UGC NET Social Work Solved Questions Paper December 2018

1) Who among the following has made division of social casework into Direct and Indirect/
(A) Hollis
(B) William Reid
(C) Gordon Hamilton
(D) Annette Garrett
Ans. (A)
2) “Self-based evaluation on reflection or social comparision”is?
(A) Self-help
(B) Self –confidence
(C) Self-esteem
(D) Self-awareness
Ans. (C)
3) Role recording is the refined version of –
(A) Summary recording
(B) Narrative recording
(C) Process recording
(D) Abstract
Ans. (C)
4) Who among the following is related to ‘culture of poverty’?
(A) Mclver
(B) Sorokin
(C) Lewis
(D) Cooley
Ans. (C)
5) Who said that “dreams are the guardian of sleep”?
(A) Freud
(B) Jung
(C) Adler
(D) Janet
Ans. (A)
6) Perfect negative correlation is always-
(A) -1
(B) 0
(C) +1
(D) -1 to 0
Ans. (A)
7) Which of the following Articles of the Indian Constitution deals with “equality of opportunity in matters of public employment”?
(A) Article 14
(B) Article 15
(C) Article 16
(D) Article 18
Ans. (C)
8) Who said that the “wealth increases in the same propertion as poverty”?
(A) Karl Marx
(B) Friedrich Engels
(C) Maz Weber
(D) Hegel
Ans. (A)
9) The concept of ‘ vicious circle of poverty’ is associated with-
(A) Kindleberger
(B) Schumeter
(C) Ragnar Frisch
(D) Gunnar Myrdal
Ans. (D)
10) ‘ Apna khet, Apna makan’ ( i.e. own field, own work) is a new scheme under MNREGA and it was first initiated in the State of-
(A) Punjab
(B) Gujurat
(C) Rajasthan
(D) Madhya Pradesh
Ans. (C)
11) Judicial separation for a conflicting Indian couple is granted for a maximum period of-
(A) 7 years
(B) 3 years
(C) 2 years
(D) 5 years
Ans. (C)
12) Borstal Schools are meant for the refoemation of –
(A) Juvenile deliquents
(B) Women offenders
(C) Convicts
(D) While Collar Criminals
Ans. (A)
13) Who has given the formula for calculating rank correlation?
(A) Spearman
(B) Pearson
(C) Yules
(D) Garrett
Ans. (A)
14) The term ‘reference group’ was first conceptualized by-
(A) Hyman
(B) Merton
(C) M.N . Srinivas
(D) C.H. Cooley
Ans. (A)
15) Who has given by the ‘functional theory’ of Social Stratification?
(A) T.B. Bottomore
(B) K.Davis
(C) W.E. Moore
(D) Karl Marx
Ans. (C)
16) Range is a measure of –
(A) Central tendency
(B) Dispersion
(C) Association
(D) Correlation
Ans. (B)
17) Which one of the following factors is the least relevant explanation for declining sex-ratio in India?
(A) Migration of male to urban areas
(B) Female foeticide
(C) Lower nutritional status of girl children
(D) High maternal morality
Ans. (A)
18) Who is of the view that “ social unrest is rooted in capitalist path of development”?
(A) A.R. Desai
(B) G.S. Ghurye
(C) D.P. Mukerji
(D) Surajit Sinha
Ans. (A)
19) What is true of psychological ‘drives’?
1. Internal states
2. Aroused by tension
3. Underlying need
4. Guided by external stimuli
Choose the correct answer from the codes given below-
Codes:
(A) 1, 2 and 4
(B) 1, 2 and 3
(C) 2, 3 and 4
(D) 1, 2, 3 and 4
Ans. (B)

20) In an exclusive series-
(A) The lowe limit is excluded
(B) The upper limit is excluded
(C) Both the limits are excluded
(D) Both the class limits are considered
Ans. (B)
21) “Showing the manner in which items are clustered around average” is-
(A) Descriptive Statistics
(B) Inferential Statistics
(C) Skewness
(D) Kurtosis
Ans. (C)
22) Which of the following statements is correct about lay-off?
(A) Lay-off is a temporary discharge of workmen
(B) Lay-off is an abolition of contract of services
(C) Lay-off is a temporary suspension of services contract
(D) Lay-off is the termination of emplowyee
Ans. (C)
23) Which of the following is not a principle of social action?
(A) The principle of credibility building
(B) The principle of dramatisation
(C) The priciple of dual approach
(D) The principle of continuous individualisation
Ans. (D)
24) “Poverty anywhere is a threat to prosperity everywhere”. The statement appears in-
(A) The Constitution of ILO
(B) The United Nations Charter
(C) The European Social Charter
(D) The 1924 Constitution of the erstwhile Soviet Union
Ans. (A)
25) “Determination of degree to which programme objective are being attained” is –
(A) Programme planning
(B) Programme effort
(C) Programme effectiveness
(D) Programme efficiency
Ans. (C)
26) “Number in category divided by the total number of cases” is-
(A) Propertion
(B) Percentage
(C) Range
(D) Ratio
Ans. (A)
27) In social case work practice, the ability on the part of the case worker to perceive the individual client as a unique perosn beyond comparision is the Principle of –
(A) Acceptance
(B) Individualisation
(C) Non-Judgemental attitude
(D) Confidentiality
Ans. (B)
28) Urban oriented development programmes generated urban centered employment which resulted into-
(A) Rural to rural migration
(B) Urban to rural migration
(C) Rural to urban migration
(D) Urban to urban migration
Ans. (C)
29) According to Rogers, anxiety and defensive behaviour result due to –
(A) Inadequate childhood training
(B) Incongruence between the organism and the self
(C) Faulty learning
(D) Inadequate experiences
Ans. (D)
30) ‘Jan Shikshan Sansthan (JSS)’ is a programme initiated by the-
(A) Ministry of Social Justice and Empowerment
(B) Ministry of Information and Broadcasting
(C) Ministry of Human Resource Development
(D) Ministry of Agriculture
Ans. (C)
31) A man reflecting his anger from his boss to his child, is an example of –
(A) Projection
(B) Reaction formation
(C) Displacement
(D) Regression
Ans. (C)
32) According to Freudian understanding, thoughts or motives that a person is currently aware of or is remembering is called as-
(A) Conscious
(B) Memory
(C) Sub-conscious
(D) Fixation
Ans. (A)
33) When the members of a group start to resolve the issues that are creating the conflict and begin to develop their social agreements, then the group is in-
(A) Forming Stage
(B) Norming Stage
(C) Storming Stage
(D) Performing Stage
Ans. (B)
34) Which of the following is not sub-model of social action given by Britto/
(A) Legislative action model
(B) Sanciton model
(C) Direct phyusical model
(D) Social goal model
Ans. (D)
35) When was the first Naitonal AIDS Control Programme (NACP) launched?
(A) 1992
(B) 1999
(C) 2007
(D) 2012
Ans. (A)
36) Human trafficking is a form of –
(A) Hate crime
(B) Organised crime
(C) Violent crime
(D) Property crime
Ans. (B)
37) The __ has submitted a report on “the execution of death sentence in India”?
(A) Police Commission
(B) Law Commision
(C) Human Rights Commission
(D) Ministry of Home Affairs
Ans. (B)
38) Who among the following British Governer Generals was associted with the abolition of Sati in India?
(A) Lord William Bentrick
(B) Lord Ripon
(C) Lord Jogn Shore
(D) Lord Wellesley
Ans. (A)
39) ‘Biological inherited pattern of individuals ‘ is –
(A) Anomie
(B) Instinct
(C) Freak
(D) Alienation
Ans. (B)
40) Which sociological theory is James Coleman related to ?
(A) Conflict Theory
(B) Field Theory
(C) Rational choice Theory
(D) Exchange Theory
Ans. (C)
41) Which of the following was a peasant movement?
(A) Chipko Movement
(B) Arya Samaj Movement
(C) Birsa Movement
(D) Telengana Movement
Ans. (D)
42) Which of the following is not the principle of the life-span developmental approach given by Baltes?
(A) Development is lifelong
(B) Development involves both gain and loss
(C) Development involves changing allocation of resouces
(D) Development cannot be modified
Ans. (D)
43) As per the provisions of Poor Law 1601, which one of the following places was not mentioned in the law for keeping poor?
(A) Work Houses
(B) Alms Houses
(C) Settlement Homes
(D) House of Correction
Ans. (C)
44) ‘Change or stability in mental activities such as learning, attention, memory, language, thinking, reasoninga and creativity’ is-
(A) Physical development
(B) Psychosocial development
(C) Cognitive development
(D) Social construction
Ans. (C)
45) which one of the following is a characteristic of institution?
(A) No definite objective
(B) Collective and group activities
(C) Instability
(D) No symbol
Ans. (B)
46) The basis of Durkheim’s theory of deviance is-
(A) Ritualism
(B) Conformity
(C) Anomie
(D) Retreatism
Ans. (C)
47) “Degree fo consciousness about thinking, feelings and actions” is-
(A) Self- awareness
(B) Self-esteem
(C) Self-respect
(D) Self-confidence
Ans. (A)
48) Which among the follwing aspects are true is case of community organisation?
1. Democratic procedures
2. Voluntary co-operation
3. Self-help
4. Development of leadership
5. Educational aspects
Choose the correct answer from the code given below-
(A) 1, 2, 3
(B) 1, 3, 4, 5
(C) 1, 2, 3, 4, 5
(D) 1, 3, 4
Ans. (C)
49) Which among the following statements are true about ‘Ego’?
1. It mediates between instincts and the environment.
2. It controls consiousness and exercises cencersorship.
3. It act as a judicial brach of personality.
4. It is rules by the reality principle.
Choose the correct ansswer from the codes given below-
Code:
(A) 1, 3, 4
(B) 2, 3
(C) 2, 3, 4
(D) 1, 2, 3, 4
Ans. (A)
50) In ‘2030 Agenda for Sustainable Development’ adopted at the United Nations Sustainable Development Summit is a plan of action for –
1. People
2. Planet
3. Progress
4. Prosperity
Choose the correct answer from the code given below-
Codes-
(A) 1, 2
(B) 2, 3
(C) 1, 2, 3
(D) 1, 2, 4
Ans. (D)
51) Which among the following case work assumptions are correct?
1. Individual and society are interdependent and complementary
2. Various operative factors influence human behaviour and attitude
3. Problem are psychological as well as interpersonal in nature.
4. Social case work enables an individual to solve problems and to channelise energies and capabilities in a positive way.
5. Social case work provides equal rights to everyone and reaches out to every needy and trobuled peroson.
Choose the correct answer from the code given below-
(A) 1, 2, 3
(B) 1, 3, 4, 5
(C) 1, 2, 3, 4, 5
(D) 3, 4, 5
Ans. (C)
52) Choose the correct answer about ‘Human Relations Approch’ to workplace behavior from the code given below-
1. ‘It is against those approaches which gives individualistic and over-rational emphasis to explain workers’ behavior in your material terms
2. It emphasizes the importance of informal group in industry.
3. It has set the beginning of model of the factory as a social system and the worker as a social man.
4. It considers the industrial man as a rational and economic man.
Codes:
(A) 1 and 2
(B) 1, 3 and 4
(C) 1 and 4
(D) 1, 2 and 3
Ans. (C)
53) Which of the following are People’s Movements?
1. Save Silent Valley Movement
2. Narmada BachaoAndolan
3. Honour for Women National Campaign
4. Nirbhaya Movement
Choose the correct answer from the codes given below-
(A) 1, 2, 3 and 4
(B) 1 and 2
(C) 1, 2 and 4
(D) 2 and 4
Ans. (A)
54) Which of the following duties have been prescribed for the citizens of India under the Indian Constitution?
1. To develop scientific temper
2. To preserve the rich heritage of India
3. To minimize inequalities in income
4. To defend the country
Choose the correct answer from the code given below-
(A) 1, 2, 3 and 4
(B) 1, 2 and 4
(C) 1, 2 and 3
(D) 1 and 2
Ans. (B)
55) Which of the following is/are the skill(s) of social group work given by H.B. Trecker?
1. Skill in using reality of the present
2. Skill in establishing professional relationship
3. Skill in analyzing group situations
4. Skill in participation with groups
Choose the correct answer from the code given below-
(A) 1, 3 and 4
(B) 1 and 2
(C) 1, 2, 3 and 4
(D) 2, 3 and 4
Ans. (D)
56) The following are related to Zero FIR-
1. FIR to be filed within the jurisdiction where cognizable offence happened
2. Section 154 CrPC
3. No jurisdiction for filling FIR
4. Section 154 IPC
Choose the correct answer from the code given below-
Codes:
(A) 1, 2, 3 and 4
(B) 1 and 3
(C) 1, 2 and 4
(D) 2 and 3
Ans. (D)
57) UN endorsed women’s empowerment principles include-
1. Promoting empowerment through thrift and credit
2. Ensuring the health, safety and wellbeing of all women and men workers
3. Promoting equality through community initiatives and advocacy
4. Establishing high-level corporate leadership for gender equality.
Choose the correct answer from the code given below-
(A) 1, 2 and 4
(B) 2, 3 and 4
(C) 1, 2 and 3
(D) 1, 3 and 4
Ans. (B)
58) The profession of social work is a helping activity based on-
1. Humanitarian philosophies
2. Scientific knowledge
3. Technical skills
4. Providing aggressive leadership
Choose the correct answer from the code given below-
(A) 1, 2 and 3
(B) 1 and 2
(C) 1, 3 and 4
(D) 1, 2, 3 and 4
Ans. (A)

Directions- (Q. 59-63) Read the passage below and answer the question that follow based on your understanding of the passage-

Intolerance is prevalent in our society now-a-days; there is a prodigious resource of intolerance among different individuals and issues that concern them. People seem to have become so intolerant that they seem to be looking for loopholes in the system so that they can target the desired sector of society, just to fuel their own narrow perspectives.
Recently, there have been many cases which show the bigotry of Indians towards minor issues which tend to become omnipresent and reach dire consequences in no time. Our society has become a playground for intolerant where anyone who dislikes anything makes a great hue and cry about it. Gaining public support is not difficult as there is always a large part of the populace that thinks alike. Small issues are popped and massive protests are carried out with no reason and one always gets a needle in haystack to start the fire.
The problem is not irrevocable; everyone needs to know their own limitations and should avoid crossing them. The media should know when not to cross the line, which articles need to be published and which not. In America, no newspaper for instance would print the so called ‘n’ word referring to Black Americans- not because the government disallows it but because the editors are conscious of what is the socially acceptable thing to do. Indian editors are capable of the same judgments. Leaving governments to decide what is reasonable and responsible substitutes the judgment of the authorities for the judgment of the media, and so jeopardizes press freedom. Societies have self-correcting mechanisms and whenever media goes too far it rapidly discovers the limits for itself.
Every time we bow to intolerance, we are betraying our tradition of being tolerant and we are letting ourselves down as a civilization. It is time to wake up from the slumber and do something to prevent intolerance, prejudices and fanaticism of the Indian society.


59) Why is/are society/individuals becoming intolerant?
(A) Media reports are not fair
(B) People are serving their vested interests
(C) People are looking into the loopholes in the system to target the desired sector to fuel their own narrow perspectives.
(D) People are guided by their emotions
Ans. (C)
60) How have minor issues become omnipresent?
(A) Destructive issues gather greater attention
(B) Like-minded populace get together and minor issues are popped up resulting in massive protests
(C) Social media is active
(D) People take special interest to maximize the support through advertisement
Ans. (B)
61) Is the problem of intolerance irrevocable?
(A) No, it will always be there in all societies
(B) Yes, everyone should know their own limitations and avoid crossing them
(C) It depends on the nature of the society
(D) It is difficult to stop in heterogeneous societies
Ans. (B)
62) Who should control society in terms of intolerance?
(A) Media plays an important role
(B) Government takes an initiative
(C) Political leaders can do this job
(D) It is a self-correcting mechanism in the society which helps in controlling
Ans. (D)
63) What needs to be done to prevent intolerance?
(A) Every time we bow to intolerance we are letting ourselves down as a civilization
(B) Strict laws need to be administered
(C) Administrative measures needs to be taken
(D) Ethics and morality play an important role
Ans. (A)
64) Assertion (A): Median is used as a measure of scale value in the method of equal appearing intervals.
Reason (R): In normal distribution, mean, median and mode are identical.
In the context of these two statements, which one of the following is correct?
Codes:
(A) Both (A) and (R) are false
(B) Both (A) and (R) are true
(C) (A) is true but (R) is false
(D) (A) is false, but (R) is true
Ans. (B)
65) Assertion (A): In a contemporary society, role conflict is very common.
Reason (R): Role conflict is not common in traditional societies where each person plays a limited number of roles.
In the context of these two statements, which one of the following is correct?
Codes:
(A) (A) is true but (R) is false
(B) Both (A) and (R) are false
(C) (A) is false, but (R) is true
(D) Both (A) and (R) are true
Ans. (D)
66) Assertion (A): Adolescents undergo physical and psychological changes.
Reason (R): The phase of adolescence is full of stress and turbulence.
In the context of these two statements, which one of the following is correct?
Codes:
(A) (A) is true but (R) is false
(B) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)
(C) Both (A) and (R) are true and (R) is not the correct explanation of (A)
(D) Both (A) and (R) are true
Ans. (B)
67) Assertion (A): Poverty takes its toll on individuals, families and communities.
Reason (R): Poor often feel helpless against natural, social, economic and political forces.
In the context of these two statements, which one of the following is correct?
Codes:
(A) (A) is true but (R) is false
(B) (A) is false, but (R) is true
(C) Both (A) and (R) are true and (R) is not the correct explanation of (A)
(D) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)
Ans. (D)
68) Assertion (A): Women and child development policy is called ‘Protective discrimination’.
Reason (R): This is beneficial only for women.
In the context of these two statements, which one of the following is correct?
Codes:
(A) (A) is true but (R) is false
(B) Both (A) and (R) are false
(C) (A) is false, but (R) is true
(D) Both (A) and (R) are true
Ans. (B)
69) Assertion (A): The changes instituted by Western societies had an elitist bias.
Reason (R): Change initiated by the elite is not widely accepted at grass root level.
In the context of these two statements, which one of the following is correct?
Codes:
(A) (A) is true but (R) is false
(B) (A) is false, but (R) is true
(C) Both (A) and (R) are true
(D) Both (A) and (R) are false
Ans. (C)
70) Assertion (A): The importance of empowerment as process and outcome in social work practice is expanding exponentially.
Reason (R): Empowerment is the innate element of a social work philosophy.
In the context of these two statements, which one of the following is correct?
Codes:
(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)
(B) Both (A) and (R) are true and (R) is not the correct explanation of (A)
(C) (A) is true but (R) is false
(D) (A) is false, but (R) is true
Ans. (A)
71) Assertion (A): In social work practice, the strength perspective has emerged as an alternative to the more common pathology oriented approach in helping clients.
Reason (R): Instead of focusing on client’s problems and deficits the strengths perspective centers on client’s abilities, talents and resources
In the context of these two statements, which one of the following is correct?
Codes:
(A) Both (A) and (R) are true and (R) is not the correct explanation of (A)
(B) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)
(C) (A) is true but (R) is false
(D) (A) is false, but (R) is true
V (B)
72) Assertion (A): The behavior of the individual cannot be understood without reference to the system to which he/she belongs.
Reason (R): Social systems shape the response pattern of human beings.
In the context of these two statements, which one of the following is correct?
Codes:
(A) (A) is true but (R) is false
(B) (A) is false, but (R) is true
(C) Both (A) and (R) are true and (R) is not the correct explanation of (A)
(D) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)
Ans. (D)
73) Assertion (A): Conflict theory explains how power structures and disparities affect people’s lives.
Reason (R): Knowledge of power structure and disparities are essential for social work practice.
In the context of these two statements, which one of the following is correct?
Codes:
(A) (A) is true but (R) is false
(B) (A) is false, but (R) is true
(C) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)
(D) Both (A) and (R) are true and (R) is not the correct explanation of (A)
Ans. (C)
74) Assertion (A): Social dysfunctions adversely affect social functioning.
Reason (R): Interaction between different systems invites dysfunctions also.
 In the context of these two statements, which one of the following is correct?
Codes:
(A) Both (A) and (R) are false
(B) Both (A) and (R) are true
(C) (A) is true, but (R) is false
(D) (A) is false, but (R) is true
Ans. (B)
75) Assertion (A): Mass problems need mass solutions.
Reason (R): The professional social worker needs to mobilize and organize people for solving mass problems.
In the context of these two statements, which one of the following is correct?
Codes:
(A) Both (A) and (R) are false
(B) (A) is true, but (R) is false
(C) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)
(D) Both (A) and (R) are true and (R) is not the correct explanation of (A)
Ans. (C)
76) Assertion (A): Welfare is a total concept.
Reason (R): It is a desirable state of existence involving physical, mental, moral and emotional well-being.
In the context of these two statements, which one of the following is correct?
Codes:
(A) (A) is true, but (R) is false
(B) (A) is false, but (R) is true
(C) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)
(D) Both (A) and (R) are true and (R) is not the correct explanation of (A)
Ans. (C)
77) Arrange the stages of Psychoanalytic therapy in sequential order-
1. Initial stage
2. Consolidation stage
3. Transference stage
4. Resolution stage
Choose the correct answer from the code given below-
(A) 1, 3, 2 ,4
(B) 1, 2, 3, 4
(C) 1, 2, 4, 3
(D) 1, 4, 3, 2
Ans. (A)
78) Identify the correct sequence in stages of Development given by Erickson-
(A) Oral stage, Genital Stage, Anal Stage, Latency Stage, Adolescence Stage
(B) Oral Stage, Anal Stage, Latency Stage, Genital Stage, Adolescence Stage
(C) Oral Stage, Anal Stage, Genital Stage, Latency Stage, Adolescence Stage
(D) Oral Stage, Anal Stage, Adolescence Stage, Genital Stage, Latency Stage
Ans. (mark awarded to all students)
79) Arrange the following steps of Community Organisation Process given by Lindeman-
(A) Consciousness of need, spreading the consciousness of need, Projection of consciousness of need, Emotional impulse to meet the need quickly.
(B) Consciousness of need, Projection of consciousness of need, Spreading the consciousness of need, Emotional impulse to meet the need quickly
(C) Consciousness of need, Spreading the consciousness of need, Emotional impulse to meet the need quickly, Projection of consciousness of need
(D) Consciousness of need, Emotional impulse to meet the need quickly, Spreading the consciousness of need, Projection of consciousness of need.
Ans. (A)
80) Arrange the logical sequence, the various stages in Programme Management-
1. Monitoring and evaluation
2. Project formulation
3. Identification of felt needs
4. Recording
Choose the correct answer from the code given below-
(A) 1, 2, 4, 3
(B) 3, 2, 1, 4
(C) 4, 2, 3, 1
(D) 4, 2, 3, 1
Ans. (B)
81) Identify the correct sequence regarding stages of group development given by Northern and Kurland-
(A) Inclusion- Orientation, Mutuality and Goal achievement, Uncertainty- Exploration, Separation- Termination
(B) Inclusion- Orientation, Uncertainty- Exploration, Mutuality and Goal achievement, Separation-Termination
(C) Uncertainty- Exploration, Inclusion-Orientation, Mutuality and Goal achievement, Separation-Termination
(D) Mutuality- Exploration, Inclusion- Orientation, Uncertainty- Exploration, Separation-Termination
Ans. (B)
82) Arrange the following protective labour legislations in chronological order-
1. Workmen’s Compensation Act
2. The Payment of Wages Act
3. The Minimum Wages Act
4. The Child Labour (Prohibition and Regulation) Act
Choose the correct answer from the codes given below-
Codes:
(A) 1, 2, 3, 4
(B) 2, 1, 4, 3
(C) 3, 4, 1, 2
(D) 4, 3, 2, 1
Ans. (A)
83) Identify the correct sequence in stages of development given by Freud-
(A) Oral, Phallic, Anal, Latency, Genital
(B) Oral, Latency, Phallic, Anal, Genital
(C) Oral, Genital, Phallic, Latency, Anal
(D) Oral, Anal, Phallic, Latency, Genital
Ans. (D)
84) Match the List-I with List-II and choose the correct answer from the code given below-
List-I
(a) Oral History
(b) Survey
(c) Sampling
(d) Case study
List-II
1. Quantitative Data
2. People’s Knowledge
3. In-depth study of a unit
4. Representative of a whole
Codes:

(a)
(b)
(c)
(d)
(A)
1
2
3
4
(B)
2
1
4
3
(C)
3
4
1
2
(D)
4
3
2
1
Ans. (B)

85) Match the List-I with List-II and choose the correct answer from the code given below-
List-I (Thinker)
(a) Lydia Rapoport
(b) Neil Bateman
(c) Peter Marsh
(d) Lena Dominelli
List-II (Social Work Practice)
1. Feminist Social Work Practice
2. Crisis Intervention Practice
3. Task-Centered Social Work Practice
4. Welfare Rights Practice
Codes:

(a)
(b)
(c)
(d)
(A)
2
4
3
1
(B)
1
2
3
4
(C)
4
3
2
1
(D)
1
3
4
2
Ans. (A)
86) Match the List-I with List-II and choose the correct answer from the code given below-
List-I (Author)
(a) Sorokin
(b) Dahrendorf
(c) Spencer
(d) Durkheim
List-II (Change perspective)
1. Structural-Functional
2. Cyclical
3. Dialectical
4. evolutionary
Codes:

(a)
(b)
(c)
(d)
(A)
2
3
4
1
(B)
1
3
2
4
(C)
2
4
1
3
(D)
3
1
2
4
Ans. (A)
87) Match the List-I with List-II and choose the correct answer from the code given below-
List-I
(a) Exploratory
(b) Experimental
(c) Descriptive
(d) Diagnostic
List-II
1. Why it is?
2. What is it?
3. How to treat it?
4. How is it?
Codes:

(a)
(b)
(c)
(d)
(A)
4
3
2
1
(B)
1
4
3
2
(C)
2
1
4
3
(D)
1
2
3
4
Ans. (C)
88) Match the List-I with List-II and choose the correct answer from the code given below-
List-I
(a) Monogamy
(b) Polyandry
(c) Fraternal polyandry
(d) Sororal polygyny
List-II
1. Husband marrying sister of his wife
2. Wife marrying brother of her husband
3. One husband one wife
4. One wife and more than one husband
Code:

(a)
(b)
(c)
(d)
(A)
3
1
2
4
(B)
1
3
4
2
(C)
3
4
2
1
(D)
4
3
2
1
Ans. (C)
89) Match the List-I with List-II and choose the correct answer from the code given below-
List-I (Stages of Life)
(a) Adolescence
(b) Young adulthood
(c) Middle age
(d) Later life
List-II (Characteristic)
1. Identity vs Role confusion
2. Intimacy vs Isolation
3. Generativityvs Stagnation
4. Integrity vs Despair
Codes:

(a)
(b)
(c)
(d)
(A)
4
3
2
1
(B)
3
2
1
4
(C)
1
2
3
4
(D)
2
4
1
3
Ans. (C)
90) Match the List-I with List-II and choose the correct answer from the code given below-
List-I (Theory)
(a) Two factor theory
(b) Expectation theory
(c) Participation theory-X, Y
(d) Theory-Z
List-II (Exponent)
1. Herzberg
2. Vroom
3. McGregor
4. Urwick
Codes:

(a)
(b)
(c)
(d)
(A)
2
3
4
1
(B)
1
2
3
4
(C)
4
1
2
3
(D)
3
4
1
2
Ans. (B)
91) Match the List-I with List-II and choose the correct answer from the code given below-
List-I (Management Technique)
(a) MBO as a system of managerial leadership
(b) TOWS matrix of strategic planning
(c) Delphi Technique
(d) Brainstorming
List-II (Propounder)
1. Heinz Weihrich
2. Alex F. Osborn
3. George Odiorne
4. Olaf Helmer
Codes:

(a)
(b)
(c)
(d)
(A)
2
4
3
1
(B)
3
1
4
2
(C)
4
2
1
3
(D)
3
2
4
1
Ans. (B)
92) Match the List-I with List-II and choose the correct answer from the code given below-
List-I
(a) Empirical Research
(b) Objectivity
(c) Fact
(d) Subjectivity
List-II
1. Knowledge free from bias
2. Personal assertion
3. Field based data
4. Empirical evidence

Code:

(a)
(b)
(c)
(d)
(A)
1
3
2
4
(B)
3
1
4
2
(C)
2
3
4
1
(D)
4
1
2
3
Ans. (B)
93) Match the List-I with List-II and choose the correct answer from the code given below-
List-I (Exponent)
(a) Auguste Comte
(b) Herbert Spencer
(c) Karl Marx
(d) Veblen
List-II (Basis of social change)
1. Theological, metaphysical and positive stages of society.
2. Society which necessitated struggle for existence.
3. Deterministic or single factor theory of social change
4. Environment plays a far reaching role in bringing about social change.
Code:

(a)
(b)
(c)
(d)
(A)
1
2
3
4
(B)
2
1
4
3
(C)
3
4
2
1
(D)
4
3
1
2
Ans. (A)
94) Match the List-I with List-II and choose the correct answer from the code given below-
List-I (Concept)
(a) Categories of Kinship
(b) Life Chances
(c) Sanskritization
(d) Little and Great Traditions
List-II (Proponent)
1. Max Weber
2. Murdock
3. Robert Redifield
4. M.N. Srinivas
Codes:

(a)
(b)
(c)
(d)
(A)
1
2
3
4
(B)
2
1
4
3
(C)
3
4
2
1
(D)
4
3
2
1
Ans. (B)

95) Match the List-I with List-II and choose the correct answer from the code given below-
List- (Day)
(a) 2nd December
(b) 3rd December
(c) 5th December
(d) 9th December
List-II (Focus/Importance)
1. National Balika Divas
2. World Day on Economic and Social Development
3. World Disabled Day
4. International Day for the Abolition of Slavery
Codes:

(a)
(b)
(c)
(d)
(A)
4
3
2
1
(B)
3
2
1
4
(C)
2
1
4
3
(D)
1
4
3
2
Ans. (A)
Directions- (Q. 96-100) Read the passage given below and answer the questions that follow based on your understanding the passage.
Child sexual abuse includes rape and sexual harassment, and is a problem which has become a growing concern in India. It is a fact that millions of boys are sexually abused within and outside of their homes by relatives or by known persons. In India, children are expected to obey and respect other without questioning their action. The impact of child sexual abuse is worse in India than in any other country of the world.
Child sexual abuse is a mental or physical violence of a child with sexual intent, generally by a person which in the position of power and trust of a child. There are very few cases of child sexual abuse which are reported. Other victims do not even share their plight with their parents. The worst part is the feeling of silence and shame which characterize the cases of sexual abuse amongst children. The increasing menace of child sexual abuse is not limited to domestic spheres but extended to places which aim at protecting the interest of the child such as juvenile justice homes.
Many of the rape cases have taken place in juvenile justice homes that is special homes, observation homes, or shelter homes etc. The girls remain at high risk of assault and abuse even in the protection homes. There are many cases in which the perpetrators are staff members including caretakers, security guard etc. In most of the cases, the sexual assault continues for a longer period as victims are not ready to dissent and endure quietly in the absence of inspection.
Sexual abuse of a child veiled in secrecy. It is essential for parents and guardian of the child to get sensitized and understand the degree of the problem. It is also crucial for the parents to create a protecting environment for the child and to guide their children how to protect from themselves from sexual abuse.

96) Children are sexually abused most by the-
(A) Relatives/known persons
(B) Caretakers
(C) Strangers
(D) Security guard
Ans. (A)
97) Which one fo the following does not include a part of juvenile justice home?
(A) Observation home
(B) Shelter homes
(C) Special homes
(D) Remand homes
Ans. (D)
98) Child sexual abuse is –
(A) Not an act of silence or shame
(B) A mental or physical harassment of child
(C) Not a sexual harassment
(D) An act of psychological intent
Ans. (B)
99) in many cases child sexual assault continues for a longer period because-
(A) child victims are not ready dissent and endure
(B) sexual assault done mostly with the consent of children
(C) parents are not sensitized
(D) parent do not create a protective environment
Ans. (A)
100) what are the reason for many case not being reported?
(A) Child failed to share
(B) Trust of the children
(C) Children not ready to dissent
(D) Children is veiled in secrecy
Ans. (A)

Comments

Thank You