10 GK MCQs on Fundamental Duties of Indian Citizens

1- How many Fundamental Duties are there in India's Constitution right now?

(A) 6

(B) 7

(C) 10

(D) 11

Ans. D

2- The Indian Constitution adopted Fundamental Duties from the Constitution of......

(A) America

(B) Japan

(C) Russia

(D) Britain

Ans. C

3- When were Fundamental Duties incorporated into the Indian Constitution?

(A) 1976

(B) 1965

(C) 1970

(D) 1992

Ans. A

4- Which of the following committees advocated for the Indian constitution's Fundamental Duties?

(A) Verma Committee

(B) Sarkaria Committee

(C) Balwantrai Mehta Committee

(D) Swaran Singh Committee

Ans. D

5- Fundamental Duties are defined in which article of the Indian Constitution?

(A) Article 12 to 35

(B) Article 51A

(C) Article 36 to 50

(D) Article 19

Ans. B

6- Which of the following statements is not correct?

(A) Fundamental Duties are given in Part IV of the Constitution

(B) After the 42nd constitutional amendment Fundamental Duties have been added to the Constitution of India.

(C) In 2002, after the 82nd Constitution Amendment Act, another Fundamental Duty was added.

(D) Public Representation Act, Built in1951.

Ans. C

7- Which Constitutional Amendment Act established compulsory education for children aged 6 to 14?

(A) 82nd

(B) 83rd

(C) 86th

(D) 84th

Ans. C

8- Which of the following does not constitute the Fundamental Duty?

(A) Safeguarding public property

(B) To obey the parents

(C) To make compulsory education to children of 6 to 14 years

(D) To spread brotherhood among the people

Ans. B

9- When did the "Prevention of Insults to National Honor Act" become law?

(A) 1976

(B) 1972

(C) 1974

(D) 1971

Ans. D

10- Which of the following is incorrectly matched?

(A) Forest Conservation Act: 1980

(B) Wildlife Protection Act: 1974

(C) Public Representation Act: 1951

(D) Civil Duties Protection Act: 1955

Ans. B

Comments

Thank You

Find your topic

Contact Form

Send