10 Indian Culture GK MCQ's 28/09/2022

  •  1) Which of the following communities celebrates the Thaipusam festival?
    • (A) Telugu
    • (B) Tamil 
    • (C) SMalayalam
    • (D) Marathi
Answer- (B) Tamil 

  • 2) Which of the following states has Dappu Dance as its most well-known dance style?
    • (A) Assam
    • (B) West Bengal 
    • (C) Andhra Pradesh
    • (D) Gujarath
Answer - (C) Andhra Pradesh

  • 3) Which of the following religions is associated with the word "chorten"?
    • (A) Buddhism 
    • (B) Judaism
    • (C)  Jainism
    • (D) Jewism
Answer - (A) Buddhism 

  • 4) Which of the following was the first locally produced color film in India?
    • (A) Devdas
    • (B) Mughal-e-Azam 
    • (C) Daulat
    • (D) Kisan Kanya
Answer - (D) Kisan Kanya
  • 5) Which of the following Indian film legends went by the first name Dhundiraj Govind?
    • (A) Dev Anand
    • (B) Dada Saheb Phalke 
    • (C) Prithviraj Kapoor
    • (D) Guru Datt
Answer - (B) Dada Saheb Phalke 
  • 6)  Where is Pancha Mahal situated?
    • (A) Delhi
    • (B) Agra 
    • (C) Sikandara
    • (D) Fatehpur Sikri
Answer - 
(D) Fatehpur Sikri
  • 7) Which of the following locations best exemplifies the modern-day Hindu pilgrimage's four Dhamas in India?
    • (A) Badrinath -Rameshwaram -Puri -Dwarka
    • (B) Badrinath -Kedarnath – Amarnath – Vaishnodevi
    • (C) Badrinath – Kedarnath – Rameshwaram – Puri
    • (D) Badrinath – Kedarnatrh – Gangotri – Yamunotri
Answer - (A) Badrinath -Rameshwaram -Puri -Dwarka

  • 8) When is the "Golden Age" of Telugu literature considered to have occurred?
    • (A) Vijayanagara rule
    • (B) Satavahana rule 
    • (C) Kakatiya rule
    • (D) Eastern Chalukyan rule
Answer - (A) Vijayanagara rule

  • 09)  Which of the following views empirical research, conditional inference, and direct perception as legitimate sources of knowledge?
    • (A) Vedantism
    • (B) Bhakti 
    • (C) Charvaka 
    • (D) Sufism
Answer -(C) Charvaka 

  • 10) Which of the following Hindu organizations was the first to introduce proselytizing within Hinduism?
    • (A) Arya Samaj
    • (B) Ramkrishna Mission 
    • (C) Pakistan
    • (D) None of the above
Answer - (A) Arya Samaj

Comments

Thank You

Contact Form

Send