Stress Disorder
(D) Obsessive Compulsive Disorder
Ans. (D)
28) Which is not a purpose of exploratory study?
(A) Generating new ideas
(B) Increase familiarity with the problem
(C) Determining feasibility of attempting the study
(D) Predicting events
Ans. (D)
29) Rastriya Mahila Kosh is also known as …
(A) National Credit Fund for Women
(B) National Council For Women
(C) National Commission  For Protection Of Child Rights
(D) Central Social Welfare Board
Ans. (A)
30) Sustainable development ensures the wellbeing of individuals by-
(A) Social development
(B) Environmental conservation
(C) Environmental protection
(D) All the above
Ans. (D)
31) The Indian Civil Rights Act was enacted in-
(A) 1958
(B) 1962
(C) 1968
(D) 1972
Ans. (C)
32) Choose the wrong pair-
(A) Period of Zygote- pre-natal period
(B) Period of Embryo- Fertilizations to second week
(C) Neonate – infancy
(D) Partuanate- still cutting umbilical cord
Ans. (B)
33) Which of the following is not a benefit given under ESI Act, 1948?
(A) Funeral Assistance
(B) Sickness Benefit
(C) Maternity Benefit
(D) Employment Benefit
Ans. (D)
34) Which is not a mode of settlement of disputes under Industrial Disputes Act, 1947?
(A) Conciliation
(B) Adjudication
(C) Arbitration
(D) Interrogation
Ans. (D)
35) The book ‘Group Processes in Social Work: A Theoretical Synthesis’ is written by-
(A) H. B. Trecker
(B) Tom Douglas
(C) William J. Reid
(D) Francis J. Turner
Ans. (B)
36) The Theosophical Society was first introduced by-
(A) Madam Blavatsky
(B) Sir A.O. Hume
(C) Surendranath Banerjee
(D) Swami Vivekananda
Ans. (A)
37) Which is not a technique of interviewing?
(A) Exploring
(B) Intimidating
(C) Topical shift
(D) Generalization
Ans. (B)
38) Who was the Chairman of the Poor Law Commission of 1905 of England?
(A) Thomas Chalmers
(B) Samuel Augustas Barnet
(C) Gordon Hamilton
(D) Edward Edison
Ans. (C)
39) The book ‘Social Work Treatment: Interlocking Theoretical Approaches’ is written by-
(A) Francis J. Turner
(B) Arthur Dunham
(C) Walter A. Friedlander
(D) R.A. Skidmore
Ans. (A)
40) According to H.H. Perlman which is not a type of diagnosis in social work?
(A) Clinical
(B) Dynamic
(C) Etiological
(D) Etymological
Ans. (D)
41) Consceientization ultimately leads to –
(A) Networking
(B) Planning
(C) Organizing
(D) Social transformation
Ans. (D)
42) Gordon Hamilton propounded …
(A) Psychoanalyticlal approach
(B) Psychosocial approach
(C) Problem solving approach
(D) Behavior modification approach
Ans. (C)
43) ….is the blue print of Research
(A) Research Design
(B) Research problem
(C) Research hypothesis
(D) Research tool
Ans. (A)
44) ….is the fact finding investigation.
(A) Exploratory design
(B) Intervention study
(C) Action research
(D) Descriptive study
Ans. (D)
45) The factor which is influenced by other factor is…
(A) Dependent variable
(B) Independent variable
(C) Intervening variable
(D) Confounding variable
Ans. (A)
46) F-test was designed by
(A) R.A. Fisher
(B) Karl Pearson
(C) Karl Popper
(D) Francis Golton
Ans. (A)
47) National Social Assistance Programme was initiated in-
(A) August 1985
(B) January 1985
(C) August 1995
(D) January 1995
Ans. (C)
48) Which is not correct about collective bargaining-
(A) It is a process
(B) It is a tripartite
(C) Agreement is reached by negotiations
(D) Confrontation has no place
Ans. (B)
49) …is also known as Engineering Approach developed by Taylor
(A) Classic approach
(B) Behavioral approach
(C) Development approach
(D) System approach
Ans. (A)
50) The behavioral model is based on…
(A) System theory
(B) Learning theory
(C) Psychodynamic theory
(D) Conflict theory
Ans. (B)
51) Four World Conferences on Women were convened by UN in the last century for promoting gender equality. Arrange the venues in the order of the year, starting from first conference-
I. Nairobi
II. Beijing
III. Mexico
IV. Copenhagen
(A) I, IV, II, III
(B) II, I, III, IV
(C) III, IV, I, II
(D) IV, III, I, II
Ans. (C)
52) The order of the Maslow Hierarchy of Needs is –
I. Deficit needs
II. Safety needs
III. Esteem needs
IV. Affiliation needs
(A) III, IV, II, I
(B) I, II, III, IV
(C) II, I, IV, III
(D) I, II, IV, III
Ans. (D)
53) Assertion (A): Economic justice is concerned with giving all the members of society a fair share.
Reason (R); The possible criteria of distribution are equity, equality and need
Choose your answer from the codes given below;
Codes;
(A) Both (A) and (R) are correct an d(R) is the correct explanation of (A)
(B) Both (A) and (R) are not correct
(C) Both (A) and (R) are correct, but (R) is not the correct explanation of (A)
(D) (A) is correct, but (R) is not the correct explanation of (A)
Ans. (A)
54) Assertion (A): Series of steps are necessary to deal acute stress
Reason (R): Crisis intervention offers immediate help to a person to re-establish equilibrium
Choose your answer from the codes given below;
(A) Both (A) and (R) are correct
(B) Both (A) and (R) are not correct
(C) (A) is correct, but (R) is not correct
(D) (A) is not correct, but (R) is correct
Ans. (A)
55) Assertion (A): Records should neither be too long nor too short.
Reason (R): There should be certain degree on uniformity.
Choose your answer from the codes given below;
(A) Both (A) and (R) are correct an d(R) is the correct explanation of (A)
(B) Both (A) and (R) are not correct
(C) Both (A) and (R) are correct, but (R) is not the correct explanation of (A)
(D) (A) is correct, but (R) is not correct
Ans. (C)
56) Assertion (A): Extroverts are often impatient with slow jobs.
Reason (R): Extroverts have some problems in communication.
Choose your answer from the codes given below;
(A) Both (A) and (R) are correct
(B) Both (A) and (R) are not correct
(C) (A) is correct, but (R) is not correct
(D) (A) is not correct, but (R) is correct
Ans. (C)
57) Assertion (A): National Policy on Empowerment of Women’ (NPEW) aims at advancement and development of women in India.
Reason (R): PRIs have been assigned important role in NPEW for enhancing women’s participation
Choose the correct answer from the following;
(A) Both (A) and (R)are wrong
(B) Both (A) and (R) are correct
(C) (A) is wrong, but (R) is correct
(D) (A) is correct, but (R) is wrong
Ans. (B)
58) Assertion (A): SEWA is the only Trade Union in the unorganized sector by women.
Reason (R): Women can and do build strong vital organization around issues relevant to them
Choose the correct answer from the following
(A) Both (A) and (R) are true, and (R) is the not correct explanation of (A)
(B) Both (A) and (R) are true, and (R) is the  correct explanation of (A)
(C) (A) is true and (R) is false
(D) (A) is false and (R) is true
Ans. (B)
59) Assertion (A):  According to Payment of Bonus Act, an employer shall  pay at least 8.33% of wages as Bonus to the eligible employees.
Reason (R): 8.33% of wages denotes one month wage earned by the eligible employees.
Codes:
(A) (A) and (R) are true an d(R) is the correct explanation of (A)
(B) (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A)
(C) (A) is true an d(R) is not true
(D) (A) and (R) are false
Ans. (A)
60) Assertion (A): A version therapy helps in modifying the behavior by providing rewards.
Reason (R): The removal of the positive reinforcement or averse stimuli may be involved in reward system
Choose the correct answer from the following;
(A) Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation (R)
(B) Both (A) and (R) are not correct
(C) Both (A) and (R) are correct, but (R) is not the correct explanation of (A)
(D) (A) is correct, but (R) is not the correct explanation of (A)
Ans. (B)
61) Assertion (A): Codes of Ethics in social work profession is important and essential.
Reason (R): Code of ethics evolves as situation present them and needs are identified.
Codes:
(A) Both (A) and (R) are correct.
(B) (A) is correct, but (R) is wrong
(C) (A) is wrong, but (R) is correct
(D) Both (A) and (R) are wrong
Ans. (A)
62) Which among the following is not the correct matched?
(A) Freud- Psychoanalysis
(B) Adler- Achievement Motivation
(C) Jung- Understanding the Collective Unconscious
(D) Lewin- The Life Space
Ans. (B)
63) Match the following persons List-I with the area they are associated with List-II-
List-I
(a) R. Titmas
(b) C.R. Banerjee
(c) SunderlalBahuguna
(d) R.R. Balgopal
List-II
1. Social Group Work
2. Social Policy
3. Social Case Work
4. Environmental Movement
Codes:

(a)
(b)
(c)
(d)
(A)
2
3
4
1
(B)
1
4
3
2
(C)
2
3
4
1
(D)
3
2
4
1

Ans. (A)
64) Match the List-I with List-II and select the correct answer from the codes given below:
List-I
(a) Basic needs approach
(b) Acceptance
(c) Participatory approach
(d) Social learning
List-II
1. Begin where the client is
2. Pre-requisite to problem solving
3. Rural development
4. Modern approach
Codes:

(a)
(b)
(c)
(d)
(A)
1
3
2
4
(B)
4
1
2
3
(C)
3
1
4
2
(D)
4
2
1
3
Ans. (C)
65) Match the List-I with List-II and select the correct answer from the codes given below-
List-I
(a) Perceptual skills
(b) Cognitive change skill
(c) Support networking skills
(d) Problem solving skills
List-II
1. Problem situational challenges
2. Strengthening external support
3. Restructuring thoughts
4. Decision making
Codes:

(a)
(b)
(c)
(d)
(A)
1
3
2
4
(B)
1
4
2
3
(C)
1
3
4
2
(D)
1
2
4
3

Ans. (A)
66) Match the List-I with List-II and select the correct answer from the codes given below-
List-I
(a) Social goal model
(b) Reciprocal model
(c) Remedial model
(d) T-group model
List-II
1. Change agent
2. Sensitive training
3. Mutual aid
4. Enabler
Codes:

(a)
(b)
(c)
(d)
(A)
4
3
1
2
(B)
2
3
4
1
(C)
3
2
4
1
(D)
4
1
3
2
Ans. (A)
67) Match the List-I with List-II and select the correct answer from the codes given below-
List-I
(a) The Gratuity Act
(b) The Employment Exchange Act
(c) The Payment of Wages Act
(d) The Indian Mines Act
List-II
1. 1936
2. 1952
3. 1972
4. 1957
Codes:

(a)
(b)
(c)
(d)
(A)
3
4
1
2
(B)
1
2
3
4
(C)
4
3
2
1
(D)
1
4
3
2

Ans. (A)
68) Arrange the following act in the order in which they were enacted-
I. The Industrial Disputes Act
II. Trade Union Act
III. Employees State Insurance Act
IV. Equal Remuneration Act
Codes;
(A) I, II, III, IV
(B) II, I, III, IV
(C) III,II, IV, I
(D) IV, III, II, I
Ans. (B)
69) Put the following steps in the process of Participatory Rural Appraisal in sequence-
I. Use of tools
II. Report generation
III. Rapport building
IV. Initial contact
V. Sharing the learning
VI. Participating Action Planning
Codes:
(A) IV, III, I, II, V, VI
(B) IV, I, III, I, V, VI
(C) II, IV, III, I, V, VI
(D) IV, I, III, II, V, VI
Ans. (A)
70) Arrange the following reform movement’s n order in which they appeared. Use codes given below-
I. Ramakrishna Mission
II. Swadeshi Movement
III. Arya Samaj
IV. Brahmo Samaj
Codes:
(A) IV, I, III, II
(B) IV, II, I, III
(C) IV, III, I, II
(D) I, III, II, IV
Ans. (C)
Directions – (Q. 71-75) Read the following passage given below and answers the following question as per the understanding of the passage.
India is a country of Myriad contradictions. On the other hand, it has grown to be one of the largest economies n the world and an increasingly important player in the emerging global order, on the other hand, it is still home to the largest number of undernourished children. What emerges is a picture of uneven distribution of the benefits of growth which many believe, is the root cause of social unrest.
Companies too have been the target of those perturbed by this uneven development and as a result their contribution to society is under severe scrutiny. With increasing awareness of this gap between haves and have not’s, this scrutiny will only increase over time and societal expectations will be on the rise. Many companies have been quick to sense this development, and have responded proactively while others have done so only when pushed. Governments as well as regulators have responded to this unrest and the National Voluntary Guidelines for Social, Environmental and Economic Responsibilities of Business and the CSR clause within the companies Act, 2013 are two such instances of the steps taken.
The combination of regulatory as well as social pressure has meant that companies have to pursue their CSR activities more professionally. There is a need to bring together good practices of companies and grant-making foundations so as to assist companies pursue their CSR activities effectively, while remaining aligned with the requirements of the Companies Act, 2013.
The concept of CSR has evolved and now encompasses all related concepts such as triple bottom line, corporate citizenship, philanthropy, sustainability and business responsibility. CSR is ‘the responsibility of enterprises for their impact on society’. To completely meet their social responsibility, enterprises “ should have in place a process to integrate social , environmental , ethical human rights and consumer concerns into their business operations and core strategy in close collaborations with their stakeholders          ‘‘.
71) The social expectation about the contribution of companies have increased due to –
(A) Increasing awareness of people
(B) Increasing gap between  haves and have not’s
(C) Uneven development
(D) Increased societal pressure
Ans. (A)
72) The root cause of social unrest in India is-
(A) Abundance of population living n absolute poverty
(B) The uneven distribution of the benefits
(C) Large number of malnourished children
(D) Increasing gap between haves and have not’s
Ans. (B)
73) Companies are expected to pursue CSR activities professionally due to –
(A) National voluntary guidelines
(B) Regulatory and societal pressure
(C) Requirement of Companies Act, 2013
(D) Good practices
Ans. (B)
74) The CSR activities of companies can be made more effective and professional –
(A) By meeting social responsibility
(B) By exempting them from requirements of companies act, 2013
(C) By encompassing triple bottom line strategic philanthropy
(D) By bringing together good practices of companies and grants –making foundation.
Ans. (D)
75) In order to meet their social responsibility, companies should-
(A) Pursue sustainability
(B) Be philanthropic in approach
(C) Work in collaboration with their stakeholders
(D) Encompass corporate citizenship
Ans. (C) 

Comments

Thank You