UGC NET Social Work solved questions paper-3- June-2013

Directions- This paper contains seventy five (75) objective type questions of two (2) marks each. All questions are compulsory.
1) Robert Redfield’s famous book-
(A) The Little community
(B) The Small community
(C) The Large community
(D) The Big community
Ans. (A)
2) Emotional disorders in which an individual remains oriented to reality but suffers from chronic anxiety is-
(A) Schizophrenia
(B) Depression
(C) Paranoid states
(D) Neuroses
Ans. (D)
3) One of the following theories is known as growth oriented theory-
(A) Psycho analytic theory
(B) Client- centered theory
(C) Existential theory
(D) Cognitive learning theory
Ans.(B)
4) A concept made measurable is called-
(A) Attribute
(B) Variable
(C) Theory
(D) None of these
Ans. (B)
5) Intervening variables can be controlled by-
(A) Randomization
(B) Conceptualization
(C) Description
(D) None of these
Ans. (A)
6) Which government body promotes measures for care and protection of persons with disability in the event of death of their parents or guardians?
(A) Child Welfare Committee
(B) Central Social Welfare Board
(C) National Trust
(D) National Handicapped Finance and Development Corporation
Ans. ©
7) The author of the book, ‘Practice of Social Research- Social Work perspectives’ is-
(A) D. K. Lal Das
(B) H.B. Trecker
(C) J. Galtung
(D) Nan Lin
Ans. (A)
8) Detachment from work, inability to accomplish goals and emotional discharge is known as-
(A) Blockade
(B) Burnout
(C) Ambiguity
(D) Lockout
Ans. (B)
9) Which conference has brought n the concept of sustainable development?
(A) The Rio Conference
(B) The Doha Conference
(C) The Montreal Conference
(D) None of the above
Ans. (A)
10) One of the following is not an aim of social policy?
(A) Balancing trade policies
(B) Elimination of poverty
(C) Maximization of welfare
(D) Pursuit of equality
Ans. (A)
11) ‘Agoraphobia’ is the fear of –
(A) Height
(B) Blood
(C) Crowd
(D) Animal
Ans. (C)
12) Scientific attitude is based on –
(A) Wishful thinking
(B) Spiritual thinking
(C) Consistent thinking
(D) Devotional thinking
Ans. (C)
13) ‘Concentric circle theory’ is associated with-
(A) People participation
(B) Economic status of the country
(C) Hydrological system
(D) Monitoring system
Ans. (A)
14) Who defined “Statistics as the Science of estimates and probabilities”?
(A) Bodington
(B) Bowley
(C) Fisher
(D) Agarwal
Ans. (A)
15) Regression is-
(A) The measure of the average relationship between two or more variables in terms of the original units of data
(B) Based on the assumption that the data being studied is normally distributed
(C) The sum of differences of two variables
(D) Deviations that are taken from an assumed mean
Ans. (A)
16) After passing of a bill in both the houses of Parliament and after President’s assent, with in how many days the bill should come into force?
(A) 30
(B) 31
(C) 60
(D) None of the above
Ans. (A)
17) Determinant of population growth is-
I. Family
II. Marriage
III. Economy
IV. Fertility
Codes:
(A) I and II are correct
(B) II and III are correct
(C) III and IV are correct
(D) Only IV is correct
Ans. (D)
18) ‘Sturdy Beggars’ is a term used for-
(A) Beggars begging at religious places
(B) The able-bodied beggars
(C) A class of beggars who are handicapped
(D) Beggars who beg in particular season
Ans. (B)
19) ‘Reaching inside the silence’ is a skill that refers to –
(A) Efforts to explore the meaning of the client’s silence
(B) Efforts to explore the means to break the client’s silence
(C) Efforts to deepen the client’s silence
(D) Efforts to encourage client to be silent who speaks more
Ans. (A)
20) Select correct sequence of organizational growth-
(A) Consolidation, initiation, expansion and termination
(B) Initiation, consolidation, expansion and termination
(C) Initiation expansion, consolidation and termination
(D) Initiation, expansion, termination and consolidation
Ans. (C)
21) Encoding is essential for-
(A) Sender
(B) Receiver
(C) Message
(D) None
Ans. (A)
22) World No Tobacco Day observed on-
(A) 31st January
(B) 31st may
(C) 31st July
(D) 31st august
Ans. (B)
23) In classical conditioning, what happens to a neutral stimulus after it is associated with the unconditioned stimulus? It becomes-
(A) A conditional stimulus
(B) Conditioned response
(C) Unconditioned response
(D) A phobia
Ans. (A)
24) Emotionally intellectual person can –
(A) Accurately perceive emotions
(B) Think without emotions
(C) Disregards emotional meaning
(D) Has difficulty in managing own emotions
Ans. (A)
25) Murry G. Ross suggested 3 approaches for community organization i.e. , specific content approach and generic content approach. The third approach is-
(A) Problem approach
(B) Process approach
(C) Propaganda approach
(D) Planning approach
Ans. (B)
26) The defense mechanism-
(A) Emerges randomly
(B) Helps individuals cope with their internal and external state of anxiety and distress
(C) Cannot be brought under conscious control to ward of anxiety
(D) Operate to maintain a sense of serenity
Ans. (B)
27) Social structures are-
(A) Those aspect of culture that are held in high regard, are desirable and therefore worthy of emulation
(B) Principles of right and wrong actions and the rules and laws that govern the acceptable and unacceptable behavior
(C) Made up of a set of expectations about low people should behave n certain circumstances
(D) Methods of placing people in social strata
Ans. (D)
28) Without warmth the professional social worker may be ‘technically correct but therapeutically impotent’ has been said by-
(A) Mary Richmond
(B) Florence Hollis
(C) Goldstein
(D) Gordon Hamilton
Ans. (C)
29) Who gave the three dimensional model of personality- the child, the adult, the parent?
(A) Sigmund Freud
(B) Otto Rank
(C) Eric Berne
(D) Joseph Wolpe
Ans. (C)
30) Behavioral modification involves-
(A) Solving problems through insight
(B) Bringing behavior under stimulus control
(C) Demonstrating learning in the absence of reinforcement
(D) Application of learning principles to change behavior
Ans. (D)
31) One of the following techniques contributes a lot for the skewed sex ratio?
(A) Pre-natal diagnostic techniques
(B) Post-natal diagnostic techniques
(C) Peri-natal diagnostic techniques
(D) None of the above
Ans. (A)
32) In which year the National Policy for Women Empowerment was announced?
(A) 1981
(B) 1991
(C) 2001
(D) 2011
Ans. (C)
33) CEDAW  stands for-
(A) Customary elimination of discrimination against women
(B) Conference on elimination of all forms of discrimination against women
(C) Convention on empowerment and development of adult women
(D) Convention on elimination of all forms of discrimination against women
Ans. (D)
34) What Act deals with ‘Intimate Violence’?
(A) Domestic Violence Act
(B) Violence Against Women Act
(C) Indian Dowry Prohibition Act
(D) Indian Penal Code
Ans. (A)
35) Marginalization of targeted individuals, excluding them form community life and denying access to resources is called-
(A) Prejudice
(B) Discrimination
(C) Isolation
(D) Stigma
Ans. (D)
36) International Day for disabled is celebrated every year in the month of –
(A) October
(B) September
(C)  November
(D) December
Ans. (D)
37) Rehabilitation Council of India was established in the year-
(A) 1986
(B) 1992
(C) 1993
(D) 1994
 Ans. (A)
38) The first World Assembly on Aging was held in-
(A) Austria
(B) Vietnam
(C) Australia
(D) Zambia
Ans. (A)
39) The Chairperson of National Human Rights Commission holds office for a period of –
(A) 5 years
(B) 6 years
(C) 7 years
(D) 4 years
Ans. (A)
40) Provisions relating to economic and social justice are incorporated n which part of Indian Constitution?
(A) Part III
(B) Part IV
(C) Schedules
(D) None of these
Ans. (B)
41) Perceiving something which is not physically present is called-
(A) Colour blindness
(B) Hallucination
(C) Faulty perception
(D) None of the above
Ans. (B)
42) Old Age, Survivors, Disability and Health Insurance (OASDHI) a social insurance programme was created by –
(A) The 1935 Social Security Act
(B) The Poor Law Act
(C) The Statute of 1572
(D) The Law of settlement 1662
Ans. (A)
43) The salient features of National Policy for persons with disability are
(A) Physical rehabilitation
(B) Educational and vocational rehabilitation
(C) Economic rehabilitation
(D) All the above
Ans. (D)
44) The law of three stages of Social Development is originally propounded by-
(A) Karl Marx
(B) Talcott Persons
(C) Auguste Compte
(D) Herbert Spencer
Ans. (C)
45) ‘Sanatorium’ means-
(A) Institution for open air treatment of tuberculosis
(B) Institution for help of elderly people
(C) Institution for the treatment of mentally sick
(D) Institutions for the treatment of lepers
Ans. (A)
46) ICD-10 means-
(A) International Certification of diseases
(B) The 10th revision of the International Classification of diseases
(C) Indian classification of 10 deadly diseases
(D) International classification to determine burden of diseases
Ans. (B)
47) Ethical dilemmas in social work include instances where practitioners face-
(A) Conflicting duties or obligation
(B) Conflicting values
(C) Conflicting beliefs
(D) Conflicting approaches
Ans. (A)
48) In which part of Indian Constitution social policy is outlined?
(A) Part I
(B) Part II
(C) Part III
(D) Part IV
Ans. (D)
49) Match the following-
List- I (Event)
a) Alzheimer Day
b) World TB Day
c) World Health Day
d) National Vaccination Day
List-II (Date of observance)
1. March 16th
2. April 7th
3. September 21st
4. March 24th
Codes:

(a)
(b)
(c)
(d)
(A)
4
3
2
1
(B)
3
4
1
2
(C)
3
4
2
1
(D)
2
4
1
3
Ans. (C)
50) Match items in List-I with List-II and choose the correct code given below-
List-I (Scholar)
a) William Reid
b) F. Hollis
c) Jack Rothman
d) H.H. Perlman
List-II (Model)
1. Problem solving model
2. Locality development model
3. Task centered model
4. Psycho-social model
Codes:

(a)
(b)
(c)
(d)
(A)
2
4
1
3
(B)
1
3
2
4
(C)
3
4
2
1
(D)
3
2
1
4
Ans. (C)
51) Match the following persons List-I with area that they are associated  with List-II
List-I
a) Sigmond Freud
b) Yogendra Singh
c) G.R, Banerjee
d) Sunderlal Bahuguna
List-II
1. Social Case work
2. Environmental movement
3. Psycho analysis
4. Modernization of Indian tradition
Codes:

(a)
(b)
(c)
(d)
(A)
1
2
3
4
(B)
1
3
2
1
(C)
3
4
1
2
(D)
4
2
3
1
Ans. (C)
52) Match the following-
List-I (Name of the Author)
a) H.Y. Siddiqui
b) S.K. Khinduka
c) Murli Desai
d) Grace Mathew
List-II (Title of the Book)
1. Introduction to Social Case Work
2. Working with Communities
3. Social work in India
4. Ideologies and Social work: Historical and Contemporary Analysis
Codes:

(a)
(b)
(c)
(d)
(A)
2
3
4
1
(B)
3
2
1
4
(C)
4
3
1
2
(D)
1
4
2
3
Ans. (A)
53) Assertion (A); Technological advancement adds to the complexity of human society.
Reason (R); To keep the advancement giving some of its negative implications need to be understood and dealt with.
Codes;
(A) Both (A) and(R) are true
(B) Both (A) and (R) are not true
(C) (A) is not true, but (R) is the explanation of (A)
(D) (A) is true, and (R) is not true
Ans. (A)
54) Assertion (A): Social worker should make an eye contact with client during interview process
Reason (R): Eye contact result in effective non-verbal communication
Codes:
(A) Both (A) and (R) are true and (R) is a correct explanation of (A)
(B) Both (A) and (R) are not true
(C) (A) is true, but (R) is not true
(D) (A) is not true, but (R) is true
Ans. (A)
55) Assertion (A): There is no vaccine of AIDS.
Reason (R): The AIDS virus frequently changes its genetic code
Codes;
(A) Both (A) and (R) are true and (R) is a correct explanation of (A)
(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not correct explanation of (A)
(C) (A) is true, but (R) is false
(D) Both (A) and (R) are false
Ans. (A)
56) Assertion (A); Social Diagnosis s the important part of social case work process
Reason (R): It is a effective thinking that gives direction to problem solving process.
Codes;
(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)
(B) Both (A) and (R) is true and (R) is not the correct explanation of (A)
(C) (A) is true, but (R) is false
(D) Both (A) and (R) are false
Ans. (A)
57) Assertion (A):  Code of ethics is a prerequisite for a professional social worker.
Reason (R): Social work values and principles are important for the practice of
Social Work.
Codes:
(A) (A) is not true, but (R) is a correct explanation of (A)
(B) (A) is true, but (R) is not the correct explanation of (A)
(C) Both (A) and (R) are not true
(D) (A) is true and (R) is the true explanation of (R)
Ans. (D)
58) Assertion (A): Developmental Programs meant for tribals have not produced desired results.
Reason (R): Lack of political will and administrative commitment are held as the major reason for tardy progress of tribe’s n India.
Codes:
(A) Both (A) and (R) are not true
(B) Both (A) and (R) are not true
(C) (A) is true, but (R) is not true
(D) (A) is not true, but (R) is true
Ans. (A)
59) Assertion (A): criminals are not born but made
Reason (R): Social environment play a dominant role in committing crime.
Codes:
(A) (A) is correct but (R) is wrong
(B) (A) is wrong but (R) is correct
(C) (A) is correct, but (R) is not the correct explanation of (A)
(D) (A) is correct and (R) is the correct explanation of (A)
Ans. (D)
60) Assertion (A): social legislations are effective means of ushering social change in given society.
Reason (R); when social legislations are with limitations and loop holes, they fail in bringing the expected change in given society.
Codes:
(A) Both (A) and (R) are not true
(B) (A) is true and (R) is not true
(C) (A) is not true, but (R) is true
(D) Both (A) and (R) are true
Ans. (D)
61) Following are the steps in Social Research. Arrange the steps in a logical order to prepare a plan of Research Study-
1. Data collection
2. Hypothesis
3. Problem formulation
4. Objectives
5. Processing and analysis of data
6. Report writing
(A) 1,3,2,4,5,6
(B) 2,3,1,4,5,6
(C) 4,3,2,1,5,6
(D) 3,4,2,1,5,6
Ans. (D)
62) Arrange the following Acts in order in which they were enacted. Use the codes given below-
I. The Factories Act
II. Shops and Establishment Act
III. The Indian Mines Act
IV. The Plantation Labour Act
Codes:
(A) I, IV, III, I
(B) IV, I, II, III
(C) III, II, IV, I
(D) II, III, I, IV
Ans. (A)
63) Gender defined as-
I. A social construct
II. A biological difference
III. An achieved status
IV. A ascribed status
Codes:
(A) I is correct
(B) I and II are correct
(C) I, II and III are correct
(D) All are correct
Ans. (A)
64) The various types of measurements are-
(A) Nominal, Ordinal, Interval and Ratio
(B) Nominal , Interval, Likert and Ratio
(C) Thurstone, TAT, Likert, and Social Distance Scale
(D) Ratio, Proportions, Statistics and Data
Ans. (A)
65) Epistemology refers to –
(A) A software package
(B) Acceptable knowledge in the field of study
(C) A statistical test
(D) A form of interviewing
Ans. (B)
66) What is the proper sequence of the following?
I. Rehabilitation
II. Immunization and awareness generation
III. Early detection and treatment
IV. Disability limitation
Codes;
(A) IV, III, II, I
(B) I, II, III, IV
(C) II, III, IV, I
(D) III, II, I, IV
 Ans. (C)
67) The statement that ‘As variable A changes, there will be corresponding change in variable B’ , demonstrates what kind of relationship among variables?
(A) Linear
(B) Curvilinear
(C) Causal
(D) Power
Ans. (B)
68) Who among the following associated with Gestalt therapy?
(A) C.R. Rogers
(B) Sigmund Freud
(C) B. F. Skinner
(D) F. Perl
Ans. (D)
69) One of the following is not a part of Memorandum of Association-
(A) Name of the society
(B) Address of the registered office
(C) Object of the society
(D) Logo of the society
Ans. (A)
70) What types of evidence can only be given to a court by an expert?
(A) The oath
(B) Opinion
(C) Photographs
(D) Hearsay
Ans. (B)
Directions – (Q. 71-75) Read the passage given below and answers the following question as per the understanding of the passage.
The post liberalized and globalised Indian economy is witnessing shrinking role of state and growing role of Corporate and Business in overall development of the country. Corporate with their wider reach, professionalism, innovation and wealth have the ability to influence the pace of growth and development. In recent survey it was found that the public expectations from corporate and business are growing. Indians feel that business sector must play a wider and more expansive societal role. In addition to providing good quality products at reasonable prices, companies should strive to make their operations environmentally sound, adhere to high labour standards, reduce human right abuses and mitigate poverty.

Corporate Social responsibility in the past few decades has intrigued not only the scholars but the practitioners as well. It is essentially a concept whereby companies decide voluntarily to contribute to a better society and cleaner environment. Companies consider themselves as an integral part of the society and act in a socially responsible way. Till very recently it was viewed as philanthropic activity indulged into only when the firms are in jeopardy. But t is now viewed to be inclusive, broad and diverse. CSR is now viewed as integral part of business strategy to minimize the business risks linked to uncertainty.
Most of the multinational Corporates have their CSR wing and department exclusively dedicated for doing community development and CSR activities directly or indirectly n the vicinity of their operations. They recruit professionals from social work, rural development and other development fields to undertake and manage the CSR activities of the company. It is observed that companies whose operations directly impact the nature like mining, manufacturing, power generations etc. have CSR wing quite active to tackle the grievances of nearby population and engage the stakeholders. In green field projects, we have seen corporate giant and Govt. struggling hard to get land acquisitions and Resettlement and Rehabilitation (R and R) is solved, here also CSR professional are in great demand.
This is hard to clarify due to the diverse roles and range of disciplines involved. Though the major skills required for successful CSR Professional are business skills, People skills and technical skills. From the above three skills, following six core competencies are listed for managers involved with CSR in organizations viz., Understanding society building capacity, Questioning business as usual, stakeholder relations, strategic view, and harnessing diversity.
71) After liberalized and globalised Indian economy, what are public expectations from corporate and business world?
(A) Earning more profits
(B) Serve more market interests
(C) International business
(D) Business and corporate sector must play a wider and more expansive social role
Ans. (D)
72) Why should corporate and business work for society?
(A) To improve their business outcome
(B) Corporate consider themselves as a integral part of Society and therefore act in Socially responsible way
(C) To improve their image
(D) To find more shareholders
Ans. (B)
73) How can CSR n corporate world be best managed?
(A) There should be a separate wing or department to manage CSR
(B) Chief Executive of the Company
(C) Human Resource Department
(D) Finance Department
Ans. (A)
74) What skills a CSR professional should have to effectively deliver the services to society?
(A) Communication skills
(B) Philanthropic and helping skills
(C) Business skills combines with people and technical skills
(D) None of the above
Ans. (C)
75) What should be the core competencies of a CSR professional?
(A) Understand the community
(B) Capacity building of people in the community
(C) Harnessing the diversity in the community
(D) All the above
Ans. (D)


Comments

Thank You

Archive

Contact Form

Send