UGC NET Social Work solved questions paper-3- June-2014

Note- This paper contains seventy five (75) objective type questions of two (2) marks each. All the questions are compulsory.
1) The mechanism which pushes the painful experiences into unconscious mind is-
(A) Repression
(B) Regression
(C) Projection
(D) Aggression
Ans. (B)
2) The employee Welfare Facilities available outside the organizations are called-
(A) Intra-mural facilities
(B) Extra-mural facilities
(C) Extravagance
(D) None of the above
Ans. (B)
3) The matriarchal family is also known as-
(A) Father- centered
(B) Mother- centered
(C) Grandparents-centered
(D) Sibling-centered
Ans. (B)
4) Data derived from ordinal scale is called as-
(A) Metric data
(B) Non-metric data
(C) Numerical data
(D) Paired data
Ans. (B)
5) One man marries more than one woman is called as-
(A) Polygyny
(B) Polyandry
(C) Monogamy
(D) Group Marriage
Ans. (A)
6) The foundation of preparing the scholarly writing into a study is-
(A) Sampling frame
(B) Literature review
(C) Research design
(D) Data analysis
Ans. (B)
7) Which one from the below given option is termed as institutionalized inequality?
(A) Social Group
(B) association
(C) Social Stratification
(D) Social change
Ans. (C)
8) Which are the techniques used in behavior modification?
1. Impulsive Therapy
2. Assertive Therapy
3. Aversion Therapy
4. Simple Extinction
Codes:
(A) 1 and 3
(B) 1,2 and 4
(C) 2, 3 and 4
(D) 1,2,3 and 4
Ans. (D)
9) ….highlights the inter-relationship between different people in the group.
(A) Sociogram
(B) Reciprocal model
(C) Differentiation
(D) Remedial model
Ans. (A)
10) …theory is used to find mental abilities of individual.
(A) Factor analysis
(B) Group factor
(C) Perceptual factor
(D) Memory factor
Ans. (A)
11) Main objective of Gandhi’s concept of “Gram Swaraj” is-
(A) Antyodaya
(B) Sarvodaya
(C) Bhagyodaya
(D) None of the above
Ans. (B)
12) Which is not a principle of community organization?
(A) Principle of specific objectives
(B) Principle of Dissolution
(C) Principle of people’s participation
(D) Principle of planning
Ans. (B)
13) Who defined community as the smallest territorial group that can embrace all aspects of social life?
(A) Kingsley
(B) Bogardus
(C) R.M. Maclver
(D) Ogburn and Nimkoff
Ans. (A)
14) Which of the following are important elements of social action?
1. Activeness of the community
2. Democratic approach
3. Understanding behavior
4. Community resources
Codes:
(A) 1,2 and 3 are correct
(B) 1,3 and 4 are correct
(C) 1, 2 and 4 are correct
(D) 2,3 and 4 are correct
Ans. (C)
15) The National Policy on child labour was declared in the year-
(A) 1986
(B) 1992
(C) 1995
(D) 1987
Ans. (D)
16) Under the Ministry of Labour, MES scheme stands for-
(A) Mass Employment Skills
(B) Modular Employable Skills
(C) Modern Employment Skills
(D) Main Employable Skills
Ans. (B)
17) Interactional ( here and now) aspects of the client-therapist relationship n case work was emphasized by-
(A) Sigmund Freud
(B) Otto Rank
(C) Florence Hollis
(D) Edwin J. Thomas
Ans. (B)
18) ‘Power’ is gained whereas ‘authority’ is –
(A) Acquired
(B) Possessed
(C) Imposed
(D) Vested
Ans. (D)
19) The acronym UDHR stands for-
(A) Uniform Declaration on Human Resources
(B) Universal Development of Human Resources
(C) Universal Development of Human Rights
(D) United Nations Development Fund for Health and Rehabilitation
Ans. (C)
20) Which among the following is not a feature of bureaucracy?
(A) Chain of Command
(B) Span of control
(C) Personality
(D) Specialization
Ans. (C)
21) ….in London encouraged self-help during 1869?
(A) Poor law
(B) Social Care Council
(C) Community Chest
(D) Charity Organization Society
Ans. (D)
22) The purging of emotions s called as-
(A) Mutual Aid
(B) Catharsis
(C) Group cohesion
(D) Mastery
Ans. (D)
23) The protection of Human Rights Act was passed in India in the year-
(A) 1992
(B) 1991
(C) 1993
(D) 1994
Ans. (D)
24) Asymmetrical distribution indicates-
(A) Range
(B) Standard deviation
(C) Skewness
(D) Kurtosis
Ans. (C)
25) Alfred Adler propagated-
(A) Instinctive theory
(B) Social Urge Theory
(C) Self Actualization Theory
(D) Hierarchical Theory
Ans. (B)
26) Profession selection is an example of –
(A) Approach- approach Conflict
(B) Avoidance-avoidance conflict
(C) Approach- avoidance conflict
(D) Multiple-approach conflict
Ans. (A)
27) The discipline concerned with the statistical analysis and description of population composition is called-
(A) Population dynamics
(B) Census
(C) Population studies
(D) Demography
Ans. (D)
28) The prohibition of all kinds of child labour is explained in –
(A) Article 14
(B) Article 18
(C) Article 24
(D) Article 32
Ans. (C)
29) The first Comprehensive Personality Theory given by Freud is –
(A) Psycho Analytical Theory
(B) Psycho Social Theory
(C) Social Learning Theory
(D) Self Concept Theory
Ans. (A)
30) The organized effort to solve social problems with the influence of legislation is called as-
(A) Social Welfare
(B) Social Action
(C) Social Change
(D) Social Stratification
Ans. (B)
31) The Developmental Policies which attempt to improve quality of life by centralizing planning of goods and services needed by people are called as-
(A) Collectivist
(B) Analytical
(C) Elitist
(D) Populist
Ans. (A)
32) Social Development is-
(A) A plea for larger allocation for social and welfare services
(B) An integrated view of Development
(C) An effort to provide ad-hoc growth targets in each of the separate sector of planning
(D) Planning exclusively concerned with social services
Ans. (B)
33) Emotional insulation-
(A) Is covering himself from physical threats
(B) Involves the justification for inappropriate behavior
(C) Is a maneuver aimed at with holding an emotional investment n a desired but unlikely outcome
(D) Involves the use of abstractions as a way of avoiding feelings and distancing one’s self emotional pain
Ans. (C)
34) The attempt made by the social worker to measure the group experience in fulfilling the objectives is called as-
(A) Planning
(B) Intervention
(C) Evaluation
(D) Termination
Ans. (C)
35) The foundation for the documentation of a programme is-
(A) Assessment
(B) Accountability
(C) Monitoring
(D) Evaluation
Ans. (A)
36) The “Key Village” Scheme focuses on –
(A) Livestock
(B) Agriculture
(C) Irrigation
(D) All of these
Ans. (A)
37) Social casework s primarily used by professional social workers to help individual and families to deal with-
(A) Interpersonal problems
(B) Inter-group conflicts
(C) Family condition
(D) Inter-community problems
Ans. (A)
38) Repression refers to –
(A) A mental process in which extremely threatening and painful thoughts are exclude from the consciousness
(B) A mental state in which person feels self satisfaction
(C) A mental state in which person hits himself
(D) A mental process  in which a person blames himself
Ans. (A)
39) Which factor is responsible for social disorganization?
(A) Social process
(B) Cultural –lag
(C) Conflicting values
(D) All the above
Ans. (D)
40) The forces that result from the interactions of group members are often referred to as-
(A) Group conflict
(B) Group dynamic
(C) Interpersonal intervention
(D) Leadership conflict
Ans. (B)
41) Which one of the following is not therapeutic group?
(A) Peer mentor group for drug de-addiction
(B) Hobby group in a school for children
(C) Guided recreational group for juvenile offenders
(D) Treatment group of children having behavioral disorders
Ans. (B)
42) The Article of Indian Constitution that defined- “Scheduled Tribes”, is-
(A) Article 366
(B) Article 365
(C) Article 364
(D) Article 363
Ans. (A)
43) Which of the following is an Ascribed Status?
(A) Teacher
(B) Doctor
(C) Female
(D) Lawyer
Ans. (C)
44) Recognition of one’s emotion and their effect is called as-
(A) Emotional awareness
(B) Emotional stability
(C) Emotional affection
(D) Emotional motivation
Ans. (A)
45) The main objective of communication is-
(A) Information
(B) Personality development
(C) Management
(D) Leadership
Ans. (A)
46) Village social mapping  is a popular method of –
(A) Participatory research
(B) Participatory action research
(C) Participatory Rural Appraisal
(D) All the above
Ans. (D)
47) The observation of one’s own mental and emotional process is called as-
(A) Self observation
(B) Introspection
(C) Retrospection
(D) Physical sensation
Ans. (B)
48) Ideas of consciousness that is not able to measure is-
(A) Behaviorism
(B) Functionalism
(C) Structuralism
(D) None of the above
Ans. (A)
49) Tolerance refers to –
(A) A condition where a drug user needs more and more of the drug to experience the same effect
(B) A condition where the spouse of the addict continuously tolerate the drug use
(C) A condition when society approves the use of drug due to compulsion of life saving of the user
(D) A condition when a community allows the drug user to continue using drug with approved norms
Ans. (A)
50) Match List-I with List-II and select the correct answers from the codes given below-
List-I
a. National Food Security Act
b. Contract Labour (Regulation and Abolition) Act
c. RT I Act
d. Unorganized Worker’s Social Security Act
List-II
1. 1970
2. 2008
3. 2013
4. 2005
Codes;

a
b
c
d
(A)
3
1
2
4
(B)
2
3
4
1
(C)
3
1
4
2
(D)
4
1
3
2
Ans. (C)
51) Match the List-I with List-II and select the correct answers from the following-
List-I
a. Social Conflict Theory
b. Theory of Cultural Lag
c. Theory of Differential Association
d. Social Exchange Theory
List-II
1. George Homans
2. Karl Marx
3. E.M. Sutherland
4. Willium Ogburn
Codes:

a
b
c
d
(A)
3
1
4
2
(B)
1
0
3
2
(C)
2
4
3
1
(D)
1
2
4
3
Ans. (C)

52) Match List-I with List-II and select the correct answer from the codes given below-
List-I
a. Community Organization
b. Social Group Work
c. Social Case Work
d. Social Work Research
List-II
1. Grace Coyle
2. McNeil
3. Mary Richmond
4. Allen Rubin
Codes:

a
b
c
d
(A)
3
1
4
2
(B)
2
3
4
1
(C)
2
1
3
4
(D)
1
2
4
3
Ans. (C)
53) Match the List-I with List-II and select the correct answers from the codes given below-
List-I
a. Classical conditioning
b. Operant conditioning
c. Theory of insight learning
d. Trial and Error Theory
List-II
1. Ivan Pavlov
2. B.F. Skinner
3. Edward Thorndike
4. Kohler
Codes:

a
b
c
d
(A)
1
2
4
3
(B)
2
3
4
1
(C)
1
2
3
4
(D)
4
1
3
2
Ans. (A)
54) Match the List-I with List-II and select the correct answers from the codes given below-
List-I
a. Experimental Design
b. Case study Method
c. Descriptive research
d. Fundamental research
List-II
1. Pure knowledge
2. Pre and post
3. Fact finding
4. Social unit of a person
Codes:

a
b
c
d
(A)
1
2
4
3
(B)
2
3
4
1
(C)
3
2
4
1
(D)
2
4
3
1
Ans. (D)
55) Match the List-I with List-II  and select the correct answer from the codes given below-
List-I
a. World Leprosy Eradication Day
b. World health Day
c. International Day of Persons with Disabilities
d. International Literacy Day
List-II
1. December 3rd
2. April 7th
3. September 8th
4. January 31st
Codes:

a
b
c
d
(A)
4
2
1
3
(B)
2
3
4
1
(C)
3
2
4
1
(D)
2
4
3
1
Ans. (A)
56) Match the following items given in List-I and List –II
List-I
a. World Disabled Day
b. World book Day
c. Anti-Tobacco Day
d. World Day against Child Labour
List-II
a. March 15
b. April 23
c. June 12
d. May 31
Codes:

a
b
c
d
(A)
1
2
4
3
(B)
1
4
3
2
(C)
2
4
3
1
(D)
2
1
4
3
Ans. (A)
57) Assertion (A): Social Work is an organized activity which deals with economic dependency.
Reason (R): palliative activity is directed towards the alleviation of already existing economic stress.
Choose your answer from the codes given below;
Codes:
(A) Both (A) and (R) are correct, and (R) is the correct explanation of (A)
(B) Both (A) and (R) are not correct
(C) Both (A) and (R) are correct and (R) is not the correct explanation of (A)
(D) (A) is correct but (R) is not the correct explanation of (A)
Ans. (C)
58) Assertion (A): Human learning is different from animal learning
Reason (R): Human has more sophisticated cognitive abilities
Codes:
(A) Both (A) and (R) are correct, and (R) is the correct explanation of (A)
(B) Both (A) and (R) are not correct
(C) Both (A) and (R) are correct and (R) is not the correct explanation of (A)
(D) (A) is correct but (R) is not the correct explanation of (A)
Ans. (A)
59) Assertion (A): Collective bargaining process eliminates third party intervention.
Reason (R): Collective bargaining strongly believes n plant level negotiations.
Codes:
(A) Both (A) and (R) are correct
(B) Both (A) and (R) are not correct
(C) (A) is correct but (R) is not the correct explanation of (A)
(D) (A) is correct, and (R) is the correct explanation of (A)
Ans. (D)
60) Assertion (A): Treatment groups are generally composed of members with severe emotional, behavioral and personal problems.
Reason (R): Persons poorly adjusted n a group will have poor adjustment n their social life.
Codes:
(A) Both (A) and (R) are correct, and (R) is the correct explanation of (A)
(B) Both (A) and (R) are not correct
(C) Both (A) and (R) are correct and (R) is not the correct explanation of (A)
(D) (A) is correct, and (R) is not the correct explanation of (A)
Ans. (A)
61) Assertion (A): Ratio scale is the highest scale.
Reason (R): Ratio scale compares intervals or differences.
Choose your answers from the codes given below-
Codes:
(A) Both (A) and (R) are correct
(B) Both (A) and (R)are not correct
(C) (A) is correct , but (R) is not correct
(D) (A) is not correct, but (R) is correct
Ans. (A)
62) Arrange the following in the proper sequence-
1. Attending to a call on woman helpline
2. Investigation on the facts of the court for providing shelter
3. Seeking permission of the court for providing shelter
4. Working on psycho-social and vocational rehabilitation
5. Working towards reconciliation or separation
Codes:
(A) 1,2,3,4,5
(B) 2,3,5,1,4
(C) 1,3,2,5,4
(D) 4,2,1,3,5
Ans. (C)
63) Assertion (A): The person who needs some social and emotional help is called client.
Reason (R): Client is always of the same nature.
Choose your answers from the codes given below-
Codes:
(A) Both (A) and (R) are correct
(B) Both (A) and (R) are not correct
(C) (A) is correct but (R) s not correct
(D) (A) is correct and (R) is  the correct explanation of (A)
Ans. (C)
64) What is the sequence of PRA process?
1. Sensitizing the team
2. Rapport building with target groups
3. Sharing observations with target group
4. Conducting the PRA
Codes:
(A) 1,2,3,4
(B) 1,2,4,3
(C) 1,4,2,3
(D) 1,4,3,2
Ans. (B)
65) Arrange the major steps of social planning in sequential order-
1. Communicate finding of the community
2. Understand deficiencies of the system
3. Making partnership to make change
4. Make strategies and mobilize people’s participation
Codes:
(A) 1,2,4,3
(B) 2,3,1,4
(C) 2,1,4,3
(D) 1,4,3,2
Ans. (C)
66) Communication involves the flow of message in the sequence of –
1. Sender
2. Encoding
3. Receiver
4. Decoding
Codes:
(A) 1,2,4,3
(B) 2,1,4,3
(C) 4,1,2,3
(D) 2,1,3,4
Ans. (A)
67) CRC stands for-
(A) Criminal Records of the Child
(B) Convention on the Rights of the Child
(C) Commission for the Rights of Child
(D) Centre for the Rights of Child
Ans. (B)
68) Give the correct sequence of the states according to their year of adopting Panchayat Raj
1. Rajasthan and Andhra Pradesh
2. Assam, Tamil Nadu and Karnataka
3. Maharashtra
4. Gujarat
Codes:
(A) 1,4,32
(B) 2,4,3,1
(C) 4,2,1,3
(D) 1,2,3,4
Ans. (D)
69) Arrange the following milestones contributing to the development of case work as a method in a correct sequence they appeared-
1. London Charity Organization
2. Ego Psychology
3. Social Diagnosis
4. Freudian Psychology
Codes;
(A) 1,3,4,2
(B) 2,4,1,3
(C) 4,3,2,1
(D) 3,1,4,2
Ans. (A)
70) The difficulty in writing is termed as-
(A) Dyslexia
(B) Dyscalculia
(C) Disgraphia
(D) None of the above
Ans. (C)

Direction- (Q. 71-75) Read the passage given below and answer the following questions as per the understanding of the passage.
Food security refers to the availability of food and one’s access to it. A household is considered food-secure when its occupants don not live in hunger or fear of starvation. The World Health Organization defines three facets of food security: food availability, food access and food use. Food availability is having available sufficient quantity of food on a consistent basis. Food access having sufficient food resources, both economic and nutritious diet.  Food use is the appropriate is the appropriate use of based on knowledge of basic nutrition and care, as well as adequate water and sanitation. The FAO adds a fourth facet: the stability of the first three dimensions of food security over time. Food security in the national level refers mainly to the availability in the country of sufficient stocks of food to meet domestic demand, either through domestic supply or through imports.
Loss/wastage of food in India is ironical given the fact that India is among the World’s most hunger-ridden countries. With nearly one-fifth of total population and 43.5 percent of under five children malnourished, India ranks 15 the from the bottom n the 2012 global hunger index. A reduction in food loss/waste can potentially mitigate hunger in the country. Plugging the supply leakage and simplified life-style inducing fewer expenses on food in social gatherings would reduce the overall food production requirement. It would reduce the demand for food from the rich and increase its supply for the poor.
One of the best ways to ensure distribution of food grains in the country is through Public Distribution System. However, the distribution system must be competent enough to deliver as the basic objective of the bill is to curb hunger and malnutrition. Identification of beneficiaries should be done precisely and the machinery should be programmed perfectly to assure that the schemes reach the needy.
Drafting Food Security Bill passing it n the parliament with absolute majority will alone not solve the purposes of food and malnutrition, but implementation of proper measures to ensure that the schemes reach the beneficiaries properly will only provide a better solution to solve the food crisis.

71) A household is considered food secure when –
(A) Food is made available
(B) Food access is heated
(C) Food use is improved
(D) Its occupants do not live in hunger or fear of starvation
Ans. (D)
72) Food security at the national level refers mainly to-
(A) The stability of availability, access and use of food
(B) Sufficient stocks of food to meet domestic demand either through domestic supply or through imports
(C) Proper identification of beneficiaries
(D) All the above
Ans. (B)
73) The basic objective of Food Security Bill is to –
(A) Increase access to food
(B) Increase availability
(C) Increase food use
(D) Curb hunger and malnutrition
Ans. (D)
74) How to reduce the demand for food from the  rich and increase its supply to poor/
(A) By reducing its supply or wastage
(B) By plugging the supply leakage
(C) Life-style inducing fewer expenses on food in social gatherings
(D) By overall increase of food production
Ans. (C)
75) The success of Food Security Bill in India depends upon-
(A) By passing the Bill with absolute majority
(B) By depending on existing public distribution system
(C) By ensuring that the schemes reach the beneficiaries properly
(D) By making India self-sufficient in food grain production at the macro level
Ans. (C)

Comments

Thank You