UGC NET Social Work solved questions paper-2- June-2015

Note- This paper contains fifty (50) objective type questions of two (2) marks each. All questions are compulsory.
1) ___ is the first step in understanding and intervening in interaction pattern.
(A) Communication
(B) Sensitization
(C) Mobilization
(D) Confidentiality
Ans. (A)
2) The progressive transaction between case worker and the client is ___ component.
(A) Person
(B) Problem
(C) Place
(D) Process
Ans. (D)
3) NDRF (in India) stands for-
(A) National Disaster Relief Fund
(B) National Disaster Response Fund
(C) National Disaster Research Forum
(D) National Disaster Resettlement Foundation
Ans. (B)
4) Ability to understand another’s need and circumstances is-
(A) Negotiation
(B) Advocacy
(C) Co-operation
(D) Empathy
Ans. (D)
5) Which of the Act restrict and regulates the de-reservation of forests?
(A) The Environment
(B) The Prevention of Cruelty to Animal Act
(C) The Forest Conservation Act
(D) The Indian Forest Act
Ans. (C)
6) ___therapy depends upon a theory of inner conflict.
(A) Psycho social
(B) Psycho dynamic
(C) Behavioral
(D) Social cognitive
Ans. (B)
7) Child labour in any form is prohibited under which Article of the Indian Constitution?
(A) Article 22
(B) Article 23
(C) Article 24
(D) Article 25
Ans. (C)
8) In the historical precedents of professional social work, Jane Addams is best associated with-
(A) Charity Organization Society
(B) The Poor Laws
(C) Settlement movement
(D) Country councils
Ans. (C)
9) Which is not a core aspect of field work programme in social work Education?
1. Learning by doing
2. Educationally planned
3. Programme of Investigation
4. Handing out solutions of problems
Codes:
(A) 1 only
(B) 2 only
(C) 1 and 2 only
(D) 3 and 4 only
Ans. (D)
10) Which of the following cannot be sad to be closely associated with therapeutic intervention of psycho analytic theory of social work practice?
(A) Free Association
(B) Transference
(C) Counter Transference
(D) Environmental Influence
Ans. (D)
11) The concept of ‘Phenomenal Field’ is best associated with-
(A) Carl Rogers
(B) Carl Jung
(C) G.W. Allport
(D) Kurt Lewin
Ans. (A)
12) ______ involves keeping certain impulses out of awareness by replacing the unwanted impulse with its opposite
(A) Regression
(B) Isolation
(C) Projection
(D) Reaction Formation
Ans. (D)
13) If a person trying to make up for what he or she perceives as deficits or deficiencies; which of the defence mechanism he/she is using in doing so?
(A) Asceticism
(B) Denial
(C) Compensation
(D) Projection
Ans. (C)
14) ____is a disturbance that occurs between a person and environment and involves the denial of differences and an unrealistic focus on similarities
(A) Confluence
(B) Introjection
(C) Projection
(D) Retroflection
Ans. (A)
15) ____is a disturbance of contact that describes the process during which individual do to themselves what they would like to do to someone else or to have someone else them.
(A) Confluence
(B) Introjection
(C) Projection
(D) Retroflection
Ans. (D)
16) Which one of the following drugs is derived from opium?
1. Heroin
2. Morphine
3. Methadone
4. Nicotine
Codes;
(A) 1 and 2 only
(B) 3 and 4 only
(C) 1 only
(D) 1 and 4 only
Ans. (A)
17) According to Kelman which one of the processes is responsible for short term change in attitude?
(A) Compliance
(B) Identification
(C) Internalization
(D) Assimilation
Ans. (A)
18) The concepts of habitat and niche are particularly used for understanding the impact of client’s behavior in which of the social work practice model/theories?
(A) Gestalt theory
(B) Life model
(C) System theory
(D) Problem solving theory
Ans. (B)
19) Which among the following is the main exponent of differential association theory?
(A) Edwin H. Sutherland
(B) Donald R. Cressey
(C) Jeremy Bentham
(D) John Fischer
Ans. (A)
20) Which among the following is a type of dream mechanism?
(A) Sublimation
(B) Symbolization
(C) Rationalization
(D) Repression
Ans. (B)
21) ___ is the study and review of past experience.
(A) Recording
(B) Accountability
(C) Monitoring
(D) Evaluation
Ans. (D)
22) The source of data collected in the field by researcher is called-
(A) Primary source
(B) Secondary source
(C) Tertiary source
(D) None of the above
Ans. (A)
23) The type of pre-experiment design includes-
1. On-spot case study
2. On group pretest-post-test design
3. Quasi-experimental design
4. Post-test comparison group design
Codes;
(A) 2 only
(B) 1,2,3
(C) 1,2,4
(D) 2,3,4
Ans. (C)
24) A passive leader is a/an-
(A) Democratic leader
(B) Prophet
(C) Autocratic leader
(D) Laissez-faire leader
Ans. (D)
25) Which one of the following is not the main function of a leader?
(A) Leader as expert
(B) Leader as planning
(C) Leader as mediator
(D) Leader as symbol of glory
Ans. (D)
26) According to Reinforcement Theory the strong base of interpersonal attraction has been-
(A) Reward
(B) Punishment
(C) Secondary reward
(D) Secondary punishment
Ans. (A)
27) While utilizing general systems theory in social work practice, the social workers should be aware of which of the following environments?
1. The actual environment
2. The environment as perceived by the client
3. The environment as perceived by the practitioner
4. The early-childhood environment
Codes:
(A) 1 only
(B) 4 only
(C) 1,2 only
(D) 1,2,3 only
Ans. (D)
28) ___ is the potency of goals and objects in the life span of group.
(A) Cohesion
(B) Consensus
(C) Power
(D) Valence
Ans. (D)
29) The process not needed in experimental research is-
(A) Manipulation
(B) Participant observation
(C) Controlling
(D) Reference collection
Ans. (B)
30) The method that brings about desirable changes in the defective system for ensuring social progress is-
(A) Social Group Work
(B) Community Organization
(C) Social Action
(D) Social Case Work
Ans. (C)
31) “ Community is a social group with some degree of ‘we feeling’ and living in a given area” are the words of –
(A) Bogardus
(B) Ogburn
(C) Bertrand
(D) Tonnies
Ans. (A)
32) PTSD stands for-
(A) Pre Transmit Stress Disorder
(B) Post Transmit Stress Disorder
(C) Pre Traumatic Stress Disorder
(D) Post-Traumatic Stress Disorder
Ans. (D)
33) Math the List-I with List-II and select the correct answers from the codes given –
List-I
(a) Classical conditioning
(b) GOMS model
(c) Operant conditioning
(d) Social learning theory
List-II
1. Pavlov
2. Skinner
3. Newell
4. Bandura
Codes:

(a)
(b)
(c)
(d)
(A)
2
3
1
4
(B)
1
3
2
4
(C)
3
2
4
1
(D)
4
1
3
2
Ans. (B)
34) Match the List-I with List-II and choose the correct code given below-
List-I
(a) WHO
(b) ECOSOC
(c) UNESCO
(d) FAO

List-II
1. New York
2. Rome
3. Geneva
4. Paris
Codes:

(a)
(b)
(c)
(d)
(A)
2
1
3
4
(B)
3
1
4
2
(C)
1
2
3
4
(D)
4
3
1
2
Ans. (B)

35) Match the characteristic of organizational structure as given in List-I with the corresponding type of organizational structure given in List-II
List-I (Characteristic of Organizational)
(a) Voluntary Interaction
(b) Pyramid Shaped
(c) Wide Spans
(d) Closed Control
List-II (Types of Organizational Structure)
1. Mechanistic
2. Informal
3. Vertical
4. Organic
Codes:

(a)
(b)
(c)
(d)
(A)
1
3
4
2
(B)
4
2
1
3
(C)
2
1
4
3
(D)
3
2
4
1
Ans. (C)
36) Match the List-I with List-II
List-I (Theory)
(a) Psycho Analytic Theory
(b) Ego Pshycology
(c) Psycho-Social Theory
(d) Problem Solving Theory
List-II (Name of the theorist)
1. H.H. Perlman
2. Began
3. Sigmund Freud
4. Anna Freud
Codes:

(a)
(b)
(c)
(d)
(A)
1
2
4
3
(B)
3
4
2
1
(C)
1
2
3
4
(D)
2
1
3
4

Ans. (No option is correct. Here question is wrong) 
37) Match the following movements in List-I with the corresponding area of focus is List-II-
List-I
(a) Chipko Movement
(b) Narmada BachaoAndolan
(c) Operation ‘Mitra’
(d) Naxalbari Movement
List-II
1. System change
2. Rehabilitation
3. Disaster relief
4. Deforestation
Codes;

(a)
(b)
(c)
(d)
(A)
4
2
3
1
(B)
4
2
1
3
(C)
2
4
3
1
(D)
1
2
3
4
Ans. (A))
38) Match the following meanings in List-I with the corresponding concepts in List-II-
List-I (Meaning of Concepts)
(a) The time bound package of inter-related activities
(b) Fact are assembled, ordered and seen in relationship
(c) Capacity to apply knowledge and understanding to a given situation
(d) Activity conducted in a fixed period

List-II (concepts)
1. A theory
2. An activity
3. Project
4. Skill



Codes:

(a)
(b)
(c)
(d)
(A)
1
2
3
4
(B)
3
4
2
1
(C)
4
3
1
2
(D)
2
1
4
3
Ans. (D)
39) Match the list-I with list-II-
List-I
(a) Cognitive social work
(b) Existential social work
(c) Radical social work
(d) Medical social work
List-II
1. SorenKierkegaad
2. Robert Sunley
3. Gold Stein
4. Cas Con
Codes:

(a)
(b)
(c)
(d)
(A)
1
2
3
4
(B)
2
1
4
3
(C)
3
4
2
1
(D)
4
3
1
2
Ans. (B)
40) Identify the correct chronological order-
(A) AryaSamaj, AtmiyaSamaj, BrahmoSamaj, AryaMahilaSamaj
(B) BrahmoSamaj, AtmiyaSamaj, AryaSamaj, AryaMahilaSamaj
(C) AtmiyaSamaj, BrahmoSamaj, AryaSamaj, AryaMahilaSamaj
(D) AryaMahilaSamaj, AryaSamaj, AtmiyaSamaj, BrahmoSamaj
Ans. (C)
41) Arrange the correct sequences of the analytical process of SPSS-
1. Data access
2. Data management and data preparation
3. Planning
4. Data collection
5. Deployment
6. Data analysis
7. Reporting
Codes;
(A) 3,4,1,2,5,7,6
(B) 1,2,3,4,5,6,7
(C) 3,4,7,6,2,1,5
(D) 3,1,2,4,6,7,5
Ans. (No option is correct. Here question is wrong.)

42) Assertion (A): Men enter into institutional lized pattern of exchange.
Reason (R): The pattern helps to satisfy their economic needs.
Codes:
(A) Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation of (A)
(B) Both (A) and (R) are not correct
(C) Both (A) and (R) are correct but (R) is not the correct explanation of (A)
(D) (A) is correct and (R) is false
Ans. (A)
43) Assertion (A): Substance abuse is a condition which needs medical help.
Reason (R): Medical help is required in situation of infirmity.
Codes:
(A) Both (A) and (R) are correct
(B) Both (A) and (R) are not correct
(C) (A) is true but (R) is false
(D) (A) is false but (R) is true
Ans. (A)
44) Assertion (A): Conflict free harmonious society is practically needs medical help.
Reason (R): Society enquires disharmony for its formation and growth.
Codes:
(A) Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation of (A)
(B) Both (A) and (R) are not correct
(C) Both (A) and (R) are correct but (R) is not the correct explanation of (A)
(D) (A) is correct but (R) is not the correct explanation of (A)
Ans. (D)
45) Assertion (A): Human Rights are inherent in all beings by virtue of their being human.
Reason (R); Human Rights are natural.
Codes:
(A) Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation of (A)
(B) Both (A) and (R) are correct but (R) is not the correct explanation of (A)
(C) (A) is correct but (R) is not correct
(D) (A) is incorrect but (R) is correct
Ans. (A)

Directions- Read the passage given below and answer the following questions (46-50) as per the understanding the passage:
   In considering whether there is still a role for a code of ethics in social work, it will be useful to explore briefly what a code of ethics is and what function it performs. The adoption of a code of ethics is often regarded as one of the essential features of a ‘profession’. Social work is a professional activity. Implicit in its practice are ethical principles which prescribe the professional responsibility ob the social worker. The primary objective of the Code of Ethics is to make these implicit principles explicit for the protection of clients and other members of society.
Here the rationale for the code of ethics is explicitly linked with status of social work as a ‘profession’. The kind of argument as to why professionals in general need a code of ethics , would be that they poses a particular knowledge and expertise which they used to help people who have need of this. The people who use their services need to be able to trust the professionals both to have sufficient expertise to do what they claim to be able to do , and not to deceive or abuse the service user. A code of ethics is a public declaration which usually includes statements that members of a profession should ensure that they have relevant and up-to-date skills, that they will no discriminate against clients or service users on grounds of sex, ‘race’, and that they should not exploit the user or employ their knowledge for inhumane purposes. The codes usually include a statement of the values of the profession, which tend to include variations on ‘respect of person’, ‘user self-determination’, ‘the promotion of social justice’ and ‘professional integrity’. This is often followed by short statements of more specific principles such as confidentiality, client participation and anti-discrimination, sometimes with a brief commentary attached. Some are quite detailed and provide guidance about how to act in particular types of situation. Nevertheless, codes of two to five pages cannot and should not claim to provide guidance about how to act in all the situations, social workers are likely to encounter. The code for the United States makes this quite clear. In itself, this code does not represent a set of rules that will prescribe all the rules of social workers in all the complexities of the professional life. Rather, it offers general principles to guide conduct, in situations that have ethical implications. It is important to distinguish a code of ethics, which is usually quite a short statement of general ethical principles, from a code of practice, which includes much more detailed guidance about what to do in specific situations. Although some so-called ‘codes of ethics” do include much more detailed guidance on, for example, how qualifications should be prescribed, how social workers should advertise, and may also have a disciplinary function. The extent to which such codes of ethics guide social workers and protect users is not through detailed and prescriptive rules relating to what a social worker should and should not do, but rather in so far as they function as a king of ‘professional pledge’ on the part of the worker to be certain sort of person (trustworthy, honesty, skilled, respectful). In spite of the claims made in the codes of ethics themselves that their main purpose is to guide social workers and protect clients/users, it is important to recognize that they may also fulfill all or some of a number of other functions.

46) Why do professionals need a code of ethics?
(A) So that they are guided in behavior and clients are protected
(B) So that they ensure that they have up-to-date and have relevant skills
(C) So that they may prescribe all behaviors of clients
(D) So that they may offer guidance in general
Ans. (A)
47) Code of ethics and code of practice are-
(A) Dissimilar
(B) Similar
(C) Related
(D) Unrelated
Ans. (C)
48) Values and principles are related in the following manner-
(A) Values arise out of principles
(B) Principles arise out of values
(C) Values are synonymous with principles
(D) Values and principles are in cyclical relationship
Ans. (B)
49) The code of ethics help social workers by-
(A) Prescribing rules
(B) Informing them of rules
(C) Guiding conduct
(D) Protecting them
Ans. (C)
50) The values of the profession as outlined do not include-
(A) User self determination
(B) Respect for persons
(C) Discrimination
(D) Professional integrity
Ans. (C)

Comments

Thank You

Archive

Contact Form

Send