Daily MCQs 05.04.22

 

1. India's first water taxi service has been launched by Union Minister of Ports, Shipping and Waterways Sarbananda Sonowal in which place?

A.   Mumbai

B.   Varanasi

C.   Surat

D.   Patna

Answer: A

 

2. Who has been conferred with Hilal-e-Pakistan - the 2nd highest civilian award of Pakistan, in 2022?

A.   Xi Jinping

B.   Elon Musk

C.   Bill Gates

D.   Malala Yousafzai

Answer: C

 

3. Which bank has achieved the maximum number of awards at the IBA's Annual Banking Technology Awards 2021?

A.   ICICI Bank

B.   South Indian Bank

C.   State Bank of India

D.   The Jammu & Kashmir Bank

Answer: B

 

4. Government has notified the Green Hydrogen and Green Ammonia Policy, as a part of the strategy to achieve the target of production of 5 million tonnes of Green hydrogen by which year?

A.   2070

B.   2050

C.   2030

D.   2040

Answer: C

 

5. Which African country has declared a Polio outbreak?

A.   Nigeria

B.   South Africa

C.   The Democratic Republic of Congo

D.   Malawi

Answer: D

 

6. Who has been appointed as Brand Ambassador of Gaming App A23?

A.   Virat Kohli

B.   Shah Rukh Khan

C.   Deepika Padukone

D.   Sachin Tendulkar

Answer: B

 

7. Legendary Indian player Surajit Sengupta has passed away. He had played at the national level for the Indian team in which sports?

A.   Hockey

B.   Cricket

C.   Football

D.   Tennis

Answer: C

 

8. The Smart Card Arms License and Shastra App has been launched by which the police department of which state/UT?

A.   Maharashtra

B.   Delhi

C.   Uttar Pradesh

D.   Tamil Nadu

Answer: B

 

9. Who has been appointed as India's first national maritime security coordinator?

A.   Karambir Singh

B.   Ravneet Singh

C.   Sunil Lanba

D.   G Ashok Kumar

Answer: D

 

10. Where was the 6th African Union - European Union Summit held?

A.   Cairo

B.   Brussels

C.   Rome

D.   Johannesburg

Answer: B

 

11. The Career Counselling Workshop 'Pramarsh 2022' has achieved the feat of becoming the first event in India where more than 1 lakh students participated in Career Counselling in one Workshop. The workshop was organised at which place?

A.   Bikaner

B.   Meerut

C.   Nagpur

D.   Rajkot

Answer: A

 

12. PM Modi will inaugurate 'Gobar-Dhan (Bio-CNG) Plant in which city?

A.   Indore

B.   Mumbai

C.   Surat

D.   Nashik

Answer: A

 

13. What is the most recent revised GDP growth rate of India for FY22 as per SBI's Research Report, Ecowrap?

A.   9.5 percent

B.   9.3 percent

C.   8.8 percent

D.   8.3 percent

Answer: C

 

14. 2008 Olympics long jump silver medalist Blessing Okagbare was banned for 10 years for doping. He belongs to which country?

A.   UK

B.   China

C.   Nigeria

D.   Japan

Answer: C

 

15. The Kotak Mahindra Bank has partnered with which company to provide integrated Point of Sale solutions to its merchant partners?

A.   mSwipe

B.   PayU

C.   Paytm

D.   Ezetap

Answer: D

 

Comments

Thank You

Find your topic

Contact Form

Send