100 General Knowledge MCQ with Answer

 Socialworkin present `100 General Knowledge MCQ with answer which will help you to prepare for various competitive examination along will also enhance general knowledge. Let's see in the following.

1. Which one of the following rivers flows between Vindhyan and Satpura ranges?

(a) Narmada

(b) Mahanadi

(c) Son

(d) Netravati

Answer: a)

2. The Central Rice Research Station is situated in?

(a) Chennai

(b) Cuttack

(c) Bangalore

(d) Quilon

Answer: B

3. Who among the following wrote Sanskrit grammar?

(a) Kalidasa

(b) Charak

(c) Panini

(d) Aryabhata

Answer: C

 

4. Which among the following headstreams meets the Ganges in last?

(a) Alaknanda

(b) Pindar

(c) Mandakini

(d) Bhagirathi

Answer: D

 

5. The metal whose salts are sensitive to light is?

(a) Zinc

(b) Silver

(c) Copper

(d) Aluminum

Answer: B

 

6. Patanjali is well known for the compilation of –

(a) Yoga Sutra

(b) Panchatantra

(c) Brahma Sutra

(d) Ayurveda

 

Answer: A

 

7. River Luni originates near Pushkar and drains into which one of the following?

(a) Rann of Kachchh

(b) the Arabian Sea

(c) Gulf of Cambay

(d) Lake Sambhar

Answer: A

 

8. Which one of the following rivers originates in Brahmagiri range of Western Ghats?

(a) Pennar

(b) Cauvery

(c) Krishna

(d) Tapti

Answer: B

 

9. The country that has the highest in Barley Production?

(a) China

(b) India

(c) Russia

(d) France

Answer: C

 

10. Tsunamis are not caused by

(a) Hurricanes

(b) Earthquakes

(c) Undersea landslides

(d) Volcanic eruptions

Answer: A

 

11. Chambal river is a part of –

(a) Sabarmati basin

(b) Ganga basin

(c) Narmada basin

(d) Godavari basin

 

Answer: C

 

12. D.D.T. was invented by?

(a) Mosley

(b) Rudolf

(c) Karl Benz

(d) Dalton

Answer: A

 

13. Volcanic eruptions does not occur in the

(a) Baltic sea

(b) Black sea

(c) Caribbean sea

(d) Caspian sea

Answer: A

 

14. Indus river originates in –

(a) Kinnaur

(b) Ladakh

(c) Nepal

(d) Tibet

Answer: D

 

15. The hottest planet in the solar system?

(a) Mercury

(b) Venus

(c) Mars

(d) Jupiter

Answer: B

16. With which of the following rivers does Chambal river merge?

(a) Banas

(b) Ganga

(c) Narmada

(d) Yamuna

Answer: D

 

17. Where was the electricity supply first introduced in India –

(a) Mumbai

(b) Dehradun

(c) Darjeeling

(d) Chennai

Answer: C

 

18. Amravati, Bhavani, Hemavati, and Kabini are tributaries of which one of the following rivers?

(a) Mahanadi

(b) Godavari

(c) Cauvery

(d) Krishna

Answer: C

 

19. Which of the following is related to Bharat Nirman Scheme?

(a) Food grain production self-sufficiency

(b) Family welfare program

(c) Infrastructure development

(d) Employment generation program

Answer: C

 

20. Which peninsular river is least seasonal inflow?

(a) Narmada

(b) Krishna

(c) Godavari

(d) Cauvery

Answer

 

21. Which one of the following ports is the oldest port in India?

(a) Mumbai Port

(b) Chennai Port

(c) Kolkata Port

(d) Vishakhapatnam Port

Answer: B

 

22. At which one of the following places do the rivers Alaknanda and Bhagirathi merge to form Ganga?

(a) Devarajan

(b) Rudra Prayag

(c) Karnaprayag

(d) Vishnuprayag

Answer: A

 

23. Which of the following is not a nuclear power center?

(a) Narora

(b) Kota

(c) Chamera

(d) Kakrapara

Answer:C

 

24. Galileo was an Italian astronomer who

A.developed the telescope

B.discovered four satellites of Jupiter

C.discovered that the movement of the pendulum produces a regular time measurement

D.All of the above

Answer: D

 

25. Gravity setting chambers are used in industries to remove

A.NOx

B.SOx

C.CO

D.suspended particulate matter

Answer: D

 

26. First Afghan War took place in

A.1839

B.1848

C.1843

D.1833

Answer: A

 

27. Hitler party which came into power in 1933 is known as

A.Ku-Klux-Klan

B.Democratic Party

C.Labour Party

D.Nazi Party

Answer: D

 

28. Habeas Corpus Act 1679

A.provided facilities to a prisoner to obtain either speedy trial or release in bail

B.states that no one was to be imprisoned without a writ or warrant stating the charge against him

C.safeguarded the personal liberties of the people against arbitrary imprisonment by the king’s orders

D.All of the above

Answer: D

 

29. Guwahati High Court is the judicature of

A.Assam

B.Nagaland

C.Arunachal Pradesh

D.All of the above

Answer: D

 

30. Gulf cooperation council was originally formed by

A.Bahrain, Kuwait, Oman, Qatar, Saudi Arabia, and the United Arab Emirates

B.Second World Nations

C.Third World Nations

D.Fourth World Nations

Answer: A

 

31. Grand Central Terminal, Park Avenue, New York is the world’s

A.highest railway station

B.longest railway station

C.largest railway station

D.None of the above

Answer: C

 

32. FFC stands for

A.Federation of Football Council

B.Film Finance Corporation

C.Foreign Finance Corporation

D.None of the above

Answer: B

 

33. Friction can be reduced by changing from

A.rolling to sliding

B.sliding to rolling

C.dynamic to static

D.potential energy to kinetic energy

Answer: B

 

34. First China War was fought between

A.China and Egypt

B.China and Greek

C.China and Britain

D.China and France

Answer: C

 

35. Exposure to sunlight helps a person improve his health because

A.resistance power increases

B.the infrared light kills bacteria in the body

C.the ultraviolet rays convert skin oil into Vitamin D

D.the pigment cells in the skin get stimulated and produce a healthy tan

Answer: C

 

36. Entomology is the science that studies

A. The origin and history of technical and scientific terms

B. Behavior of human beings

C. Insects

D. The formation of rocks

Answer: C

 

37. During the eleventh Antarctic Expedition in Nov. 1991/March 1992 ____ was installed.

A.Second Permanent Station ‘Maitree’

B.First permanent station ‘Dakshin Gangotri’

C.SODAR (Sonic Detection And Ranging)

D.None of the above

Answer: C

 

38. Dumping is

A.selling of goods abroad at a price well below the production cost at the home market price

B.the process by which the supply of a manufacture’s product remains low in the domestic market, which

C.prohibited by regulations of GATT

D.All of the above

Answer: A

 

39. Fastest shorthand writer was

A.Dr. G. D. Bist

B.J.M. Tagore

C. Khudada Khan

D.J.R.D. Tata

Answer: A

 

40. Fire temple is the place of worship of which of the following religion?

A.Taoism

B.Shintoism

C.Judaism

D.Zoroastrianism (Parsi Religion)

Answer: D

 

41. Golf player Vijay Singh belongs to which country?

A.India

B.Fiji

C.UK

D.USA

Answer: B

 

42. For the Olympics and World Tournaments, the dimensions of basketball court are

A.27 m x 16 m

B.28 m x 15 m

C.26 m x 14 m

D.28 m x 16 m

Answer: B

 

43. Film and TV institute of India is located at

A.Pune (Maharashtra)

B.Pimpri (Maharashtra)

C.Perambur (Tamilnadu)

D.Rajkot (Gujarat)

 

Answer: A

 

44. Eritrea, which became the 182nd member of the UN in 1993, is in the continent of

A.Africa

B.Australia

C.Europe

D.Asia

Answer: A

 

45. Epsom (England) is the place associated with

A.Shooting

B.Horse racing

C.Polo

D.Snooker

Answer: B

 

46. Hermann Scheer (Germany) received right Livelihood Award in 1999 for

A.his long standing efforts to end the impunity of dictators

B.his indefatigable work for thepromotion of solar energy worldwide

C.showing that organic agriculture is a key to both environmental sustainability and food security

D.None of the above

Answer: B

 

47. Federation Cup, World Cup, Allywyn International Trophy and Challenge Cup are awarded to winners of

A.Basketball

B.Tennis

C.Cricket

D.Volleyball

Answer: D

 

48. Guarantee to an exporter that the importer of his goods will pay immediately for the goods ordered by him, is known as

A.Letter of Credit (L/C)

B.inflation

C.laissezfaire

D.None of the above

Answer: A

 

49. Germany signed the Armistice Treaty on ____ and World War I ended

A.May 30, 1918

B.February 15, 1918

C.November 11, 1918

D.January 19, 1918

Answer: C

 

50. Garampani sanctuary is located at

A.Gangtok, Sikkim

Kohima, Nagaland

C.Diphu, Assam

Junagarh, Gujarat

Answer: C

 

51. Each year World Red Cross and Red Crescent Day is celebrated on

A.June 8

B.June 18

C.May 8

D.May 18

Answer: C

 

52. During World War II, when did Germany attack France?

A.1940

B.1941

C.1942

D.1943

Answer: A

 

53. First human heart transplant operation conducted by Dr. Christian Bernard on Louis Washkansky, was conducted in

A.1958

B.1922

C.1967

D.1968

Answer: C

 

54. For which of the following disciplines is Nobel Prize awarded?

A.Literature, Peace and Economics

B.Physics and Chemistry

C.Physiology or Medicine

D.All of the above

Answer: D

55. Famous sculptures depicting art of love built some time in 950 AD – 1050 AD are

A.Konark Temple

B.Khajuraho temples

C.Mahabalipuram temples

D.Sun temple

Answer: B

56. When was the first human heart transplant operation, which was performed by Dr. Christian Bernard on Louis Washkansky conducted?

a) 1943

b) 1988

c) 1967

d) 1963

Answer: C

 

57. Which is the religion for which the Fire temple is the place of worship?

a) Hinduism

b) Jainism

c) Zoroastrianism

d) Buddhism

Answer: C

 

58. Where can Coral reefs be found in India?

a) The Malabar Coast

b) Rameshwaram

c) Trivandrum

d) Mahabalipuram

Answer: B

 

59. The United Nations Organization has its Headquarters at

a) Bali

b) Hague

c) New York, USA

d) Washington DC

Answer: C

 

60. Objects at the surface of water can be viewed from a submarine under water by using this instrument.

a) Stethescope

b) Periscope

c) Kaleidoscope

d) Telescope

Answer: B

 

61. Professor Amartya Sen received the Nobel Prize in this field.

a) Literature

b) Electronics

c) Economics

d) Geology

Answer: C

 

62. Which of the following musical instruments is played by Amjad Ali Khan?

a) Veena

b) Tabla

c) Sarod

d) Guitar

Answer: C

 

63. Greta Garbo is associated with

a) Classical dance

b) Music

c) Acting

d) Literature

Answer: C

 

64. Dr. V. Kurien is famous in the field of _________.

a) Atomic power

b) Dairy development

c) Economic reforms

d) Poultry farms

Answer: B

 

65. Ms. Meera Sahib Fathima Beevi has the distinction of being the first lady

a) Prime minister of Pakisthan

b) Judge of the District Court

c) Chief Minister of a State

d) Judge of Supreme Court

Answer: D

 

66. Who created the famous Rock Garden of Chandigarh?

a) Gaudi

b) Saarinen

c) Krishnarao Jaisim

d) Nek Chand

Answer: D

 

67. The ‘Lady with the Lamp’ was the name given to?

a) Vijayalakshmi Pandit

b) Queen Elizabeth

c) Florence Nightingale

d) Princess Diana

Answer: C

 

68. The biggest part of the brain is

a) Spinal cord

b) Cerebellum

c) Cerebrum

d) Brain Stem

Answer: C

 

69. NASA’s most famous space telescope goes by the name?

a) Muble Satellite Telescope

b) Hubble Space Telescope

c) Humble Space Telescope

d) Galaxy Satellite Telescope

Answer: B

 

70. At room temperature, which is the only metal that is in liquid form?

a) Iron

b) Aluminum

c) Mercury

d) Silver

Answer: D

 

71. This scientist is well known for his theory of relativity. Who is he?

a) Thomas Alva Edison

b) Albert Einstein

c) Marconi

d) James Watt

Answer: B

 

72. A change of the DNA of an organism resulting in a new trait is known as a ________.

a) Mitosis

b) Meiosis

c) Mutation

d) Morphosis

Answer: C

 

73. Which is the country which has the Great Barrier Reef?

a) London

b) Australia

c) Ireland

d) New Zealand

Answer: B

 

74. In which country are the cities Ankara and Istanbul located?

a) Afghanistan

b) Turkey

c) Pakisthan

d) Iraq

Answer: B

75. Who among the following has becomes the fourth Indian to win a Grand Slam?

A.      Sania Mirza

B.      Rohan Bopanna

C.      Mahesh Bhupati

D.     Leander Paes

Answer: B

 

76. G20 Summit 2017 held at—

A.      Berlin

B.      Paris

C.      London

D.     Hamburg

Answer: D

 

77. SCO Summit 2017 was held at—

A.      Astana

B.      Honkong

C.      Moscow

D.     Shanghai

Answer: A

 

78. A Horse walks into a bar- This Book is written by-

A.      Jessica Cohen

B.      David Grossman

C.      Dovelah Gee

D.     Han Kang

Answer: B

 

79. The Book “The Ministry of utmost happiness” is written by-

A.      Vikram Seth

B.      Anita Desai

C.      Kaavya Viswanathan

D.     Arundhati Roy

Answer: D

 

80. According to Swachh Survekshan 2017 ranking of the following city in India?

A.      Mysuru

B.      Bhopal

C.      Indore

D.     Visakhapatnam (Vizag)

Answer: C

 

81. Which of the following Company buy eBay’s Indian operation?

A.      Amazon

B.      Flipkart

C.      Snapdeal

D.     PayTM

Answer: B

 

82. Of the following diseases which one is caused by inspect bite?

A.      Dengue

B.      Scurvy

C.      Pneumonia

D.     Asthma

Answer: A

 

83. Which of the following countries has launched the DAMPE (Dark matter of explore) satellite?

A.      China

B.      Russia

C.      Japan

D.     USA

Answer: A

 

84. White rust is an important fungal disease of—

A.      Wheat

B.      Mustard

C.      Rice

D.     Bajra

Answer: B

 

85.The unit of electrical resistance of a conductor is—

A.      farad

B.      volt

C.      ampere

D.     ohm

Answer: D

 

86. Which organ of the human body does the Alzheimer’s disease affect?

A.      Ear

B.      Brain

C.      Eye

D.     Stomach

Answer: B

 

87. What is the theme for Independence Day celebrations 2021?
(a) Self-reliant India
(b) Promote India's culture
(c) Nation First, Always First
(d) None of the above

Ans. (c)

 

88. Which of the following is/are true regarding the ratio of the national flag?
(a) The ratio of the length to the height of the flag shall be 3:2
(b) The ratio of the length to the width of the flag shall be 3:2
(c) The ratio of the length to the height of the flag shall be 2:3
(d) Both (a) and (b)
Ans. (d)

89. On Independence Day, the Prime Minister of India hoists our tricolour flag at:
(a) the Purana Qila, Delhi
(b) the Red Fort, Old Delhi
(c) the Red Fort, Agra
(d) the India Gate, New Delhi
Ans. (b)

90. Who among the following was the Prime Minister of Britain at the time of Independence?
(a) Lord Mountbatten
(b) Winston Churchill
(c) Clement Attlee
(d) Ramsay MacDonald
Ans. c
91. Who among the following was the first Governor-General of new Dominions of India until June 1948?
(a) Lord Mountbatten
(b) C. Rajgopalchari
(c) Dr. BR Amdedkar
(d) Dr. Rajendra Prasad
Ans. (a)
92. The famous quote "a tryst with destiny" is given by
(a) Dr. BR Ambedkar
(b) Pt. Jawaharlal Nehru
(c) Mahatma Gandhi
(d) Abdul Kalam Azad
Ans. (b)
93. Which of the following Plan was known as the partition plan?
(a) Macaulay Plan 
(b) Atlee Announcement
(c) Montagu-Chelmsford Reforms
(d) Mountbatten Plan
Ans. (d)
94. Which of the following are the extremist leaders?
(a) Lala Lajpat Rai
(b) Bal Gangadhar Tilak
(c) Bipin Chandra Pal
(d) All of the above
Ans. (d)
95. Who presided over the 1905 Congress session in Banaras?
(a) Gopal Krishan Gokhale
(b)  Dadabhai Naroji
(c) Bal Gangadhar Tilak
(d) Aurobindo Ghosh
Ans. (a)
96. When the Jallianwala Bagh Massacre took place?
(a) 10 April, 1917
(b) 13 April, 1918
(c)  9 April, 1916
(d) 13 April, 1919
Ans. (d)
97. Match the following is/are not correctly matched:
1. Champaran Satyagraha - 1917
2. Kheda Satyagraha - 1918
3. Ahmedabad Mill Strike - 1918
4. Rowlatt Act Satyagraha - 1919

(a) Only 1
(b) Both 2 and 3
(c) Only 2
(d) Both 2 and 4
Ans. (c)
98. Who presided over the 1907 Congress Session in Surat on the bank of the river Tapti?

(a) Pherozeshah Mehta 

(b) Dadabhai Naroji

(c)  Lala Hardayal 

(d) Gopal Krishan Gokhale

Ans. (a)

 

99. In which session of the Congress both Extremist and Moderate leaders were united?

(a) Madras

(b) Lucknow

(c) Calcutta

(d) Banaras

Ans. (b)

100. When was Non-Cooperation Movement started?

(a) 1919

(b) 1920

(c) 1921

(d) 1922

Ans. (b)


 

Comments

Thank You

Contact Form

Send