100 MCQ on Public Policy with answer

 1. Organizations that pursue the common interests of groups of people by attempting to influence the making and implementation of government policy are known as:
a.     Political parties
b.     Interest groups
c.      Lobbyists
d.     Social movements
e.     Policy communities
Answer: b
2. This theory assumes that governments will be influenced by various interest groups and will not be biased for or against any of those groups:
a.     Rational choice theory
b.     Institutionalist theory
c.      Pluralist theory
d.     Marxist theory
e.     State centered theory
Answer: c
3. A public interest group pursues policies that they believe will provide what to society:
a.     Lower taxes
b.     Selective benefits
c.      Purposive incentives
d.     Collective benefits
e.     Solidary incentives
Answer: d
4. In order to be effective in influencing government policy, interest groups require:
a.     Money and expertise
b.     A large number of members
c.      A permanent headquarters
d.     Lawyers
e.     Access to media outlets
Answer: a
5. State-centered theory assumes that:
a.     Interest groups are ineffective because they generally do not have enough popular support
b.     Interest groups are effective only when they have a large number of members
c.      Interest groups are effective only when they rely on the courts
d.     The demands of interest groups are too much of a burden on government
e.     Interest groups are ineffective because the state is independent of social forces
Answer: a
 6. An interest group with a formal structure, established membership base, and paid staff is commonly known as a(n):
a.     Effective interest group
b.     Self-interest group
c.      Special interest group
d.     Public interest group
e.     Institutionalized interest group
Answer: e
7. Which means of influencing public policy is generally seen as ineffective by interest groups and those who analyze them:
a.     Lobbying a cabinet minister
b.     Using the legal system
c.      Lobbying Members of Parliament
d.     Taking their case to the public
e.     Lobbying central agencies
Answer: c
8. A network of groups and individuals that seek major social and political change who act outside of established political institutions is commonly referred to as:
a.     Old social movement
b.     Policy community
c.      Social movement
d.     Public interest group
e.     New social movement
Answer: c
 
 9. New social movements have increasingly relied on the following tactic to pressure governments:
           
a.     Legal challenges under the Charter of Rights and Freedoms
b.     Affiliations with the New Democratic Party
c.      Circulating petitions in their community
d.     Civil disobedience
e.     Creating interactive websites to appeal to younger people
Answer: d
10. The Lobbyist Act, 2008 ensures that lobbyists:
a.     Are able to lobby as soon as they leave their political careers
b.     Can collect contingency fees from their clients
c.      File reports outlining who they are acting on behalf of
d.     Register with the government if they spend more than 50% of their time lobbying on behalf of corporations
e.     Are prevented from taking leading roles in election campaigns of political parties
Answer: c
 
11. Which of the following characteristics is NOT part of Weber’s model of a functioning government?
a.     There are rules within civil society.
b.     Government must employ skilled experts.
c.      Skilled experts do not necessarily have to operate within an organized hierarchy.
d.     People must be treated equally.
Answer: c
12. During which part of the public policy cycle does the government explore potential policy responses?
a.     Agenda Setting
b.     Policy Formulation
c.      Policy Implementation
d.     Decision- Making
Answer: b
13. When a relevant minister holds a news conference to announce the government’s intent to introduce a new policy, what is it known as?
a.     Decision-making
b.     Policy Evaluation
c.      Policy Implementation
d.     Policy Change
Answer: c
14. Which theory stipulates that citizens are self-interested actors whose decisions fulfill their own needs and wants?
a.     Economic Theory of Democracy
b.     Managerial Theory
c.      Rational Choice Theory
d.     Pluralism Theory
Answer: c
15. Which concepts best describes Medicare governing over health services to prevent private services from responding to public needs?
a.     Natural Monopoly
b.     Elite Theory
c.      Rational Choice
d.     Derived Externalities
Answer: d
16. Which of the following is considered to be the “Red Zone”?
a.     The final 6 months of the election cycle, when the government announces popular government initiatives
b.     The time period when the government takes steps to fix remaining policy problems before the next elections
c.      The time period that begins with the government’s second budget, when the government addresses many of its election promises and initiates any tough or potentially unpopular policies
d.     When ministers receive direction from PM or premier; public servants brief ministers on the top issues in their portfolios
Answer: a
17. What or who governs over the federal government’s finances and financial decisions?
a.     Public Service Act
b.     Constitution Act 1867
c.      Financial Administration Act
d.     Department of Finance
Answer: c
18. In times of a budget deficit, which of the following is more indicative of a right-wing approach to budgeting?
a.     Increasing spending
b.     Increasing borrowing
c.      Maintaining taxes
d.     Increasing taxes
Answer: c
19. Which of the following is a principle of the provincial health services?
a.     Universal
b.     Comprehensive
c.      Accessible
d.     All of the above
Answer: d
20. The Employment Insurance Act was at one point known as the Unemployment Insurance Act. True or False?
a.     True
b.     False
Answer: a
21. India's golden triangle is a tourist circuit which doesn't connect which of the following city?
a.     Jaipur
b.     Delhi
c.      Lucknow
d.     Agra
Answer: c
22. On which date Swachh Bharat Abhiyan was launched?
a.     2nd October
b.     15th August
c.      26th Jaunary
d.     14th April
Answer: a
23. National Heritage City Development and Augmentation Yojana (HRIDAY) is set to be implemented in how many cities?
a.     8
b.     10
c.      11
d.     12
Answer: d
24. Integrated Child Protection Scheme was launched in the year?
a.     2009-2010
b.     2011-2012
c.      2013-2014
d.     2015-2016
Answer: a

25. Janbhagidari Scheme is provided by which of the following State?

a.     Uttar Pradesh

b.     Kerala

c.      Madhya Pradesh

d.     Bihar

Answer: c

26. Pahal scheme is related with?
a.     Agriculture Loan
b.     Direct Transfer of LPG Subsidy
c.      Women Education
d.     Child Education
Answer: b
27. Mission Indradhanush is related with?
a.     Children Safety
b.     E-Commerce
c.      Child Vaccination
d.     None of the above
Answer: c
28. Swachch Bharat Mission (Rural) programme comes under which ministry?
a.     Ministry of Panchayati Raj
b.     Ministry of Drinking Water and Sanitation
c.      Ministry of Woman and Child Development
d.     Ministry of Rural Development
Answer: b
29. Sagar Mala project is related to?
a.     Modernization of ports
b.     Oil extraction
c.      Sea route development
d.     None of the above
Answer: a
30. What is the main objective of "Vanbandhu Kalyan Yojana"?  
a.     To increase Forest Cover
b.     Welfare of Tribals
c.      Protection of Wildlife
d.     Protection of Rivers
Answer: b
31. True or false: The federal government allows doctors to prescribe marijuana for medicinal purposes.
a.     True
b.     False
Answer: b
32. True or false: The No Child Left Behind Act dropped standardized testing requirements for schools receiving federal money.
a.     True
b.     False
Answer: b
33. Which of the following policies provides a tax refund on all or part of a poor family’s social security tax?
a.     Temporary Assistance to Needy Families
b.     Earned Income Tax Credit
c.      Food stamps
d.     Supplemental Security Income
Answer: b
34. The National Environmental Policy Act required all federal agencies to conduct a(n) prior to taking any major action.
a.     Means-testing
b.     Cost-benefit analysis
c.      Environmental impact statement
d.     Tax assessment
Answer: c
35. Which of the following is not a solution to the social security crisis?
a.     Increasing federal contributions
b.     Raising taxes
c.      Reducing benefits
d.     Privatizing
Answer: a
36. Under the No Child Left Behind Act, what will happen to a school that continues to fail to meet federal standards?
a.     It will be taken over by the federal government.
b.     It will be forced to allow students to transfer elsewhere.
c.      It will be turned into a private school.
d.     It will be given tax credits.
Answer: b
37. How does means-testing reduce benefits?
a.     By privatizing the distribution of benefits
b.     By tapering off benefits over time
c.      By giving everyone an average benefit
d.     By giving smaller benefits to wealthy people
Answer: d
38. Administrative accountability is established in government organizations by
a.     Executive
b.     Legislature
c.      Judiciary
d.     All the these
Answer: d
39. The first book on Public Administration was written by
a.     Pfiffner and Presthus
b.     L. D. White
c.      Simon, Smithburg and Thompson
d.     E.N. Gladden
Answer: b
40. Public Administration is the study of
a.     Maintenance of Law and Order
b.     Control of trade and commerce
c.      Public Policy implementation
d.     Politico-administrative dynamics of the state.
Answer: c
41. Planning machinery in Pakistan is
a.     Centralized
b.     Decentralized
c.      Departmentalized
d.     Compartmentalized
Answer: a
42. Financially the performance of public corporations in Pakistan during the last decade has been
a.     Excellent
b.     Good
c.      Satisfactory
d.     Poor
Answer: D
43. Public administration refers to
a.     A process
b.     A discipline
c.      A field of study
d.     All of these
Answer: d
44. Communication runs faster in
a.     Centralized structure
b.     Decentralized structure
c.      Matrix structure
d.     Line structure
Answer: a
45. Performance budgeting is based on
a.     items of expenditure
b.     items of investment
c.      objectives of expenditure
d.     plan of implementation
Answer: c
46. The concept of Politics-Administration dichotomy was given by:
a.     James W. Fes1er
b.     Frank Henry Good now
c.      W Paul Appleby
d.     Ordway Tead
Answer: b
47. Which of the following reports deals with the relations between the specialists and generalists
a.     Fulton Committee Report
b.     Kothari Committee Report
c.      Haldane Committee Report
d.     Sarkaria Commission Report
Answer: a
48. The President of U. S. who laid the foundation of the study of public administration was
a.     President Wilson
b.     President Hoover
c.      President Kennedy
d.     President Roosevelt
Answer: a
 49. Formal relationship in an organization is based on
a.     Rules and Regulations
b.     Authority on subordinates
c.      Peer groups
d.     Friendship
Answer: a
50. The office of the Ombudsman like institution in the form of Parliamentary Commissioner for Administration in the United Kingdom was set up on the recommendations of which one of the following Reports?
a.     Northcote-Trevelyan Report
b.     Fulton Report
c.      Sir John Whyatt Report
d.     Aitchison Report
Answer: c
  51. By which one of the following Acts, are the political activities of civil servants in the USA regulated
a.     The Civil Service Act of 1883
b.     The Hatch Act of 1939
c.      The Ramspeck Act of 1940
d.     The Taft-Hartley Act of 1947
Answer: b
52. Which of the following was not identified by the Santhanam Committee as a major cause of corruption in India
a.     Administrative delays
b.     Scope for personnel discretion in the exercise of powers
c.      Cumbersome procedures
d.     Absence of regulatory functions of the government
Answer: d
53. Which of the following scholars has/have not laid any marked emphasis on administrative ethics
a.     David Osborne and Ted Gaebler
b.     Chanakya
c.      Frederick Mosher
d.     Paul Appleby
Answer: a
54. According to W. F. Willoughby, which of the following are correct about the essentials of a sound promotion system
a.     Adoption of standard specifications setting forth the duties and qualifications required for all positions in a government service
b.     Classification of all positions into distinct classes, grades and services based on duty classification
c.      The inclusion within this classification of all administrative positions except those having a political character
d.     All of the above
Answer: d
55. Which one of the following shows the correct sequence of the four basic steps in the position classification plan
a.     Job analysis-Grouping of positions- Standardization- Position allocation
b.     Standardization-Job analysis-Grouping of positions-Position allocation
c.      Grouping of positions-Job analysis-Position allocation- Standardization
d.     Job analysis-Grouping of positions-Position allocation- Standardization
Answer: a
56. Which of the above are correct
a.     4 and 5 only
b.     1, 2, 3, 4 and 5
c.      1, 2 and 3 only
d.     1, 2, 3 and 5 on1y
Answer: c
57. Who among the following has observed that instead of hierarchy of needs, motivation should be understood in terms of series of needs
a.     David McClelland
b.     Chester Barnard
c.      Abraham Maslow
d.     Warren Bennis
Answer: a
58. Which one of the following leadership styles was identified by the Michigan University Leadership Studies as the most effective leadership style
a.     Democratic style leadership
b.     Employee-centered leadership
c.      Participative group leadership
d.     Team leadership
Answer: b
59. The study of government decision making, the analysis of the policies themselves, the various inputs that have produced them, and the inputs necessary to produce alternative policies is called
a.     Public administration
b.     Administration of Authority
c.      Property administration
d.     Administrative Capacity
Answer: A
60. The concept of separation between politics and public administration was first propounded by
a.     Aristotle
b.     Woodrow Wilson
c.      Karl Marx
d.     Machiavelli
Answer: b
61. The concept of bounded rationality was given by
a.     Wax Weber
b.     F. W. Riggs
c.      Herbert Simon
d.     Abraham Maslow
Answer: c
62. What is not an advantage of a hierarchical structure
a.     Clear chain of command
b.     Discipline and stability
c.      Small span of control
d.     All of these
Answer: d
63. In which year civil services started in India
a.     1901
b.     1861
c.      1851
d.     1832
Answer: b
64. Which country started civil service competition first
a.     USA
b.     British India
c.      China
d.     Germany
Answer: c
65. Which of the following is one of the features of bureaucracy conceived by Max Weber
a.     Administrative Authority
b.     Hierarchy
c.      Public Policy
d.     Civil society
Answer: b
66. Indian Civil Service was introduced during the Governor General-ship of: (CSS 2019)
a.     William Bentinck
b.     Lord Curzon
c.      Lord Dalhousie
d.     Lord Cornwallis
Answer: d
67. Who was the first Indian to be directly recruited to the Indian Civil Service
a.     Satyendra Nath Tagore
b.     Surendranath Bannerjea
c.      Womesh Chandra Bannerjea
d.     Dadabhai Naoroji
Answer: a
68. Legal-rational authority is a core concept of
a.     Public Choice Theory
b.     Theory of Emergency
c.      Maslow Theory of Motivation
d.     Theory of Bureaucracy
Answer: d
69. The spoils system in the USA began during the period of
a.     Jefferson
b.     Jackson
c.      Washington
d.     Adams
Answer: B
70. System Theory is associated with the work of following
a.     Leonard While
b.     Mary Parker Follet
c.      Talcott Parsons
d.     F.W. Taylor
Answer: C
71. Which one of the following is the foundation of modern Human Resource
a.     Specialization
b.     Compensation
c.      Job Analysis
d.     Job Evaluation
Answer: A
72. Who is described as the father of Public Administration
a.     Woodrow Wilson
b.     Frederick Taylor
c.      Henry L Gant
d.     Max Weber
Answer: A
73. Who is famous as the mother of modern management
a.     Marya Kate
b.     Lillian Gilbreth
c.      Katherine Smith
d.     None of these
Answer: b
74. Who is claimed to be the real father of modern management
a.     Woodrow Wilson
b.     Frederick Taylor
c.      Henri Fayol
d.     Max Weber
Answer: c
75. Which of the following is a feature of good governance
a.     Accountability
b.     Transparency
c.      Rule of law
d.     All of these
Answer: d
76. An organization using its resources wisely and in a cost effectively way is considered
a.     Conservative
b.     Efficient
c.      Effective
d.     Modern
Answer: b
77. Grouping activities and resources in an organization is a function of
a.     Leading
b.     Organizing
c.      Coordination
d.     Monitoring
Answer: b
78. The dominant role in developing Scientific Management was played by
a.     Henri Fayol
b.     F. W. Taylor
c.      Harrington Emerson
d.     Frank Gilbreth
Answer: b
79. The most articulate spokesperson of Administrative Management was:
a.     Chester Barnard
b.     Lyndall Urwick
c.      Max Weber
d.     Henri Fayol
Answer: d
80. Hawthrone studies were mainly conducted by
a.     Elton Mayo
b.     Mary Parker
c.      Hugo Munsterberg
d.     Henry Gantt
Answer: a
81. Two or more sub systems working together to produce more than the total of what they might produce working alone is
a.     Open System
b.     Synergy
c.      Closed System
d.     Sub System
Answer: b
82. An attempt to integrate common business practices from the United States and Japan into one middle ground framework has been termed as
a.     Theory X
b.     Theory Y
c.      Type Z Model
d.     Universal Model
Answer: d
83. The owners, Employees, Board or Directors and Culture will form the organizations
a.     External Environment
b.     Internal Environment
c.      Task Environment
d.     General Environment
Answer: a
84. The appropriate managerial behavior in a given situation depends on a wide variety of elements is
a.     Behavioral Approach
b.     Contingency Approach
c.      Quantitative Approach
d.     Classical Approach
Answer: b
85. The founder of Scientific Management School of thought was
a.     F.W. Taylor
b.     Herber Simon
c.      Pfiffner John
d.     Mary Parker Follet
Answer: a
86. The father of Human Relations theory was
a.     Douglas M.
b.     Elton Mayo
c.      E.N.Gladden
d.     L. Urwick
Answer: b
87. What is the personnel department in an organization concerned with
a.     Staff development
b.     Staff attraction
c.      Staff administration
d.     Staff rewards
Answer: c
88. Who amongst the following is the longest serving member of Tripura State Planning Board
a.     Sri Nripen Chakraborty
b.     Sri M.L.Debnath
c.      Sri Jiten Chowdhury
d.     Sri Sudhir Majumder
Answer: b
89. Tripura State Planning Board was set up in
a.     1972
b.     1971
c.      1978
d.     1985
Answer: c
90. Who among the following was the first chairman of Tripura State Planning Board
a.     Sri Manik Sarkar
b.     Sri Sudhir Majumder
c.      Sri Nripen Chakraborty
d.     Sri Biplab Kumar Deb
Answer: c
91. Panchayati Raj System is based on the vision of
a.     Mahatma Gandhi
b.     Rabindranath Tagore
c.      Rammohan Roy
d.     None of them.
Answer: a
92. Which Constitutional amendments give recognition and protection to local Government?
a.     64th and 65th
b.     73rd and 74th
c.      69th and 70th
d.     None of the above.
Answer: b
93. Panchayati Raj is a
a.     Two tier system
b.     Three tier system
c.      Four tier system
d.     None of the above.
Answer: b
94. District level Panchayats are known as
a.     Panchayat Samiti
b.     Gram Panchayat
c.      Zilla Parisad
d.     None of these.
Answer: c
95. Local Self Government intends to improve
a.     Economic condition
b.     Social condition
c.      Both economic and social condition
d.     None of these.
Answer: c
96. Panchayats are constituted for
a.     Four years
b.     Five years
c.      Six years
d.     None of these.
Answer: b
 
 
 
 
97. How many seats are reserved in Panchayats for women members?
a.     Two third
b.     One third
c.      Half
d.     None of these.
Answer: b
98. SC/ST seats are reserved in Panchayats on the basis of
a.     Population
b.     Area
c.      Both population and area
d.     None of the above.
Answer: a
99. The G.V.K Rao Committee was appointed by
a.     Government of India
b.     Planning Commission
c.      Block Development Office
d.     None of the above.
Answer: b
100. 73rd Constitutional Amendment Act was passed in
a.     1991
b.     1992
c.      1993
d.     None of the above
Answer: b

Comments

Thank You

Archive

Contact Form

Send