UGC NET Social Work solved questions paper-2- December-2015

Note- This paper contains fifty (50) objective type questions of two (2) marks each. All questions are compulsory.
1) Which method of social work is related to the process of transforming social policy into social welfare?
(A) Social work research
(B) Community organization
(C) Social action
(D) Social welfare administration
Ans. (D)
2) ‘The person-in-situation’ was coined by-
(A) Marry Richmond
(B) Florence Hollis
(C) H. Bartlett
(D) Charles Cooley
Ans. (B)
3) Which is not true of Social values?
(A) Values are preferred behavior
(B) Values cannot be proved
(C) Values grow out of personal experiences
(D) Values are evolving in nature
Ans. (B)
4) Which one of the following is not a principle of social work group work given by H.B. Tracker?
(A) The principle of democratic self-determination
(B) The principle of focusing on change and possibilities
(C) The principle of flexible functional organization
(D) The principle of progressive program experience
Ans. (B)
5) Which one of the following is not secondary data in social work research?
(A) Information collected from Journals
(B) Information collected from Reports
(C) Information collected from Residents
(D) Information collected from Websites
Ans. (C)
6) The book ‘Community Welfare Organization: Principles and Practice’ has been written by-
(A) M.S. Gore
(B) Murray G. Ross
(C) K.D. Gangrade
(D) Arthar Dunham
Ans. (D)
7) Ego states referred in Transactional Analysis Theory does not include-
(A) Child
(B) Parent
(C) Adult
(D) Sibling
Ans. (D)
8) Anti-Social personality has-
(A) Undeveloped Id
(B) Undeveloped Ego
(C) Underdeveloped Super-Ego
(D) Undeveloped all the three i.e. Id, Ego and Superego
Ans. (C)
9) Evaluation research is basically-
(A) Confirmatory research
(B) Action research
(C) Fundamental research
(D) Pure research
Ans. (A)
10) Which one of the following is not the characteristic of social disorganization?
(A) Obstructing the functioning of patterns of coordination
(B) Endangering the survival of group
(C) Adhering the rules laid down by society
(D) Lack of social action
Ans. (C)
11) Universe of study is defined as-
(A) Coverage of study
(B) Geographical area
(C) Total number of units
(D) Units of study
Ans. (C)
12) According to Freudian theory, personality consists of –
(A) Id  and Ego only
(B) Conscious and subconscious only
(C) Id, Ego and Super Ego
(D) Ego and Super Ego only
Ans. (C)
13) Bottom-up concept is related to –
(A) Mega planning
(B) Macro planning
(C) Mezzo planning
(D) Micro planning
Ans. (D)
14) Paulo Friere’s  approach could be briefly stated as-
(A) Organization of services of people
(B) Mobilization of community leaders
(C) Action- reflection process with people
(D) Identification of target systems for work
Ans. (C)
15) Pilot study refers to –
(A) Preliminary study conducted on a limited scale
(B) Mobilization of community leaders
(C) Follow- up study done within a year after the original study
(D) Macro level study undertaken to test the hypothesis
Ans. (A)
16) The Constant and Control variable is used in ___
(A) Exploratory Research
(B) Descriptive Research
(C) Evaluation Research
(D) Experimental Research
Ans. (D)
17) Who gave the concept of “Looking glass self”?
(A) Karl Marx
(B) Margaret H. Mead
(C) Charles Cooley
(D) M.K. Gandhi
Ans. (C)
18) Who coined the term conjugal family?
(A) William J. Goode
(B) Murdock
(C) Cooper
(D) Talcott Parsons
Ans. (A)
19) Age-sex distribution at a given time is known as-
(A) Population explosion
(B) Population grid
(C) Population pyramid
(D) Population control
Ans. (C)
20) The meaning of sustainable development is-
(A) Sustained growth
(B) Sustained profit
(C) Sustained capital
(D) Sustained natural capital
Ans. (D)
21) Who is the proponent of the theory of hedonism in criminology?
(A) Beccaria
(B) Lombroso
(C) Hooton
(D) Sigmund Freud
Ans. (B)
22) Who introduced the term ‘Folkways’ in sociological literature?
(A) George Simmel
(B) Robert Merton
(C) Auguste Comte
(D) William G. Sumner
Ans. (D)
23) With whom can First Information Report (FIR) be lodged?
(A) Circle Officer of Police
(B) Superintendent of Police
(C) Inspector General of Police
(D) Officer-in-charge of police station
Ans. (D)
24) Which government lunched Firka Development Scheme?
(A) Government of U.P.
(B) Government of Bihar
(C) Government of Madras
(D) Government of Bengal
Ans. (C)
25)  Achievement Motivation is a concept frequently associated with-
(A) A. Maslow
(B) H. Murray
(C) C. Jung
(D) D. McCllenland
Ans. (D)
26) Which one of the following is not the characteristic of vertical organization?
(A) Narrow Span
(B) Closed Control
(C) Broad Span
(D) Centralization
Ans. (C)
27) Women’s studies researchers should view women as-
(A) Objects and consumers
(B) Subjects and producers
(C) Objects and producers
(D) Consumers only
Ans. (B)
28) Which of the following gender related index was developed and used by United Nations in 2010?
(A) Gender Related Development Index
(B) Gender Equality Index
(C) Gender Empowerment Measure
(D) Inequality Adjusted Human Development Index
Ans. (B)
29) The acronym AYUSH is-
(A) An NGO Working for Child Welfare
(B) A Department of the Government of India
(C) A Drug Control Programme
(D) Polio Eradication Programme
Ans. (B)
30) Deviance is not-
(A) A human behavior
(B) A disapproved direction
(C) Beyond tolerance level of society
(D) Glorified behavior
Ans. (D)
31) Which one of the following authorities grants probation to offenders?
(A) Police
(B) Court
(C) Prosecution
(D) Jail
Ans. (B)
32) Which of the following does not lead to feminization of poverty?
(A) Women workers excluded from economic opportunities
(B) Women’s work for longer hours at lower wages
(C) Lack of property/land rights for women
(D) Women’s economic independence
Ans. (D)
33) According to the census, 2011 which among the following states has highest proportion of Scheduled Tribe population within the state?
(A) Tamil Nadu
(B) Maharashtra
(C) Manipur
(D) Mizoram
Ans. (D)
34) Which School of Thought used the concept of social disorganization in explaining Juvenile delinquency?
(A) Classical School
(B) Positive School
(C) Chicago School
(D) Cartographical School
Ans. (C)
35) Disorders of traits are best associated with-
(A) Personality disorders
(B) Anxiety disorders
(C) Sexual disorders
(D) Substance abuse disorders
Ans. (A)
36) The new name of Remand Home is ___?
(A) Certified School
(B) Fit Persons Home
(C) Observation Home
(D) Borstal School
Ans. (C)
37) Equal Remuneration Act 1976 provides that-
1. Women and Men will be paid equally for doing the same work
2. There will be no discrimination against women at the time of recruitment
3. The employer is bound to maintain a register of the workers
Codes:
(A) 1, 2 and 3
(B) 1 and 2 only
(C) 2 and 3 only
(D) 1 and 3 only
Ans. (A)
38) Match List-I with List-II and choose the correct  answer from the codes given below-
List-I (Models)
a) Social Planning
b) Behavior modification
c) Reciprocal model
d) Conscientization
List-II (Methods)
1. Social case work
2. Social group work
3. Community organization
4. Social action
Codes:

a
b
c
d
A
1
2
3
4
B
3
1
2
4
C
4
3
2
1
D
1
3
4
2
Ans. (B)
39) Match the List-I with List-II and choose the correct answer from the codes below-Ans. (B)
List-I
a) Classical Conditioning
b) Operant Conditioning
c) Rational Emotive Therapy
d) Transactional Analysis
List-II
1. Parent-Adult-Child
2. Response Modification
3. Substitutional Learning
4. ABC model
Codes:
a
b
c
d
A
2
1
4
3
B
1
3
2
4
C
4
2
1
3
D
3
2
4
1

Ans. (D)

40) Match the List-I with List-II and select the correct answer with the help of codes attached-
List-I
a) Protection of Children from Sexual Offences Act
b) The Sexual Harassment of Women at Workplace (Prevention, Prohibition and Redressal) Act
c) Protection of Women from Domestic Violence Act
d) The Prohibition of Child Marriage Act
List-II
1. 2013
2. 2012
3. 2006
4. 2005
Codes:
a
b
c
d
A
2
1
4
3
B
3
2
4
1
C
4
2
1
3
D
3
1
2
4
Ans. (A)
41) Match List-I with List-II and select the correct answer with the help of codes given –
List-I
a) Sam Pitroda
b) Naseem Ahmed
c) P.L.Punia
d) Rameshwar Oraon
List-II
1. National Commission for ST
2. National Commission for SC
3. National Knowledge Commission
4. National Commission for Minorities
Codes:
a
b
c
d
A
3
4
2
1
B
2
3
1
4
C
4
3
2
1
D
3
1
2
4
Ans. (A)
42) Assertion (A): Social work is a human rights profession.
Reason (R): Client Problem should be solved as per his/her decision.
Codes:
(A) Both (A) and (R) are correct
(B) Both (A) and (R) are not correct
(C) (A) is correct but (R) is not the correct reason
(D) (R) is correct but (A) is not the correct reason
Ans. (A)
43) Assertion (A): Networks together with shared norms, values and understanding that facilitate co-operation within or among groups is known as Social Capital.
Reason (R): networks are real-world links between groups or individuals.
Codes:
(A) (A) is correct and (R) is incorrect
(B) (A) is incorrect and (R) is correct
(C) (A) and (R) are correct
(D) (A) and (R) are incorrect
Ans. (C)
44) Assertion (A): The same end-state can be reached by a variety of different initial conditions and through different processes.
Reason (R): Equilibrium is explained by the term homeostasis.
Codes:
(A) (A) is correct and (R) is incorrect
(B) (A) and (R) are incorrect
(C) (A) is incorrect and (R) are correct
(D) (A) and (R) are correct
Ans. (D)
45) Assertion (A): Time use surveys examine the allocation and efficiency of non-working time.
Reason (R): Time use surveys enable giving visibility to women’s invisible work.
Codes:
(A) (A) is correct but (R) is not correct
(B) (A) is not correct but (R) is correct
(C) Both (A) and (R) are not correct
(D) Both (A) and (R) are correct
Ans. (D)

Directions- (Q. 46-50) Read the passage given below and answer as per the understanding of the passage.
Evidence-based practice (EBP) is a process in which the practitioner combines well-researched interventions with clinical experience and ethics, and client preferences and culture to guide and inform the delivery of treatments and services. It is a process in which practitioners make practice decisions in light of the best research evidence available. The evidence-based practice model encourages practitioners to integrate scientific evidence with their practice expertise and knowledge of the personal circumstances bearing on specific practice decisions.
Evidence-based social work practice involves clients as informed participants by seeking out practice related research findings regarding important decisions and sharing the result of such a search with clients. If no evidence can be found to support a service decision, the client needs to be informed and practitioners need to describe their rationale for making recommendations to clients. This approach ensures that the treatments and services, when used as intended, will have the most effective outcomes as demonstrated by the research. I will also ensure that programs with proven success will be more widely disseminated and will benefit a greater number of people.
Evidence-based practice is most commonly discussed in regard to decisions about what interventions to be provided to the clients. Apart from that it also applies to decisions about how best to assess the practice problems and decisions practitioners make at other levels of practice such as decisions about social policies and communities. For example, a clinical practitioner following the evidence-based practice model with a newly referred client will attempt to find and use the most scientifically validated diagnostic tools in assessing client problems and treatment needs and them develop a treatment plan in light of the best research evidence available.
At the level of social policy, evidence-based practitioners will attempt to formulate and advocate policies that, the best research available suggests, are most likely to achieve their desired aims. Likewise, evidence-based practitioners working at the community level will make practice decisions at that level in light of community-level practice research. Moreover, evidence-based practitioners at each level will utilize research methods to evaluate the outcomes of their practice decisions to see f the chosen course of action is achieving its desired aim. If it is not , then the evidence-based practitioner will choose an alternative course of action again in light of the best research available and again evaluating its outcome.

46) Evidence-based practice (EBP) can best be explained as-
(A) Process in which the practitioner combines well researched interventions with clinical experience and ethics
(B) Process of intervention based on clients’ preferences and culture to guide and inform the delivery treatments and services
(C) Practice that is most commonly discussed in regard to decisions about what interventions to provide clients.
(D) Process of assessing client problems and treatment needs and then developing a treatment plan
Ans. (A)
47) Evidence-based practice is Social Work is most-commonly discussed with regard to decisions relating to :
(A) Intervention
(B) Follow up
(C) Termination
(D) Evaluation
Ans. (A)
48) At the level of Social Policy, the major role of the evidence-based practitioner is –
(A) To formulate and advocate policies that are most likely to achieve their desired roles
(B) To make practice decisions n light of community level practice research
(C) To utilize research methods to evaluate the outcomes
(D) To choose an alternative course of action
Ans. (A)
49) What does a clinical practitioner (using EBP model) do with a newly referred client?
(A) Take the informed consent of the client
(B) Assess clients’ problem and needs by using the most scientifically validated diagnostic tools
(C) Making treatment plan based on clients’ preferences and culture
(D) Client s given services as per the needs felt by him/her
Ans. (B)
50) During evaluation of the practice outcomes, if the chosen course of action is not achieving the desired end, the EBP practitioner.
(A) Will choose an alternative course of action based on research evidence
(B) Will utilize the already available practice outcome
(C) Will ignore the available practice outcomes
(D) Will take appropriate decisions in the light of clients’ preferences and needs
Ans. (A)

Comments

  1. It is truly a well-researched content and excellent wording. I got so engaged in this material that I couldn’t wait to read. I am impressed with your work and skill. Thanks. Ugc Net Commerce

    ReplyDelete
Thank You

Archive

Contact Form

Send