UGC NET Social Work solved questions paper-3-June-2016

Note- This paper contains seventy five (75) objective type questions of two (2) marks each. All questions are compulsory.
1) The right to choose the place of meeting in social case work is preferably vested with the-
(A) Agency
(B) Client
(C) Social Worker
(D) Person accompanying the client
Ans. (B)
2) What is the number of proposed targets for Sustainable Development Goals (SDGs) adopted by UN General Assembly on 25 September, 2015?
(A) 170
(B) 165
(C) 169
(D) 155
Ans. (C)
3) In the year 1915, the controversial speech titled, ‘Is social work a profession’ at the National Conference on charities and correction was delivered by-
(A) Mary Richmond
(B) Gisla Konopka
(C) Abraham Flexner
(D) Herbert Bisno
Ans. (C)
4) ‘Make in India’ campaign is primarily intended to –
1. Attract global investment
2. Provide job opportunities
3. Boost economy
4. Organize innovative programmes
Codes:
(A) 2 and 4 only
(B) 1, 3 and 4 only
(C) 3 and 4 only
(D) 1, 2 and 3 only
Ans. (D)
5) Feeling of extreme sadness and loneliness is symptom of –
(A) Phobia
(B) Hysteria
(C) Manic depression
(D) Paranoia
Ans. (C)
6) Abnormal psychology is presently called-
1. Psycho pathology
2. Study of abnormal behavior
3. Science of mental disorder
4. Science of neurotic disorders
Codes:
(A) 1 only
(B) 1 and 2 only
(C) 1, 2 and 3 only
(D) 1, 2, 3 and 4 only
Ans. (A)
7) Which one of the following skills of social group work was not given by H.B. Trecker?
(A) Skill is using reality of the present
(B) Skill in establishing purposeful relationship
(C) Skill in analyzing group situation
(D) Skill in participation with the group
Ans. (A)
8) Institutional Redistribution Model of Social Policy is associated with-
(A) Welfare state
(B) Capital state
(C) Communist state
(D) Police state
Ans. (A)
9) Which act requires employers in industrial establishments to define the conditions of employment?
(A) The Factories Act, 1948
(B) The Industrial Dispute Act, 1947
(C) The Industrial Employment (Standing orders) Act, 1946
(D) The Trade Union Act, 1946
Ans. (C)
10) As per global definition of 2014, social work is not concerned with the promotion of which one of the following?
(A) Social change
(B) Social cohesion
(C) Social choices
(D) Liberation of people
Ans. (C)
11) Which of the following is not a system approach?
(A) Change against system
(B) Client system
(C) target system
(D) Personality system
Ans. (D)
12) Drug abuse denotes-
(A) Frequent use of drug
(B) Use of illicit drug
(C) Physical dependence on drug
(D) Psychological dependence on drug
Ans. (B)
13) Which among the following is not a feature of Random Sampling?
(A) It makes the sample representative of the population
(B) It ensures generalization of results
(C) It reduces errors and increases precision of the experiment
(D) It maximizes experiment variances
Ans. (D)
14) The confirmatory test used of diagnose HIV is-
(A) ELISA
(B) Western Blot
(C) ESR Test
(D) PCR Test
Ans. (B)
15) Juvenile Justice Board deals with the issue of –
(A) Children in need of care and protection
(B) Children in conflict with law
(C) Missing children
(D) Special children
Ans. (B)
16) A short term or temporary care for a few hours or weeks designed for the sick or disabled to provide relief to the regular care giver is called-
(A) Institutional care
(B) Respite care
(C) Advance care
(D) Revival care
Ans (B)
17) Terms of Reference (TOR) includes-
1. Time dimension
2. Expected Results
3. Corrections
4. Limitations
Codes:
(A) 2 only
(B) 2 and 3 only
(C) 1 and 4 only
(D) 1, 2 and 4 only
Ans. (D)
18) Who among the following is associated with the concept of ‘Social Fact’?
(A) Emile Durkheim
(B) Karl Marx
(C) M. Mauss
(D) Max Weber
Ans. (A)
19) Herbert Spencer’s model of society was essentially-
(A) Consensus
(B) Organic
(C) Functionalist
(D) Conflict
Ans. (B)
20) The use of Random tables for drawing a sample is also called as-
(A) Simple random Sampling
(B) Quota sampling
(C) Lottery method
(D) Tippet’s method
Ans. (D)
21) ‘CARINGS’ is a term associated with-
(A) Surrogacy
(B) Adoption
(C) Children’s Parliament/Bal Panchayat
(D) Interest Groups
Ans. (B)
22) Sum of squares of deviation taken from Mean is always___
(A) Maximum
(B) Least
(C) Greater than Median
(D) Zero
Ans. (B)
23) Which of the following is not a HR function?
(A) Ensuring barrier free access
(B) Promoting work culture
(C) Financial audit
(D) Training and development
Ans. (C)
24) Locality Development Model of community development was propounded by whom?
(A) Saul David Alinsky
(B) Gordon Hamilton
(C) Jack Rothman
(D) M.G. Ross
Ans. (C)
25) Which among the following is/are characteristics of good social planning process?
1. Participatory
2. Democratic
3. Inclusive
4. Centralized
Codes:
(A) 1 and 2 only
(B) 1, 2, 3 only
(C) 1, 2, 4 only
(D) 1, 2, 3, 4
Ans. (B)
26) Which among the following therapies are associated with behavior modification?
1. Impulsive therapy
2. Assertive therapy
3. Aversion therapy
4. Simple extinction
Codes:
(A) 1 and 2 only
(B) 2 and 3 only
(C) 1, 2 and 3 only
(D) 1, 2, 3 and 4
Ans. (D)
27) ‘Ashram Shala Yojana’ is the Central Government scheme to promote education among-
(A) Other backward classes
(B) Scheduled castes
(C) Scheduled tribes
(D) Children of inter-state migrant workers
Ans. (C)
28) Asymmetrical distribution indicates-
(A) Range
(B) Standard Deviation
(C) Skewness
(D) Kurtosis
Ans. (C)
29) Which among the following department was created under the Ministry of Social Justice and Empowerment in May 2012?
(A) Department of AYUSH
(B) Department of Disability Affairs
(C) Department of Youth Affairs
(D) Department of Refugee Rehabilitation
Ans. (B)
30) Social Distance Scale was developed by-
(A) Likert
(B) Thorndike
(C) Bogardus
(D) Thurston
Ans. (C)
31) The point of scatter plots are randomly distributed among the quadrants, when little __ exists between the variables.
(A) Difference
(B) Correlation
(C) Regression
(D) Association
Ans. (B)
32) Who is the Vice-Chairman of NITI Aayog?
(A) Narendra Modi
(B) Bibek Debroy
(C) Arvind Panagariya
(D) Nitin Gadkari
Ans. (C)
33) Which one of the following is not a characteristic of collective bargaining?
(A) It is a collective process
(B) It is a flexible process
(C) It is not a bipartite process
(D) It is interdisciplinary system
Ans. (C)
34) The acronym ‘NITI’ in NITI Aayog stands for-
(A) National Institution for Transforming India
(B) National Institute of Transforming India
(C) National Intelligence Training Institute
(D) New India Training Institute
Ans. (A)
35) The term ‘Vicious Cycle’ was proposed by-
(A) Amartya Sen
(B) Gunnar Myrdal
(C) Andre Gunder Frank
(D) Emile Durkheim
Ans. (B)
36) Who among the following is associated with Mazdoor Kisan Shakti Sangathan?
(A) Arvind Kejriwal
(B) Anna Hazare
(C) Aruna Roy
(D) Arundhati Roy
Ans. (C)
37) Belief in the worth of the individual is related to __
(A) Social work values
(B) Social work techniques
(C) Social work principles
(D) Social work methods
Ans. (A)
38) Mobilizing resources is associated with___
(A) Advocacy Role
(B) Catalyst Role
(C) Broker Role
(D) Planner Role
Ans. (C)
39) Which among the following schemes is associated with the prevention of trafficking of women and children for commercial sex exploitation?
(A) Ambedkar Hastshilp Vikas Yojana
(B) Swadhar Yojana
(C) Ujjawala Scheme
(D) Rastriya Swasthya Bima Yojana
Ans. (C)
40) Advocacy may not be essentially a part of which of the methods of social work?
(A) Social Case work
(B) Social Action
(C) Social Group Work
(D) Social Work Research
Ans. (D)
41) A social system is that…..
1. Has various parts
2. Is a whole
3. Has a boundary
4. Has sub-systems
Codes:
(A) 1, 2, 3 only
(B) 1, 2, 4 only
(C) 1, 3, 4 only
(D) 1, 2, 3, 4
Ans. (D)
42) The concept of ‘Wholeness’ and ‘Here and now’ are related to which of the following-
(A) Functional school
(B) Gestalt Theory
(C) Life Model
(D) Crisis Theory
Ans. (B)
43) During which period, India’s population marked negative growth rate?
(A) 1901-1911
(B) 1911-1921
(C) 1921-1931
(D) 1991-2001
Ans. (B)
44) The name of Shramik Vidyapith is-
(A) Labour Education Camp
(B) Jan Shikshan Sansthan
(C) Vanasthali Vidyapeeth
(D) Labour Literacy Board
Ans. (B)
45) ‘Something given or demanded as repayment for wrong doing’ refers to ___
(A) Rehabilitation
(B) Correction
(C) Retribution
(D) Reformation
Ans (C)
46) According to 2011 census, the literacy rate of India is-
(A) 62 percent
(B) 74 percent
(C) 80 percent
(D) 82 percent
Ans. (B)
47) The main focus of ‘Atal Pension Yojana’ (APY) is on –
(A) Retired pensions from Quasi- government sector
(B) Workers of unorganized sector
(C) Workers of organized sector
(D) Ex-servicemen
Ans (B)
48) The name of the 2012 Delhi Rape Victim was coined by the media as ‘Nirbhaya’. Which principle of social case work does it related to?
(A) Non-Judgmental Attitude
(B) Individualization
(C) Acceptance
(D) Confidentiality
Ans. (D)
49) What is/are purpose of agencies involved in the field of corrections?
1. Reformation
2. Training
3. Education
4. Retribution
Codes:
(A) 1, 2, 3
(B) 1, 2, 4
(C) 1, 2, 3, 4
(D) 1 and 2 only
Ans. (A)
50) Sansad Adarsh Gram Yojana is implemented by-
(A) Members of Parliament
(B) Members of Legislative Assembly
(C) Department of Adult Education
(D) Village Panchayat
Ans. (A)
51) The PC PNDT Act primarily addresses to
(A) Legal Abortion
(B) Sex selective abortion
(C) Abortion care to unwed mothers
(D) Abortion care to rape victims
Ans. (B)
52) According to the Mahatma Gandhi National Rural Employment Guarantee Act, the percentage of women  beneficiaries shall be-
(A) 50 percent
(B) 75 percent
(C) 33 percent
(D) 100 percent
Ans. (C)
53) Fear of elimination is a system of –
(A) Paranoia
(B) Schizophrenia
(C) Hysteria
(D) Manic depression
Ans (B)
54) Which of the sections of the Indian Penal Code deals with cruelty to women by husband or relatives of husband?
(A) Section 198A
(B) Section 298A
(C) Section 398A
(D) Section 498A
Ans. (D)
55) The periodical survey for estimating poverty line in India is conducted by-
(A) National Sample Survey of India
(B) Indian Statistical Institute
(C) Operational Research Bureau
(D) NITI Aayog
Ans. (A)
56) Who introduced the concept ‘life space’ to explain the nature of relationship between person and environment?
(A) Allport Gordon
(B) Kurl Lewin
(C) Michel Gordon
(D) Hamilton
Ans. (B)
57) The author of the book, ‘From charity to social work in England and United States’ is-
(A) Kathleen Woodroofe
(B) Mary Wollestonecraft
(C) Mary Richmond
(D) Elizabeth Agnew
Ans. (A)
58) Arrange the major milestones of social work history in chronological order starting from the earliest to the latest-
1. Elizabethan Poor Law
2. Charity Organization Society
3. Settlement House Movement
4. Medical Social Work
Codes:
(A) 1, 2, 3, 4
(B) 4, 3, 2, 1
(C) 2, 1, 3, 4
(D) 1, 3, 2, 4
Ans. (A)
59) Assertion (A): A well drafted social policy is based on the voices of the people and connects with grassroots
Reason (R): Social policies are framed in the areas of social concern.
Codes:
(A) Both (A) and (R) are incorrect
(B) Is not correct, but (R) is correct
(C) Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation of (A)
(D) Is correct, but (R) is incorrect
Ans (C)
60) Assertion (A): Bal panchayat or children’s parliament modeled on the concept of Gram Panchayat is an initiative of UNICEF.
Reason (R): Participation of children on the issues which affect them or affect society at large is the thrust behind formation of Bal Panchayat
Codes:
(A) Both (A) and (R) are correct
(B) Both (A) and (R) are incorrect
(C) (A) is correct, but (R) is incorrect
(D) (A) is incorrect, but (R) is correct
Ans. (A)
61) Assertion (A): Street vendors are an indispensable part of the society.
Reason (R): Street vendors belong to the unorganized sector of the economy and do not have any government assisted social security.
Codes:
(A) Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation of (A)
(B) Both (A) and (R) are not correct
(C) Both (A) and (R) are correct and (R) is not the correct explanation of (A)
(D) (A) is correct but (R) is incorrect
Ans. (C)
62) Match List-I with List-II and select the correct answer from the codes given below-
List-I
(a) International Day for the Elderly
(b) World AIDS Day
(c) World Food Day
(d) Human Rights Day
List-II
1. 10th December
2. 16th October
3. 1st October
4. 1st December
Codes:

(a)
(b)
(c)
(d)
(A)
1
2
3
4
(B)
2
4
3
1
(C)
1
3
4
2
(D)
3
4
2
1
Ans. (D)
63) Match List-I with List-II and select the correct answer from the codes given below-
List-I
(a) National Policy for Children
(b) National Policy for Education
(c) National Social Assistance Programme
(d) National Water Policy
List-II
1. 1974
2. 1986
3. 1995
4. 1987
Codes:

(a)
(b)
(c)
(d)
(A)
1
2
3
4
(B)
2
4
3
1
(C)
1
3
4
2
(D)
3
4
2
1
Ans. (A)
64) Match List-I with List-II and select the correct answer from the code given below-
List-I
(a) Social Conflict Theory
(b) Theory of Cultural Lag
(c) Theory of Differential Association
(d) Social Exchange Theory
List-II
1. George Homans
2. Karl Marx
3. E.M. Sutherland
4. William Ogburn
Codes:

(a)
(b)
(c)
(d)
(A)
3
1
4
2
(B)
4
1
3
2
(C)
2
4
3
1
(D)
1
2
4
3
Ans. (C)
65) Match the List-I with List-II and select the correct answer from the codes given below-
List-I
(a) Role playing
(b) Buzz groups
(c) Group theory
(d) Transactional analysis
List-II
1. Team building
2. Ego status
3. Brain storming
4. Leaderless groups
Codes:

(a)
(b)
(c)
(d)
(A)
4
3
1
2
(B)
3
4
1
2
(C)
1
2
3
4
(D)
3
1
4
2
Ans. (B)
66) Match List-I with List-II and select the correct answer with the help of codes-
List-I (Combination of Emotions)
(a) Surprise+ Sadness
(b) Anticipation + Joy
(c) Fear + Surprise
(d) Anger + Anticipation
List-II (Outcome)
1. Awe
2. Aggressiveness
3. Disappointment
4. Optimism
Codes:

(a)
(b)
(c)
(d)
(A)
2
3
4
1
(B)
1
2
3
4
(C)
3
4
1
2
(D)
2
3
1
4
          Ans. (C)
67) Assertion (A): Even after 75 years since inception social work continues to struggle for its professional status in India.Ans. (C)
Reason (R): Principle of Human Rights and Social Justice are fundamental to social work profession.
Codes:
(A) Both (A) and (R) are correct
(B) Both (A) and (R) are not correct
(C) (A) is true, but (R) is false
(D) (A) is false, but (R) is true
Ans. (A)
68) Assertion (A): Empowerment leads to development and sufficiency.
Reason (R): Many people in India are not empowered.
Codes:
(A) Both (A) and (R) are correct
(B) (A) is correct, and (R) is incorrect
(C) Both (A) and (R) are incorrect
(D) (A) is incorrect, but (R) is correct
Ans. (A)
69) Arrange the following enactments related to environmental protection in chronological order from the codes given –
1. The Water (Prevention and Control of Pollution) Act
2. The Air (Prevention and Control of Pollution) Act
3. The Wildlife (Protection) Act
4. The Forest (Conservation) Act
Codes:
(A) 3, 1, 4, 2
(B) 1, 2, 3, 4
(C) 2, 3, 1, 4
(D) 4, 3, 2, 1
Ans. (A)
70) Arrange the following  Central Government Schemes in chronological order with regard to their year of lunch-
1. National Social Assistance Scheme
2. Deendayal Disabled Rehabilitation Scheme
3. Pradhan Mantri Ujjwala Yojana
4. Pradhan Mantri Kaushal Vikas Yojana
Codes:
(A) 3, 1, 2, 4
(B) 2, 4, 3, 1
(C) 1, 2, 4, 3
(D) 1, 3, 2, 4
Ans. (C)
Note- (71-75) Read the passage given below and answer the following question as per understanding of the passage-
The need for an alternative to conventional social work is more obvious today than ever before. Given its acceptance of our present social order and its emphasis on reform  of the individual  and limited social reform, conventional social work appears powerless to deal with the increasing social problems that have already overloaded a diminishing welfare state.
With the social discontent fomented in the 1960s, social workers were critiqued as being a part of the problem by choosing to emphasize casework as a model of practice, an approach that perpetuated the pathologizing of clients. Furthermore, social workers were viewed as helping clients to ‘accept and adapt to basically unjust social structures’ with the profession being “nothing else but a professionally elitist activity that mystified, infantilized and disempowered clients”
Structural social work reveals the shortcoming of welfare capitalism as a social system and shows how conventional social work has failed to respond to systematic social problems. The structural model demands that social workers “abandon their social control function to involve themselves in institutional and structural change”. Emphasis shifted to seeking more collaborative, dialogical relationships, rather than top-down, expert models with service users.
Structural social work is part of a critical, progressive tradition that has been concerned with the broad socio-economic and political dimensions of society, especially the effects of capitalism, and the impact of these influences in creating unequal relations amongst individuals. Its primary goals have been to reduce social inequality through the transformation of Western, Euro-Centric civilization and the emancipation of those who have been oppressed. The lens of this theoretical approach has been focused on the interplay between the legacy of individuals and structures, particularly the broad structural barriers which influence and limit the material circumstances of service users.
Structural social work theory begins from a conflict, rather than an order perspective. The theory regards society as composed of groups with conflicting interests who compete for resouces, power, and the imposition of their own ideological views. In  this perspective, social problems are more the result of ‘defective rules’ which pathologize those who are marginalized and the consequences of institutional arrangements which maintain social hierarchy, rather than faulty socialization of individuals.
Structures refer of “social regularities and objective patterns external to individual action, intention and meaning, and not reducible to the sum of those meaning of actions”, especially both institutional arrangements and both social relational patterns such as racism and sexism.
71) Structural social work is a departure from the conventional social work in the sense that-
(A) It demands social workers to get involved in institutional and structural change by abandoning their social control function
(B) Emphasize on more collaborative and dialogical relationships
(C) It denounces top down expert models with service users.
(D) It shows how conventional social work has failed to respond to systematic problem
Ans. (A)
72) The major concerns of structural social work are-
(A) To focus on the interplay between agency of individuals and structures
(B) To reduce social inequalities by containing effects of capitalism
(C) Emancipation of those who have been oppressed
(D) Transformation of western, euro-centric civilizations
Ans. (A)
73) Structure social work views social problem as-
(A) Faulty socialization of individuals
(B) A consequence of individual and his arrangements
(C) A result of defective rules
(D) A manifestation of maintenance of social hierarchies
Ans. (C)
74) Structural social work theory conceptualizes structures as –
(A) Institutional arrangements and social relation patterns
(B) Individual action, intention and meaning
(C) A sum of meanings or action of an individual
(D) Social regularities and objective patterns in terms of institutional arrangements and relational patterns
Ans. (D)
75) Why do we need an alternative of conventional social work?
(A) Conventional social work is powerless
(B) A social problem has increased with the diminishing welfare state
(C) As it emphasis is more on reform of the individual than present social order
(D) Acceptance of present social order
Ans (C)

Comments

Thank You