MCQ on welfare administration

MCQ  on welfare administration 
 
1. Social workers practice under all of the following auspices EXCEPT
 a. Public
 b. Not-for-profit
 c. For-profit
 d. Media
Answer -c
2. Social welfare administration  is coming under  the
a)        Direct method of social work
b)       Indriect method of social welare
c)        Not coming under any method
d)       All the above
Answer-B
3.Welfare administration is referrer to
a)        Translating social policies into a welfare program
b)       Method of policies governance
c)        System of administration for social welfare
d)       all the option
Answer -D
 
4.The nature of social welfare administration are
a)        It can be acquired
b)       It is objective in nature
c)        Practical application of knowledge
d)       All the option are correct
Answer -D
5. Which is not the category of administration according to Henry Fayol
a)        Organization
b)       Command
c)        Coordination
d)       Supervision
Answer - A
6.Who advocated POSDCORB view ?
a)        Henry Fayol
b)       Luther Gulick
c)        L.Urwick
d)       M.ovean
Answer -B
.Who said study of administration deals with  Men, Materials and Method ?
a)        Luther Gulick
b)       Henery Fayol
c)        P.M Queen
d)       M.ovean
Answer -B
8.What is not the steps of planning in welfare administration
a)        Formulate appropriate objective
b)       Identify the problem
c)        Collect and understand existing fact
d)       Drafting the report
Answer-A
9.Organization is the part of
a)        Administration Process
b)       Welfare administration Method
c)        Integral View
d)       POSDCORB View
Answer -D
 
10.When was the five year plan initiated ?
a)        1949
b)       1951
c)        1990
d)       1950
Answer -B
11.Who was the first professor of social administration appointed in the Landon school of Economics?
a)        Richard Titmus
b)       Alcock
c)        Miller
d)       George
Answer-A
12.Who among the following has given the structural view of the society ?
a)      Durkheim
b)     Gidding
c)      Maclever
d)     Cooley
Answer -A
 
13. Who among the following said “Man is a social animal “
a)      Maclever
b)     Freud
c)      Aristotel
d)     Rousseau
Answer -c
14.Abbreviation  of CAPART
a)        Council for advance for people actions and rural technology
b)       Council for advance for people association and rural technology
c)        Advancement of people association and rural transformation
d)       Council of additional people association and rural technology
Answer -A
15..Which of the following is not the component of agency administration
a)The chief executive
b)The staff
c)The donor agencies
d)The beneficiaries
Answer -D
16.Distributive justice combination of __________
a)Right and duties
b)Constitutional remedies and  social system
c)Social and community justice
d)Community and Society
Answer -A
17.the existence of opportunity for meaningful work  and employment is called  as
a)Social security
b)Social equity
c)Economic and social equity
d)Economic Justice
Answer -C
18.In the abbreviation POSDCORB-CO stands for
a)        Communication
b)       Coordination
c)        Counselling
d)       Corporation
Answer- B
 
19.Social work administration is coming under
a)        Primay method of social work
b)       Secondary method of social wokr
c)        Method of public administration
d)       All the option
Answer -B
20. Individual abilities can be expanded by enrolling for:-
a) Training programmes
b) Acquiring additional degree
c)Seeking new work assignments
d) All of the above
Answer -D
 
21. The concept of “felt needs” is related to:
(A) Social group work
(B) Social case work
(C) Social action
(D) Community organization
Ans. (D)
22. ‘Evaluation of self-based on reflection or social comparison’ is known as:
(A) Self-esteem
(B) Self-awareness
(C) Self-security
(D) Self-confidence
Ans. (A)
23. The process of mutual influence between worker and client is called:
(A) Relationship
(B) Understanding
(C) Reflexiveness
(D) Rapport
Ans. (C)
24. Which one of the following is a part of Human Development Index?
(A) More gross national product
(B) More industrialization
(C) Life expectancy
(D) Fighting against social exclusion
Ans. (C)
25. Which one of the following is the type of dream mechanism?
(A) Sublimation
(B) Symbolization
(C) Rationalization
(D) Repression
Ans. (A)
26.  Schedules V and VI of the Indian Constitution are related to ;
(A) Decides state boundaries between the states
(B) Decides the powers and responsibilities of Panchayat Raj
(C) Protection of rights  of tribal
(D) Protections of minorities in the country
Ans. (C)
27. The principle of specific objective is a principle of __
(A) Social case work
(B) Social group work
(C) Community organization
(D) Social Welfare Administration
Ans. (B)
28. Which of the following statements is incorrect with regard to social problems?
(A) All social problems are deviations from the ideal situation
(B) Social problems are caused by many factors which are social in origin
(C) Social problems don not affect all individuals of the society
(D) Social problems affect different individuals differently
Ans. (C)
29. ‘SansadAdarsh Gram Yojana’ (SAGY) was launched in commemoration of the birth anniversary of :
(A) Sri DindayalUpadhayaya
(B) Sri Jayaprakash Narayan
(C) Sri AtalBihari Vajpayee
(D) Mahatma Gandhi
Ans. (B)
30.  Which one of the following is not a part of hierarchy of needs described by Abraham Maslow?
Safety needs
Esteem needs
Cognitive needs
Normative needs
Ans. (D)
31.  Which one of the following does not refer to digital convergence?
(A) Information technology
(B) Consumer electronics
(C) Telecommunications
(D) Exposure to languages
Ans. (D)
32. Which one of the following rights was described by Dr. B.R. Ambedkar as the heart of Indian Constitution?
(A) Rights to constitutional remedies
(B) Right to property
(C) Right to equality
(D) Right to freedom of religion
Ans. (A)
33. Under whose prime ministership the Second National Labour Commission was constituted?
(A) AtalBihari Vajpayee
(B) ViswanathPratap Singh
(C) P.V. NarasimhaRao
(D) Rajiv Gandhi
Ans. (A)
34.  Which of the following statements is incorrect with regard to social problems?
(A) All social problems are deviations from the ideal situation
(B) Social problems are caused by many factors which are social in origin
(C) Social problems don not affect all individuals of the society
(D) Social problems affect different individuals differently
Ans. (C)
35. In the year 1915, the controversial speech titled, ‘Is social work a profession’ at the National Conference on charities and correction was delivered by-
(A) Mary Richmond
(B) Gisla Konopka
(C) Abraham Flexner
(D) Herbert Bisno
Ans. (C)
36. Feeling of extreme sadness and loneliness is symptom of –
(A) Phobia
(B) Hysteria
(C) Manic depression
(D) Paranoia
Ans. (C)
37. Institutional Redistribution Model of Social Policy is associated with-
(A) Welfare state
(B) Capital state
(C) Communist state
(D) Police state
Ans. (A)
38. Which act requires employers in industrial establishments to define the conditions of employment?
(A) The Factories Act, 1948
(B) The Industrial Dispute Act, 1947
(C) The Industrial Employment (Standing orders) Act, 1946
(D) The Trade Union Act, 1946
Ans. (C)
39. As per global definition of 2014, social work is not concerned with the promotion of which one of the following?
(A) Social change
(B) Social cohesion
(C) Social choices
(D) Liberation of people
Ans. (C)
40. As per global definition of 2014, social work is not concerned with the promotion of which one of the following?
(A) Social change
(B) Social cohesion
(C) Social choices
(D) Liberation of people
Ans. (C)
41. Who among the following is associated with the concept of ‘Social Fact’?
(A) Emile Durkheim
(B) Karl Marx
(C) M. Mauss
(D) Max Weber
42. Locality Development Model of community development was propounded by whom?
(A) Saul David Alinsky
(B) Gordon Hamilton
(C) Jack Rothman
(D) M.G. Ross
Ans. (C)
43.Asymmetrical distribution indicates-
(A) Range
(B) Standard Deviation
(C) Skewness
(D) Kurtosis
Ans. (C)
44. Which among the following department was created under the Ministry of Social Justice and Empowerment in May 2012?
(A) Department of AYUSH
(B) Department of Disability Affairs
(C) Department of Youth Affairs
(D) Department of Refugee Rehabilitation
Ans. (B)
45. Social Distance Scale was developed by-
(A) Likert
(B) Thorndike
(C) Bogardus
(D) Thurston
Ans. (C)
46. Who is the Vice-Chairman of NITI Aayog?
(A) Narendra Modi
(B) Bibek Debroy
(C) Arvind Panagariya
(D) Nitin Gadkari
Ans. (C)
47. Which one of the following is not a characteristic of collective bargaining?
(A) It is a collective process
(B) It is a flexible process
(C) It is not a bipartite process
(D) It is interdisciplinary system
Ans. (C)
 
48.Belief in the worth of the individual is related to __
(A) Social work values
(B) Social work techniques
(C) Social work principles
(D) Social work methods
Ans. (A)
49.‘Something gave or demanded as repayment for wrong doing’ refers to ___
(A) Rehabilitation
(B) Correction
(C) Retribution
(D) Reformation
Ans (C
50. The PC PNDT Act primarily addresses to
(A) Legal Abortion
(B) Sex-selective abortion
(C) Abortion care to unwed mothers
(D) Abortion care to rape victims
Ans. (B)
 



Comments

Thank You

Archive

Contact Form

Send