UGC NET Social Work Solved Questions Paper -3-November -2017

Note- This paper contains seventy five (75) objective type questions of two (2) marks each. All questions are compulsory.
1) Who among the following has given the structural view of society?
(A) Durkheim
(B) Giddings
(C) Maclver
(D) Cooley
Ans. (B)
2) Melancholia is popularly known as-
(A) Dementia
(B) Mental retardation
(C) Depression
(D) Anxiety
Ans. (C)
3) Who among the following has developed the concept of ‘inferiority complex’?
(A) Maslow
(B) Adler
(C) Cattell
(D) Cyril Butt
Ans. (B)
4) According to H.B. Tricker which one of the following is wanted by each individual and social group worker should be aware of it?
(A) Help
(B) Support
(C) Assistance
(D) Recognition
Ans. (D)
5) Non-conformity to a set of norms known as-
(A) Crime
(B) Habits
(C) Deviances
(D) Juvenile delinquency
Ans. (C)
6) Allocation of roles and statues to members in a group is known as-
(A) Cohesion
(B) Be control
(C) Confrontation
(D) Structuring
Ans. (D)
7) Social changes as a socio-cultural concept implies-
(A) Little structural continuity
(B) Absoluteness rather than relativity
(C) Avrupt change
(D) Sufficient continuity in the structure of a society
Ans. (D)
8) ___ is the marriage of a man with the childless widow of his deceased brother?
(A) Levirate
(B) Sororate
(C) Sororal polygyny
(D) Polygyny
Ans. (A)
9) Human resources are the most important only, if they have-
(A) Large population
(B) Primary education
(C) Skill and training
(D) Inter group relationship
Ans. (C)
10) The Indecent Representation Of Women (prohibition) Act was passed in-
(A) 1983
(B) 1994
(C) 1985
(D) 1986
Ans. (D)
11) Who was the chairperson of the, “All India Committee on Prison Reforms” 1980-83?
(A) Justice A.N. Mulla
(B) Justice M.N. Venkatachalaiah
(C) Justice A.S. Anandh
(D) Justice V.R. Krishna Iyyer
Ans. (A)
12) What does the term ‘Electra complex’ denotes?
(A) Over attachment with father
(B) Over attachment with mother
(C) Over attachment brother
(D) Over attachment with sister
Ans. (B)
13) Consider the following statements-
1. Promote measures for securing and preserving good relations between the employers and workmen.
2. Duty to comment upon matters of common interest or concern of employers and workmen.
3. Compose any material difference of opinion or concern between employers and workmen.
The above are the duties of which committee-
(A) Complain committee
(B) Work committee
(C) Court of inquiry
(D) Welfare committee
Ans. (B)
14) Under Juvenile Justice Act, the observation home is mainly meant for-
1. Thrown away children
2. Children with conflict with law
3. Run away children
4. Children whose cases are pending
Codes:
(A) 1, 2 and 3 only
(B) 2 and 4 only
(C) 3 and 4 only
(D) 1 and 3 only
Ans. (B)
15) In whose opinion mental illness is a myth and infact problems of living-
(A) George Simmel
(B) C.E. Murray
(C) Thomas Szasz
(D) E. L. Brown
Ans. (C)
16) Which one of the following programmes was not part of social security system based on Beveridge report?
(A) Social insurance
(B) Public assistance
(C) Family allowance
(D) Allowance to handicapped
Ans. (D)
17) Maliath committee is related to –
(A) Reforms of criminal justice system
(B) Centre-State relation
(C) Electoral reforms
(D) Recognition of states
Ans. (A)
18) When the dependent variable is not free from the influence of extraneous variable(s), the relationship between dependent and independent variable is known as-
(A) Confounded relationship
(B) Cause and effect relationship
(C) Product and producer relationship
(D) Controlled relationship
Ans. (A)
19) Which one of the following is a method of laboratory research?
(A) Clay and role analysis
(B) Participant observation
(C) Analysis of documents
(D) Focused interview
Ans. (A)
20) Which of the following is machinery for settlement of industrial disputes in India?
(A) Indian Labour Conference
(B) Joint Management Council
(C) Industrial Tribunal
(D) Standing Labour committee
Ans. (C)
21) What does the term ‘Dipsomania’ means?
(A) Compulsive physical abuse
(B) Compulsive alcohol consumption
(C) Compulsive speed driving
(D) Compulsive pool diving from heights
Ans. (B)
22) Which among the following school of thought used the concept of social disorganization in explaining juvenile delinquency?
(A) Classical school
(B) Positive school
(C) Chicago school
(D) London school
Ans. (C)
23) Who is the author of the book ‘Pattern of Culture’?
(A) Ruth Benedict
(B) G.W. Allport
(C) Kimball Young
(D) M.N. Srinivas
Ans. (A)
24) Which among the following authority is empowered to grant probation to an offender?
(A) Police officer
(B) Prosecution
(C) Prison authority
(D) Court of law
Ans. (D)
25) Which among the following Indian State have the largest number of ‘open prisons’?
(A) Maharashtra
(B) Punjab
(C) Rajasthan
(D) Tamil Nadu
Ans. (C)
26) Fundamental interpersonal relations orientation (MIRO FIRO) was developed by-
(A)  Cooley
(B) Bales
(C) WilliamSchupz
(D) Helariko
Ans. (C)
27) Shaping relation between individuals to facilitate actions creates-
(A)  Social capital
(B) Economical capital
(C) Human capital
(D) Individual capital
Ans. (A)
28) Device of accessing interpersonal attraction, rejection and power is known as-
(A) Counseling
(B) Case work
(C) Consciousness
(D) Sociometry
Ans. (D)
29) The term ‘Factory’ is defined in section ____ of the Factories Act 1948.
(A) 2(S)
(B) 2(p)
(C) 2(v)
(D) 2(m)
Ans. (D)
30) What shall be the proportion of women amongst the members appointed in the advisory committee formed under Equal Remuneration Act, 1976?
(A) One-fourth
(B) One-half
(C) One- third
(D) Full-100%
Ans. (B)
31) Statutory right of re-employment remains in case of –
(A) Dismissed worker
(B) Retired worker
(C) Suspended worker
(D) Retrenched worker
Ans. (D)
32) The concept of ‘Job enrichment’ was given by-
(A) John Bratton
(B) F.W. Taylor
(C) Herz Berg
(D) Jeffery Gold
Ans. (C)
33) Which one of the following country is not a part of the ‘Golden Crescent’ known for narcotic production and supply?
(A) Afghanistan
(B) Pakistan
(C) Kazakhstan
(D) Iran
Ans. (C)
34)  Regression analysis is done to measure-
(A) Difference between variables
(B) Correlation between variables
(C) Association between variables
(D) Corresponding change in variables
Ans. (D)
35) The first study of ‘Family Tree’ examining hereditary aspect of criminal tendency was conducted in-
(A) England
(B) France
(C) Germany
(D) USA
Ans.  (D)
36) Graphical representation of manpower in an organization is called as-
(A) Replacement chart
(B) Placement chart
(C) Manpower inventory
(D) Organization structure
Ans. (D)
37) In which pictorial technique a set of pictures is shown to respondents for enquiring their description about their thinking for representation of pictures-?
(A) Rosenzweig test
(B) Thematic apperception test
(C) Rorschach test
(D) Holtzman inkblot test
Ans. (B)
38) The present problem is mainly in terms of past events and experiences in-
(A) Clinical diagnosis
(B) Etiological diagnosis
(C) Social diagnosis
(D) Dynamics diagnosis
Ans.(B)
39) Who among the followings is eligible for the appointment as the chairman of the National Human Rights Commission in India?
(A) Former chief justice of High court
(B) Sitting justice of high court
(C) Former chief of supreme court
(D) Former justice of supreme court
Ans. (C)
40) The idea that human have conflicts because of desires and energies that repressed into the unconscious is propounded by-
(A) Skinner
(B) Michel Milken
(C) Sigmund Freud
(D) Eric Berne
Ans. (C)
41) Who has postulated the concept that delinquency and crime are learnt n companionship group?
(A) Merton
(B) Sutherland
(C) Erickson
(D) Parsons
Ans. (B)
42) “Studying the influence of counseling services on the functioning of couples with marital disharmony” is an example of-
(A) Retrospective-prospective study design
(B) Retrospective study design
(C) Correlational studies
(D) Prospective study design
Ans. (D)
43) Employees Provident Fund and Miscellaneous Provision Act, 1952 does not cover-
(A) Injury compensation
(B) Pension
(C) Deposit-linked insurance
(D) Provident fund
Ans. (A)
44) According to Robbins, major function(s) of communication in a group is/are-
1. Control
2. Motivation
3. Emotional expression and information
Find the answer from code given below-
Code:
(A) 1 only
(B) 1 and 3 only
(C) 1 and 2 only
(D) 1, 2 and 3
Ans. (D)
45) 360 degree appraisal system is done by-
1. Supervisors and peers.
2. Peers and subordinates.
3. Supervisors, peers and subordinates.
4. Supervisors, peers, subordinates and clients.
Find the answer from the code given below-
Code:
(A) 1 only
(B) 1 and 2 only
(C) 1, 2 and 3 only
(D) 1, 2, 3 and 4
Ans. (D)
46) Bio-medical concept of health envisages health as-
1. Absence of malnutrition
2. Absence of medicine intake.
3. Absence of disease.
4. Absence of problems.
Find the answer from the code given below-
Codes:
(A) 1 only
(B) 3 only
(C) 1, 2 and 4 only
(D) 4 only
Ans. (B)
47) Which of the following is/are objectives of BetiBachao and BetiPadhao Programmes?
(A) Prevent gender biased sex selective elimination
(B) Ensure survival and protection of girl child
(C) Ensure education of girl child50
(D) Ensure proper nutrition of girl child.
Find the answer from the codes given below-
Codes:
(A) 1 and 4 only
(B) 1, 2 and 3 only
(C) 2 and 4 only
(D) 1, 2, 3 and 4
Ans. (B)
48) Assertion (A): Community engagement is not needed for higher educational institutions.
Reason (R): There is no accountability of higher educational institutions toward community.
In the context of two statements, which one of the following is correct?
Codes:
(A) Both (A) and (R) are correct
(B) Both (A) and (R) are not correct
(C) (A) is correct, but (R) is not correct
(D) (A) is not correct, but (R) is correct
Ans. (B)
49) Assertion (A): In India, a large percentage of women cannot take decision independently not even related to their own life.
Reason (R): In India, a large percentage of women do not have political power.
In the context of two statements which one of the following is correct?
Codes:
(A) Both (A) and (R) are correct and (R) is not the correct answer of (A)
(B) Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation of (A)
(C) Both (A) and (R) are false
(D) (A) is true, but (R) is false.
 Ans. (A)
50) Assertion (A): Worker’s participation n management results in industrial democracy.
Reason (R): Worker’s education programme does not encourage the participation of workers.
From the two statements, which one of the following is correct?
Codes:
(A) Both (A) and (R) are true
(B) Both (A) and (R) are false
(C) (A) is true and (R) is false explanation of (A)
(D) (A) is true and (R) is right explanation of (A)
Ans. (C)
51) Assertion (A): Fast growing up migration and mobility are causing social disorganization, juvenile delinquency and crime.
Reason (R): Migrants are all the time concerned with their survival and accept few  social responsibilities.
In the context of two statements, which one of the following is correct?
(A) (A) is correct and (R) is wrong
(B) (A) and (R) are correct
(C) (A) is  wrong and (R) is correct
(D) Both (A) and (R) are wrong
Ans. (A)
52) Assertion (A): After the demise of feudalism, those in poverty were seen as a direct threat to the Social order, so the government formed the poor law and created an organized system to provide care to them.
Reason (R): Rescue societies were initiated to provide support to resolve the problems of poverty, disease, prostitution, mental illness and other afflictions during 19th Century.
In the context of two statements, which one of the following is correct?
Codes:
(A) (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)
(B) (A) and (R) are true and (R) is not the correct explanation of (A)
(C) (A) is correct and (R) is not correct
(D) (A) is not correct and (R) is correct
Ans. (A)
53) Assertion (A): Early childhood emotions are intense with frequent emotional out bursts.
Reason (R): Emotions are associated with temper tantrums, intense fears or jealousies.
In the context of two statements, which one of the following is correct?
Codes:
(A) Both (A) and (R) are not correct
(B) Both (A) and (R) correct and (R) is the correct explanation of (A)
(C) Both (A) and (R) are correct and (R) is not the correct explanation of (A)
(D) (A) is correct, but (R) is not correct explanation of (A)
Ans. (B)
54) Identify the correct order of action in Disaster management Strategy-
(A) Alarming, Preparedness, Rescue, Relief, Rehabilitation
(B) Preparedness, Alarming, Rescue, Relief, Rehabilitation
(C) Preparedness, Rescue, Alarming, Relief, Rehabilitation
(D) Rescue, Preparedness, Alarming, Relief, Rehabilitation
Ans. (B)
55) Which one of the following pairs is not correctly matched?
(A) Person-in-situation -Hollis
(B) Problem solving -Hamilton
(C) In Sight Learning Theory -Kohler
(D) Trial and Error Learning Theory -Erich Fromm
Ans. (D)
56) Identify the correct chronological order according to their dates of celebration in a year-
(A) World Cancer Day,  World Environment Day, World Blood Donor Day, International Day of Elders
(B) World Environment Day, World Cancer Day, World Blood Donor Day, International Day of Elders
(C) World Blood Donors Day, World Cancer Day, World Environment Day, International Day of Elders
(D) International Day of Elders, World Cancer Day, World Environment Day and World Blood Donor Day
Ans. (A)
57) Chronologically arrange the years of enactment of labour legislation given below-
1. The Minimum Wages Act
2. The Payment of Wages Act
3. The Trade Unions Act
4. The Payment of Bonus Act
Codes:
(A) 2, 3, 1, 4
(B) 3, 2, 1, 4
(C) 1, 2, 3, 4
(D) 3, 1, 4, 2
Ans. (B)
58) Choose the correct sequence of the following Central Government Programmes based on the year of their lunch in the chronological order-
(A) Atal Pension Yojana
(B) PradhanMantriGraminAwassYojana
(C) Integrated Child Development Services
(D) Mahatma Gandhi National Rural Employment Guarantee Scheme
(E) Integrated Rural Development Programme
Codes:
(A) 5, 3, 2, 1, 4
(B) 3, 5, 2, 4, 1
(C) 2, 3, 5, 4, 1
(D) 2, 1, 3, 5, 4
Ans. (B)
59) Which among the following pairs is correctly matched?
(A) Born criminal -Merton
(B) Anomie - Sutherland
(C) Sadomasochism -Sigmund Feud
(D) Differential Association -Lombroso
Ans. (C)
60) Choose the correct sequence of the year of enactment of the following Social Legislation in the Chronological order-
1. Special Marriage Act
2. Female Infanticide Prevention Act
3. Widow Remarriage Act
4. Caste Disabilities Removal Act
5. Indian Slavery Act
Codes:
(A) 5, 4, 3, 2, 1
(B) 1, 2, 4, 5, 3
(C) 3, 5, 4, 2, 1
(D) 2, 5, 4, 3, 1
Ans. (A)
61) Choose the correct sequence of the Fundamental Rights as they appear in the Indian Constitution-
(A) Right to constitutional Remedies, Right to Freedom of Religion, Right to Freedom, Right to Equality
(B) Right to Equality, Right to Freedom , Right to Freedom of Religion, Right to Constitutional Remedies
(C) Right to Freedom of Religion, Right to Freedom, Right to Equality, Right to Constitutional Remedies
(D) Right to Freedom, Right to Equality, Right to Constitutional Remedies, Right to Freedom of Religion
Ans. (B)
62) Match the List-II with List-II and choose the correct answer from the codes given below-
List-I
(a) The Minimum Wages Act
(b) The Maternity Benefit Act
(c) The Plantation Labour Act
(d) The Trade Union Act
List-II
1. 1926
2. 1951
3. 1948
4. 1961
Codes:

(a)
(b)
(c)
(d)
(A)
2
4
1
3
(B)
3
4
2
1
(C)
1
3
4
2
(D)
4
3
2
1
Ans. (B)

63) Match the List-I and List-II and choose the correct answer from the code given-
List-I (Concepts)
(a) Descriptive Statistics
(b) Inferential  Statistics
(c) Skewness
(d) Kurtosis
List-II (Characteristic)
1. Process of generalization.
2. Development of certain indices from the raw data.
3. Pointing to the nature of distribution of items in middle of series.
4. Showing the manner in which items are clustered around the average.
Codes:

(a)
(b)
(c)
(d)
(A)
1
2
3
4
(B)
3
4
2
1
(C)
4
1
2
3
(D)
2
1
4
3
Ans. (D)
64) Which of the following pairs is wrongly matched?
(A) AIUTC – Communist Party of India-Marxist
(B) BMS- Bharatiya Janata Party
(C) INTUC- Indian National Congress
(D) UTUC- Revolutionary Socialist Party
Ans. (A)
65) Which one of the following pairs is not correctly matched in group formation in community?
(A) Before group formation- Planner
(B) At the time of group formation – Motivator
(C) Beginning stage of group – Observer
(D) Development stage of group- Facilator
Ans. (C)
66) Match the List-I and List-II and choose the correct answer from the code given-
List-I (Committee/Commissions)
(a) Royal Commission on Labour
(b) Labour Investigation Committee
(c) Second National Commission on Labour
(d) Second National Commission on Labour
List-II (Chairperson)
1. P.B. GajendraGadkar
2. J. H.  Whitely
3. RavindraVerma
4. D. V. Rage
Codes:

(a)
(b)
(c)
(d)
(A)
2
4
1
3
(B)
4
2
3
1
(C)
2
3
1
4
(D)
3
1
4
2
Ans. (A)
67) Match the List-I and List-II and choose the correct answer from the code given-
List-I
(a) Power
(b) Authority
(c) Influence
(d) Coerse
List-II
1. Ability to alter others in general ways
2. Ability to force others
3. Ability to do something
4. Right to manipulate or change others
Codes:

(a)
(b)
(c)
(d)
(A)
1
3
2
4
(B)
3
1
2
4
(C)
3
4
1
2
(D)
2
1
3
4
Ans. (C)
68) Match the following-
List-I
(a) The Children (Pledging of Labour) Act
(b) International Covenant on Economic, Social and Cultural Rights
(c) The Displaced Persons (Compensation and Rehabilitation) Act
(d) National Charter for Children
List-II
1. 1933
2. 1966
3. 1954
4. 2003
Codes:

(a)
(b)
(c)
(d)
(A)
1
2
3
4
(B)
2
3
1
4
(C)
4
3
2
1
(D)
3
2
4
1
Ans. (A)
69) Match the List-I and List-II and choose the correct answer from the code given-
List-I (Concepts)
(a) Self-awareness
(b) Self-esteem
(c) Self-respect
(d) Self-confidence
List-II (Meaning)
1. Evaluation of self-based on reflection or social comparison
2. A self-belief to evaluate behaviors and actions categorized
3. Internally consistent feelings about self-beliefs
4. Degree of consciousness about thinking, feelings and actions
 Codes:

(a)
(b)
(c)
(d)
(A)
1
2
3
4
(B)
4
1
2
3
(C)
4
2
3
1
(D)
2
4
1
3
Ans.(B)
70) Which among the following pairs is wrongly matched?
(A) Pulse Polio Immunization Programme
(B) National Rural Health Mission
(C) National AIDS Control Programme
(D) Expanded Programme of Immunization
Ans. (D)
Instructions- (Q. 71-75) Read the passage below and answer the questions that follow based on your understanding of the passage.
The quest for distinct higher living style has led to blind competition which is fuelled by rising consumerism and aspiration. A good number of families are becoming prey to market forces resulting in over spending and indebtedness leading to an excess of family expenditure over income. Consequently, two questions are left- either put in extra hours to cover of the deficit or to learn an apply shortcuts to be in competition. The price rise, allurement for new product, inflation in the market pushes people into vicious circle of financial crisis and family relations becomes the first causality, further, peoples affecting relations within family. The media has become a tool for changing opinion and advancing market agenda up to an extent that it peeps into the personal space of the family, affecting even sexual relationship between couples. Our society is facing the bigger question of how to save our families from degradation, disintegration and subsequent demise. Recognizing the fact that the change has its own spirit, pace and direction, there is an urgent need to explore ways and means to protect families. Since there are multiple, complex and integrated factors responsible for the present situations. His answers should also be different at different levels. At the government level it should be kept in mind that all policies ultimately affect families.
Therefore, all policies should be examined with this perspective also. Since there is no single easy definition of families’ policies must accommodate all possible types. Secondly, there is need to initiate and strengthen institutional capabilities where all kinds of agencies including schools, religious organisation and entire civil society sectors to involved. In nut shell, we should have family sensitive policies. Law has emerged as a more viable instrument to prevent marital conflict and families having quite successful so far. Both marriage laws and family laws are performing well but their implementation till has scope for improvement

71) The new ways and means to protect families should be in consonance with-
(A) The change in the society
(B) The capacity of people
(C) Power of govt.
(D) The service delivered by civil society group
Ans. (A)
72) The relations with in a family are largely affected by-
(A) Smaller size of the family
(B) Sexual relationship between couples
(C) Rising individualism among family members
(D) Weaker implementation of govt. policies
Ans. (C)
73) Which institution is affecting the families most in the present time?
(A) School and govt.
(B) Religious organizations
(C) Media
(D) Civil society group
Ans. (C)
74) The families can be safe from disintegration through-
(A) Reducing speed of change
(B) Moulding direction of change
(C) Preventing institutional crisis
(D) Building family sensitive policies
Ans. (D)
75) The families are trapped in the vicious circle of financial crisis due to –
(A) Rising consumerism
(B) Rising aspirations
(C) Rising consumerism and aspirations
(D) Quest for life styles
Ans. (D)

Comments

Thank You

Archive

Contact Form

Send