Latest National MCQ 14/09/2022

 1) Who received the Lifetime Achievement Award at the 67th Filmfare Awards?

(A) Shyam Benegal

(B) Shekhar Kapur

(C) Subhash Ghai

(D) Shatrughan Sinha

Answer- (C) Subhash Ghai 


2) Which city has been named the safest in India for 2021 according to the National Crime Records Bureau (NCRB) Report?

(A) Kolkata

(B) Bangalore 

(C) Pune

(D) Mumbai

Answer - (A) Kolkata


3) Who has won gold at the World Cadet Judo Championships, becoming the first Indian?

(A) Poonam Chopra

(B) Linthoi Chanambam

(C) Avtar Singh

(D) Thoudam Kalpana Devi

Answer - (B) Linthoi Chanambam


4) Which telecom company has declared that 5G services will be available by Diwali in October 2022?

(A) Bharti Airtel

(B) Vodafone Group 

(C) Adani Data Networks 

(D) Reliance Jio

Answer - (D) Reliance Jio


5) What is the title of the website that was established to support the Coastal Clean-Up?

(A) Swachbharat.org

(B) Swachhnadi.org

(C) Swachhjal.org  

(D) Swachhsagar.org

Answer - (D) Swachhsagar.org


6) In which state did Prime Minister Narendra Modi dedicate India's first earthquake memorial?

(A) Madhya Pradesh

(B) Himachal Pradesh

(C) Gujarat

(D) Uttarakhand

Answer - (C) Gujarat


7) Who has been appointed as India's 49th Chief Justice?

(A) Uday Umesh Lalit 

(B) Dhananjaya Y. Chandrachud

(C) Shripathi Ravindra Bhat

(D) Vineet Saran

Answer - (A) Uday Umesh Lalit 


8) In which city in Gujarat was the 300-meter Atal Bridge officially inaugurated?

(A) Surat

(B) Rajkot

(C) Vadodara

(D) Ahmedabad 

Answer - (D) Ahmedabad


9) Who has been chosen to serve as the IMF's Executive Director for India?

(A) Krishnamurthy Subramaniam

(B) Surjit Bhalla 

(C) Raghuram Rajan

(D) Arvind Subramaniam

Answer - (A) Krishnamurthy Subramaniam


10) On which leader's death anniversary was the book New India released?

(A) Manohar Parrikar

(B) Arun Jaitley

(C) Atal Bihari Vajpayee 

(D) Sushma Swaraj 

Answer - (B) Arun Jaitley

Comments

Thank You

Contact Form

Send