UGC NET Social Work solved questions paper-2-June-2014

Note- This paper contains fifty (50) objective type questions of two (2) marks each. All questions are compulsory.
1) Which is the nodal body for adoption of children in India?
(A) NIPCCD
(B) CARA
(C) CSWB
(D) NCPCR
Ans. (B)
2) The purging of repressed emotions to get relief is called-
(A) Sublimation
(B) Ambivalence
(C) Catharsis
(D) Fixation
Ans. (C)
3) The roadmap that guides the behavior of a society is-
(A) Groups
(B) Culture
(C) Peers
(D) Religion
Ans. (B)
4) Language of proximity is also known as-
(A) Verbal communication
(B) Non-verbal communication
(C) Oral communication
(D) Written communication
Ans. (B)
5) Which is not included in community sentiment?
(A) Sense of dependence
(B) We-feeling
(C) Instability
(D) Role feeling
Ans. (C)
6) The funding agency formed for fund-raising and distributing the funds is called-
(A) Community welfare council
(B) Community chest
(C) Neighborhood council
(D) Community centre
Ans. (B)
7) ‘Social Distance Scale’ , was developed by-
(A) Likert
(B) Thorndike
(C) Bogardus
(D) None of these
Ans. (C)
8) The process of transforming social policy into social service is-
(A) Social welfare administration
(B) Social aid
(C) Social media
(D) Social justice
Ans. (A)
9) The theory that s based on rewards and punishment is-
(A) Trial and error theory of learning
(B) Operant conditioning
(C) Social learning theory
(D) Classical conditioning
Ans. (B)
10) Who is known as the father of ‘Intelligence Test’?
(A) Bennett
(B) Gesell
(C) Villand
(D) Wechsler
Ans. (A)
11) The theory which believes in exemplary punishment to discourage the offender from repeating his crime and sets an example for other to keep away from crime is called-
(A) Deterrent theory
(B) Preventive theory
(C) Reformative theory
(D) Retributive theory
Ans. (A)
12) Which of the following constitutional provisions prohibits employment of children below the age of 14 years in factories, mines or any other hazardous occupation
(A) Article 14
(B) Article 21
(C) Article 24
(D) Article 45
Ans. (C)
13) The Human Rights Council meets at-
(A) New York
(B) Vienna
(C) Geneva
(D) Paris
Ans. (C)
14) The method that brings about adjustment n personal and social relationship is called-
(A) Social casework
(B) Social adjustment
(C) Social group work
(D) Defence mechanism
Ans. (A)
15) According to whom groups must solve two general problems-i.e. instrumental and socio-emotional, to maintain themselves-
(A) Grace Coyle
(B) Charles Levy
(C) Clara A. Kaiser
(D) Robert Bales
Ans. (D)
16) Probation is-
(A) An escape from imprisonment
(B) A conditional suspension of sentence
(C) An institutional method of correction
(D) A life of freedom from any kind of control
Ans. (D)
17) The three stages of social change- i.e. theological, metaphysical and positive are postulated by-
(A) Nikolai Mikhailovsky
(B) Sorokin
(C) Auguste Comte
(D) Herbert Spencer
Ans. (C)
18) Which of the following is not a primary source of data collection?
(A) Observation
(B) Questionnaire
(C) Interview
(D) Referral
Ans. (D)
19) ‘Situation  Approach’ of leadership is also called as-
(A) Trait theory
(B) Contingency theory
(C) Ethical approach
(D) Functional approach
Ans. (B)
20) Every element has a known non-zero probability of being sampled and involves random selection at some point-
(A) Probability sampling
(B) Non-probability sampling
(C) Both (A) and (B) are correct
(D) None of the above
Ans. (A)
21) Confrontation focuses on one of the following-
(A) Similarity in the statements
(B) Congruence in the statements
(C) Discrepancies in the statements
(D) None of these
Ans. (C)
22) Cognitive needs of human beings are-
(A) The need to develop abilities
(B) The need for symmetry order and beauty
(C) The need for security and freedom
(D) The need to know, to understand and explore
Ans. (D)
23) The difference between Bhoodan and Gramdan is –
(A) Bhoodan involves donation from individuals whereas Gramdan involves community action
(B) In Bhoodan individual ownership is retained where as in Gramdan it is abolished
(C) In Bhoodan individual \s are beneficiaries where is in Gramdan the beneficiary is whole village community
(D) All the above
Ans. (D)
24) The ‘client-centered approach’ is developed by-
(A) Kurt Lewin
(B) Bandura
(C) Humans
(D) Carl Rogers
Ans. (D)
25) The approach to make people ‘whole’, by encouraging them to shed their defences and unlock their potentials is known as-
(A) Psychodynamic approach
(B) Systems approach
(C) Person-centered approach
(D) Gestalt approach
Ans. (D)
26) The ‘Task-Centered social work’, has been developed by-
(A) Reid and Eistein
(B) Conard
(C) Glenn
(D) Waldo
Ans. (A)
27) Which of the following is not a feature of Standard Deviation?
(A) It is the best measure of variation
(B) It is not much affected by fluctuation
(C) It gives more weightage to extreme values and less to those which are nearer the mean
(D) It is the measure for calculating combined standard deviation of two or more groups
Ans. (C)
28) The disorder which limits food intake is-
(A) Bipolar disorder
(B) Bulimia nervosa
(C) Binge eating disorder
(D) Anorexia nervosa
Ans. (D)
29) The number of elements to be included in the study is-
(A) Variable
(B) Hypothesis
(C) Sample size
(D) Universe
Ans. (C)
30) The scale in which numbers are used to rate the objects which have numerically equal distance termed as-
(A) Nominal scale
(B) Ordinal scale
(C) Interval scale
(D) Ratio scale
Ans. (C)
31) Evaluation of clients’ present problem the way he is experiencing is –
(A) Etiological diagnosis
(B) Clinical diagnosis
(C) Dynamic diagnosis
(D) Social diagnosis
Ans. (C)
32) Which is not the nature of community?
(A)  Geographical area
(B) Common ties
(C) Social interaction
(D) Individualism
Ans. (D)
33) Arrange the following  steps in relation to self-help groups in correct sequence-
1. Lending, repayment and maintaining accounts and records
2. Arranging regular meetings with the group
3. Identifying the area and forming a group of women with common interests.
4. Training and capacity building for sustenance and empowerment
5. Deciding on the amount for contribution an pooling the money.
Codes:
(A) 4,3, 2,5,1
(B) 5,4,3,2,1
(C) 3,2,5,14
(D) 2,3,4,1,5
Ans. (C)
34) To study the consequences of psychoactive drug use the two variables are-
(A) Social situation and family role
(B) Demand reduction and supply reduction of drugs
(C) Characteristics of the drug and characteristics of the user
(D) Marketing of drugs and role of drug mafias
Ans. (C)
35) Which of the following is not true in relation to significance of NGOs role in mental health?
(A) Gross scarcity of psychiatrists and other trained personnel l
(B) Availability of sufficient government funds for NGOs
(C) Scarcity of cost-effective strategies and interventions
(D) Lack of public awareness and social stigma attached
Ans. (B)
36) Arrange the sequence of authorities in setting industrial disputes under the Industrial Disputes Act.
1. Board of conciliation
2. Works Committee
3. Conciliation Officer
4. Court of Enquiry
Codes:
(A) 1, 3,2,4
(B) 2,3,1,4
(C) 2,4,3,1
(D) 3,1,2,4
Ans. (B)
37) Which is the correct sequence in social case work process?
(A) Intake, investigation, diagnosis, treatment
(B) Intake, diagnosis, investigation, treatment
(C) Intake, diagnosis, treatment, investigation
(D) Intake, investigation, treatment, diagnosis
Ans. (A)
38) The sequential phases in a social action method are-
1. Sensitization
2. Awareness building
3. Mobilization
4. Mass Action
Codes:
(A) 1,2,3, 4
(B) 2, 1,3,4,
(C) 3,1,2,4
(D) 1,2,4,3,
Ans. (B)
39) Assertion (A): Psychosomatic problems are addressed by the case workers.
Reason (R): psychological aspects can have influence on the physical conditions of an individual
Codes:
(A) Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation of (A)
(B) Both (A) and (R) are not correct
(C) Both (A) and (R) are correct, but (R) is not the correct explanation of (A)
(D) (A) is correct, but (R) is not the correct explanation of (A)
Ans. (A)
40) Assertion (A): A scientific hypothesis is a proposed explanation of a phenomenon which still has to be rigorously tested
Reason (R): A working hypothesis is a provisionally accepted hypothesis proposed for validation
Codes;
(A) (A) is correct and (R) is wrong
(B) Both (A) and (R) correct and (R) is the correct explanation of (A)
(C) Both (A) and (R) are wrong
(D) Both (A) and (R) are correct, but (R) is not the correct explanation of (A)
Ans. (B)
41) Assertion (A): Tribal people live in a scattered habitation.
Reason (R): Tribal society relatively isolated when compared to other societies
In the context of above two statements which one of the following is correct?
Codes:
(A) Both (A) and (R) are correct
(B) Both (A) and (R) are wrong
(C) (A) is correct but (R) is not correct
(D) (A) is not correct but (R) is correct
Ans. (A)
42) Assertion (A): Recording in social group work is significant for achieving the objectives of the group
Reason (R): Record enables the worker to work out programmes and plan of action for future
Codes;
(A) (A) is correct and (R) is not correct
(B) (A) is not correct but (R) is correct
(C) Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation of (A)
(D) (A) and (R) is correct but (R) is not the correct explanation of (A)
Ans. (C)
43) Match the following items given in List-I with the items in List-II
List-I
a. Provisions for just and humane conditions of work and maternity relief
b. Right to work, education and public assistance in certain cases
c. Living wages etc.. for workers
d. Organization of Village Panchayats
List-II
1. Article 40
2. Article 41
3. Article 42
4. Article 43
Codes:

a.
b.
c.
d.
(A)
1
3
2
4
(B)
3
1
4
2
(C)
3
2
4
1
(D)
1
3
4
2
Ans. (C)
44) Match the following and select the answers from the codes given below-
List-I
a. The Minimum Wages Act
b. The Maternity Benefit Act
c. The Plantation Act
d. The Trade Union Act
List-II
1. 1926
2. 1951
3. 1948
4. 1961
Codes:

a.
b.
c.
d.
(A)
2
4
1
3
(B)
3
4
2
1
(C)
1
3
4
2
(D)
4
3
2
1
Ans. (B)
45) Which among the following is wrongly matched?
1. AIITUC-CPM
2. INTUC-CONGRESS
3. BMS –BJP
4. CITU –CPI
Codes:
(A) 1,2 and 3
(B) 2,3 and 4
(C) 1 and 4 only
(D) 2 and 3 only
Ans. (C)
Directions – (Q. 46-50) Read the passage given below and answer the following questions as per the understanding of the passage.
The historical nature of gender based violence confirms that it is not an unfortunate aberration but systematically entrenched in culture and society, reinforced and powered by patriarchy. Violence against women maintains the structures of gender oppressions; be it carried out by individuals in private and/or by institutional forces in the public sphere. Families, communities and social, legal and civic institutions may covertly and overtly endorse it, whilst violence commands greater attention and fear; sexism and misogyny do their share to shape inequality, by defining and upholding restrictive gender norms.
Patriarchy is about the social relations of power between men and women, women and women and men and men.  It is a system for maintaining class, gender, racial and heterosexual privilege and the status quo of power-relying both on crude forms of oppression, like violence; and subtle ones; like laws; to perpetuate inequality. Patriarchal beliefs of male, heterosexual dominance lie at the root of gender-based violence.
Patriarchy is a structural force that influences power relations, whether they are abusive or not. Power set the agenda for patriarchy. But, conflating t with abuse or masculinity is problematic and we need a more complex analysis of the typical power and control explanations. Feminism, which is about women claiming their rights to self-determination and equality, confronts gender conformity and aims to replace relationship of meaning.
 Culture is used to justify gender inequality and violence by evoking traditional cultural beliefs about how women should be treated. The defence of the culture of a place, country, religion, etc...Is in fact a defence of the culture of patriarchy in that country, religion, identity; and the culture of violence everywhere. The culture of patriarchy is not static: its manifestation on an army base differs from that n a rural town; just as the culture of patriarchy in U.S. differs from that of Gulf, or India.

46) The historical nature of gender-based violence confirms it as-
1. An unfortunate aberration
2. Systematically entrenched culture of patriarchy
3. Reinforced inequalities
4. All the above
Codes:
(A) 1 and 2 are correct
(B) 2 and 3 are correct
(C) 1 and 3 are correct
(D) 4 is correct
Ans. (B)
47) Patriarchy is about social relations of power between-
1. Men and women
2. Women and women
3. Men and men
4. All the above
Codes:
(A) 1 and 2 are correct
(B) 2 and 3 are correct
(C) 3 and 1 are correct
(D) 4 is correct
Ans. (D)
48) Complex analysis of the typical power and control helps us to understand-
(A) Patriarchy
(B) Feminism
(C) Both (A) and (B)
(D) None of these
Ans. (A)
49) ….is used to justify gender inequality and violence.
(A) Sexism
(B) Culture
(C) Religion
(D) Region
Ans. (B)
50) Feminism refers to –
(A) Superior status of women
(B) Replacing relationships of power with relationships of meaning
(C) Status quo of power
(D) Fighting against patriarchy.
Ans. (B)

Comments

Thank You