Work with Individual MCQ


1. Case work is the _______ method of social work.

a)     Primary Method

b)     Secondary Method

c)     Indirect Method

d)     All the above

Answer -A

2. Which of the following is the objective of social casework?

a)     To solve the psychological problem of an individual.

b)     To solve the community problems

c)     To promote social work education

d)     To bring social change and social development in the society

Answer -A

3. Who is the founding father of social casework?

a)     Gordon Hamilton

b)     Marry Richmond

c)     HH Perelman

d)     C.H. Cooley

Answer - A

 

4. . in social case work interview is an important _______?

a)     Tool

b)     Method

c)     Techniques

d)     All the above

Answer -D

5. which of the following are not the techniques of social casework?

a)     Interviewing

b)     Observing

c)     Negotiating

d)     All the above

Answer -C

6. Which is not the component of social casework?

a)     Person

b)     Problem

c)     Place

d)     Program

7. Answer -D

8.. While working with an individual client on a one – to – one basis, the relationship is:

a)     A friendly association

b)     A contract

c)     Purposeful to meet the psycho – social needs of the client

d)     A sympathetic understanding of the client

Answer -C

8.  Mary Richmond's 'Social Diagnosis' can be considered as first book of

a)     Social case work

b)     Social group work

c)     Community organization

d)     social action

Answer - A

9. What is not the principles of social case work?

a)     Individualization

b)     Acceptance

c)     Forgiveness

d)     Nonjudgmental attitudes

Answer - C

10. 10. Which is the characteristics of social case work?

a)     Case work is an art of dealing with client’s problem

b)     Case work is disciples of social work profession

c)     case work is the method of social work research

d)     All the above

Answer- A

11. Being a case worker, you must not judge your client on the basis of his/her look and socio cultural background is the representation of which principals of social case work?

a)     Group work

b)     Community Organization

c)     Social Case work

d)     Social actions

Answer -C

12. Putting oneself in the shoe of another person and understanding his/her perception feeling is known as:

a)     Empathy

b)     Positive regards

c)     Warmth

d)     All the above

Answer - A

13. Case study involves

a)     Careful observation of a person

b)     Complete observation of a person

c)     Very careful observation of a person

d)     Very careful and complete observation of a person

Answer - D

14.  Principles of individualization refer to the following.

a)     All individuals are different from each other

b)     All individuals are treated in a same manner

c)     Individuals are the

d)     All the above

Answer -A

15.  Interview requires

a)     Ability to communicate

b)     Ability to relate

c)     Ability to listen and note down

d)     A, B C are correct

16. Answer -D

17. . Social case work is an art of doing different things for different people, the definition was given by?

a)     Perlman

b)     Tracker

c)     Marry Richmond

d)     Hamiltorn

18. Answer-C

19. Negative reinforcement leads to _________

a)     Extinguish a behavior

b)     Increase in desired response

c)     Eliminate desirable responses

d)     Learn helplessness

20. Answer -A

21. Which word among the following refers to physical and psychological exhaustion caused by an inability to cope?

a)     Frustration            

b)     Crisis

c)     Burnout                 

d)     Insomnia

22. Answer -C    

a)     Bring out the structure of the unit as a whole

b)      Expose person’s danger to society

c)     Treats cases requiring self help

Answer -D

23. 20.which one may be defined as a method of measuring individuals’ social behavior?

a)     Sociometry            

b)     Sample method

c)     verstehen method 

d)     Interview method

Answer -A

24.  In HIV Counseling VCTC refers to:

     a)  Voluntary Condom use Training Centre

     b) Voluntary Counseling and Testing Centre

     c)  Voluntary Centre for Training and Care

     d) Voluntary Care and Treatment Centre

Answer -B

25. While working with an individual client on a one – to – one basis, the relationship is:

     a)  A friendly association

     b) A contract

     c)  Purposeful to meet the psycho – social needs of the client

     d) A sympathetic understanding of the client

27. Putting oneself in the shoe of another person and understanding his/her perceptual world is

     a)  Empathy

     b) Positive regards

     c)  Genuineness

     d) None of the above

Answer-A

 

28.Case study aims to

     a)  Established statistical correlation

     b) Bring out the structure of the unit as a whole

     c)  Expose person's danger to society

     d) Treats cases requiring self help

Answer - A

29. what are the 4 Ps-

a)     Person, profession, people, progress

b)     Person, problem, place, process

c)     Priority, plan, profound, potential

d)     Only A

Answer - B

30. . Place It is ________that makes professional help/service to the client.

a)     Park

b)     Office

c)     Club

d)     Organization

Answer-D

31.  Which one is the main phases of the social case work process?

a)     Assessment

b)     Interview

c)     Explanation

d)     Analysis

Answer -A

32.. Who is the author of social case work/?

a)     Gordon Singh

b)     Hamilton johny

c)     Gordon Siddique

d)     Gordon Hamilton

Answer-C

 

32.   In Social Case Work, interview is important:
     a) Tool                   
     b) Method
     c) Technique          
     d) All the above
Ans: - D

33. Which one of the following is not a technique of case work?
     a) Interviewing      
     b) Observation
     c) Counseling             
     d) Lobbying
Ans: - D

34. Which one refer to the behavior that an individual engages in while enacting the role?
     a) Role taking             
     b) Role playing
     c) Playing at a role
     d) Role expectation
Ans: - B

35. Identify the correct answer:
     Recording in social case work can be classified as
     a) Narrative recording, process recording, evaluative 

         recording and summary recording
     b) Problem oriented, field oriented, process oriented, 
         individual centered
     c) Referral summaries, diagnostic summaries, narrative
         records and problem-oriented records.
     d) Process oriented narrative situational and analytical
Ans: - C

36. Putting oneself in the shoe of another person and understanding his/her perceptual world is
     a) Empathy
     b) Positive regards
     c) Genuineness
     d) None of the above
Ans: - A

37.  Case study involves
     a) Careful observation of a person
     b) Complete observation of a person
     c) Very careful observation of a person
     d) Very careful and complete observation of a person
Ans: - D

38. Case study aims to
     a) Established statistical correlation
     b) Bring out the structure of the unit as a whole
     c) Expose person’s danger to society
     d) Treats cases requiring self help

39. he interviews guide will be used during interview by
     a) Interviewee
     b) Interviewer
     c) Different people
     d) Both interviewer and interviewee
Ans: - B

40.  Case study involves
     a) very careful observation of a person
     b) complete observation of a person
     c) careful observation of a person
     d) very careful and complete observation of a person
Ans: - D

41. which technique is most suitable to study in depth?
     a) mailed questionnaire
     b) interview guide
     c) interview schedule
     d) structured interview
Ans: - D

42. What is social case work is written by?
     a) G.R. Banerjee        
     b) Mary Richmond
     c) H.H. Perlman        
     d) F. Beiste
Ans: - B

43.  Identify the correct items The tool of the social case work is
     a) Home visit             
     b) Summarization
     c) Recording          
     d) Interviewee
Ans: - A, C, D

44. UGC second review committee of social work education submitted its reports in the year
     a) 1964               
     b) 1972
     c) 1978               
     d) 1981
Ans: - D

45.  Effective Casework Practice: An Eclectic Approach is written by-

a)     Mary Richmond

b)     Florence Hollis

c)     H. H. Perlman

d)     Joel Fisher

Answer -B

46. Which of the following is the first step in Social Case Work-?

a)     Treatment

b)     Psycho- social study

c)     Evaluation

d)     Diagnosis

Answer -B

47. Social Case Work, interview is important:

a)     Tool                         

b)     Method

c)     Technique                

d)     All the above

Answer-a

47. 8. While working with an individual client on a one – to – one basis, the relationship is-

a)     A friendly association

b)     A contract

c)     Purposeful to meet the psycho–social needs of the client

d)     All the above

Answer -All the above

48. Treatment in social casework involves

     a)  Counseling

     b) Environmental modification

     c)  Administration of social services

     d) Counseling, environmental modification and administration of social services

Answer -D

49. which technique is most suitable to study in depth?

     a)  mailed questionnaire

     b) interview guide

     c)  interview schedule

     d) structured interview

Answer -D

50.  Identify the correct items The tool of the social casework is

a)     Home visit               

b)     Summarization

c)     Recording                

d)     Interviewee

Answer -D

 

 

Comments

Thank You

Contact Form

Send