UGC NET Social Work Solved Questions Paper-2 July -2018

Note- This paper contains hundred (100) objective type questions of two (2) marks each. All questions are compulsory.
1) The concept of “felt needs” is related to :
(A) Social group work
(B) Social case work
(C) Social action
(D) Community organization
Ans. (D)
2) ‘Evaluation of self-based on reflection or social comparison’ is known as:
(A) Self-esteem
(B) Self-awareness
(C) Self-security
(D) Self-confidence
Ans. (A)
3) The process of mutual influence between worker and client is called:
(A) Relationship
(B) Understanding
(C) Reflexiveness
(D) Rapport
Ans. (C)
4) Which one of the following is a part of Human Development Index?
(A) More gross national product
(B) More industrialization
(C) Life expectancy
(D) Fighting against social exclusion
Ans. (C)
5) Which among the following is observed as International Day for Natural Disaster Reduction?
(A) 13thSeptember
(B) 13th October
(C) 13th November
(D) 13th December
Ans. (B)
6) Which one of the following is not a model of Social Group Work?
(A) Social group model
(B) Remedial model
(C) Functional model
(D) Reciprocal model
Ans. (C)
7) Which among the following is not a dimension of personality?
1. Conscientiousness
2. Extroversion/Introversion
3. Perception
4. Emotional stability
5. Discretion
Codes:
(A) 1 and 5 only
(B) 2 and 4 only
(C) 3 and 5 only
(D) 4 and 5 only
Ans. (C)
8) Developing of feelings/attitude opposite to the anxiety is :
(A) Reaction formation
(B) Isolation
(C) Avoidance
(D) Confession
Ans. (A)
9) If conflict between two groups is resolved in such a  way that aspiration of both the groups are met, this situation is called:
(A) Win-Lose situation
(B) Lose-Lose situation
(C) Win-Win situation
(D) Confession
Ans. (C)
10) The alternative formula for determining mode is :
(A) Mode= 2 Median – 3 Mean
(B) Mode= 2 Median + 3 Mean
(C) Mode= 3 Median – 2 Mean
(D) Mode= 3 Mean -2 Mean
Ans. (C)
11) Which one of the following is the type of dream mechanism?
(A) Sublimation
(B) Symbolization
(C) Rationalization
(D) Repression
Ans. (A)
12) A positive correlation is present when _
(A) Two variables move in opposite direction
(B) Two variables move in the same direction
(C) One variable goes up and one goes down
(D) Several variables move in multiple pattern
Ans. (B)
13) What rights are Human Rights?
(A) Rights which are provided by the Constitution of India
(B) Rights which are fundamental
(C) Right provided to all human beings by nature
(D) Rights desired by human beings
Ans. (C)
14) Schedules V and VI of the Indian Constitution are related to ;
(A) Decides state boundaries between the states
(B) Decides the powers and responsibilities of Panchayat Raj
(C) Protection of rights  of tribal
(D) Protections of minorities in the country
Ans. (C)
15) The principle of specific objective is a principle of __
(A) Social case work
(B) Social group work
(C) Community organization
(D) Social Welfare Administration
Ans. (B)
16) Which of the following is not a model in Urban Structure?
(A) Sector model
(B) Concentric Zone Model
(C) Social inclusive exclusive model
(D) Multiple nuclei model
Ans. (C)
17) Which of the following statements is incorrect with regard to social problems?
(A) All social problems are deviations from the ideal situation
(B) Social problems are caused by many factors which are social in origin
(C) Social problems don not affect all individuals of the society
(D) Social problems affect different individuals differently
Ans. (C)
18) ‘SansadAdarsh Gram Yojana’ (SAGY) was launched in commemoration of the birth anniversary of :
(A) Sri DindayalUpadhayaya
(B) Sri Jayaprakash Narayan
(C) Sri AtalBihari Vajpayee
(D) Mahatma Gandhi
Ans. (B)
19) __ propounds that childhood experiences influence the adult behavior.
(A) Person Centred Theory
(B) Behavioral Modification Theory
(C) Psychoanalytical Theory
(D) Existential Theory
Ans. (C)
20) What shall be the proportion of Women amongst the members appointed in the Advisory Committee formed under the Equal Remuneration Act, 1976?
(A) One fourth
(B) One half
(C) One third
(D) Full 100%
Ans. (B)
21) Under Juvenile Justice (Care and Protection of Children) Act, 2015, the State Child Protection Societies are constituted at__
1. District level
2. State level
3. National level
4. Tehsil level
Code:
(A) 1 and 2 only
(B) 2 and 3 only
(C) 3 and 4 only
(D) 1, 2 and 4 only
Ans. (A)
22) Point out the models in community organization:
1. Social action
2. Social Planning
3. Locality Development
4. Community Building
Code:
(A) 1, 2 and 3 only
(B) 1 and 2 only
(C) 1 and 4 only
(D) 1, 2, 3 and 4
Ans. (A)
23) Which among the following is/are not the salient feature of current Indian population?
1. Large size and fast growth
2. Second stage of demographic transition
3. Rapidly rising density
4. Sex ratio composition favorable to female
5. Bottom weak age structure
Codes:
(A) 1, 2 and 4 only
(B) 1 and 2 only
(C) 2 and 3 only
(D) 4 and 5 only
Ans. (D)
24) Mary Richmond in her book, “Social Diagnosis” described the three basic categories in the theory of social work practice. Choose the three from the code given:
1. Investigation or fact finding
2. Diagnosis
3. Treatment
4. Social justice
Codes:
(A) 1 and 2 only
(B) 1, 2 and 3 only
(C) 2, 3 and 4 only
(D) 1, 2, 3, and 4
 Ans. (B)
25) The five stages (Norming etc….) of group development was propounded by:
(A) Tuckman
(B) Peter Trucker
(C) H. B. Trecker
(D) G. Konopka
Ans. (A)
26) Which among the following statements is/are regarding t-test?
1. An independent sample t-test compares the means of two groups.
2. A paired sample t-test compares means from the same group at different times.
3. The t-score is a ratio between the difference among two groups and the association within the group.
4. One sample t-test tests the mean of a single group against a known mean.
Code:
(A) 1 and 2 only
(B) 3 and 4 only
(C) 1, 2 and 4 only
(D) 1, 2, 3 and 4 only
Ans. (C)
27) Which one of the following will NOT result following the introduction of a more decentralized system of management?
(A) Increased motivation amongst those empowered to take decisions
(B) Greater consistency in the decision made
(C) The development of skills amongst the junior members of the management team
(D) An increase in the speed at which essential decision are made
Ans. (B)
28) According to Zeltman and Duncun, which among the following is not a strategy of social action?
(A) Reductive strategy
(B) Persuasive strategy
(C) Facilitative strategy
(D) Bargaining strategy
Ans. (D)
29) Which one of the following act does define a ‘child’ as a person below age of 14?
(A) Child Labour (Prohibition and Regulation) Act
(B) Juvenile Justice (Care and Protection) Act
(C) Protection of Children from Sexual Offences Act
(D) Prohibition of Child Marriage Act
 Ans. (A)
30) Which among the following days of the calendar year of National importance are correctly matched?
Event Date of observance
1. Anti-Leprosy Day - 24th February
2. World Water Day- 22nd march
3. World Health Day- 7th March
4. World Earth Day- 22nd April
Codes:
(A) 1, 2 and 3 only
(B) 2, 3 and 4 only
(C) 1 and 3 only
(D) 2 and 4 only
Ans. (D)
31) “Criminal Law falls under….  A theory of justice that considers proportionate punishment morally acceptable response to crime.
(A) Corrective justice
(B) Distributive justice
(C) Procedural justice
(D) Retributive justice
Ans. (D)
32) The interview guide will be used during interview by:
(A) Interviewee
(B) Interviewer
(C) Different people
(D) Both interviewer and interviewee
Ans. (B)
33) How many disabilities are listed in the Rights of Persons with Disabilities Act, 2016?
(A) 7
(B) 14
(C) 21
(D) 28
Ans. (C)
34) The 2017 Global Hunger Index (GHI) Report ranked India ____ country out of 118 countries with a serious hunger situation
(A) 45th
(B) 58th
(C) 97th
(D) 100th
Ans. (D)
35) National Policy for Persons with Disability was adopted in India in the year_
(A) 2004
(B) 2006
(C) 2008
(D) 2010
Ans. (B)
36) National Mental Health Policy was adopted in the year:
(A) 2005
(B) 2010
(C) 2014
(D) 2017
Ans. (C)
37) According to 2011 census of India the total Schedule Caste and Schedule Tribe populatic is:
(A) 16.6% and 8.6% respectively
(B) 18.5% and 7.6% respectively
(C) 19.5% and 9.6% respectively
(D) 21% and 8% respectively
Ans. (A)
38) A manager delegate any of the following except:
(A) Authority
(B) Workload
(C) Responsibility
(D) Attendance at meetings to represent the department
Ans. (C)
39) The strongest evidence of causality comes from __ research method.
(A) Experimental
(B) Causal – comparative
(C) Correlation
(D) Ethnography
Ans. (A)
40) “The Weapons with which the bourgeoisie felled feudalism to the ground are now turned against the bourgeoisie itself” are the words:
(A) Engels
(B) Arnold J. Toyenbee
(C) Zorokin
(D) Karl Marx
Ans. (D)
41) What is meant by the term employee empowerment?
(A) A process of giving employees a greater autonomy and decision making powers
(B) A system that encourages workers to move more freely with in the workforce.
(C) The opportunity to share a company’s profits
(D) A formal system of leadership that relies greatly on control
Ans. (A)
42) Maslow, in his triangle of human needs showed that:
(A) Challenging new tasks is the basic human need
(B) Money always motivate workers
(C) ‘Safety’ and security is a low order human need
(D) Workers will not give their best unless they have good social events provided
Ans. (C)
43) Organized descriptions of an activity in a structured form is known as:
(A) Model
(B) Perspective
(C) Skill
(D) Method
Ans. (A)
44) Which one of the following is not the function of community council in community organisation?
(A) Fact finding
(B) Fund raising
(C) Promoting public undertaking
(D) Coordination of activities
Ans. (B)
45) Client worker relationship is essentially:
(A) Personal
(B) Purposive
(C) Social
(D) Sympathetic
Ans. (B)
46) Protection against social contingencies is:
(A) Social Welfare
(B) Social Service
(C) Social Welfare Service
(D) Social Security
Ans. (D)
47) “Cultural Differences” are emphasized in which year’s Human Development Report?
(A) Human Development Report- 2002
(B) Human Development Report- 2003
(C) Human Development Report- 2004
(D) Human Development Report- 2006
Ans. (C)
48) Which of the following approach makes a shift towards channelizing social services to needy people?
(A) Basic need approach
(B) Unified approach
(C) Equalitarian approach
(D) Holistic approach
Ans. (A)
49) The calculated value of Chi-Square is:
(A) Always positive
(B) Always negative
(C) Both positive and negative
(D) Neither positive nor negative
Ans. (A)
50) Aaron Beck is related to :
(A) Gestalt therapy
(B) Congnitive therapy
(C) Client-centered therapy
(D) Task-centered therapy
Ans. (B)
51) Which one of the following is not the basis of community?
(A) Common locality
(B) Community sentiment
(C) Common political ideology
(D) Common way of life
Ans. (C)
52)  A man refused to marry within his own village, this reflect as:
(A) Endogamy
(B) Exogamy
(C) Varna
(D) Gotra
Ans. (B)
53) Who is considered as the father of demography?
(A) Adams Smith
(B) T.R. Malthus
(C) David Hume
(D) AchielleGulliard
Ans. (B)
54) Median can be located by which of the following?
(A) Frequency Plygon
(B) Ogive curve
(C) Frequency Curve
(D) Histogram
Ans. (B)
55) Standard deviation is always calculated from:
1. Mean
2. Median
3. Mode
Codes:
(A) 1 and 2 only
(B) 1 and 3 only
(C) 1, 2 and 3 only
(D) 1 only
Ans. (D)
56) Avoiding anxiety is related to:
(A) Reaction formation
(B) Confession
(C) Consultation
(D) Isolation
Ans. (D)


Directions (Q. 57-61) Read the passage below and answer questions that follow based on your understanding of the passage.

Interpersonal skills are generally referred to as the social skills one requires to effectively communicate with others. This includes delegation, persuasion, and attentive listening, leadership, and reflection, verbal and non-verbal communication. Interpersonal skills as the word suggests are most often used in any given organisation to measure a person’s capability to correspond and convey information through social communication and interactions.
In a conflict situation good interpersonal skills play a pivotal role, as they can help to alleviate problem at hand. Interpersonal skills are developed with the interaction individuals have with family members, attending schools, socializing with peer groups etc. Good interpersonal skills can aid in reduction of stress, improving of social standing, augmenting intimacy, resolving arguments, increasing understanding and spreading of joy and good cheer all around. Some examples of interpersonal skills include communication skills i.e. both listening and speaking effectively. Assertive skills include expression of thoughts without violating other people’s rights.
A two way communication is of prime importance in development of good interpersonal skills. Listening skills forms a vital part in the basis of interpersonal skills. One needs to pay close attention and hear as to what the other person is saying. He can then only process the information being relayed, decipher it and formulate a cogent response. The next most important element is called negotiation. This type of skill is fundamental for business communication. It literally means that a person has the ability to discuss the matter at hand and then reach an agreement in a professional way.
Effective communication forms the basis of everything in life, be it business or personal relationships. It is seen that those who are lacking in interpersonal skills are more incompetent, and will never be able to make progress as a consequence. Interpersonal skills are like tangible assets that can help people build stronger relationships, rapports and credibility in any organisation. Furthermore they can help in the attainment of respectability and recognition amongst peers, and not only that good interpersonal skills can influence and motivate people to aspire for leadership positions. A person with good interpersonal skills would naturally have more charisma and therefore he would be able to earn more financial rewards as compared with someone who lacks such skills.

57) How interpersonal skills as social skills are used for effective functioning of an organisation?
(A) It facilitates to impose discipline
(B) It helps an organisation to effectively correspond and convey information through social communication and interactions.
(C) To develop a better understanding among people
(D) To expedite the work in the organisation.
Ans. (B)
58) What are the benefits of good interpersonal skills?
(A) It creates friendly atmosphere in an organisation
(B) It encourages the employees to perform their duties in a better way
(C) It helps in reduction of stress, improving social standing, augmenting intimacy, resolving arguments and increasing understanding in the organisation.
(D) It gives more profits to the organisation
Ans. (C)
59) How interpersonal skills are developed?
(A) It can be developed by having a lot of patience
(B) It is learnt through practice
(C) A typical personality is required to develop interpersonal skills
(D) Interpersonal skills are developed with the interaction individual have with family members, attending school, socializing with peer groups etc.
Ans. (D)
60) How listening skills does helps to develop interpersonal skills?
(A) One needs to pay close attention and hear as to what other person is saying. He can then only process the information, decipher it and formulate a cogent response.
(B) Listening skills are different from interpersonal skills
(C) One should not listen bad things for developing interpersonal skills
(D) Listening everything is a difficult exercise
Ans. (A)
61) Are interpersonal skills tangible assets for leadership roles and positions?
(A) No they have nothing to do with the leadership positions
(B) They help people to build stronger relationships, rapports and credibility in any organisation which helps people to get recognition and responsibility and aspire for positions and role
(C) Interpersonal skill development is a time consuming process
(D) Interpersonal skill development is not possible with everyone.
Ans. (A)
62) Assertion (A): Social Work is often divided into three categories : Macro, Meso and Micro which address the issues of larger communities, neighborhoods and individual respectively.
Reason (R): These three levels of social work practice seems to be watertight compartmets.
Codes:
(A) Both (A) and (R) are true
(B) Both (A) and(R) are false
(C) (A) is true and (R) is false
(D) (A) is false and (R) is true
Ans. (C)
63) Assertion (A): Social stratification means division of society into different strata which involves a hierarchy of social groups.
Reason (R): All societies are stratified either based on caste or class system.
Codes:
(A) (A) and (R) are correct
(B) (A) and (R) are wrong
(C) (A) is wrong and (R) is correct
(D) (A) is correct and (R) is wrong
Ans. (A)
64) Assertion (A): The department of Empowerment of Persons with Disabilities has the vision to build an inclusive society.
Reason (R): The Department acts as a nodal agency for matters pertaining to disability and person with disabilities.
Codes:
(A) (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation of (A)
(B) (A) and (R) are correct but (R) is not the correct explanation of (A)
(C) (A) is correct and (R) is wrong
(D) (A) is wrong and (R) is correct
Ans. (A)
65) Assertion (A): To solve social problems, one must know the causes.
Reason (R): The diagnostic process helps in organizing these factors into one whole, thereby making it more meaningful.
Codes:
(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
(B) Both (A) and (R) are true but (R) is not the correct explanation of (A)
(C) (A) is true and (R) is false
(D) (A) is false and (R) is true
Ans. (A)
66) Assertion (A): Decision making process must take cognizance of the policy statement.
Reason (R): Policy is the framework for taking decision.
Codes:
(A) Both (A) and (R) are not correct
(B) Both (A) and (R) are correct but (R) is the correct explanation of (A)
(C) Both (A) and (R) are correct but (R) is not the correct explanation of (A)
(D) (A) is correct but (R) is wrong
Ans. (C)
67) Assertion (A): The third generation Human Rights is collective rights such as rights to development and self-determination.
Reason (R): Community Development needs a human rights based framework if it is to be successful.
Codes:
(A) (A) and (R) correct and (R) is the correct explanation of (A)
(B) Both (A) and (R) are correct but (R) is not the correct explanation of (A)
(C) (A) is correct but (R) is wrong
(D) (A) is wrong and (R) is correct
Ans. (A)
68) Assertion (A): Case worker must take all and every fact that taken together, through logical and inferential reasoning.
Reason (R): Logical reasoning would reveal the clients personality and his/her situation for appropriate action.
Codes:
(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
(B) Both (A) and (R) are true but (R) is not the correct explanation of (A)
(C) (A) is true and (R) is false
(D) (A) is false and (R) is true
Ans. (A)
69) Assertion (A): Diagnosis may be viewed as a fluid, constantly changing assessment of the clients, theirs problems, life situations and important relationships.
Reason (R): Such diagnosis in social case work is not an ongoing process.
Codes:
(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
(B) Both (A) and (R) are true but (R) is not the correct explanation of (A)
(C) (A) is true and (R) is false
(D) (A) is false and (R) is true
Ans. (C)
70) Assertion (A): Psychosocial study is an ongoing process that involves exploration observation and documentation of both objective and subjective facts from a variety of sources.
Reason (R): Mutual engagement of the worker and the client in the process is essential.
Code:
(A) Both (A) and (R) are correct but (R) is not the correct explanation of (A)
(B) Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation of (A)
(C) (A) is true and (R) is false
(D) (A) is false and (R) is true
Ans. (B)
71) Assertion (A): To be empathetic social workers need not put aside their view point t see things from other person’s point of view.
Reason (R): Being sensitive to other person’s perspective makes social workers more empathetic.
Codes:
(A) (A)Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation of (A)
(B) Both (A) and (R) are correct but (R) is not the correct explanation of (A)
(C) (A) is true and (R) is false
(D) (A) is false and (R) is true
Ans. (D)
72) Assertion (A): Social action leads to social legislation.
Reason (R): Existing systematic processes and institution are challenged through social action.
In the context of two statements, which one of the following is correct?
Codes:
(A) Both (A) and (R) are correct
(B) Both (A) and (R) are not correct
(C) (A) is not correct but (R) is correct
(D) (A) is correct but (R) is not correct
Ans. (A)
73) Assertion (A): Group interaction should be guided for accomplishment of group goals.
Reason (R): There is a need for free interaction among group members without any guidance.
In the context of these two statements, which one of the following is correct?
Codes:
(A) Both (A) and (R) are correct
(B) (A) is correct but (R) is not correct
(C) Both (A) and (R) are not correct
(D) (A) is not correct but (R) is correct
Ans. (B)
74) Identify the correct sequence of the stages of social movement?
(A) Emerge, bureaucratize, coalesce, success or failure, decline
(B) Emerge, coalesce, bureaucratize, success or failure, decline
(C) Emerge, coalesce, success or failure, bureaucratize, decline
(D) Emerge, bureaucratize, decline, coalesce, success or failure
Ans. (B)
75) Identify the correct sequence regarding stages of group formation given by Klein.
(A) Orientation, Negotiation, Resistance, Intimacy, Termination
(B) Negotiation, Resistance, Orientation, Intimacy, Termination
(C) Orientation, Resistance, Negotiation, Intimacy, Termination
(D) Resistance, Negotiation, Orientation, Intimacy, Termination
Ans. (C)
76) Identify the correct sequence among following steps given by Krist Ashman and Hull regarding use of strengths perspective in macro practice.
(A) Idea, muster support, identify assets, specify goals, implement of plan, neutralize opposition, evaluate progress
(B) Idea, muster support, specify goals, identify the assets, implement the plan, neutralize opposition, evaluate progress
(C) Idea, muster support, neutralize the opposition, specify goals, identify assets, implement the plan, evaluate progress
(D) Idea, neutralize opposition, muster support, specify goals, identify the assets, implement the plan, evaluate progress
Ans. (A)
77) Choose the correct sequence of the year of enactment of the following labour legislations in chronological order.
1. Trade Union Act
2. Minimum Wages Act
3. Industrial Disputes Act
4. Payment of Wages Act
Codes:
(A) 1, 2, 3, 4
(B) 1, 4,3, 2
(C) 4, 2, 3, 1
(D) 2, 3, 1, 4
Ans. (B)
78) Arrange the following popular social movements in the sequence of their genesis year-
1. Nirbhaya movement
2. Chipko movement
3. Narmada BachaoAndolan
4. Jan Lokpal
Codes:
(A) 1, 2, 3 and 4
(B) 2, 3, 4 and 1
(C) 3, 2, 1 and 4
(D) 4, 2, 3 and 1
Ans. (B)
79) Sequence the following steps of community organisation process:
1. Identifying needs
2. Exploring the resources
3. Prioritizing the needs
4. Developing programmes
Codes:
(A) 1, 2, 3 and 4
(B) 1, 3, 2 and 4
(C) 2, 1, 3 and 4
(D) 3, 2, 1 and 4
Ans. (B)
80) Identify the correct sequence:
(A) Impairment, disease, disability, handicap
(B) Handicap, disease, impairment, disability
(C) Disease, disability, impairment, handicap
(D) Disease, impairment, disability, handicap
Ans. (D)
81) Arrange the following important days observed in a chronological order in a calendar year:
(A) World Tuberculosis Day, world Kidney Day, World Cancer Day, World Disabled Day
(B) World Cancer Day, World Kidney Day, World Tuberculosis Day, world Disabled Day
(C) World Disabled Day, World Tuberculosis Day, World Cancer Day, World Kidney Day
(D) World Cancer Day, World Disabled Day, World Kidney Day, World Tuberculosis Day
Ans. (B)
82) Identify the correct sequence regarding the stages of social case work.
(A) Study, intake, social diagnosis, treatment, termination, evaluation
(B) Intake, study, social diagnosis, treatment, evaluation, termination
(C) Intake, study, social diagnosis, treatment, termination and evaluation
(D) Study, social diagnosis, intake, treatment, termination, evaluation
Ans. (B)
83) Of the following which one is a correct sequence:
(A) Coding, classification, tabulation, editing
(B) Classification, coding, editing, tabulation
(C) Editing, coding, classification, tabulation
(D) Tabulation, classification, coding , editing
Ans. (C)
84) Arrange the process of communication in sequence:
(A) Encoding, decoding, receiptant, channel
(B) Channel, encoding, recipient, decoding
(C) Channel, decoding, recipient, encoding
(D) Encoding, channel, recipient, decoding
Ans. (D)
85) Match the List-I with List-II and choose the correct answer from the codes given below.
List-I
(a) Aryasamaj
(b) PrathanaSamaj
(c) Theosophical Society
(d) Young Bengal Movement
List-II
1. Madame H.P. Blavatsky
2. Suddhi movement
3. Henry Vivian Derozio
4. AtmaramPandurang






Codes:

(a)
(b)
(c)
(d)
(A)
1
3
2
4
(B)
2
4
1
3
(C)
3
2
4
1
(D)
4
1
3
2
Ans. (B)

86) Match the List-I with List-II and choose the correct answer from the codes given below
List-I (Practice Theories)
(a) Psychodynamic Theory
(b) Behavioral Theory
(c) Person-Centered Theory
(d) Cognitive-Behavioral Theory
List-II (Focus on Improvement of Social Functioning by)
1. Increasing self-understanding and feelings of self-worth
2. Assisting client to learn more realistic and positive, ways of perceiving thinking about and interpreting their life experiences
3. Helping individuals to understand better their inner thoughts and conflicting feelings
4. Helping individuals to learn new behavior and eliminate trouble some ways.
Codes:

(a)
(b)
(c)
(d)
(A)
4
2
1
3
(B)
4
3
2
1
(C)
1
2
3
4
(D)
3
4
1
2
Ans. (D)
87) Match the List-I with List-II and choose the correct answer from the codes given below
List-I (Focus of social perspective)
(a) Focus on several levels of investigation
(b) Focus on the ‘person in environment’ context of practice situation
(c) Focus on the dynamic interplay of biological and social systems
(d) Focus on the problems and effects of discrimination
List-II (Perspective)
1. The Eco-system Perspective
2. The Generalist Perspective
3. The Ethnic-sensitive Perspective
4. The General Systems Perspective
Code:

(a)
(b)
(c)
(d)
(A)
2
1
4
3
(B)
1
2
3
4
(C)
4
3
2
1
(D)
3
4
2
1
Ans. (A)
88) Match the List-I with List-II and choose the correct answer from the codes given below
List-I
(a) Resident at wife’s place
(b) Resident at husbands place
(c) Resident of native place
(d) Resident at different place because they are forced to leave their native country
List-II
1. Patrilocal
2. Matrilocal
3. Refugees
4. Sons of soil
Codes:

(a)
(b)
(c)
(d)
(A)
1
2
3
4
(B)
4
3
2
1
(C)
2
1
4
3
(D)
1
3
4
2
Ans. (C)

89) Match the List-I with List-II and choose the correct answer from the codes given below
List-I (Concepts)
(a) Social Distance Scale
(b) White Collar Crime
(c) Dominant Caste
(d) Little Community
List-II (Proponents)
1. Sutherland
2. E.S. Bogardus
3. Robert Redfield
4. M.N. Srinivas


Codes:

(a)
(b)
(c)
(d)
(A)
2
1
4
3
(B)
1
2
3
4
(C)
4
3
2
1
(D)
4
2
3
1
Ans. (A)
90) Match the List-I with List-II and choose the correct answer from the codes given below
List-I (Activities)
(a) Mobilizing gross-roots organisation
(b) Changing basic values in society
(c) Mass solution to mass problem
(d) Development of whole society

List-II (Concepts)
1. Social Reform
2. Social advocacy
3. Social Action
4. Sarvodaya
Codes:

(a)
(b)
(c)
(d)
(A)
1
2
3
4
(B)
2
1
3
4
(C)
4
3
2
1
(D)
3
2
1
4
Ans. (B)
91) Match the List-I with List-II and choose the correct answer from the codes given below
List-I
(a) Primary Socialization
(b) Secondary Socialization
(c) Anticipatory Socialization
(d) Re-Socialization
List-II
1. Occurs when one learns the attitudes, values and actions appropriate to individuals as members of a particular culture
2. Refer to the processes in which a person rehearses for future positions, ocuupations and social relationships
3. Refers to process of learning what is the appropriate behavior as a member of a smaller group within the larger society.
4. Refers to process of discarding former behavior patterns and reflexes accepting new ones as part of a transition in one’s life.
Codes:

(a)
(b)
(c)
(d)
(A)
1
4
3
2
(B)
1
3
2
4
(C)
2
1
4
3
(D)
3
2
1
4
Ans. (B)
92) Match the List-I with List-II and choose the correct answer from the codes given below
List-I (Schemes)
(a) NSFDC
(b) PMMSK
(c) SAUBHAGYA
(d) PMAY
List-II (Focus)
1. Economic improvement of SC
2. Rural Housing
3. Empowerment of Women
4. Electricity
Codes:

(a)
(b)
(c)
(d)
(A)
2
4
1
3
(B)
1
3
4
2
(C)
4
2
3
1
(D)
3
1
2
4
Ans. (B)
93) Match the List-I with List-II and choose the correct answer from the codes given below
List-I (Theories)
(a) Conflict Theory
(b) Functional Theory
(c) Unilinear evolution Theory
(d) Multilinear evolution Theory
List-II (Proponent)
1. August Comte
2. Gerhard Lenski Jr.
3. Talcott Parsons
4. Karl Marx




Codes:

(a)
(b)
(c)
(d)
(A)
4
3
1
2
(B)
4
2
3
1
(C)
2
3
4
1
(D)
4
1
2
3

Ans. (A)
94) Which among the following pair/s is/are correctly matched?


(a) Bowly
(b) Piaget
(c) Erikson
(d) Bandura

1. Attachment Theory
2. Psycho-social Developmental Theory
3. Cognitive Developmental Theory
4. Social Learning Theory


Codes:
(A) 1 and 2 only
(B) 1 and 3 only
(C) 1 and 4 only
(D) 1, 2 and 4 only
Ans. (C)

95) Match the List-I with List-II and choose the correct answer from the codes given below
List-I
(a) Rehabilitation Council of India Act
(b) Persons with Disabilities (Equal Opportunities, Protection of Rights and Full Participation) Act
(c) National Trust for the Welfare of the Persons with Autism, Cerebral Palsy, Mental Retardation and Multiple disabilities Act
(d) National Policy for Persons with Disabilities
List-II
1. 1995
2. 1992
3. 2006
4. 1999
Codes:

(a)
(b)
(c)
(d)
(A)
2
1
4
3
(B)
1
2
3
4
(C)
3
4
2
1
(D)
4
3
1
2
Ans. (A)
Directions- (Q. 96-100) Read the passage given below and answer questions that follow based on your understanding of passage.

Globalization refers to the international integration of all processes associated with economic production, distribution and consumption. The process has been on-going since the period of the Enlightenment and is most reflected in the market and free trade principles associated with the economic theories and contemporary neoconservative economists.
Increasingly, globalization has spread beyond the marketplace and now seeks to harmonize a great variety of social, political and military systems. A social work based definition of globalization describes the concept as a process of global integration in which diverse peoples, economies, cultures and political processes are increasingly subjected to international influences. Additionally, it was subjected that globalization indicates the emergence of an inclusive worldwide culture, a global economy and above all a shared awareness of the world as a single place.
Certainly, modernization and globalization have shaped the development contours and discourse in countries across the globe. These processes and global interdependence have influences not only international relations and social, political and economic environments, but have also hugely affected how we conduct international social work education and practice.
Although modernization and globalization in nations across the globe have had positive effects, it has also created a variety of global social challenges. This is particularly the case for developing countries that are frequently the target of external imposition of development programs, strategies, and change process. Through modernization, many countries have experienced and continue to experience social change and the potential for self-sufficiency.
With the advent of globalization social problems cannot be effectively dealt with by a single country. Unfortunately, most developing countries are falling outside of the beneficial aura of globalization. Therefore a collaborative effort that transcends national boundaries should be employed in tackling these global social problems.

96) Globalization is an ongoing process associated with:
1. Production and distribution of goods and sevices beyond national boundaries
2. Free trade principle
3. Tariff barriers
4. Non- tariff barriers
Codes:
(A) 1 and 2 only
(B) 2 and 3 only
(C) 3 and 4 only
(D) 1,2 and 4 only
Ans. (A)
97) A social work based definition of globalization encompasses.
1. Integration of people
2. Integration of economies
3. Preservation of cultures
4. Preservation of political processes
Code:
(A) 1 and 2 only
(B) 1 and 4 only
(C) 1 and 3 only
(D) 2 and 4 only
Ans. (A)
98) The ultimate goal of globalization is:
1. Developing global economy
2. Developing a global market
3. Developing a global culture
4. Developing a shared awareness of the world.
Codes:
(A) 1, 2, 3 and 4
(B) 1, 2 and 3 only
(C) 1 and 2 only
(D) 4 only
Ans. (D)
99) The primary responsibility of Social Work Education in the context of globalization:
1. Understanding global economic environment
2. Understanding global political scenario
3. Understanding global social context
4. Understanding international relations
5. Aligning with international Social Work Education and Practice
Codes:
(A) 1, 2,3, 4 and 5
(B) 1, 2, 3,  and 4 only
(C) 1, 2 and 3 only
(D) 5 only
Ans. (D)
100) To benefit most from the globalization by developing countries, what needed is primarily is:
(A) External Development Programs
(B) Strategies and change processes from international agencies
(C) Social, Political and Military support
(D) Collaborative effort transcending national boundaries
Ans. (D)

Comments

Thank You

Archive

Contact Form

Send