UGC NET Social Work solved questions paper-3- December-2015

Note- This paper contains seventy five (75) objective type questions of two (2) marks each. All questions are compulsory.
1) Which among the following is not a component of client-worker relationship?
(A) Acceptance
(B) Autonomy
(C) Confidentiality
(D) Referral
Ans. (D)
2) Which of the following is a Reference Group?
(A) Occupational Group
(B) Group taken to evaluate one’s own aspects of life
(C) Group which allows social mobility
(D) Group for sensitivity training
Ans. (B)
3) Which one of the following stages of group developments represents established rules, standards and directions?
(A) Forming
(B) Storming
(C) Norming
(D) Performing
Ans. (C)
4) ___ rejects the idea that a small homogeneous group dominates community decision making.
(A) Social model
(B) Pluralist model
(C) Locality development model
(D) Social action model
Ans. (B)
5) The study of group behavior and its interaction with the members is-
(A) Group process
(B) Group Dynamics
(C) Collective behavior
(D) Group Cohesion
Ans. (B)
6) Who studied the effectiveness of Social Case Work?
(A) Fisher Joel
(B) Peter Drucker
(C) Adam Smith
(D) Edwin Flippo
Ans. (A)
7) Who wrote the book “Fieldwork and Field workers”?
(A) M.N. Srinivas
(B) S.C. Dube
(C) T.B. Battomore
(D) G.S. Ghurye
Ans. (A)
8) Which one of the following is not a principle of Social Case Work?
(A) Specific objectives
(B) Confidentiality
(C) Individualization
(D) Acceptance
Ans. (A)
9) The high-level committee on Socio-Economic Health and Educational Status of Tribal Communities of India was chaired by-
(A) M.S. Gore
(B) Virginivs Xaxa
(C) Yogendra Singh
(D) Veena Das
Ans. (B)
10) David Gill has pointed out that the essence of Social Justice enables people to meet their___.
(A) Intrinsic needs
(B) Extrinsic needs
(C) Esteem needs
(D) Actualization needs
Ans. (A)
11) Who among the following is best associated with the casual-functional method?
(A) A. Comte
(B) H. Spencer
(C) E. Durkheim
(D) Adam Smith
Ans. (C)
12) Identify the right sequence among the following stages given by Sigmund Freud-
(A) Anal, Oral, Phallic and Genital
(B) Oral, Anal, Phallic and Genital
(C) Anal, Oral, Genital and Phallic
(D) Genital, Oral, Anal and Phallic
Ans. (B)
13) The process of mutual influence between social worker and the client is called-
(A) Relationship
(B) Understanding
(C) Reflexiveness
(D) Rapport
Ans. (C)
14) Which of the following is not the function of Community Council?
(A) Fact finding
(B) Fund raising
(C) Promoting public undertaking
(D) Co-ordination of activities
Ans. (B)
15) A Peer-group is primarily formed on the basis of-
(A) Sex
(B) Age
(C) Caste
(D) Religion
Ans. (B)
16) ‘Gemeinschaft’ is the term used to refer a/an-
(A) Society
(B) Community
(C) Institution
(D) Association
Ans. (B)
17) ‘The interaction between the coping activity of people and the demand from environment’ is called-
(A) Individual functioning
(B) Group functioning
(C) Community functioning
(D) Social functioning
Ans. (D)
18) ‘Id’ in Freudian scheme operates on-
(A) Pleasure Principle
(B) Secondary Principle
(C) Realism
(D) Idealism
Ans. (A)
19) Which of the following strategies would be most suitable during the issues of difference n a community?
(A) Confrontation
(B) Bargaining
(C) Persuasion
(D) Collaboration
Ans. (B)
20) Which of the statements is not correct with regard to lock-out as per the Industrial Dispute Act 1947?
(A) Lock out is temporary
(B) Lock out is a weapon of coercion
(C) Lock out is resorted to by the employers
(D) Lock out is resorted to by the workers
Ans. (D)
21) A manager may delegate any of the following except-
(A) Authority
(B) Work load
(C) Responsibility
(D) Attending meetings to represent the department
Ans. (C)
22) What is meant by the term ‘Management by Objectives’?
(A) A system of giving authority to carry out job
(B) A system of management to develop a team of experts
(C) The setting of objectives to bring about the achievement of the corporate goals
(D) The control of organization by those in head office
Ans. (C)
23) Arrange the following legislations in the order of their chronological enactment-
1. The Employees State Insurance Act
2. The Employees Provident Fund (Miscellaneous Provisions) Act
3. The Maternity Benefits Act
4. The Workmen’s Compensation Act
Codes:
(A) 1, 2, 3, 4
(B) 2, 3, 1, 4
(C) 3, 2, 1, 4
(D) 4, 1,2, 3
Ans. (D)
24) Arrange the following in a sequential order of historical development of social work-
1. Welfare
2. Development
3. Charity and Philanthropy
4. Empowerment
Codes:
(A) 1, 3, 4 and 2
(B) 3, 1, 2 and 4
(C) 2, 3, 1 and 4
(D) 4, 1, 2 and 3
Ans. (B)
25) Which of the following is not a record in social work practice?
(A) Process
(B) Sound
(C) Summary
(D) Narrative
Ans. (B)
26) Human Development Index is a composite of-
(A) Income, Trade and Investment Indicators
(B) Poverty, Human rights and Unemployment
(C) Income, Trade and Education
(D) Education, Longevity and Income
Ans. (D)
27) The practice of untouchability is abolished by the Indian Constitution according to Article-
(A) 17
(B) 47
(C) 39
(D) 16
Ans. (A)
28) Mahbub Ul Haq has pioneered the concept of-
(A) Human Poverty Index
(B) Gross National Development Index
(C) Economic Development Index
(D) Human Development Index
Ans. (D)
29) Which one of the following are the methods of non-probability sampling?
(a) Purposive Sampling
(b) Snowball Sampling
(c) Stratified Random Sampling
(d) Systematic Random Sampling
Codes:
(A) (a) and (b) only
(B) (b) and (c) only
(C) (a), (b) and (c) only
(D) (a), (c) and (d) only
Ans. (A)
30) ___ leader unilaterally decides major plans for the team to follow.
(A) Autocratic
(B) Democratic
(C) Laissez faire
(D) Charismatic
Ans. (A)
31) F-test was introduced by__
(A) Karl Pearson
(B) Karl Popper
(C) R.A. Fisher
(D) E. Kilpatrick
Ans. (C)
32) ‘Terms of Reference’ (TOR) includes-
(a) Time dimension
(b) Expected Results
(c) Problems and Limitations
(d) Acceptance of References
Codes:
(A) (a), (b) and (d) only
(B) (a), (b) and (c) only
(C) (a), (c) and (d) only
(D) (b), (c) and (d) only
Ans. (B)
33) What is meant by the term ‘Employee empowerment’?
(A) A process of giving an employee greater autonomy and decision making power
(B) To encourage workers to move more freely
(C) The opportunity to share organization’s profit
(D) A formal system of leadership that relies greatly on control
Ans. (A)
34) Neo conservative approach is otherwise called as-
(A) Feminist approach
(B) Radical Socialist approach
(C) New right approach
(D) Social Democratic approach
Ans. (C)
35) Rashtriya Mahila Kosh is also known as-
(A) National Commission on Women
(B) National Credit Fund for Women
(C) National Commission for Protection of Girl child
(D) National Commission for Prevention of Sati
Ans. (B)
36) Which of the following is commonly associated with old-age?
(A) Hansen’s disease
(B) Alzheimer disease
(C) Cancer
(D) Diabetes
Ans. (B)
37) Article 275 of Indian Constitution provides for special grants to –
(A) Youth Welfare
(B) Women Welfare
(C) Tribal Welfare
(D) Rural Welfare
Ans. (C)
38) Social Pathology means-
(A) Study of social institutions
(B) Study of peoples problems
(C) Study of origin, nature and causes of social ills
(D) Study of emergence of social movements
Ans. (C)
39) Social deviance represents a behavior which-
(a) Is in a disapproved direction
(b) Goes beyond the tolerance limit of society
(c) Violates the norms of the society
(d) Invites a societal action
Codes:
(A) (a) and (b)
(B) (b) and (d)
(C) (c) and (a)
(D) (a), (b), (c) and (d)
Ans. (D)
40) Which of the following is a victim less crime?
(A) Gambling
(B) Assault
(C) Murder
(D) Rioting
Ans. (A)
41) Toll free Helpline number 1098 helps which category of persons in distress-
(A) Women
(B) Children
(C) Elderly
(D) Accident victims
Ans. (B)
42) NCRB in India stands for-
(A) National Crime Records Bureau
(B) National Criminal Records Bureau
(C) National Commission for Rehabilitation of Beggars
(D) National Commission for Resettlement of Beggars
Ans. (A)
43) Borstal School is associated with –
(A) Insane offenders
(B) Young offenders
(C) Adult Male offenders
(D) Adult Female offenders
Ans. (B)
44) First Aid Box is to be provided for ____ workers as per the Factories Act, 1948?
(A) 125
(B) 135
(C) 150
(D) 160
Ans. (C)
45) A positive correlation is present when ___.
(A) Two variables move in the opposite direction
(B) Two variables move in the same direction.
(C) One variable goes up and one goes down
(D) Several variables never change
Ans. (B)
46) The Charitable Endowments Act was passed in the year-
(A) 1860
(B) 1960
(C) 1890
(D) 1900
Ans. (C)
47) The Immunization Mission that has been set up to reduce morbidity and mortality rate among children is___.
(A) National Technology Mission
(B) National Diabetes Control Mission
(C) National Goiter Control Mission
(D) National Rural Livelihood Mission
Ans. (A)
48) Which among the following targets is not included in the 12th Five Year Plan fo the Government of India?
(A) Reduction in HIV/AIDS to under 1 million
(B) Reduction of Infant Mortality Rate to 25/1000 live births
(C) Reduction of Maternal Mortality Rate to 100/100000
(D) Reduction in Total Fertility Rate to 2.1
Ans. (A)
49) The International Convention on the elimination of all forms of racial discrimination was adopted in the year-
(A) 1979
(B) 1975
(C) 1965
(D) 1969
Ans. (C)
50) Which of the following sets of rights is not included in the United Nations Convention on the Rights of the Child?
(A) Protection
(B) Participation
(C) Economic
(D) Survival
Ans. (C)
51) The survival, protection and empowerment of girl child are being ensured through which of the following schemes of the government of India in 2015?
(A) Janani Shishu Suraksha Yojana
(B) Beti Bachao Beti Padao
(C) Sable
(D) Janani Suraksha Yojana
Ans. (B)
52) The Persons with Disabilities (Equal Opportunities, Protection of Rights and Full Partcipation) Act, 1995 ensures that appropriate governments and local authorities within their economic capacity and development provide which of the following?
(a) Installation of auditory signals at red-lights in public roads for persons with visual handicap
(b) Curb cuts and slopes in pavements for wheel-chair users
(c) Toilets in public buildings
(d) Engraving on the surface of the zebra crossing for persons with visual handicap
Codes:
(A) (a) only
(B) (a) and (d) only
(C) (a), (b) and (d) only
(D) (b), (c) and (d) only
Ans. (C)
53) DDRC stands for ___.
(A) District Disability Rehabilitation Council
(B) Disability Directorate Rehabilitation Council
(C) District Disability Rehabilitation Centre
(D) District Directorate Rehabilitation Centre
Ans. (C)
54) Which one of these is not an indicator of social development?
(A) Longevity
(B) Literacy
(C) Clean environment
(D) Industrialization
Ans. (D)
55) Which one of the following is not the characteristic of informal organization?
(A) Official norms
(B) Earned status by persons
(C) Unstructured relationships
(D) Voluntary interaction
Ans. (A)
56) Which model of social policy was described as “Hand-maiden model”?
(A) Residual welfare model
(B) Institutional Redistributive model
(C) Industrial Achievement performance model
(D) Golden hand shake model
Ans. (C)
57) Match the List-I with List-II and select the correct answer with the help of codes given –
List-I
(a) Malcolm Payne
(b) Lena Dominelli
(c) Joel Fischer
(d) R.W. Toseland and Bob Rivas
List-II
1. Introducing Social work
2. Introduction to group work practice
3. Modern social work theory
4. Effectiveness of social case work
Codes:

(a)
(b)
(c)
(d)
(A)
3
1
4
2
(B)
4
2
3
1
(C)
2
3
4
1
(D)
3
1
2
4
Ans. (A)
58) Match the List-I with List-II and select the correct answer with the help of codes attached-
List-I
(a) Environment
(b) Women Studies
(c) Trade Union in Informal Sector
(d) Grameen Bank
List-II
1. Veena Majumdar
2. Md-Yunus
3. Ela Bhatt
4. Vandana Shiva
Codes:

(a)
(b)
(c)
(d)
(A)
1
2
4
3
(B)
2
1
3
4
(C)
4
1
3
2
(D)
4
1
2
3
Ans. (C)
59) Match the following names of the journals given in List-I with the institutions given in List-II and choose the correct answer from the codes given –
List-I
(a) Indian Journal Social Work
(b) Perspectives in Social Work
(c) Contemporary Social Work
(d) Journal of Rural Development
List-II
1. Nirmala Nketan, Mumbai
2. N.I.R.D., Hyderabad
3. Tata Institute of Social Science, Mumbai
4. Department of Social Work, University of Lucknow
Codes:

(a)
(b)
(c)
(d)
(A)
1
3
4
2
(B)
4
2
1
3
(C)
3
1
4
2
(D)
2
1
3
4
Ans. (C)
60) Match the List-I with List-II and choose the correct answer from the codes given-
List-I (International Initiatives)
(a) DFID
(b) USAID
(c) CIDA
(d) DANIDA
List-II (National Origin)
1. USA
2. Canada
3. UK
4. Denmark
Codes:

(a)
(b)
(c)
(d)
(A)
3
1
2
4
(B)
3
1
4
2
(C)
4
1
2
3
(D)
4
1
3
2
Ans. (A)
61) Match the List-I with List-II and select the correct answer with the help of codes given-
List-I
(a) The Social Division of Labour
(b) Social Processes
(c) Social Change
(d) Social Class
List-II
1. Durkheim
2. Charles Cooley
3. T.H. Marshall
4. W.F. Ogburn
Codes:

(a)
(b)
(c)
(d)
(A)
1
2
3
4
(B)
1
2
4
3
(C)
2
3
4
1
(D)
4
1
3
2
Ans. (B)
62) Match the following pairs and select the answer from the codes given below-
List-I
(a) Association
(b) Dispersion
(c) Variance
(d) Difference
List-I
1. t-test
2. ANOVA
3. Correlation
4. Standard Deviation
Codes:

(a)
(b)
(c)
(d)
(A)
3
4
2
1
(B)
1
2
3
4
(C)
2
3
4
1
(D)
3
2
1
4

Ans. (A)
63) Match List-I (Concepts) with List-II (Theories) and select the correct answer from the codes given below-
List-I (Concepts)
(a) Reinforcement
(b) Free Association
(c) Scripts and Strokes
(d) Boundary
List-II (Theories)
1. Transactional Analysis
2. Behavioral Theory
3. Psychoanalysis
4. Social Systems Theory

Codes:

(a)
(b)
(c)
(d)
(A)
4
3
1
2
(B)
3
2
1
4
(C)
2
3
1
4
(D)
1
2
4
3
Ans. (C)

64) 
Assertion (A): Group is a web of social relationships.
Reason (R): Members have self directed goals.
Codes:
(A) (A) and (R) are not correct
(B) Both (A) and (R) are correct but (R) is not a correct explanation of (A)
(C) (A) is correct and (R) is not correct
(D) Both (A) and (R) are correct and (R) is a correct explanation of (A)
Ans. (B)
65) Assertion (A): Children are discriminated world-wide and subjected to abuse and neglect.
Reason (R): The child rearing practices determine the conditions of children in any given society.
Codes:
(A) Both (A) and (R) are correct but (R) is not the correct explanation of (A)
(B) (A) is correct and (R) is not correct
(C) (A) is not correct but (R)  is correct
(D) Both (A) and (R) are not correct
Ans. (A)
66) Assertion (A): The behavior of every individual is judged by people.
Reason (R): One’s behavior depends of the roles one assumes and the way they are performed n the context of social milieu.
Codes:
(A) Both (A) and (R) correct and (R) is correct explanation of (A)
(B) (A) Is correct but (R) is not correct
(C) (A) and (R) are correct and (R) is not correct explanation of (A)
(D) (A) is not correct and (R) is correct
Ans. (A)
67) Assertion (A): society is stratified.
Reason (R): Stratification is due to race and ethnicity.
Codes:
(A) Both (A) and (R) are correct but (R) is not correct explanation of (A)
(B) (A) is correct and (R) is not correct
(C) (A) is not correct but (R) is correct
(D) Both (A) and (R) are not correct
Ans. (A)
68) Assertion (A): Social work is a human service profession.
Reason (R): Social workers acquire knowledge, skills and values in dealing with human problems.
Codes:
(A) (A) is correct and (R) is not correct
(B) (A) is not correct and (R) is correct
(C) Both (A) and (R) are correct and (R) is not the correct explanation to (A)
(D) Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation of  (A)
Ans. (D)
69) Assertion (A): Action research can enhance the visibility of professional social work.
Reason (R): All social work research is an action research.
Codes:
(A) (A) is correct and (R) is incorrect
(B) Both (A) and (R) are incorrect
(C) (A) is incorrect and (R) is correct
(D) Both (A) and (R) are correct
Ans. (A)
70) Assertion (A): Social Work research always includes testing of hypothesis.
Reason (R): Hypothesis is the logical deductions derived from review of literature.
Codes:
(A) Both (A) and (R) are correct
(B) (A) is correct but (R) is not correct
(C) (A) is not correct and (R) is correct
(D) Both (A) and (R) are not correct
Ans. (A)

Directions- (Q. 71-75) Read the passage given below and answer as per the understanding of the passage.
It may be reiterated that as no formal system has a complete answer to the problem of crime. The social defence approach is based on the premise that the criminal justice system by itself cannot undo such aberration of the wider socio-economic system as are associated with crime. Even the reduction in crime as a more realistic goal can be achieved only by extending crime prevention and control measures beyond the criminal justice system and by building these into a broader social action to curb conditions which produce crime. Such a perspective requires focus on two major areas, one is preventing crime by protecting various vulnerable groups with the framework of social justice and second by treating of offenders in a just, fair and equitable manner, with due regard to their human rights, and on the basis of differential handling of individuals who violate law and order under various kinds of situational compulsion vis-à-vis those who perpetrate crime in an organized manner. While the prevention of crime would necessitate forging of constructive linkages between the formal system and various sectors of socio-economic development, treatment of offenders would inevitably entail a progressive refinement of criminal justice processes. With newly emerging forms and trends of criminality, some of which are much more volitional and disruptive in nature, a holistic strategy has to be worked out jointly by various criminal justice, social welfare and development agencies. Such a concept of social defence warrants not only a through reorganization of the traditionally operative crime control mechanisms but also innovation of and experimentation with new approaches in coping more effectively with the changing crime scenario.
In the prevention of crime, voluntary organizations have a definite advantage over official agencies. A situation oriented strategy would be based on an optimum use of all such voluntary agencies as are engaged in protecting the vulnerable sections of society. An individual-oriented strategy would obviously require working with those who, under situational compulsions, have fallen to a socially deviant behavior and still have a chance to redeem. In all these areas, voluntary organizations have to function in conjunction with families, communities and other social institutions which have a bearing on the process of re-socialization. Apart from direct intervention in situations and problems responsible for crime, voluntary organizations can be greatly instrumental in moulding public opinion and in mobilizing social support for an effective implementation of social legislation.

71) How can we reduce the crimes?
(A) Using situation oriented strategy based on an optimum use of voluntary agencies
(B) By direct intervention in situations and  problems responsible for crime
(C) By building crime prevention and control measures into a social action and extending them beyond the criminal justice system.
(D) By mobilizing social support for an effective implementation of social legislation
Ans. (C)
72) What would be the role of voluntary organizations in an individual oriented strategy?
(A) Engaging in protecting the vulnerable sections of society
(B) Functioning in conjunction with families, communities and other social institutions.
(C) Working with those who, under situational compulsions, have fallen to a socially defiant behavior and still have a chance to redeem.
(D) Moulding public opinion in mobilizing social work.
Ans. (C)
73) How can the voluntary organizations help in crime prevention apart from a direct intervention?
(A) Functioning in conjunction with families, communities and other social institutions.
(B) Working with those who, under situational compulsions, have fallen to a socially defiant behavior and still have a chance to redeem.
(C) Engaging in protecting the vulnerable sections of society
(D) Moulding public opinion in mobilizing social support for an effective implementation of social legislation.
Ans. (D)
74) Which types of individuals require differential handling in crime prevention?
(A) The individuals that commit crimes under situational compulsion and the organized criminals
(B) The individuals that commit crimes under influence of drugs and peer pressure
(C) The individuals those who are involved in petty crimes
(D) The individuals who are recidivists
Ans. (A)
75) In the newly emerging forms and trends of criminality, the concept of social defence requires:
(A) Innovation of and experimentation with new approaches besides a complete reorganization of the traditionally operative crime control mechanisms
(B) Focus on crime prevention and treatment of offenders
(C) Forging of constructive linkages between the formal system and various sectors of socio-economic development
(D) Working in a just, fair and equitable manner, with due regard to human rights and social justice.
Ans. (A)

Comments

Thank You

Archive

Contact Form

Send