MCQ on Social Group Work

  
1.  Sociologists describe the term 'group' as ….
     a) Collection of people            
    b) People involved in an organized pattern of interaction                                              
     c) People interacting at a place             
     d) Participants in a gathering.
Ans- B
 Which one of the following is a 'secondary group'?
     a) Nuclear family          
     b) Peer group
     c) Association               
     d)  Joint family
Ans-C
3.       The success of group work does NOT depend on?
     a). Achievement of goals    
     b). Understanding and agreement on major problems
     c).  Handling of behavioural problems
     d). Ignoring individual problems
Ans- D
4.       Leader in a group does NOT depend on?
a). Authoritarian Approach     
b). Distribution of responsibility
c).  Rapport with individual members 
d). Understanding group dynamics
Ans- A
5.       Who among the following helped group work rooted in social work profession?
     a). Kurt Lewin              
     b). H.B. Trecker
     c).  Murry G. Ross         
     d). G. Hamilton
Ans- B
6.       Responsibility for the choice of programmers in group work rest with —————?
     a). Members of the group        
     b). Group worker
     c). The Agency              
     d). Members of the group with the help of group worker
Ans- D
7.       The basic objective of group work is  ———?
     a). Personality development     
     b). Problem solving
     c). Readjustment            
     d). Remediation
Ans- B
 
8.       Value of the programme in group work lies in?
     a). Establishing satisfying affective (love) relationship           
     b). Enhancing knowledge of possible alternative activities.
     c). Giving expression to creative dynamics drives
     d). Increasing proficiency in the chosen programme activity.
Ans- A
9. Programme in social group work is base on ———?
     a). Interest and resources     
     b). Interests and resources of the worker
     c). Interests and resources of the group   
     d). None of the above.
Ans- C
10.     Social group work as a method of  social work aims at———————?
     a). Development of democratic life style
     b). Development of leadership qualities
     c). Development of capability  of adjustment
     d). All the above
Ans- D
11.     Group morale refers to ——————————?
     a). Cooperation in a group           
     b). Coordination in a group
     c).  Unity in a group                 
     d). Team spirit in a group.
Ans - D
12.     Which of the following is NOT a principle of social group work? 
     a). Confidentiality         
     b). Guided group interactions
     c). Progressive programme development   
     d). Evaluation of the progress made by the group
Ans- A
13.     Who was an early pioneer in the settlement house movement in London?
     a). Jane Addams           
     b). Harriet Belet
     c).  F. Hollis              
     d). Mary E. Richmond
Ans- A
14.     The book "Social Group Work – A Helping Process" is authored by?
     a). H.B. Trecker                  
     b). G. Konopka
     c). G.H. Mead               
     d). Peter Samuel
Ans - B
15.     Self disclosure is an effective method of——————?
     a). Group study                  
     b) Group diagnosis
     c). Group relations             
     d). Group treatment
Ans- D
16. The stages of forming, storming, norming, performing, adjourning is the contribution of ——?
a). Napier
b). Bruce Turkmen
c). Anne Hopes
d). James Albert
Ans- B
17.     The relationship in a secondary group  is ——?
a). Personal
b). Intimate
c). Formal
d). Informal
Ans- C
18.     ————— is a graphic representation of the choices or the association of group members using symbols for people and their interactions.
a).Histogram
b). Sociogram
c). Sonogram
d). Isograms
Ans-  C
19.     No compromise on law is characteristic of ——leadership?
a). Democratic
b). Autocratic
c).Bureaucratic
d). Laissz Faire
Ans- C
20.     Field work in social group work helps to acquire——————?
a). Knowledge
b).Skill
c).Attitude
d).All the above
Ans- D
21.     The Mutual Aid Model of group work practice has its roots in the practice theory proposed
by————————?
a). H.B. Trecker
b). G. Konopka
c).  William Schwartz
d).  Naiper
Ans- C
22.     ————— Model of group work focuses on restoration to normalcy after a point of
     breakdown?
a).Remedial model
b).Development model
c). Preventive model
d).None of  the above.
Ans- A
23.     Cognitive Behavioural  group work model was developed by————————?
a). James Albert
b). Rose
c).Napier
d).Peter Samuel
Ans- B
24.     Sociometry is a technique widely used for study of——————?
     a). Group structure             
     b). Status of members in the group
     c).  Leadership                
     d). All the above
Ans- A
25.     Groups are classified into primary groups by—————?
a). H.B. Trecker
b). Cooley
c). MacIver
d).Max Weber
Ans- B
26.     Which of the following is NOT a stage of social group work process?
a).Conforming
b).Norming
c).Storming
d).Performing
Ans- A
27.     Which of the following is NOT a primary group?
a). Mob
b). Family
c). Gang
d). Pear group
Ans- A
28.     Group work is intended specially ———?
     a). To promote social action         
     b). To facilitate community organization
     c).  To enhance social functioning
     d).  To solve individual and group problems through group process
Ans- D
29.     Role of the group worker can be best understood through the term——?
a). Indirect leader
b). Enabler
c). Resource person
d). Programme planner
Ans- D
30.     Good recording in group work should focus on .....................?
     a). Activities organised            
     b). Skills used
     c).  Group process           
     d).  Member's characteristics
Ans- C
31.     Social group work is a process by which—————?
     a). Individuals are helped  to feel comfort in a group
     b). Social functioning is enhanced through recreation
     c).   Social functioning is enhanced through purposeful group experience
     d).   Social functioning of group is the focus
Ans- A
32.     What is the unique characteristic of social group work?
     a). The natural of being the primary group  
     b). Worker client relationship
     c).  Creative use of programme media     
     d).  None of the above
Ans- C
33.     The most important tool at the disposal of group worker is———?
     a). Professional self             
     b). Verbal interaction
     c). Programme activities          
     d). Group morale
Ans- C
34.     The main feature of the primary group is—————?
     a). Face to face relationship     
     b). Relations are causal
     c). It has large membership      
     d). It governs rules and regulations
Ans- A
35.     Programme in social group work is based on ——?
     a). Interests and resources of the agency      
     b). Interests and resources of the worker
     c). Interests and resources of the members of the group     
     d). None of the above
Ans- C
36.     Social group as a method of social work primarily aims at—————?
     a).Development of leadership qualities                            
     b).Development of democratic life style
     c).Development of capability for adjustment                          
     d).All the above
Ans- D
37.     Which one of the following is a reference group?
     a). Occupational group            
     b). Group taken to evaluate one's own aspect of life
     c). A relative longer group       
     d). A group which allows for social mobility
Ans- B
38.     Programme planning in group work practice includes———?
     a).Group members practice     
     b).Group member’s interest
     c). The programme content      
     d). All the above
Ans- D
39.     Which of the following is NOT a principle of group work?
     a).Progressive and Programme experience                      
     b).Specific objectives
     c).Group experiment planning              
     d).Continuous evaluation
Ans- C
40.     Which is a social group with some degree of 'we feeling' and living in a given area…?
a). Community
b). Society
c). Association
d).Crowd
Ans- A
41.     Group which serves as point of comparison is known as—?
a). In-group
b). Out-group
c). Reference group
d). Primary group
Ans- C
42.     Self-disclosure is an effective method of—————?
a). Group study
b). Group dynamics
c). Group relations
d). Group treatment
Ans- D
43.     'Wilson & Ryland' is the author of the book —?
     a).Social group work         
     b).Social work with groups
     c). Group work practice           
     d).Social group work practice
Ans- A
44.     Founder of YMCA in the year 1844 is ———?
a). George Williams
b). Jane Addams
c).Trekker H.B.
d). None of the above
Ans- A
45.     YWCA which was formed in the year 1877 by———?
     a). Mrs. Kinnird & Miss. Roberts 
     b).Ms. Annibesent
     c). G.H. Cooley                 
     d).Coyle
Ans- A
46.     Name of the place where the first YWCA was formed in USA in 1866——?
a).New Jersey
b). Washington
c). Boston
d). New South Wales
Ans- C
47.     Which one of the following is NOT the purpose of social group work?
     a). Social adjustment of individual    
     b). Social consciousness of the group
     c).  Personality development     
     d). Inter-group rivalry
Ans- D
48.  "Social group work is a method of social work which helps individuals to enhance their socia functioning through purposeful group experiences——————" this definition is give by?
a). Grace Coyle
b). G. Konopka
c).  Hamilton
d).  Skidmore
Ans- B
49.     Which of the following is NOT a characteristic of secondary group?
     a). Large size                 
     b). Personal orientation
     c). Secondary relations            
     d). Formal communication
Ans- B
50.     In a democratic group process the group morale and discipline will be ———?
a). Leader centered.
b). Agency centered.
c). Change centered.
d). We centered.
Ans- D


Comments

  1. Thank you for giving most important question about social group work with answers..... it's informative😊🙏

    ReplyDelete
Thank You

Contact Form

Send